IELTS- задължително или не?

Федералната процедура за имиграция, спонсориране, студентски, работни и посетителски визи, програмите за имиграция на останалите провинции.
Аватар
ZanzibarHero

Re: IELTS- задължително или не?

Мнение от ZanzibarHero »

valioiko написа:
ZanzibarHero написа:И до какво стигаме?
Че някои са пристигнали с тест, а други са пристигнали без тест.
Тези, заминали без тест или с TOEFL се броят на половината пръсни на едната ръка, особено след осъвременяването на процедурата след 2007 г. Всички останали са минали IELTS.
Това, че хората са уплашени (или подведени) от използвания израз не означава, че тестът е задължителен. Т.е. че апликацията ще им бъде задължително отхвърлена на основание липса на положен тест.
Няма да обсъждам полезен ли е или не подобен формален тест. Отговорът е очевиден. Всяка формална езикова подготовка преди заминаване е полезна.

Тезата ми е, че ако някой апликант не проведе тест, поради причини, които не е (не)обходимо да обяснява на който и да е, няма формално основание да се постави под съмнение точките, които си е поставил във формата. В такъв случай най-вероятно ще отиде на интервю. Точно това се случи при мен.

Има ли риск?
Основният риск е: 1. Интервюто (т.е. цялата процедура) да се забави. 2. При неуспех апликанта да започне да се самообвинява защо, аджеба, не е положил IELTS.

Признавам, че спекулирам и всичко написано може да не е правилно, но ако в законът има текст, който да разрешава при неполагане на тест някой да бъде отхвърлен на това основание, моля, цитирай го и всичко ще стане ясно на имащите интерес.
kill_u
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от kill_u »

Абе на IELTS да кажеш формален, как не те жегна нещо от вътре поне малко?
Аватар
valioiko
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от valioiko »

ZanzibarHero написа:бла, бла, бла, бла
бла, бла, бла
бла, бла
.........
бла!
Ти кога подаде документи и кога мина федералната процедура?

Вярно е, че ако не минеш IELTS, не е задължително да ти го изискат и да си скапеш процедурата, ама вероятността да стане тала е 95% поне.

А от такива хора като тебе, дето дават само напразни надежди на кандидатите, няма полза!
"До 9. ІХ. 1944 г., тази паметна дата, българският народ се намираше на ръба на една бездънна пропаст! След девети той направи съдбоносната крачка напред!" - Тодор Живков
Аватар
ZanzibarHero

Мнение от ZanzibarHero »

kill_u написа:Абе на IELTS да кажеш формален, как не те жегна нещо от вътре поне малко?
Нищо лично. Употребявам този термин, за да правя разлика между естествена граматика и формална граматика. Ако трябва да положа изпит за владеене на формална българска граматика (език) ще бъда "скъсан" моментално :( (както много често е ставало в средния курс), иначе естествената ми българска граматика е добра!
valioiko написа:
ZanzibarHero написа:бла, бла, бла, бла
бла, бла, бла
бла, бла
.........
бла!
Вярно е, че ако не минеш IELTS, не е задължително да ти го изискат - бла, бла, бла. Бла, бла, бла ... бла
И повече уважение към мнение, различно от личното :) :) :)
Подобно умение, а и много още, ще ти са необходими там, закъдето си се запътил!
Аватар
hadministratora
Хабсурден

Мнение от hadministratora »

ZanzibarHero написа:...не означава, че тестът е задължителен. Т.е. че апликацията ще им бъде задължително отхвърлена на основание липса на положен тест .... Тезата ми е, че ако някой апликант не проведе тест .... най-вероятно ще отиде на интервю ....
Признавам, че спекулирам и всичко написано може да не е правилно...
Това, което съм удебелил, подчертал и оцветил е единственото вярно в това ти писание. Съжалявам че трябва да го напиша! Ето защо:
Citizenship and Immigration Canada написа:Citizenship and Immigration Canada (CIC) officers will not conduct an interview to assess your language skills. CIC will only use test results from organizations approved by CIC in assigning language points.

Източник: официалният сайт на CIC
Колкото до това дали ще ти отхвърлят кандидатурата ако не представиш доказателство за владеене на езика - не, няма да я отхвърлят, но няма да получиш нито една точка за езиците. Ако си супер кандидат и можеш да го докараш от другите 5 фактора няма да имаш проблеми.
Аватар
ZanzibarHero

Мнение от ZanzibarHero »

hadministratora написа:
Citizenship and Immigration Canada написа:Citizenship and Immigration Canada (CIC) officers will not conduct an interview to assess your language skills. CIC will only use test results from organizations approved by CIC in assigning language points.

Източник: официалният сайт на CIC
Колкото до това дали ще ти отхвърлят кандидатурата ако не представиш доказателство за владеене на езика - не, няма да я отхвърлят, но няма да получиш нито една точка за езиците. Ако си супер кандидат и можеш да го докараш от другите 5 фактора няма да имаш проблеми.
А малко по-горе е написано:
Citizenship and Immigration Canada написа:If you choose not to take an approved language test, you must prove your ability to speak, listen, read and write Canada’s official languages through other written evidence. You must provide written proof and an explanation that clearly shows you meet the benchmark criteria listed in the Canadian Language Benchmarks in each of the four skills.
(подчертаното мое)

А малко по-надолу е написано:
Citizenship and Immigration Canada написа:•The officer will award points for your language ability based on what you send with your application.
Толкова за 0-та точки, които автоматично ще "присъдят" на всеки апликант според теб ...
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

ZanzibarHero, в случая сам си противоречиш - виж какво си писал по-горе за евентуално явяване на интервю, а в това което цитираш в момента се говори само за представяне на писмени доказателства.
На каква база ще бъдат присъдени точки за езика ако писмени доказателсва - било то ИЕЛЦ, било то други - не бъдат представени?
ZanzibarHero написа: Това, че хората са уплашени (или подведени) от използвания израз не означава, че тестът е задължителен. Т.е. че апликацията ще им бъде задължително отхвърлена на основание липса на положен тест.
Няма да обсъждам полезен ли е или не подобен формален тест. Отговорът е очевиден. Всяка формална езикова подготовка преди заминаване е полезна.

Тезата ми е, че ако някой апликант не проведе тест, поради причини, които не е (не)обходимо да обяснява на който и да е, няма формално основание да се постави под съмнение точките, които си е поставил във формата. В такъв случай най-вероятно ще отиде на интервю. Точно това се случи при мен.

Има ли риск?
Основният риск е: 1. Интервюто (т.е. цялата процедура) да се забави. 2. При неуспех апликанта да започне да се самообвинява защо, аджеба, не е положил IELTS.

Признавам, че спекулирам и всичко написано може да не е правилно, но ако в законът има текст, който да разрешава при неполагане на тест някой да бъде отхвърлен на това основание, моля, цитирай го и всичко ще стане ясно на имащите интерес.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
valioiko
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от valioiko »

Той занзибарския герой спекулант го раздава, ама лошото е, че в тоя подфорум няма място за спекулации.

Към занзибарския герой: уважавам мненията на другите, но не ги толерирам, когато те съдържат подвеждаща информация, както е в случая с теб. Съветвам те да идеш да идеш да си чешеш пръстите и клавиатурата в някой от другите подфоруми, защото тук пишат хора, които наистина имат нужда от помощ и информация.
"До 9. ІХ. 1944 г., тази паметна дата, българският народ се намираше на ръба на една бездънна пропаст! След девети той направи съдбоносната крачка напред!" - Тодор Живков
Аватар
hadministratora
Хабсурден

ZanzibarHero написа:...Толкова за 0-та точки, които автоматично ще "присъдят" на всеки апликант според теб ...
А на една малко по-друга страница пише:
CIC написа:CIC strongly advises that you provide the results of a language test if English or French is not your first language. Written submissions are only recommended for applicants whose first language is English or French.
Три забележки към горният цитат:
- предполагам, че думата "first" в случая трябва да се разбира по-скоро като "native"
- удебеленото не е от мен, а е оригиналното форматиране от сайта на CIC
- цитата е от тук.

Да, всеки кандидат има право на избор как да докаже че владее един от официалните езици, но все пак трябва да го докаже! А и избора тук е сведен до този, който имат животните в следния виц-басня:
Летели си животните в един самолет. По едно време влиза зайо в пилотската кабина и гледа враната натиска всички копчета както й падне.
- Какво правиш, вранке?
- Ами ибавам се със самолета - отговорила враната.
- А, ми ще взема и аз да се поибавам
След малко дошла лиса и се провел същия диалог. После започнали да идват и още животни, докато се събрали всичките в кабината. Самолета се наклонил и започнал да пада. Тогава враната отворила прозорец и излетяла. Другите животни я попитали:
- Къде отиваш?!?
- Отлитам.
- А ние какво да правим?
- Ааа, не знам. Като си нямате крила, защо се ибавате със самолета?
Аватар
ZanzibarHero

Мнение от ZanzibarHero »

Koko написа:ZanzibarHero, ... на каква база ще бъдат присъдени точки за езика ако писмени доказателсва - било то ИЕЛЦ, било то други - не бъдат представени?
Koko, ако писмени доказателства не бъдат представени и във формата кандидатът е вписал точки за език, според мен, кандидатурата ще получи нула точки за език. Ако е положен IELTS тест, резултатът се приема автоматично. Ако са приложени други писмени доказателства, точки се присъждат по критерии неизвестни за апликанта (You will not know in advance how many points the CIC officer will give you for your language skills.) ...
hadministratora написа:Да, всеки кандидат има право на избор как да докаже че владее един от официалните езици, но все пак трябва да го докаже! А и избора тук е сведен до този, който имат животните в следния виц-басня:
....
- Къде отиваш?!?
- Отлитам.
- А ние какво да правим?
- Ааа, не знам. Като си нямате крила, защо се ибавате със самолета?
Ха-ха-ха ... Единствено мога да цитирам, една много уважавана от мен личност :D :D
ZanzibarHero написа:Има ли риск?
Основният риск е: ... При неуспех апликанта да започне да се самообвинява защо, аджеба, не е положил IELTS.
В този ред на мисли мога да спекулирам (употребявам думата в значението на Oxford Dictionary of English - form a theory or conjecture about a subject without firm evidence):
1. Ако си кандидат, който не може да събере или докаже достатъчно кредити във важна професионална област (което е и смисълът на процедурата) трябва да търсиш задължително IELTS. Т.е. трябва да компенсираш недостатъците си в професиналната област с точки от други области. ...
2. Ако, обаче, си уверен в силата на професионалната страна на кандидатурата си - имаш опция, различна от EILTS. ...
Аватар
hadministratora
Хабсурден

Занзибар, ей тука вече изби рибата!!! Не мога да разбера хората според теб ли ще получат 0 точки или според мен?!?
ZanzibarHero написа:...Толкова за 0-та точки, които автоматично ще "присъдят" на всеки апликант според теб ...
ZanzibarHero написа:...Koko, ако писмени доказателства не бъдат представени и във формата кандидатът е вписал точки за език, според мен, кандидатурата ще получи нула точки за език...
А колкото до това че силен в професионално отношение кандидат може да мине без IELTS... направо ме остави без думи! Вярно е, че едно добро образование и хубава професия могат да компенсират до някъде, ако нивото на езика не е достатъчно високо. Съмнявам се, обаче, че който и да е може да си позволи да се лиши напълно от тези точки! Искам и да припомня че при IELTS няма взел или невзел - това е изпит, който показва колко добре се владее езика по скала от 0 до 9.

Моля те да спреш да пълниш темата с излишни и не много верни философски заключения!!!
Аватар
ZanzibarHero

Мнение от ZanzibarHero »

hadministratora написа: ... Искам и да припомня че при IELTS няма взел или невзел - това е изпит, който показва колко добре се владее езика по скала от 0 до 9.

Моля те да спреш да пълниш темата с излишни и не много верни философски заключения!!!
Малък update от една странична тема ...
bvutov написа:Здравейте,
честито на взелите визи и успех на чакащите!!!

Вчера получих медицински формуляри след интервю в Букурещ.
Бях поканен, защото резултата от IELTS не беше достатъчно висок, ако някой е поканен на интервю, може да съм му полезен.
http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... &start=165
kill_u
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от kill_u »

IELTS в случая който си цитирал няма нищо общо. Хадминистратора е прав в смисъл, че езиковия тест наистина оценява нивото на познаване на езика.
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

Може би не е правилно да се намесвам, но нещата седят по подобен начин и в квебекарската процедура. Там също неоспоримото доказателство за владеене на френския и английския е полагането на одобрен от тях тест. НО.. голямото но: в инструкцията за оценяване пише че ако човек събира точките и няма положен такъв тест и не го положи, то той може да докаже заявеното от него ниво със доказателство че наскоро е работил или учил на съответния език. Това не го пише на сайта, но го пише в инструкцията за оценяване на кандидатури. На мен ми "повярваха" че имам средно ниво владеене на английски без да ми искат друг документ и без да ме викат на интервю, защото имах доказателства че съм работил три месеца в англоезична страна.

Така че - четете си внимателно всички параграфи и изключенийца и се възползвайте макс от тях.

Питащата бих я посъветвал да си пусне документите с TOEFL и каквото там е правила в щатите и канада, пък докато чака резултата да си положи един иелтс изпит.
Последно промяна от demococcus на Чет Дек 10, 2009 7:45 am, променено общо 1 път.
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

опс
Публикувай отговор