Joy написа:Добре де, ако сега я подам тази декларация ще ме освободят ли за времето през което ме е нямало в страната?
Под прекъснатите права имам списък с месеци от 2000 насам. които месеци не разбрах въобще какво значат.
Някой може ли да ми каже на каква сума възлиза този дълг?
отзад напред , сумата може да си я изчислиш на същата страница има и калкулатор който смята автоматично и лихви
ако сега я подадеш тази декларация ще ти ги спрат от сега,не може да се спират назад във времето
старите задълженията ще ти седят но реално ти не ги дължиш понеже не си била в страната,след време като се прибереш ще си извадиш един документ от Гранична полиция кога си била в страната и кога не и оттам във НАП да ти ги изтрият.Проблема е обаче че трябва да променят и закона защото сегашния не позволява триене на задължения от системата
Тогава го знам от личен опит,осигуровките аз си ги спрях с тази декларация преди време,но понеже не може със задна дата като твоя случай ми остана 1г в която бях извън бг но имах задължение.Исках да си извада такъв документ от Гранична полиция за да ми ги изтрият но както казах закона не позволява триене
Служителката на НАП ми каза,господине щом сте били извън страната 6м вие не дължите осигуровки за тази календарна година макар те да ви стоят във системата.Ние не можем да ви ги изтрием но никои няма да ви ги търси спете спокойно
После се усетих но забравих да я питам,ако ми се наложи да се лекувам докато съм в бг и лекарите ми искат документ че не дължа осигуровки трябва ли да ги плащам тези задължения който "не ги дължа " или да

но да се надяваме че няма да ми се наложи тази процедура