Коньот вече отдавна е у ряката, което и очаквах, затова е време да дам отговор на момчето. Нека припомня въпроса:
Малко конфузна ситуация, смятам да карам в България в края на лятото но имам две книжки едната е канадска, другата саудитска. Наех кола със саудитската, но ако ме спрат смятам да показвам канадската. Има ли проблем ако КАТ разбере че имам две книжки? Някой сблъсквал ли се е с подобна ситуцаия? Знам, че в Канада не може да имаш две книжки, но това не важи за Саудитска Арабия. Понеже в България наскоро приеха този закон, че книжката е ID та се чудя възможно ли е да имам проблеми.
Конфузна ситуация няма, има конфузна личност, обзета от някакви лични страхове и безпочвени притеснения.
Може човек да има не 2 ами 10 шофьорски книжки от 10 различни държави. Те не се броят за документи за самоличност според българското законодателство, а са само документи доказващи правоспособност за управление на МПС. (Чл.52, ЗБЛД)
Чл. 52. Чуждестранно свидетелство за управление на моторно превозно средство не може да се използва за удостоверяване на самоличността по смисъла на чл. 50, ал. 2.
Ако някой пък си прави сметката, че при наличие на 10 книжки може да извърши 10 нарушения, водещи до отнемане на книжката, то той си е чист бунак. Защото при констатиране на първото нарушение се регистрират и личните данни на шофьора, снети от задължително представения в този случай валиден документ за самоличност. И ако при отнета саудитска книжка на лицето Х за извършено пътно нарушение, след това бъде хванато същото лице Х в повторно нарушение, то няма никакво значение, че втория път лицето Х показва канадската си книжка. Санкцията вече ще бъде като за лице с отнети водителски права. Санкционира се винаги лицето, а не документа (свидетелството за правоуправление).
А пък това
Понеже в България наскоро приеха този закон, че книжката е ID та се чудя възможно ли е да имам проблеми.
говори за липса на каквато и да е правна култура. Не може български закон да се прилага към чужд документ. Та значи само българската шофьорска книжка има силата на удостоверяващ документ по смисъла на Чл.50, ал.(2) от ЗБЛД.
Не може същот така българска шофьорска книжка да служи като документ за самоличност на чужденец - Чл.50, ал.(3) от ЗБЛД
(3) Чужденците, притежаващи българско свидетелство за управление на моторно превозно средство, удостоверяват своята самоличност с документа за задгранично пътуване, с който са влезли в Република България, или с някои от документите, предвидени в чл. 59.
Карай си спомокойно Мортигуре и си показвай която си искаш книжка, но придружена с документ за самоличност.
И без нарушения и тарикатлъци. Разбрахме се.