Как стои въпроса с продължаване на образованието?!

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Публикувай отговор
Жени

Мнение от Жени »

krimon написа:Жени, при мен е същата ситуация - моята магистърска беше призната от Министерството за имиграция за бакалавърска степен (3 дена) - това е за трудовия пазар, ако реша с тази диплома да си търся работа. В университета на Монреал като кандидатствах, те си направиха собствено приравняване и нямаше проблеми да я зачетат за магистърска. Това беше 2003 г. (когато кандидатствах да уча там) Аз не съм прекъсвала в България и нямам две отделни дипломи за бакалавър и магистър. Дипломата ми е издадена 1997 г.
Точно за това става въпрос. Старите БГ дипломи, които просто отразяват завършено 5 годишно висше образование няма как да се признават за магистърски. Те дори в Бг не се признават за магистърски. :wink:
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

оки, ама защо моята я признаха :lol:
може би ние със "старото" образование нямаме истинска магисърска степен :lol:

обаче, че не се признават и в България за магистърски степени :wink:
трябва да отида да си направя приравняване, може би :shock:
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
becks

Мнение от becks »

Жени написа:
krimon написа:Жени, при мен е същата ситуация - моята магистърска беше призната от Министерството за имиграция за бакалавърска степен (3 дена) - това е за трудовия пазар, ако реша с тази диплома да си търся работа. В университета на Монреал като кандидатствах, те си направиха собствено приравняване и нямаше проблеми да я зачетат за магистърска. Това беше 2003 г. (когато кандидатствах да уча там) Аз не съм прекъсвала в България и нямам две отделни дипломи за бакалавър и магистър. Дипломата ми е издадена 1997 г.
Точно за това става въпрос. Старите БГ дипломи, които просто отразяват завършено 5 годишно висше образование няма как да се признават за магистърски. Те дори в Бг не се признават за магистърски. :wink:
http://www.paragraf22.com/pravo/zakoni/zakoni-d/23.htm
§ 6. Дипломи за висше образование, издадени от висшите училища до влизането на
този закон в сила, дават правата на завършили образователна степен "магистър".
aseto

Мнение от aseto »

Жени написа:
aseto написа:....Аз се дипломирах през 2004 в СУ и магистратурата ми беше призната за бакалавърска степен. Това е в Квебек.
ОК, а кога си започнал програмата си?
Прекъсвал ли си?
Имаш ли отделна диплома за бакалавър и такава за магистър?
Програмата си започнах 5 години и нещо по-рано, не съм прекъсвал, в моята специалност има само магистърска степен. Относно стари и нови дипломи, Бекс го е написал.
survivor

Мнение от survivor »

Жени написа: Точно за това става въпрос. Старите БГ дипломи, които просто отразяват завършено 5 годишно висше образование няма как да се признават за магистърски. Те дори в Бг не се признават за магистърски. :wink:
В СУ ми издадоха документ, в който пише че 5-годишното ми висше образование се приравнява на степента "Магистър".
Таня

Мнение от Таня »

В УНСС също ми издадоха такъв документ, в който пише, че завършеното от мен 5-годишно образование се признава за степен магистър. Завършила съм 1999г. Ще видим тук каква степен ще ми признаят.
Жени

Мнение от Жени »

В това има резон и аз смятам че е редно да получават правата на магистри но не във всички случаи. А и практиката го показва, че цитираният ot becks закон не се спазва в БГ, поне не във всяка сфера.

При логопедите примермо завършилите преди този закон не могат да правят диагностика и да създават терапевтични програми, освен ако не изучат 2 годишна магистратура. 8)

Ама не се чудете защо тук не признават 5 годишно висше от БГ за магистърско. Ами то просто не е равно на 4 години бакалавър + 2 магистър. :wink:
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Жени, искаш ли да се опитам да напиша на китайски, че именно тук ми признаха 5 годишно висше от БГ за магистърско или ще се задоволиш и с написаното на български :wink:

разбирам защо някои хора са си сложили в подписа твои размисли :roll:

от друга страна, като се замисля задълбочено, те логопедите дето са завършили преди теб едва ли са логопеди и едва ли имат твоето нАучно ниво заради простата аритметика 5 не е равно на 6 8)
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Жени

Мнение от Жени »

krimon,
Ти сама каза следното.
krimon написа:..... моята магистърска беше призната от Министерството за имиграция за бакалавърска степен ...
Това, че университета в Монтреал ти е признал магистърска степен, само може да те радва. :wink:
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

аз Министерството за имиграция знаиш ли колко ми дреме за неговото приравняване :wink:

точно това приравняване, което е уж за трудовия пазар ти дава 0 възможност да работиш - пари хвърлени на вятъра или го наречи спонсориране на имиграционните служби :roll: Приравняването служи за да можеш да си подадеш докумнтите я в Ордер, я за да служиш на държавата :wink: Истината е в Университетите :beer: :beer:
Жени

Мнение от Жени »

krimon написа:..... Приравняването служи за да можеш да си подадеш докумнтите я в Ордер, я за да служиш на държавата :wink: Истината е в Университетите :beer: :beer:
Никoй ордер няма да ти признае 5 годишно висше образование от БГ за магистърско. :(

Това, че са ти признали на теб от университета в Монтреал е частен случай. Може да са били закъсали за студенти в програмата, която си избрала да учиш. :wink:

А на държавата можеш да служиш и без висшe образование! 8)
Аватар
kikolilokiko

Мнение от kikolilokiko »

becks написа:
kikolilokiko написа:
becks написа:Аз между другото работя по специалността си от ВИНС-а.
И хич не съм пишман ВИНС-ажия. Ние сме класи над завършилите тука ;)
това сериозно ли го пишеш??
напълно сериозно. като дойдеш ше разбереш
честно учудваш ме
по-вероятно е на принципа, на който си сложил червеното знаме със сърпа и чука ;)
emilcho написа:Хубаво е, че и в тази тема цари дух на приятелство, толерантност и взаимно уважение
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Какво е ВИНС?
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Жени

Мнение от Жени »

От същият закон, които бекс цитира:
Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ.......
.....§ 9. Законът влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник", с изключение на § 4, 5 и 6, които влизат в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз.
Т.е. тази 6 точка, която гласи, че:
§ 6. Дипломи за висше образование, издадени от висшите училища до влизането на този закон в сила, дават правата на завършили образователна степен "магистър".
е влязла в сила чак на 1 януари 2007.
Преди това притежателите на подобни дипломи и в БГ са били просто висшисти. :wink:

Признавам, че този закон не ми е бил известен и поради факта, че не съм в БГ от почти 2 години, съм се заблудила и изказах невярно твърдение, че училите 5 години висшисти не са признати за магистри в БГ! :wink:
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Жени, дали ще се учудиш, че във Франция е същото положение :wink:
Публикувай отговор