"30К годишно достатъчни ли са за нормален живот?"
Притеснявах се, че това ще е следващия въпрос

.
Зависи какво очакваш и какво искаш, за някои хора на социал 30к са много пари. Реално погледнато - не са, даже са нищо.
С 30к (преди данъци), няма да можеш да имаш кола и апартамент тука. Дори ако можеш да си позволиш кола ще си супер.
Ако си сам и дисциплиниран ще се изкарва. Виж из другите теми, как вървят разходите тук, виж има сайтове които ти смятат след данъци какво ти остава чисто, и си направи сам домашното. Не очаквай хората тук да ти кажат Твоята истина. Защото всеки си има негова... (да не говорим за някои сексуално незадоволени индивиди, дето се слагат на всяко гърне похлупак, без да имат какво всъщност да кажат)
Доброто на това положение е че, има много алтернативи и предложения. Като си оправиш езика, като понатрупаш небезизвестния Канадски стаж, като се ориентираш, заплатата може чувствително да се увеличи. Както изразих съмнения в предното си мнение, Маркетинга конкретно изисква безупречно владеене на езика и всичките му нюанси. Не ми се вярва твоя Английски да е на чак такова ниво.
Сам можеш да прецениш на къде отива България, какви са переспективите там и тук. И така да взимаш решения... Тук, засега, според мен - работа има много и ако ти се работи и си упорит и постоянен можеш да стигнеш далеч. Това е мое лично мнение, не го налагам на никой. Аз, все пак, съм само от 1 година тук и засега нещата ми изглеждат така.
Колкото до трудното

, изобщо не си и помисляй да сравняваш трудното там със трудното тук. Както казват местните, не можеш да сравняваш ябълки и портокали.
Трудното тук има съвсем други нюанси... Е можеш да поразтърсиш из другите теми, отново същите сексуално незадоволени индивиди, как са еякулирали душевно (поради липсата на физически), какви ли не змии и гущери по повод колко лоши хора са "канадците" и колко зле са възпитани, и колко им е ниска хигиената. И още един милион други негативни характеристики на човешкия вид, които според въпросните хейтъри, могат да бъдат срещнати само и единствено тук. Никъде другате в познатата ни вселена ...