E това вече не мога да го понеса:
Français - La langue parlée au Québec. Parfois utilisé pour désigner un Canadien francophone.
Français de France - Le français parlé en France. Les Français.
Нека не спорим по въпроса. Тук се говори някакъв измислен език имащ изключително малко допирни точки с френския. Щом самите французи се затрудняват да ги разбират какво да говорим.
Аз не смея да кажа че владея френския много добре, но съм го учила във френска гимназия, ходила съм във Франция, поддържам връзки с французи, говорила съм и с белгийци и швейцарци и смея да твърдя че ги разбирам и че всички си говорят по еднакъв начин, но бога ми тия тук не ги разбирам и ми се повръща като ги слушам.
Може би тези от вас, които за първи път учите тук френски не ви прави впечатление кебекарския, защото не знаете как звучи истинския френски.
Сори ама това е гавра с езика.
Езикът им е такъв защото не еволюира. Тук си живеят в затворено общество, откъснати от света, не приемат новостите в езика, и всички които не говорят като тях са тъпи и това доказва само простотията им, ограниченост и да изброявм ли още...............
Никога няма да говоря като тях и затова ще съм отхвърляна отвсякъде, знам си го много добре както се и случва.
Ама те и французите не са приети тук.
Само човек, който рабира нещо изцяло, може да го обясни така, че друг да не може да го разбере.
/Нобелов принцип на Рудини/