Не мога повече!

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
miteto
Модератор

Re: Не мога повече!

Мнение от miteto »

Daisy2 написа:
miteto написа:
Daisy2 написа:Вашият мениджър ако е некадърен, както се подразбира от твоя пост, защо все още е мениджър?
:rofl: :rofl: :rofl: Това е въпрос на годината :y: Дейзи, предполагам в твоята алернативна реалност, всички мениджъри (или служители въобще), които още са си на поста, задължително са кадърни?
Не е задължително :) Но за всяко нещо на този свят си има причина. И аз питам за причината ;)
То хубаво питаш, ама IRA не е мениджър на въпросния а обратното, той е неин мениджър. Реално отговор може да даде неговия мениджър (или собственика на компанията).
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Чисто субективните ми наблюдения в моята област – счетоводство – е че наистина има недостиг на специалисти, въпреки кризата. Фирмите се конкурират за завършващите студенти и колежани и си крадът един на друг опитните специалисти.
Що се отнася до това дали един мениджър е кадърен или не – поне в канадски условия може да се види следната ситуация: мениджърите винаги се опитват да намерят идеалният кандидат който винаги да отговаря на 100% на изискванията и след назначението му да започне да върши работата веднага и без никакво обучение, което всякак погледнато не е реално. Затова и понякога се получават парадоскални ситуации че има кандидати, а в крайна сметка няма назначен човек на мястото с месеци и работата се върши от останалите в екипа.
А иначе като гледам тази тема съвсем е отишла.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Pointzero

Мнение от Pointzero »

Bistra написа:.... Я ме открехнете с канадската книжка мога ли да си шофирам без проблеми....
Абсолютно можеш!
И не могат да ти я вземат (освен ако не си предизвикала ПТП с наранявания/смърт) Всъщност, и тогава не могат да ти я вземат, но пък ще те (евентуално) арестуват, при което въпроса с шофьорската книжка става irrelevant.
Когато печелиш, не знаеш какво губиш & vice-versa!
Experience не можеш да си купиш, но винаги си го ПЛАЩАШ!
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

miteto написа: Ерго, оплакванията им са булшит ;) Както сама казваш, ако ситуацията е сериозна - или предлагат по-високи заплати или затварят кепенците (поради невъзможност да поддържат бизнес със сегашните "неквалифицирани" работници). Повтарям се, ама при работещи истински пазарни принципи булшит оплакванията им се превеждат като "не намират подходящи служители за заплатите, които предлагат". И да, също означава че на някои фирми може да им се наложи да затворят кепенци (още един ефект от действащи пазарни принципи).
Малко е крайно, според мен ;) По същата логика и началото на тази тема е булшит, защото първият пазарен принцип гласи, че щом не можеш да се продадеш добре, значи не ставаш ;) А на практика - знаеш, че има много и различни обстоятелства.

Логично е да се оплакваш, ако си в ситуация за затваряш кепенците или дори да си намалиш печалбата. Ако разбереш, че те уволняват или ти намаляват заплатата, ти няма ли да се оплакваш? Естествено, ще се оправяш някак. Всеки някак се оправя, докато е жив. Но ще се оплакваш.

За мениджъра на ИРА питах, защото тя може да знае причината. Дали ще иска да я каже, друг въпрос :)
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

При ИТ сектора, е масово фирмите да изкарват печалба от няколко милиона за година (или няколко стотици), а разходите им да са в ПЪТИ по-малко. Включително и за заплати.
Ако наистина си в счетоводството, си го сметни с молиФче, щото гледам че капацитета ти не стига за сметки наум.
Може ли да се увеличат с 20% заплатите и да се запазят печалбите.
:lol:

Нашата фирма има таргет 1 милиард юзери за следващите месеци. Разбира се, нищо не е сигурно, докато парата не влезе в джоба. А плащането е от порядъка 20 ина цента за юзер. И то май за година.
Въпреки това твърдят, че са адски зле финансово. Няма увеличения, няма бонуси, и 2/3 от монреалския офис се изнесе в други фирми (нюанс най вече, дето им наляха кинти да правят гласовото разпознаване на айфоните и андроидите) и така разкараха най-ценните си кадри.

Така като те гледам, сигурно нямаш и един работен ден. Всичкото е теории от вестник Работническо дело и някой овехтял соц учебник по икономика.
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

Kan Tangra, не се занимавам да отговарям на лични нападки относно моите умения, квалификации или работа в анонимен форум, дори и когато са поднесени в учтив вид ;)

Собственикът си има своя камбанария, наемникът - своя. Всеки за себе си е прав. Това се опитах да споделя с Митето, защото той беше краен в оценката си, според мен. А винаги има и друга гледна точка.

Може и да може да ви увеличат заплатите и да си запазят печалбите, но защо да го правят, ако и така им работите :) и съответно имат по-голяма печалба. Явно най-ценните кадри според теб не са най-ценни според мениджмънта ви, щом са съгласни да се разделят с тях :) Пазарен принцип - едно нещо струва толкова, на колкото двете страни се съгласят, че струва. Лично ти, ако си недоволен от цената, на която ти купуват труда, продай се по-добре.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Daisy2 написа:Малко е крайно, според мен ;) По същата логика и началото на тази тема е булшит, защото първият пазарен принцип гласи, че щом не можеш да се продадеш добре, значи не ставаш ;) А на практика - знаеш, че има много и различни обстоятелства.

Логично е да се оплакваш, ако си в ситуация за затваряш кепенците или дори да си намалиш печалбата. Ако разбереш, че те уволняват или ти намаляват заплатата, ти няма ли да се оплакваш? Естествено, ще се оправяш някак. Всеки някак се оправя, докато е жив. Но ще се оплакваш.
Първият пазарен принцип е този на "търсене и предлагане". Ако не можеш да се продадеш добре, това най-вероятно означава, че търсенето е много малко, а не че задължително не ставаш. Разбира се, може да съм проспал твоя принцип в лекциите по икономика и нямам против да ми покажеш къде го пише.
Да, може да е малко крайно моето изказване, наистина не всичко е черно или бяло. Ама извинявай, едва ли над 50% от работодателите в България са в ситуация пред затваряне на кепенци. Ако печалбите им са намалели, трябва да използват малко мозък за да ги вдигнат, а не да се оплакват че не могат да намерят квалифицирани работници. Все едно аз да тръгна да се оплаквам, че няма достатъчно коли, които вдигат от 0 до 100км/ч за по-малко от 4 секунди. Ми има колкото щеш, ама всичките струват над $100,000.
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

miteto написа:Все едно аз да тръгна да се оплаквам, че няма достатъчно коли, които вдигат от 0 до 100км/ч за по-малко от 4 секунди. Ми има колкото щеш, ама всичките струват над $100,000.
И повечко търсене си е нужно. Иначе има и коли с тези параметри на половината на цената която предвиждаш.
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

miteto написа:Първият пазарен принцип е този на "търсене и предлагане". Ако не можеш да се продадеш добре, това най-вероятно означава, че търсенето е много малко, а не че задължително не ставаш. Разбира се, може да съм проспал твоя принцип в лекциите по икономика и нямам против да ми покажеш къде го пише.
Да, може да е малко крайно моето изказване, наистина не всичко е черно или бяло. Ама извинявай, едва ли над 50% от работодателите в България са в ситуация пред затваряне на кепенци. Ако печалбите им са намалели, трябва да използват малко мозък за да ги вдигнат, а не да се оплакват че не могат да намерят квалифицирани работници. Все едно аз да тръгна да се оплаквам, че няма достатъчно коли, които вдигат от 0 до 100км/ч за по-малко от 4 секунди. Ми има колкото щеш, ама всичките струват над $100,000.
Целта ми не беше да споря и убеждавам, а да дам и друга гледна точка.

За търсенето и предлагането - принципът е , че когато търсенето е малко, ти не ставаш да се продадеш на тази цена. Тоест, ще трябва да се продаваш на по-ниска цена. Тоест, надценил си се :) Баланс между цена и качество - и той е различен от твоята гледна точка и тази на работодателя. От негова гледна точка не ставаш на тази цена. От твоята ВИНАГИ априори и по подразбиране естествено ставаш за най-високата възможна цена. Казвам го съвсем добронамерено, не е заяждане, само психология. Нормална човешка психология. Същата психология е и при разглеждане на гледната точка на работодателя. Колкото до вдигането на печалбите, предполагам, са се сетили и сами :) Но едно е да искаш, друго е да можеш. И правят това, което е по-лесно за тях в момента - съкращават разходи. И се оплакват :)

Нямам за цел да те убеждавам. Това е анкета и тя показва мнения на извадка от определени хора - работодатели. Ако ти си склонен да обявиш всички тези хора (не са само българи, 85 % от анкетираните японци твърдят същото) за кретени, които не разбират от бизнес и не знаят как да намират подходящи хора, твоя си работа.
prace

Мнение от prace »

Kan_Tangra написа:Ми щото се е натискал 10-15г в същата фирма. Трудил се е като мишок. Стоял овъртайм. Ревял колко много работа вършил. (а всъщност най-вероятно наистина е вършил, но рутинна и не изискваща дълбоко мислене и талант работа)

Такива хора се ценят най-много. Заради лоялност, заради малката вероятност да сменят работа, защото налагат идиотския си работохолически (и на муха без глава) начин на работа на целия тийм.
За генерален мениджър такъв не става, но за тийм лийд ... защо не ...

Дейзи, сещам се че тролиш за спорта, така че предварително заявявам, целта ми не е да влизам в спорове.
Но адски елементарно разсъждаваш. Нещата в реалния живот включват много повече неизвестни (фактори)

От същия тоя мениджър можеш да чуеш в прав текст "Аааа, тоя няма да го наема, че много добър, и още от интервюто акъли дава. Какво ще го правим после? "
И остава неказаното "Ще вземе да ме измести, няма да мога да го контролирам, ще ми подрони авторитета и изобщо ще е пейн ин дъ аззз".
Абе вие не четете ли Дилбърт. Излязоха няколко книги вече. Боже, колко истина има в тия книжки.
http://www.dilbert.com/most_popular/"
Не знам кой е Дилбърт, обаче съм абсолютно съгласна с Тангра
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Щях да се включа по въпроса за най-високата възможна цена и дали е нормална или анормална психология, че ти се полага, но нещо понятията не са уточнени.

Какво значи най-високата възможна ?

А) дадена позиция е обявена във вестника от 90к до 100к в зависимост от опита на кандидата. Всеки кандидат задължително си мисли че той е подходящият за 100к ?
Б) в една фирма търсят да назначат 1 работник в колектив от 20 спеца а също и мениджър на тия 20 спеца. Тоест в тоя момент имат заделени пари за 2 заплати. Най-високата възможна е естествено тази на мениджъра. Всеки потенциален кандидат за по-ниската заплата, си мисли също че заслужава и мениджърската.

И така, А или Б ?

И за да спестим време, въпрос към уважаемите форумци: Когато сте гледали обяви да кандидатствате и сте си харесали някоя обява с деклариран рейндж, винаги ли сте мислели че заслужавате тавана ?

Втори въпрос - казвали ли сте си (наум или на глас няма значение) някога за някого - тоя/тая е по-умен/умна от мен. Ама не сега да се замислите и да се сетите за такъв, а дали сте си го казвали вече в миналото ?
Не става въпрос за умения напр. Карерас пее по-добре от мен, Каспаров играе шах по-добре от мен) а чисто и просто "Тоя е по-умен от мен".

Четейки форума ми се създава впечатление, че някои хора никога не са си казвали така.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

prace написа: Не знам кой е Дилбърт, обаче съм абсолютно съгласна с Тангра
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола