krimon написа:
По-лични впечатления от "недоволстващите български англофони"

, живеещи в провинция Квебек, английският им е толкова зле, че не смеят да се преместят в любимите провинции - Алберта, Онтарио, Ванкувър. Същото важи и за професионалните им амбиции.
Седят си на "топло" (кой каквото иска да разбира под тази дума - социал, климат, култура, по-ниски цени и по-лесно първоначално установяване в Канада), плюят по тъй наречените табарнаци, националисти, франкофони, но за нищо на света не си вземат куфарчетата, за да завладеят Запада
Абе ако за някой езика е основен фактор за избор на място за живеене значи ... айде ще си замълча. Английският ми е много по-добър от френския, но предпочитам да си го използвам по предназначение, а не за разговори с rednecks. На франсето отделих 5 месеца, за да мина тъпия тест за ордата. Още го ползвам сутрин за да кажа "салюююю" (не помня вече как се пише, ама внимавам с произношението, че ако се отклоня малко и звучи като мръсник, абе тоя френски е много тъп). А на есен на езиковите курсове във фирмата се чудя дали да не се запиша за японски, че да мога да кажа едно "конничи уаааааа" на шефовете, с подходяща чупка в кръста.
И предпочитам да съм на "топло" (докато го има, после ще видим). А за плюене по табарнаците имам за компания двама колеги, французин и мароканец. Така че съчетавам полезното с приятното, хем си плюем хем научавам нещо от фрасето.
Та с две думи. Всеки си гледа интереса. И аз като kevin се бях фрустрирал от табарнаците, ама вече не ги забелязвам (като чели напоследък спряха да се оригват). Все пак не може цял живот да се ядосваш от политиците в Бг, от табарнаците в Квебек, от реднеците в Албърта, от...... Трябва да остава време и за бира.
Cheers