§ 6. Дипломи за висше образование, издадени от висшите училища до влизането на този закон в сила, дават правата на завършили образователна степен "магистър".
е влязла в сила чак на 1 януари 2007.
Преди това притежателите на подобни дипломи и в БГ са били просто висшисти.
Признавам, че този закон не ми е бил известен и поради факта, че не съм в БГ от почти 2 години, съм се заблудила и изказах невярно твърдение, че училите 5 години висшисти не са признати за магистри в БГ!
Това означава ли, в твоя случай, че ти нямаш диплома за висше образование от преди 1 януари 2007 г.
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
krimon написа:...Това означава ли, в твоя случай, че ти нямаш диплома за висше образование от преди 1 януари 2007 г.
Приемам закачката и ти отговарям, че на моята диплома пише: Диплома за висше образование на образователно-квалификационна степен магистър. А на твоята сигурно пише само: Диплома за висше образование!
Ама каквото и да пише на дипломите ни тукашното признаване или непризнаване няма никакво значение, защото често е само на думи и на хартийки.
И точно за това и ти учиш, и аз уча и много други учат на ново тук!
Жени написа:Точно за това става въпрос. Старите БГ дипломи, които просто отразяват завършено 5 годишно висше образование няма как да се признават за магистърски. Те дори в Бг не се признават за магистърски.
Направих си специално труда да погледна в папката ми с лични документи - дипломата ми е от 1996г и към нея има допълнение в което пише:
"Съгласно т.8 и т.9 то Преходните и заключителните разпоредби на Закона за висшето образование на Република България студенти приети до влизането в сила на ЗВО, получават образователно-квалификационна степен, съгласно учебния план, по който са се обучавали, и се ползват с правата на завършили образователна степен МАГИСТЪР."
Be yourself - no one else is more qualified.
"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
krimon написа:...Това означава ли, в твоя случай, че ти нямаш диплома за висше образование от преди 1 януари 2007 г.
Приемам закачката и ти отговарям, че на моята диплома пише: Диплома за висше образование на образователно-квалификационна степен магистър. А на твоята сигурно пише само: Диплома за висше образование!
А нищо подобно
На моята пише много работи Цитирам:
Диплома
за висше образование
на образователно-квалификационна степен
Магистър
История
Професионална квалификация: историк, учител по история
Специалност - История
Специализация - Етнология
Магистър
Културология
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Икономическия във Варна, но не ме питай как точно се разталкува съкращението.
на прима виста
Варненски институт за народно стопанство
Жени написа:Ама каквото и да пише на дипломите ни тукашното признаване или непризнаване няма никакво значение, защото често е само на думи и на хартийки.
И точно за това и ти учиш, и аз уча и много други учат на ново тук!
ммм, аз не съм съгласна - аз учих друга специалност, защото канадците просто не се интересуват много от бг история и култура
krimon написа:...ммм, аз не съм съгласна - аз учих друга специалност, защото канадците просто не се интересуват много от бг история и култура
С кое не си съгласна пак бе жена?
Никъде не казвам, че учим тук същото на ново, а само, че учим на ново.
И аз уча друга специалност, просто защото тук всичко е толкова тясно специализирано, което до някъде е добре, донякъде не е, но това е тема на друга дискусия!
"на ново" значи от 0 - благодарение на бг диплома и изпити от нея аз учих и завърших тукашната си специалност ако нямах дипломата от Бг нямаше да ме приемат в тукашната програма - панятно
Междувременно, в Министерство на образованието ми приравниха за 2 седмици дипломата /въз основа на онова "сведение" от Министерство на имиграцията - та затова ги "спонсорирах" / и ми дадоха временно разрешително за преподаване в средните училища /история/ тук без да ми искат никакъв изпит. Ако искам постоянното разрешително ще трябва да се явя на изпит по френски. Ако го издържа ще имам пълни права на тукашен преподаветел. Та кое не е признато на моята диплома в такъв случай :nenam:
Последно промяна от krimon на Сря Апр 08, 2009 7:37 pm, променено общо 1 път.
krimon написа:.....
А нищо подобно
На моята пише много работи Цитирам:
Диплома
за висше образование
на образователно-квалификационна степен
Магистър
История
Професионална квалификация: историк, учител по история
Специалност - История
Специализация - Етнология
Магистър
Културология
Това честно казано ми се струва, че няма как да го пише на диплома от 97 година. При това без да си имала бакалавър преди това, както ти самата сподели! Но може и да греша и моля предварително да ме извиниш за недоверието!
еееееееееееее, сега и сканирано ли го искаш
до преди малко рових заради теб, за да ти го напша дословно, айде моля, малко доверие
да си правила случайно историческо изследване върху нотификацията върху българските дипломи издадени от Софийски университет в периода 1944 - 2007 г
Последно промяна от krimon на Сря Апр 08, 2009 7:40 pm, променено общо 1 път.
Жени написа:...
Т.е. тази 6 точка, която гласи, че:
§ 6. Дипломи за висше образование, издадени от висшите училища до влизането на този закон в сила, дават правата на завършили образователна степен "магистър".
е влязла в сила чак на 1 януари 2007.
Преди това притежателите на подобни дипломи и в БГ са били просто висшисти.
Жени, аз разбирам тази точка по точно противоположния начин - завършилите преди това са признати за магистри.
Be yourself - no one else is more qualified.
"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)