kakvo shte se pravi ako BG zabrani 2 gragdanstvo
И какво като имаш карта на постоянно пребиваващ чужденец в БГ, това не ти дава гражданството изобщо.DukeNukem написа:V BG v momenta edin chujdenec moje da vzeme statut na postoyanno prebivavasht, taka che nikakav problem. Demek stavash permanent resident samo che Bulgarian...![]()
Bahti sluchkata...
Значи, много се ядосах. Обсъждате някои неща без да знаете как стоят нещата в действителност. Живея във вашата страна от 12 години, с личната карта на "Постоянно пребиваващ", имам деца, които се водят българи, защото са родени в България. Аз не мога да получа вашето прословуто гражданство с такава лекота, с каквато си мислите. И няма да го правя, ще си остана украинска гражданка, защото българска държава ме прие да живея на нейната територия и не ме гони. За какво ми е ваше гражданство? За украинци и молдовци - БЕСАРАБСКИ БЪЛГАРИ - те имат право да се завърнат в земята на предците си, те са хиляди и са БЪЛГАРИ, не са украинци, не бъркайте. Никой, който не е роден българин / за изключение някой-друг спортист и може би стотина бизнесмени-инвеститори в бълг.икономика/ няма право на българското гражданство. Даже и "българският" певец Руслан Мъйнов, който е украинец, придобил българското си гражданство, защото происхожда от бесарабски българи. А за такива като мен, жените на българи и майките на български деца пътят да си придобием бг-гражданство е много сложен и отнема много нерви, пари и ходене по мъки. И не виждам защо да се старая толкова, и така ми е добре.goliama mechka написа:ти пък да не мислиш,че на някой му дреме за украинците????(не знам защо пък те ще искат да са БГ-ри)руснаци,Молдовци и т.н.?joro написа: След 2007 година се очаква над 2 милиона украинци, молдовци, руснаци, македонци и не знам си какви още да се юрнат за българско гражданство, само през миналата година има издадени над 50 000 български паспорта на македонци, сърби, украинци. То нашата държава открай време е спирка за всякакви народности- едни бягат, други идват.
Голямата битка е за турците и гласовете на Доган,каквото той каже,това ще е с двойното гражданство,ако не ги виждаш тези неща,значи в Банско я давате само на ракия,без новини и тв
Обаче, за турците, които постоянно живеят в Турция и си имат БГ-паспорти... Тук вече нямам думи. Моите сънароднички, които допринасят за увеличение на броя на българските деца нямат такива привилегии. Ние нямаме право на глас.
DCS - подтвърждение 22.04.05
Дата за интервю - 29.11.05
Чакане на отговор от Ордена на инженерите
- goliama mechka
- Син на Великата Мечка
Значи и аз много се ядосах.Какво искаш да кажеш,че Бг е по-велика от всички държави, в които след определени години живот законно придобиваш правото на паспост?sweety написа:И какво като имаш карта на постоянно пребиваващ чужденец в БГ, това не ти дава гражданството изобщо.DukeNukem написа:V BG v momenta edin chujdenec moje da vzeme statut na postoyanno prebivavasht, taka che nikakav problem. Demek stavash permanent resident samo che Bulgarian...![]()
Bahti sluchkata...Значи, много се ядосах. Обсъждате някои неща без да знаете как стоят нещата в действителност. Живея във вашата страна от 12 години, с личната карта на "Постоянно пребиваващ", имам деца, които се водят българи, защото са родени в България. Аз не мога да получа вашето прословуто гражданство с такава лекота, с каквато си мислите. И няма да го правя, ще си остана украинска гражданка, защото българска държава ме прие да живея на нейната територия и не ме гони. За какво ми е ваше гражданство? За украинци и молдовци - БЕСАРАБСКИ БЪЛГАРИ - те имат право да се завърнат в земята на предците си, те са хиляди и са БЪЛГАРИ, не са украинци, не бъркайте. Никой, който не е роден българин / за изключение някой-друг спортист и може би стотина бизнесмени-инвеститори в бълг.икономика/ няма право на българското гражданство. Даже и "българският" певец Руслан Мъйнов, който е украинец, придобил българското си гражданство, защото происхожда от бесарабски българи. А за такива като мен, жените на българи и майките на български деца пътят да си придобием бг-гражданство е много сложен и отнема много нерви, пари и ходене по мъки. И не виждам защо да се старая толкова, и така ми е добре.goliama mechka написа:ти пък да не мислиш,че на някой му дреме за украинците????(не знам защо пък те ще искат да са БГ-ри)руснаци,Молдовци и т.н.?joro написа: След 2007 година се очаква над 2 милиона украинци, молдовци, руснаци, македонци и не знам си какви още да се юрнат за българско гражданство, само през миналата година има издадени над 50 000 български паспорта на македонци, сърби, украинци. То нашата държава открай време е спирка за всякакви народности- едни бягат, други идват.
Голямата битка е за турците и гласовете на Доган,каквото той каже,това ще е с двойното гражданство,ако не ги виждаш тези неща,значи в Банско я давате само на ракия,без новини и тв
Обаче, за турците, които постоянно живеят в Турция и си имат БГ-паспорти... Тук вече нямам думи. Моите сънароднички, които допринасят за увеличение на броя на българските деца нямат такива привилегии. Ние нямаме право на глас.
това е от закона за Бг-ското гражданство,съветвам те да го прочетеш,имам приятели,които станаха Бг-ски сраждани без проблеми
Раздел III Придобиване на българско гражданство по натурализация
Чл. 12. Лице, което не е български гражданин, може да придобие българско гражданство, ако към датата на подаване на молбата за натурализация:
1. е пълнолетно;
2. преди не по-малко от 5 години е получило разрешение за постоянно пребиваване в Република България;
3. не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер от български съд и срещу него няма образувано наказателно производство за такова престъпление, освен ако е реабилитирано;
4. (изм., ДВ, бр. 41 от 2001 г.) има доход или занятие, което му дава възможност да се издържа в Република България,
5. (изм., ДВ, бр. 41 от 2001 г.) владее български език, което се установява по ред, определен с наредба на министъра на образованието и науката, и
6. (нова, ДВ, бр. 41 от 2001 г.) е освободено от досегашното си гражданство или ще бъде освободено от него към момента на придобиване на българско гражданство.
Чл. 13. (Изм. и доп., ДВ, бр. 41 от 2001 г.) Лице, което не е български гражданин, отговаря на условията по чл. 12, т. 1, 3, 4, 5 и 6 и преди не по-малко от 3 години към датата на подаване на молбата за натурализация е получило разрешение за постоянно пребиваване в Република България, може да придобие българско гражданство, ако отговаря и на едно от следните изисквания:
1. не по-малко от 3 години има и продължава да е в законно сключен брак с български гражданин;
2. (отм., ДВ, бр. 41 от 2001 г.);
3. родено е в Република България;
4. разрешението за постоянно пребиваване е получено преди да навърши пълнолетие;
5. (отм., ДВ, бр. 41 от 2001 г.).
Чл. 13а. (Нов, ДВ, бр. 41 от 2001 г.) Лице, получило статут на бежанец преди не по-малко от три години към датата на подаване на молбата за натурализация, може да придобие българско гражданство, ако отговаря на условията по чл. 12, т. 1, 3, 4 и 5.
Чл. 14. (Нов, ДВ, бр. 41 от 2001 г.) Лице без гражданство може да придобие българско гражданство, ако отговаря на условията по чл. 12, т. 1, 3, 4 и 5 и преди не по-малко от 3 години към датата на подаване на молбата за натурализация има разрешение за постоянно пребиваване в Република България.
Чл. 15. (Изм. и доп., ДВ, бр. 41 от 2001 г.) Лице, което не е български гражданин, може да придобие българско гражданство по натурализация, без да са налице условията по чл. 12, т. 2, 4, 5 и 6, ако отговаря на едно от следните изисквания:
1. е от български произход;
2. (изм. и доп., ДВ, бр. 41 от 2001 г.) осиновен е от български гражданин при условията на пълно осиновяване;
3. (нова, ДВ, бр. 41 от 2001 г.) единият му родител е български гражданин или е починал като български гражданин.
Чл. 16. Лице, което не е български гражданин, може да придобие българско гражданство, без да са налице условията по чл. 12, ако Република България има интерес от натурализацията му или ако лицето има особени заслуги към Република България в обществената и икономическата сфера, в областта на науката, технологията, културата или спорта.
Чл. 17. Децата до 14-годишна възраст придобиват българско гражданство, ако родителите им или преживелият от тях приемат българско гражданство или ако само един от родителите им стори това, в случай че другият е български гражданин. При същите условия децата от 14- до 18-годишна възраст придобиват българско гражданство, ако поискат това.
Чл. 18. (1) Деца до 14-годишна възраст, на които само единият от родителите е български гражданин, в случай че нямат българско гражданство, могат да станат български граждани, без да са налице условията по чл. 12, ако двамата родители или преживелият от тях дадат писмено съгласие за това. Не се изисква съгласието на родител, който е лишен от родителски права. При същите условия могат да придобият българско гражданство и децата от 14 до 18 години, ако поискат това.
(2) (Доп., ДВ, бр. 41 от 2001 г.) При условията на ал. 1 могат да придобият българско гражданство и лица, осиновени от български гражданин при условията на пълно осиновяване.
Чл. 19. Молбата на лице, което отговаря на условията за придобиване на българско гражданство по натурализация, се отхвърля, ако с оглед на поведението му съществуват сериозни причини да се смята, че молителят представлява заплаха за обществения ред, обществения морал, общественото здраве или за националната сигурност.
Мечката се мие, чисти
в потоците сребристи.
Има ли за тебе пречка
да постъпваш като мечка.
в потоците сребристи.
Има ли за тебе пречка
да постъпваш като мечка.
- goliama mechka
- Син на Великата Мечка
Познавам една украинка, омъжена за един приятел от наше село, даже мен се опитваха да ме пробутат на сестричката иsweety написа: Значи, много се ядосах. Обсъждате някои неща без да знаете как стоят нещата в действителност. Живея във вашата страна от 12 години, с личната карта на "Постоянно пребиваващ", имам деца, които се водят българи, защото са родени в България. Аз не мога да получа вашето прословуто гражданство с такава лекота, с каквато си мислите. И няма да го правя, ще си остана украинска гражданка, защото българска държава ме прие да живея на нейната територия и не ме гони. За какво ми е ваше гражданство? За украинци и молдовци - БЕСАРАБСКИ БЪЛГАРИ - те имат право да се завърнат в земята на предците си, те са хиляди и са БЪЛГАРИ, не са украинци, не бъркайте. Никой, който не е роден българин / за изключение някой-друг спортист и може би стотина бизнесмени-инвеститори в бълг.икономика/ няма право на българското гражданство. Даже и "българският" певец Руслан Мъйнов, който е украинец, придобил българското си гражданство, защото происхожда от бесарабски българи. А за такива като мен, жените на българи и майките на български деца пътят да си придобием бг-гражданство е много сложен и отнема много нерви, пари и ходене по мъки. И не виждам защо да се старая толкова, и така ми е добре.

Проблемът за украинци, руснаци и т.н. е, че трябва да се откажат от тяхното си гражданство, за да получат българско.
А на теб миличка за какво ти е българско гражданство, нали и ти си се запътила за Канада.
А на турците, които са родени в България и си имат български паспорти никой не може да им отнеме правата. Все едно на българите в Канада да им се отнеме българското гражданство.
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
Свити, незнам от къде събра толкова много отрицателна енергия. Закона за българско гражданство не се различава от законите на другите страни. Поне на теория е така, Мечката постна част от закона.sweety написа:Никой, който не е роден българин / за изключение някой-друг спортист и може би стотина бизнесмени-инвеститори в бълг.икономика/ няма право на българското гражданство.... А за такива като мен, жените на българи и майките на български деца пътят да си придобием бг-гражданство е много сложен и отнема много нерви, пари и ходене по мъки.
Разбирам проблемите ти с българската бирократия. Те станаха особено голями последните години заради предстоящото влизане на България в европейския съюз. Последно което съобщиха за миналата година е че годишно могат да бъдат разгледани 15 хиляди молби за гражданство, а молбите са три пъти повече.
Бъди по конкретна, кой и с къкво основание е отказал да ти издаде българско гражданство? Или на някои твои познати?
Интересно ми е да разбера действителните проблеми който среща човек който изпълнява всички условия за да получи българско гражданство чрез натурализация.
Забравихте как изглежда България? Тя е красива - http://nigor.myphotoalbum.com/
Здравейте, благодаря за отговори и съвети. Наистина закона ви позволява да се приеме българското гражданство за определени лица. И аз имам това право. Трябва само да събера документи за Министерство на вътрешни работи / те са 14 позиции в списъка с прилагаемите към заявлението/, после получавам хартийка че документите ми са приети и това да послужи пред украинските власти за отказването на настоящето ми гражданство в срок до 2 години... Ако не спазя този срок и украинците не ми дадат документ че вече не съм тяхна гражданка, всичко изгаря и започвам отначало Имам приятелка, която сега се опитва да събере необходимите бумажки. Проблемът при нея се появи при представяне на справка от НОИ / НАП че не дължи никакви осигуровки на БГ-държава. Наложи се тя да внесе голяма сума за няколко години, през които не е работила. Сега тя съжалява че е започнала процедурата , сподели ми че е прекалено унизително да ходиш по институции и да искаш от всички тези справки. Примерно, тя е ходила в Министерство на образование в София / с предварително записване/ да изкара изпита по български език. Справка че не си болен от СПИН и Васерман... /Това пък съвсем гадно и нечестно според мен/. Предполагам знаете, колко струва легализацията на документите.
Живот и здраве тя ще подаде документите в София /МВР/ и ще започне процедурата по отказването на укр.гражданство. Отсега знае, че трябва да ходи в Украйна да си вади оттам други различни документи. Това е ад.
Още с няколко мои сънароднички мислихме да приемем ваше гражданство, след като прочетохме закона че е възможно и е без проблем, стига да не сме съдени. Е, не сме. Но дружно решихме, че не си струва да се мъчим по институции в двете страни, това освен времегубене е свързано с много разходи. И така си живеехме добре в БГ-то. Хем ще сме патриотки.
Живот и здраве тя ще подаде документите в София /МВР/ и ще започне процедурата по отказването на укр.гражданство. Отсега знае, че трябва да ходи в Украйна да си вади оттам други различни документи. Това е ад.
Още с няколко мои сънароднички мислихме да приемем ваше гражданство, след като прочетохме закона че е възможно и е без проблем, стига да не сме съдени. Е, не сме. Но дружно решихме, че не си струва да се мъчим по институции в двете страни, това освен времегубене е свързано с много разходи. И така си живеехме добре в БГ-то. Хем ще сме патриотки.
- goliama mechka
- Син на Великата Мечка
не мисля че има нещо унизително в това да минеш изпит по бг-ски език(с предварително записване),надали очаквате някой да ви чака когато ви се прийска,тогава да се явите.sweety написа:Здравейте, благодаря за отговори и съвети. Наистина закона ви позволява да се приеме българското гражданство за определени лица. И аз имам това право. Трябва само да събера документи за Министерство на вътрешни работи / те са 14 позиции в списъка с прилагаемите към заявлението/, после получавам хартийка че документите ми са приети и това да послужи пред украинските власти за отказването на настоящето ми гражданство в срок до 2 години... Ако не спазя този срок и украинците не ми дадат документ че вече не съм тяхна гражданка, всичко изгаря и започвам отначало Имам приятелка, която сега се опитва да събере необходимите бумажки. Проблемът при нея се появи при представяне на справка от НОИ / НАП че не дължи никакви осигуровки на БГ-държава. Наложи се тя да внесе голяма сума за няколко години, през които не е работила. Сега тя съжалява че е започнала процедурата , сподели ми че е прекалено унизително да ходиш по институции и да искаш от всички тези справки. Примерно, тя е ходила в Министерство на образование в София / с предварително записване/ да изкара изпита по български език. Справка че не си болен от СПИН и Васерман... /Това пък съвсем гадно и нечестно според мен/. Предполагам знаете, колко струва легализацията на документите.
а за медицинските,никъде не пише,че и да си болен,няма да станеш бг-ски гражданин.
Избора да не сте бг-ски граждани си е ваш,тези,дето са в Канада са минали много по-"унизителни"прегледи,изпити за езици и т.н.Само не обвинявайте бг-ското законодателство че не ви дава тази възможност,БГ прибира куцо и сакато отвсякъде,тъй че и за вас има място
Мечката се мие, чисти
в потоците сребристи.
Има ли за тебе пречка
да постъпваш като мечка.
в потоците сребристи.
Има ли за тебе пречка
да постъпваш като мечка.
Игор, аз съм негативна само по отношение на голословни утвърждения. Молбите за гражданство се подават от всички: както от българи с български произход /бесараби/ по натурализация - без отказване от предишното гражданство, така и от хора, желаещи да придобият гражданство на общи основания без да са родени в БГ или от български родители / като мен/, за които е задължително да се откажат от гражданството си. Предполагам, че затова са много молбите - само в Украйна бесарабските българи са стотици хиляди. На мен никой не ми е отказвал, аз само писах до Министерство на правосъдието да попитам, какво да правя за придобиването на гражданството. Когато получих писмото със списъка на изискуемите документи за подаване на Молбата, съпругът ми /българин/ каза - Майната на тези простаци, няма да подаваш никакви тъпи документи, махаме се от България!Igor написа:Свити, незнам от къде събра толкова много отрицателна енергия. Закона за българско гражданство не се различава от законите на другите страни. Поне на теория е така, Мечката постна част от закона.sweety написа:Никой, който не е роден българин / за изключение някой-друг спортист и може би стотина бизнесмени-инвеститори в бълг.икономика/ няма право на българското гражданство.... А за такива като мен, жените на българи и майките на български деца пътят да си придобием бг-гражданство е много сложен и отнема много нерви, пари и ходене по мъки.
Разбирам проблемите ти с българската бирократия. Те станаха особено голями последните години заради предстоящото влизане на България в европейския съюз. Последно което съобщиха за миналата година е че годишно могат да бъдат разгледани 15 хиляди молби за гражданство, а молбите са три пъти повече.
Бъди по конкретна, кой и с къкво основание е отказал да ти издаде българско гражданство? Или на някои твои познати?
Интересно ми е да разбера действителните проблеми който среща човек който изпълнява всички условия за да получи българско гражданство чрез натурализация.
така че той е дал стоп-светлина и.. насока към имиграция. Обичам България, но няма смисъл да се отказвам от родното гражданство, само за един паспорт ли? Макар, че не е справедливо. Живея не в Украйна все пак. Трябва да има някакво споразумение за хора в смесен брак, т.е двойно гражданство и за двамата.
Моля тези, които писаха че техните познати украинци/руснаци лесно взеха БГ-гражданство да ми пишат конкретно: преди закона от 2001 ли взеха гражданството или сега подават като натурализирани, без отказване от своето гражданство? Още ги моля да посочат за колко време взеха това гражданство, и в София ли живеят?
Подшушнаха ми на едно ушенце сумичката 18 хил.евро да ме пишат натурализирана българка и да ми оставят украинско гражданство и да си получа българският паспорт. Има ли смисъл от тая работа? По-добре да си купя нова кола!
[quote="goliama mechka
не мисля че има нещо унизително в това да минеш изпит по бг-ски език(с предварително записване),надали очаквате някой да ви чака когато ви се прийска,тогава да се явите.
а за медицинските,никъде не пише,че и да си болен,няма да станеш бг-ски гражданин.
Избора да не сте бг-ски граждани си е ваш,тези,дето са в Канада са минали много по-"унизителни"прегледи,изпити за езици и т.н.Само не обвинявайте бг-ското законодателство че не ви дава тази възможност,БГ прибира куцо и сакато отвсякъде,тъй че и за вас има място[/quote]
Мечка какво толкова съм ти направила, че ме нападаш? Обсъждаме темата с двойно гражданство, аз в момента твърдя че няма да ставам българска гражданка, ти пък какво имаш против?
не мисля че има нещо унизително в това да минеш изпит по бг-ски език(с предварително записване),надали очаквате някой да ви чака когато ви се прийска,тогава да се явите.
Избора да не сте бг-ски граждани си е ваш,тези,дето са в Канада са минали много по-"унизителни"прегледи,изпити за езици и т.н.Само не обвинявайте бг-ското законодателство че не ви дава тази възможност,БГ прибира куцо и сакато отвсякъде,тъй че и за вас има място[/quote]
Мечка какво толкова съм ти направила, че ме нападаш? Обсъждаме темата с двойно гражданство, аз в момента твърдя че няма да ставам българска гражданка, ти пък какво имаш против?
Преди 2001 година не е било необходимо при получаване на българско гражданство да се отказваш от предишното. Тези, които са станали български граждани преди 2001 г. са си запазили предишното. А България наистина прибира куцо и сакато, че даже го издига до върховете- даже бате Серго е наполовина украинец
http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/ ... =000019&g=

http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/ ... =000019&g=

Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
Законите за гражданство в повечето страни си приличат много. Типично имигрантските страни обикновено не те карат да се откажеш от предишното гражданство.sweety написа:Игор, аз съм негативна само по отношение на голословни утвърждения. Молбите за гражданство се подават от всички: както от българи с български произход /бесараби/ по натурализация - без отказване от предишното гражданство, така и от хора, желаещи да придобият гражданство на общи основания без да са родени в БГ или от български родители / като мен/, за които е задължително да се откажат от гражданството си. Предполагам, че затова са много молбите - само в Украйна бесарабските българи са стотици хиляди. На мен никой не ми е отказвал, аз само писах до Министерство на правосъдието да попитам, какво да правя за придобиването на гражданството. Когато получих писмото със списъка на изискуемите документи за подаване на Молбата, съпругът ми /българин/ каза - Майната на тези простаци, няма да подаваш никакви тъпи документи, махаме се от България!
Мисля че не си съвсем наясно с основанията за получаване на гражданство. Малко по нагоре Мечката е дал част от закона за гражданство. Моля те да го прочетеш. В началото на тази тема дадох един по дълъг постинг където обяснявам за гражданството. Виж тук:
http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... sc&start=0
Отдели малко време и я прочети на спокойствие.
Бъркаш получаването на Гражданство чрез произход и Гражданство чрез натурализация. Бесарабските българи основават молбите си на произхода, както и много македонци, сърби, молдовци...
Наясно съм че процедурата за получаване на българско гражданство е дълга и мъчителна. При теб условията са налице, ти самата трябва да прецениш да ли си струва.
Забравихте как изглежда България? Тя е красива - http://nigor.myphotoalbum.com/
За какво ви е българско гражданство? След няколко години ще може чужденци да купуват земя, а от 2007 г. този, който има статут на постояннопребиваващ в България ще има същия статут и за останалите страни в ЕС, т.е. ще може да пътува, да учи, да работи като постояннопребиваващ и там. Нали след няколко години цялото ЕС ще стане една държава.
Много добра дискусия стана! Както ви писах, няма да се подлагам на мъките да си взема бг-гражданство засега. Ще видим след 1-2 години какво ще стане, вероятно, както го казва Joro, ще мога да си живея спокойно и без бг-паспорт, само с личната карта. Пък и за Канада мислим в момента