Имам въпрос относно работна виза -работно разрешение

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
umeiko

Re: Имам въпрос относно работна виза -работно разрешение

Мнение от umeiko »

Споко, аз също не съм останал без работа, нито съм останал и без предложения за работа. НО, в един момент, след като човек има опита, стажа, образованието, местен опит, и минава всички изпити, и интервюта, и смешни тестове (в един момент интервюто се провеждаше така: Ти знаеш ли тази задачка? АЗ: Да; А тази: МИ НЕ, давай да я видиме....), човек някак си очаква да може да избира, не да го избират, и разбира се да му дават съответното заплащане, щото да даваш 50к заплата, и да ревеш че няма хора....някак си несериозно звучи, нали така. Само за твое сведение, нормална заплата за човек с моя стаж и опит се води 120-150к. Такава заплата никой не ми е предложил, няма и да ми предложат.
Случайно да си чул кои са Нортел? РИМ? Не си? Ми щото вече се история. Познай от раз там какви заплати са били раздавани, и какви бонуси са били раздавани. И между другото не говоря наизуст. Даже, благодарение на ЛинкИн, мога директно да ти покажа как са се развивали връзките, как някои хора, с помощта на препоръки и познати, са работили в тази и тази фирма, препоръчани от този онзи сменят фирми, позиции, образование, докато в един момент чиляка го виждаш как от една мизерна фирма за автоматично архивиране се издига до работа в авио индустрията, държавната такава, на шефска позиция......Просто, уникално.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Umeko, не те разбирам какво точно искаш да ми кажеш.
Досегашната имиграционна политика беше леко сбъркана. Вкарват един куп хора с университетско образование ,което тук на практика им е безполезно. Та избора е или отиваш да учиш или на социал. Ученето пак си е изстискване на държавата, в цяла Канада то е спонсорирано, някъде повече (Квебек), къде по малко ( остатъка от Канада :rofl: ), но все пари от държавата, разбирай от данъкоплатците. На всичко отгоре голяма част от хората като се сдобият с диплома, заминават да работя в САЩ. В Канада на практика им трябва хора да работят това дето никой друг не иска.
п.с Става дума за постати с точките, а не тоя отгоре.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
Californian

Мнение от Californian »

roumensp написа:
umeiko написа:
roumensp написа:
bp_de написа:Поне ако идат някъде по европа не е нужно да плащат а и по закон не могат да ги бъзикат с дипломи, стажове ,членство в ТКЗС и т.н
По закон - да, но на практика всеки работодател ще предпочете да назначи един човек с местен стаж пред един току-що дошъл чужденец.
Ако беше толкова розово още щеше да си си там, нали ...
Всъщност всяка една фирма ще назначи тези които имат власта във фирмата да кажат кои да бъдат назначени :)
Колкото и очевадно да звучи....резултата е че ако програмистите примерно имат думата при назначавенот, ми че те никога няма да изберат някой по кадърен от тях (и да им вземе хляба :) ). Те винаги, и така става и на практика, ще назначат свой човек, с цел не да върши работа (поне малко да може да я върши разбира се), ами да си разширят връзкарството.
Ама като почнете да се оправдавате с това връзкарство ... За 12 години съм сменил 5 работодателя и сумарно ми се събира 1 месец без работа, без никога да съм имал каквито и да било връзки. И никой, никога не ми е плащал под средната заплата за позицията, дори напротив ... Ако не си забелязал, ти си единствения ИТ специалист на тоя форум, който редвно плаче за връзкарството. А не си ли се замислял, че проблемът може да е твоя телевизор?
Връзкарство има, но е в разумни граници ... Например моята фирма от месеци не може да намери подходящи (разбирай с необходимите умения) хора за няколко позиции и ни пращат имейли, питайки дали познаваме някой подходящ, който да им препоръчаме. Това според теб връзкарство ли е ? Отхвърлените на интервютата може и да си мислят, че вместо тях са назначили някой "връзкар", но са много далеч от истината, просто фирмата не се нуждае от хора без необходимите квалификации.
Айде стига и ти прав е човека.
В Канада някак си виждам европа доста повече отколкото в Щатие - за сега съм живял в два щата - Калифорния и Тексас - където живея в момента. Как ще си обясниш, че дори и за 40к не можах да си намеря работа в Торонто - където е непоносимо скъпо.
Канада има сигурно 1001 предимства пред Щатите, но всеки който ми казва, че Канада е толкова отворена към чужденците колкото и Щатите - съм склонен да му противореча.

А и да ти кажа ли защо не си прав, защото ти си минал през Щатите първо, където е "лесното" за новодошлите и не са толкова консервативни за да те назначат ако нямаш Щатски опит или образование както е в Канада.
Иначе да те видя как щеше да говориш ако беше директно отишъл първо в Канада.......но както и да е, здраве да е.
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

umeiko написа:нормална заплата за човек с моя стаж и опит се води 120-150к. Такава заплата никой не ми е предложил, няма и да ми предложат.
Тука има един много сериозен логически disconnect.
roumensp написа:А не си ли се замислял, че проблемът може да е твоя телевизор?
Bingo!
umeiko

Мнение от umeiko »

Ами....как да кажа, повредата не е в моя телевизор :)
Как разбирам ли? Където и да отида, след първите месеци всички ми казват че това което съм показал на интервюто, и това което съм казал като знания на интервюто има 100% покритие, разбирай масата хора клонят към 0% в некои случаи. Но те са местни, с местен университет, и местни връзки. Аз съм от онези имигранти, които оня пич много иска Канада да приеме, и които Канада най много преебава.
Че знаеш ли аз колко пъти им съм се чудел на интервюиращите като ме питат дали знам CVS/SVN/etc, и как когато почвам работа установявам че колегата до мене вместо да тагва версиите, създава папки за различните версии????? W.T.F.
О да, като говоря за 120-150к заплати, вервай ми, не съм ги изсмукал от пръстите си, това са реални заплати получавани от реални хора, т.е. местни канадци де, сори за лапсуса :)
umeiko

Мнение от umeiko »

IRA написа:Umeko, не те разбирам какво точно искаш да ми кажеш.
Досегашната имиграционна политика беше леко сбъркана. Вкарват един куп хора с университетско образование ,което тук на практика им е безполезно. Та избора е или отиваш да учиш или на социал. Ученето пак си е изстискване на държавата, в цяла Канада то е спонсорирано, някъде повече (Квебек), къде по малко ( остатъка от Канада :rofl: ), но все пари от държавата, разбирай от данъкоплатците. На всичко отгоре голяма част от хората като се сдобият с диплома, заминават да работя в САЩ. В Канада на практика им трябва хора да работят това дето никой друг не иска.
Канада има нужда от две неща:
1.Кадърни, умни и образовани хора. Сори за очевадната истина, но една държава просперира благодарение на инженерите си, не благодарени на чистачките си.
2.Пазарни условия за тези образовани хора. Може би не знаеш, но понятия като нетвъркинг, шуробаджанащина, връзкарство, държавна сладка работа хич не се покриват с пазарната икономика.
--------------------------
Това исках да кажа, че е голямото разминаване в имиграционната политика, очевидно е че искат (1), но не осигуряват (2), след което реват на умряло че хората се разбягват като пилци :)
А да, аз съм имигрант, това означава че аз от понятия като национализъм, партия, комюнити и сие не разбирам. В превод реалист.
pumpy

Мнение от pumpy »

umeiko написа:Ами....как да кажа, повредата не е в моя телевизор :)
Как разбирам ли? Където и да отида, след първите месеци всички ми казват че това което съм показал на интервюто, и това което съм казал като знания на интервюто има 100% покритие, разбирай масата хора клонят към 0% в некои случаи. Но те са местни, с местен университет, и местни връзки. Аз съм от онези имигранти, които оня пич много иска Канада да приеме, и които Канада най много преебава.
Че знаеш ли аз колко пъти им съм се чудел на интервюиращите като ме питат дали знам CVS/SVN/etc, и как когато почвам работа установявам че колегата до мене вместо да тагва версиите, създава папки за различните версии????? W.T.F.
О да, като говоря за 120-150к заплати, вервай ми, не съм ги изсмукал от пръстите си, това са реални заплати получавани от реални хора, т.е. местни канадци де, сори за лапсуса :)
Аз ви се чудя какви са тези фирми, в които работите ? Където:
- квалифицирания имигрант взима 50к
- нищо незнаещия местен връзкар взима 150к

Интересно как и съществувала и просперирала тази фирма преди да се появи имигранта и реално да им изкарва бизнеса ???
umeiko

Мнение от umeiko »

ЛОЛ. Отговора е много лесен. Не просперира :)
Знаеш ли кои са Нортел? Те бяха номер 1 в Северна Америка. Не Канада, Северна Америка....в момента са бележка под линия.
РИМ, отново, те бяха номер 1. Фирмички като Нокиа, Апъл и Самсунг тичкаха подир тях поне 10г. В момента, въпроса е не дали, а кога :)
А колко фирми съм обиколил само в Мисисага, дето са просто балони пред спукване, разбирай, малки фирмички, имат нормален бизнес все още, излезли на акционерният пазар, и чакащи големият бум некой да ги нагрухти с парички и да фалират.
Разбира се, ситуацията не е чак толкова отчайваща, както и все пак аз немам достъп до оня, скритият пазар, както и до държавният сектор, но освен ако някои от тука пищещите не е роден и изучил се тука, не мисля че и него ще го огрее този пазар.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

umeiko написа:
IRA написа:Umeko, не те разбирам какво точно искаш да ми кажеш.
Канада има нужда от две неща:
1.Кадърни, умни и образовани хора. Сори за очевадната истина, но една държава просперира благодарение на инженерите си, не благодарени на чистачките си.
2.Пазарни условия за тези образовани хора. Може би не знаеш, но понятия като нетвъркинг, шуробаджанащина, връзкарство, държавна сладка работа хич не се покриват с пазарната икономика.
--------------------------
Това исках да кажа, че е голямото разминаване в имиграционната политика, очевидно е че искат (1), но не осигуряват (2), след което реват на умряло че хората се разбягват като пилци :)
А да, аз съм имигрант, това означава че аз от понятия като национализъм, партия, комюнити и сие не разбирам. В превод реалист.
Тя Канада приема умни и образовани хора повече отколкото са и нужни. Това е проблема. А на всичко отгоре се оказва ,че много от умните и образовани хора дето идвам , всъщност не са такива, а само имат претенции за това, което прави проблема още по дълбок. Като ти трябват чистачи взимаш чистачи, това е реалистичното за мен. Умните и образованите трябва да идват с работни визи.

Радой Ралин
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

Californian написа:Канада има сигурно 1001 предимства пред Щатите, но всеки който ми казва, че Канада е толкова отворена към чужденците колкото и Щатите - съм склонен да му противореча.
Ами аз никога не съм твърдял обратното и съм съгласен, че Щатите са "по-отворени" към чужденците. Както и съм убеден, че в Щатите много по-лесно можеш да си намериш работа. Това, което твърдя е, че в Канада можеш да намериш "нормална" работа и без връзки. Вярно е, че аз дойдох с US опит, но какво от това, нали нямах връзки, а според някои дори "местен" да си, пак ти трябвали връзки. Знам немалко примери за хора, които са се оправили доста добре без всякакви връзки (и без US опит), вкл. и жена ми.
Последно промяна от roumensp на Нед Ное 18, 2012 6:05 pm, променено общо 1 път.
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

IRA написа:Умните и образованите трябва да идват с работни визи.
Това е системата на американците .... но и тя си има недостатъци, които не ми се обсъждат в момента.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Тук вкарват хора с университетско образование на килограм :rofl: , което обезценява самото образование.
Това инженери да ти работят като чистачи ( образно казано) не е никакъв просперитет.
roumensp написа:
Това е системата на американците .... но и тя си има недостатъци, които не ми се обсъждат в момента.
Сигурна съм ,че има, но според мен е по справедлива.

Радой Ралин
Аватар
Californian

Мнение от Californian »

IRA написа:Тук вкарват хора с университетско образование на килограм :rofl: , което обезценява самото образование.
Това инженери да ти работят като чистачи ( образно казано) не е никакъв просперитет.
roumensp написа:
Сигурна съм ,че има, но според мен е по справедлива.
Защото гледаш като вече стъпила на "парахода" и "местна" иначе ако имаше експириънса на Румен друго щеше да плямпаш ама както и да е.....
Направо е смешно, нито те знам каква си нито що си, но ще ти обясня - тук има хора без постоянно жителство, които са от по 12-15 години в страната тук са учили гимназия, тук са завършили университети като Харвард и Бъркли и са се мъчили и борили на всякакви типове визи,
както те казах, не те знам каква си да смяташ, че ти си един вид повече от такива хора, но здраве да е.
По тази логика с работните визи, ти и на теб много не ти е мястото да си взела навремето карта и после гражданство по едната от двете процедури, с 99,99 процента го твърдя това, защото иначе нямаше да говориш по този глупав и ограничен начин като твоя ако се беше измъчила за
правото ти на жителство.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Първо никаква карта не съм взимала.
не те знам каква си да смяташ, че ти си един вид повече от такива хора, но здраве да е.
Ще е добре да ме цитираш къде съм го казала това. Кои са тия хора?
Второ смятам , че за самите имигранти по добре да имат работа като дойдат. А сега се получава пълним страна с хора с университетско образование, но искаме да работят общи работници. Кое му е честното на това?
Имам колега от 4 години е в Канада, дойде с работна виза, вече е с постоянно гражданство. Така за мен е най-добре. Затова съм за по- улеснена процедура по придобиване на работна виза и след това постоянно гражданство. Кое в това те възмути толкова много? :fubar:
Последно промяна от IRA на Вто Ное 20, 2012 11:35 am, променено общо 1 път.

Радой Ралин
Аватар
Californian

Мнение от Californian »

IRA написа:Първо никаква карта не съм взимала.
не те знам каква си да смяташ, че ти си един вид повече от такива хора, но здраве да е.
Ще е добре да ме цитираш къде съм го казала това. Кои са тия хора?
Второ смятам , че за самите имигранти по добре да имат работа като дойдат. А сега се получава пълним страна с хора с университетско образование, но искаме да работят общи работници. Кое му е честното на това?
Имам колега от 4 години е в Канада, дойде с работна виза, вече е с постоянно гражданство. Така за мен е най-добре. Затова смятам, че е по улеснена процедура за придобиване на работна виза и след това постоянно гражданство. Кое в това те възмути толкова много? :fubar:
Възмоти ме това, че хвалиш една емиграционна система, въпреки, че не знаеш как работи тя и каква е.
Все едно аз да говоря за Канадската и да изказвам мнение дали я познавам или не, което бай дъ уей било по-нормално защото аз съм къде къде по наясно с Канадската система отколкото ти с Щатската......
Но както и да е здраве да е, много далеч си - ако си мислиш, че в Америка е така - на работна виза и след 1-2 години жителство както го изкара с примера ти.

Личното ми мнение е, че и в двете страни, според мен проблема е дръпнатоок, просто хората от там изкуствено повдигат цените като идват с готови пари, и правят мехури. Така стана мехура който се спука на западния щатски бряг, такъв мехур го виждам лично аз и в Торонто а чувам и за Ванкувър същото.
Няма как да ме накараш лично мен при еквивалентни с Тексаските заплати да се преместя някъде където примерно хубавите изцяло тухлени къщи тук които си харесвам с басейнчета, чисто нови в най-хубавите квалтали, по 3500-4000скф и всички екстри - за по 200-300к да дам за еквивалента в Торонто 1,5-2млн долара. Пък и двете са мид уест, нищо че Торонто май се води ийст коуст не по геог. признак.
Публикувай отговор