Носят болно бебе 15 км на ръце заради доктор

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
jovani

Re: Носят болно бебе 15 км на ръце заради доктор

Мнение от jovani »

Специално за лекарите аз имам 2-ма лични лекаря - една много добра, но с много пациенти и за да стигна до нея трябва да си направя апойнтмент поне една-две седмици предварително и още една, която няма толкова пациенти и я ползвам в спешни случаи или когато нямам време да се уговарям за 1-2 седмици напред. Това, което знам е че при всяко посещение (всеки път, когато си суайпвам здравната карта през четеца) лекарката(я) получава от здравната каса 40-50 долара за прегледа (не съм много сигурен за сумата, тъй като това ми е информацията отпреди няколко години - в момента може да е друго).

Та по този повод съм виждал следният надпис в уолк-ин клиника: "Please, one problem at a time", демек например ако имаш температура, и в същото време те боли ухото, трябва един път да си слайднеш картата за температурата и да получиш консултация, и втори път за ухото, така че доктора да врътне 100-тина кинта за 15-20 минути (с двете си диагнози, но в една консултация)... дали става въпрос за "източване" на здравната каса - ами въпрос на гледна точка.

Апропо, аз работя на контракт и нямам прословутата "Емплоймънт иншуранс" и допълнителни здравни застраховки - предпочитам да получавам 100% от парите си за сметка на това и да не ми удържат излишни средства. Моят зъболекар е евреин и ми чисти зъбите за 80 кинта кеш, слагал ми е пломба с/у цена от 120 долара платени кеш.
Според мен един път на 2-3 години по 120-140 долара и 1-2 пъти на година по 80 излиза много по-евтино от който и да е иншуранс план... пък и зъболекарят изглежда хепи.
Не съм чувал частен зъболекарски кабинет в Канада да откаже пари кеш, може би ако е голям и работят зъболекари на трудов договор? Такс евейжън ениуан?

Но защо ли да ги обяснявам тези неща - сигурен съм, че новите сте си взели вече решението. Както се казва: "елате и ще видите", но поне престанете да поствате непрестанно тези изрезки от Българските вестници... че ми се иска да се прибера в България, като ги чета!
Изглежда ми много по-цивилизовано и проблемите по-малки.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
jovani

Мнение от jovani »

А някой спомня ли си листерозис оутбрейка от преди малко повече от година, дето погуби 22 души официално (и над 50 неофициално):
http://en.wikipedia.org/wiki/2008_Canad ... s_outbreak
В сравнение проблемът с педала на газта на Тойота е взел много по-малко жертви в Канада, но се дъвче от доста време, докато листерозиса го покриха набързо-набързо, даже компанията не я затвориха.

На последната си почивка в Куба тази година се запознах с един шофьор, работещ във верига от магазини в Онтарио (ще пропусна името) и той ми разказа по какъв нехигиеничен начин се обработва и съхранява месото, според него взимали за работници най-отявлени бъмове, като даже не им правели медицински прегледи под претекс да не им се нарушават правата, а в същност за да им плащат по-малко (нисък ценз = ниски заплати).

Но имаше един съфорумник дето ми обясняваше веднъж, че храната в Канада е по-евтина и по-качествена от България - Павел май се беше кръстил... Слухове и легенди, както се казва.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Ако си откажеш застраховката за колата най-много 2-3 пъти да те глобят на година. Джъст а съджесчън :lol: !
Циганите - на Сатурн !
jovani

Мнение от jovani »

Да не говорим, че на много от хранителните продукти не са задължени да слагат срок на годност или дата на годност - виждал съм например дори замразени пици съдържащи месо (макар, че е под въпрос дали пеперонито е от месо) без срок на годност или дата "бест бефоре". Питал съм магазинери, и те са ми казвали, че като презареждат щанда се стараят да слагат по-новите доставки отзад или отдолу на по-старите, но дали е така? А и една пица с по-смачкана опаковка съм сигурен, че би могла да изкара почти неограничен период от време по щандовете преди да бъде изядена.
В България виждали ли сте опаковани храни на които да няма напечатан срок на годност или дата на годност?
Аватар
Aribu
Изгонен от форума

Мнение от Aribu »

Оооо там ги смянят най редовно само да наближи срока...рядко се пропуска да не се стори :lol: :lol: :lol:
:"Комунистът е семе от дявола.Трудно ще бъде изкоренено".

http://maps.google.ca/maps/ms?hl=en&ie= ... bee5e7dfbb
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

jovani написа:Но имаше един съфорумник дето ми обясняваше веднъж, че храната в Канада е по-евтина и по-качествена от България - Павел май се беше кръстил... Слухове и легенди, както се казва.
Доста от храните са по евтини дори при абсолютно срванение на цените (да не говорим за относително на база стандарта), а за мене лично повечето са и по-качествени. Само като си спомня кви пародии на кашкавал или луканка съм си купувал в БГ... А за кренвирши и колбаси няма да отварям дума въобще.
jovani написа:В България виждали ли сте опаковани храни на които да няма напечатан срок на годност или дата на годност?
Джовани, не знам какви шофьори си срещал в Куба и кво са ти обяснили, ама срока на годност на пакетираните меса и колбаси в БГ е просто един мастилен печат (или поне беше аз като бях в БГ). Айде сега познай от 3 пъти дали съм се срещал с хора работили в хранителни магазини в БГ които да ми кажат колко трудно се изтрива този печат и се слага нов. И как се мият кренвиршите с маркуч, щото собственика е стиснат и държи недостатъчно ниска температура на месния щанд и кремвишите хващат гняз отгоре - айде в задната стая с маркуча и са като нови :rofl: То и без това трудно биха се развалили, щото вътре почти няма месо, ами яко соя!
Вярвай си ти, че напечатания срок на годност в БГ означава нещо |(
че ми се иска да се прибера в България, като ги чета!
Да не те държат насила тука, скоро не съм се информирал ама може в Канада да е станало толкова нецивилизовано че да има изходни визи вече. Аз разбирам да кажеш че БГ би имало повече работа за теб или по-големи възможности за бизнес - ок, за някои хора положението с работа/кариера/бизнес определено е по-добре в БГ, отколкото Канада. Ама да ми се цепиш че в тая лудница и пародия било по-цивилизовано от Канада :o
jovani

Мнение от jovani »

Aribu написа:Оооо там ги смянят най редовно само да наближи срока...рядко се пропуска да не се стори :lol: :lol: :lol:
И кой срок в случаите че няма напечатан такъв? Ти проверявал ли си на колко опаковани стоки няма обявен срок на годност - на мен това ми беше едно от първите учудвания в Канада, преди повече от седем години - напоследък не ми правят впечатление такива неща, след като видях доста повече.

През последните години имаше оутбрейк на салмонела, е.коли и какво ли още не; много хора умряха в болниците заради заразени климатици и бактериологични инфекции, особенно в Квебек и Монтреал - говоря за зарази, развиващи се в самите болници. Кой знае колко са имали проблеми с развалени храни (на такива дребни подробности надали някой им обръща внимание в пресата), важното е Арибу - последната дупка на кавала да си изцепи мнението, и то винаги обективно, и да залъже глада на гладните за положителна информация кандидат емигранти.
jovani

Мнение от jovani »

miteto написа:
jovani написа:Но имаше един съфорумник дето ми обясняваше веднъж, че храната в Канада е по-евтина и по-качествена от България - Павел май се беше кръстил... Слухове и легенди, както се казва.
Доста от храните са по евтини дори при абсолютно срванение на цените (да не говорим за относително на база стандарта), а за мене лично повечето са и по-качествени. Само като си спомня кви пародии на кашкавал или луканка съм си купувал в БГ... А за кренвирши и колбаси няма да отварям дума въобще.
jovani написа:В България виждали ли сте опаковани храни на които да няма напечатан срок на годност или дата на годност?
Джовани, не знам какви шофьори си срещал в Куба и кво са ти обяснили, ама срока на годност на пакетираните меса и колбаси в БГ е просто един мастилен печат (или поне беше аз като бях в БГ). Айде сега познай от 3 пъти дали съм се срещал с хора работили в хранителни магазини в БГ които да ми кажат колко трудно се изтрива този печат и се слага нов. И как се мият кренвиршите с маркуч, щото собственика е стиснат и държи недостатъчно ниска температура на месния щанд и кремвишите хващат гняз отгоре - айде в задната стая с маркуча и са като нови :rofl: То и без това трудно биха се развалили, щото вътре почти няма месо, ами яко соя!
Вярвай си ти, че напечатания срок на годност в БГ означава нещо |(
че ми се иска да се прибера в България, като ги чета!
Да не те държат насила тука, скоро не съм се информирал ама може в Канада да е станало толкова нецивилизовано че да има изходни визи вече. Аз разбирам да кажеш че БГ би имало повече работа за теб или по-големи възможности за бизнес - ок, за някои хора положението с работа/кариера/бизнес определено е по-добре в БГ, отколкото Канада. Ама да ми се цепиш че в тая лудница и пародия било по-цивилизовано от Канада :o
Затова стават тези масови зарази със салмонела, листерозис, е.коли, дето дават десетки жертви... опс, извинете, говоря за Канада, не за България...

А за цените - аз пазарувам в една от най-евтините вериги "Фууд бейзикс" и няма цена на продукт, която да е по-евтина в Канада спрямо България. При много по-ниско качество на прошутото (спрямо сушено филе), сирена (плащам над 12 долара за кило некачествено сирене, при това в разфасовки по 3 килограма, по-малките разфасовки са по-скъпи)... Ама сега не ми се губи времето да вадя цени и да сравняваме - най-добре е някой от новодошлите да си даде мнението, защото би му било по-лесно за сравнение, стига да не са се покрили от зор...
Според мен основните хранителни продукти са по-скъпи в Канада, но не драстично, но вероятно са по-евтини, ако ги индексираме със средните доходи.
Последно промяна от jovani на Пет Мар 12, 2010 6:20 pm, променено общо 1 път.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Джовани, те тия дето фъргат топа в БГ от хранителни отравяния и алкохол-менте, да не мислиш че въобще стигат до вестниците. Или пък роднините им печелят обезщетения за $27 милиона (от твоя линк за листериозата в Уикипедия)?
Супер-смешно е това сравнение на бяла държава с такава от Третия (ок, може би Втория) свят. Поне да сравнявахме Канада със САЩ или Англия, ми то с последната дупка на кавала в Еврпейския Съюз, не е истина :o
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

jovani написа: Затова стават тези масови зарази със салмонела, листерозис, е.коли, дето дават десетки жертви... опс, извинете, говоря за Канада, не за България...
Off-topic - ето къде били оръжията за масово поразяване.

Джовани, ако те слуша човек, излиза че в Канада се води масирана биологична война срещу мирното население.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
jovani

Мнение от jovani »

Koko написа:
jovani написа: Затова стават тези масови зарази със салмонела, листерозис, е.коли, дето дават десетки жертви... опс, извинете, говоря за Канада, не за България...
Off-topic - ето къде били оръжията за масово поразяване.

Джовани, ако те слуша човек, излиза че в Канада се води масирана биологична война срещу мирното население.
Не съм казал такова нещо, но има много случаи на епидемии, породени от хранителни продукти (може да си ги гугълнете), както навярно се случва навсякъде по света; въпросът е къде контролът е по-голям, и аз не оставам с впечатление, че е по-голям в Канада.
Хайде сега викам да се включи целият редовен контингент и да започнете да ми изкривявате мненията, както обикновенно.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

jovani написа:А за цените - аз пазарувам в една от най-евтините вериги "Фууд бейзикс" и няма цена на продукт, която да е по-евтина в Канада спрямо България.
- Колко струва килограм банани във Фууд Бейсикс? В София последно ги купувах между 1.30 и 1.70 за кг в зависимост от сезона.
- Колко струва бутилка Кока-Кола 2 литра? В София беше по-скъпа.
- Килограм ориз?
- Литър олио или зехтин?
Толкова си далече от действителността Джовани, че дори не е забавно. А да говориш за качество на сирена и колбаси в сравнение с БГ е просто смешно, така че по-добре не се опитвай.
jovani

Мнение от jovani »

miteto написа:
jovani написа:А за цените - аз пазарувам в една от най-евтините вериги "Фууд бейзикс" и няма цена на продукт, която да е по-евтина в Канада спрямо България.
- Колко струва килограм банани във Фууд Бейсикс? В София последно ги купувах между 1.30 и 1.70 за кг в зависимост от сезона.
- Колко струва бутилка Кока-Кола 2 литра? В София беше по-скъпа.
- Килограм ориз?
- Литър олио или зехтин?
Толкова си далече от действителността Джовани, че дори не е забавно. А да говориш за качество на сирена и колбаси в сравнение с БГ е просто смешно, така че по-добре не се опитвай.
Това са все примери на основни хранителни продукти...

За бананите ще се съглася напълно - нали не ги транспортират през океана, за останалите неща не съм съгласен: Колата например е м/у 2 и 3 долара, ако не ме лъже паметта, демек м/у 2.50 - 4 лева, за ориза и олиото съм много незапознат, понеже не знам цените в България, а и рядко готвя по принцип.

Но пък хляба започва от 1.69 долара за 1/2 кг с доста лошо качество... Не че има значение за моят доход, даже ми е смешно че обсъждаме такива глупости, всеки полуидиот би трябвало да е наясно, че в Канада цените като цяло са по-високи, с някои изключения, като например електроника, но вече и за това не съм сигурен.
Последно промяна от jovani на Пет Мар 12, 2010 6:45 pm, променено общо 1 път.
jovani

Мнение от jovani »

Грешка
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

jovani написа:Това са все примери на основни хранителни продукти...

За бананите ще се съглася напълно - нали не ги транспортират през океана, за останалите неща не съм съгласен: Колата например е м/у 2 и 3 долара, ако не ме лъже паметта, демек м/у 2.50 - 4 лева, за ориза и олиото съм много незапознат, понеже не знам цените в България, а и рядко готвя по принцип.
Лъже те паметта другарю, 2л Кола е $1.69. Ако отвориш флаера който е момента, цената е $1.17 на промоция - http://www.foodbasics.ca/en/circulaire.html
Кво още има във флаера - 3 ананаса за $5 - брех, в София беше 5 лева парчето (ако въобще ги намериш в магазина), ко стана тука? Зехтин има за $5.99 ЛИТЪРА (италиански Mastro - Extra Virgin и пиша литъра с главни букви щото очевидно не си много в час кое колко струва в БГ и Канада), като намериш същото качество за по-малко пари в БГ, ще стана член на БПК (пардон БСП)
Да продължавам ли натам или още ще говориш наузист, като например какво знаят полудиотите и какво не знаят?
Публикувай отговор