Koi sa nai tarsenite profesii v Quebec?

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Vladimir Nikolov написа:Evala te Lub0. nai-setne niakoi da kaje istinata glasno, kriza v IT ima, spor niama, rabota naistina se namira po-trudno,....no koito si moje si moje,....
Pulno e s vsiakakvi obrazi bez opit, koito digat samo para i mrunkat.
Niakoi shte kaje che i neopitnite triabva da zapochnat ot niakude.
Da, taka e, samo che za tiah neshtata tuka naistina shte sa mnogo po-trudni, zashtoto:
1. Ne sa mestni.
2. Ne znait ezika, a i dori i da go znaiat shte govoriat s akcent.
3. Pisaneto na chujd ezik 100% kuca na vsichki ni.
4. Niamat profesionalen opit.

Naskoro edna dalechna poznata se oplakvashe che niama rabota za neia, i me beshe pomolila ako moga da hodataistvam za neia. Na vuprosa mi kakvo e rabotila mi otgovori: "Mi pisala sum na Delphi 1 godina, i sum pisala malko na VBScript, no sega sum si kupila kniga za C++ i ne mi se vijda trudno..."
Ostaviam go bez komentar.
А тези които не са IT специалисти ..... :?:
Joy

Мнение от Joy »

Момчета с компютърните специалности,съгласни сме че за вас късмета и връзките са от решаващо значение,но вие като че ли не приемате факта,че има и други професии,има и скапани ордери и всякакви глупости,които препятстват намирането на работа въпреки всичко и тогава местната диплома отваря врати.Така е с ижинери, мед.работници,а сигурно и с други...Така,че за вас може дипломите и да не са важни,но за нас са важни.
Момичета,писмото от КЛЕ може да бъде получено (аз моето го получих) и е по-добре да се учи с него,разбира се ако може.Обикновенно ако за една програма се иска такова,то тя е специална и без него на същата не става записване.Може да си намерите друга програма без такова писмо,които обикновенно са платени,за всеки случай.При всички случаи,обаче е добре да си изпроси човек писмото.Лесно сравнително го дават ако вашата специалност е в същия бранш и ако сте на социал. На мен ми го дадоха при условие,че ще изляза на социал,което обещах,но все пак го издрънках...Така,че,както някой беше споменал,не го дават за да се отърват от теб да не седиш на социал...На мен ми беше смешно как всъщност те принуждават да излизаш на социал...
:shock:
ssttoo
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

Въпросът не е "ИТ специалисти и всички останали", няма такова разделение. Разделението е приложими умения срещу неприложими/трудноприложими.
Приложими умения са умения, придобити извън Канада, които без абсолютно никаква промяна могат да свършат работа на работодателите в Канада. Примери за приложими умения:
  • миене на чинии
  • бърсане на под
  • вдигане и преместване на тежки предмети на къси и средно дълги разстояния
  • писане на програмен код
Всички умения, които изискват запознаване с нови разпоредби, техника, начин на работа и каквото и да било друго ново нещо, са, уви, трудноприложими и изискват доучване и какво ли още не. Априори приемаме, че поне един език се владее свободно за нуждите на ежедневната комуникация между индивидите в работната среда.

И аз се присъединявам, че късмета (ако го имаш) и връзките (най-вероятно ги нямаш, плюс това тук термина, използван от Човешки ресурси е по-скоро Networking) са важни, но решаващото е "приложими или неприложими/трудноприложими умения". Това дето имиграционните служители му викат "адаптивност", даже и точки дават.
survivor

Мнение от survivor »

Ssttoo. napalno sam saglasna za razdelenieto prilozhimi-neprilozhimi ili trudno prilozhimi profesii i za golemite posledici ot tova. Moyata za sazhalenie e ot vtoriya vid. Koeto e hubavoto pri men e che si go znaeh ot samoto nachalo (to napravo ochite shte ti izvadi) i vmesto da izpuskam parata v svirkata (da mrankam zashto ne mi davat rabota) gledam da tarsya nachini. Pak da vidim dokade shte stigna.
Osven tova dori da imash tukashna diploma, ima i tarseni i netarseni profesii, a nay veche ima lichna motivaciya i izobretatelnost i saotvetno tyahnata lipsa, koeto pak za men veche e reshavashtiya moment.
Аватар
Vladimir Nikolov
Обратна връзка:

Мнение от Vladimir Nikolov »

Da Stoiane, napulno si prav, mnogo tochno si go rezumiral.
Osven tova se seshtam za edin razgovor s moia shef otnosno nai-razlichnite orderi i profesionalni organizacii v Quebec.
Pitah go na maitap kak taka niama order i na informaticite, a toi mi vika.."Ti se radvai che niama takuv order zashtoto v takuv sluchai nadali shteshe da rabotish za nas" :)
A m/y drugoto predi godini e imalo diskusia za praveneto na takuv, no ideiata e bila othvurlena i slava bogy.
LaRue

Мнение от LaRue »

Само я повдигам
Госпожо, преди да виснете във форума изключихте ли печката???
This Account Has Been Suspended
Изображение
survivor

Мнение от survivor »

Зъботехник. Вече знам за няколко имигранти, вкл. българи, които са си намерили работа бързо. Дават ти да направиш един зъб и ако те харесат те взимат веднага.

Учителка в детска градина. Но тук езикът е много по-важен.
Заключено