Харесвате ли чалга?
;-)
Ami Gez mojesh samo da sydsh za intelekta na bulgarina shtom sam kaza 4e 4algata e naj-prodavanata BG muzika!:))
I 4estno da ti kaja bez da iskam da te obidya po kakyvto i da e na4in prosto shtyah da padna pri sravnenieto ti jazz-4alga... Pyrvoto e muzika, dokato 4algata e nqkakyv BG mix s kradeni prostotii ot vsi4ki balkanski muziki i v krajna smetka e izlyazla edna boza...
Aj nazdrave i drink yakata !:)
I 4estno da ti kaja bez da iskam da te obidya po kakyvto i da e na4in prosto shtyah da padna pri sravnenieto ti jazz-4alga... Pyrvoto e muzika, dokato 4algata e nqkakyv BG mix s kradeni prostotii ot vsi4ki balkanski muziki i v krajna smetka e izlyazla edna boza...
Aj nazdrave i drink yakata !:)
- gez
- Обратна връзка:
Re: ;-)
Hi Balbi, i az ne iskam da te obidia, no az pak padnah ot izvdite, koito mojesh da napravish za horata, spored muzikata, koqto haresvat. Nima mislish, che intelekta na chovek se opredelia spored muzikata??? Ta tova e smeshno...niama da ti go dokazvam s primeri, zashtoto ima miliardi oproverjenia. Chovek moje da e dosta umnichak, koeto da ne mu prechi da slusha naprimer Dragana Mirkovich. I az sashto ne se smiatam za neintelektualen glupak, slushasht chalga, zashtoto osven neq, az sam hodil na urozi po operno peene v prodaljenie na 2 godini i sigurno haresvam i znam mnogo poveche klasicheski proizvedenia ot teb. No ne moga da kaja, che tvoq intelekt e ne znam kakav zaradi tova, nali.balbi написа:Ami Gez mojesh samo da sydsh za intelekta na bulgarina shtom sam kaza 4e 4algata e naj-prodavanata BG muzika!:))
I sam saglasen s teb, che chalgata e samo kradena muzika, koeto hich ne udobriavam!!! Az mejdu druguto shte napravia edna popravka - t.k. naistina vsichki po-hubavi pesni sa osnovno kradeni gracki hitovi melodii, shte kaja che predpochitam gracka muzika (vmesto chalga), pred djaza.
Gez
Мисли за най-лошото, за да стане най-хубавото
- Roza
Аз мисля,че всички,които "плюят" чалгата,просто не я познават.Чули са 10-тина "парчета" с пошли текстове и лепват на всичко етикета "Не мога да я понасям".Сигурна съм,че не можете да цитирате заглавието на нито една песен на Глория,но и нея я слагате "в кюпа".Научих,че в момента е на турне в САЩ и може би скоро ще бъде и в Монреал.Ще отида на концерта и с удоволствие и съм сигурна,че залата ще е пълна с българи. Joy e права.Тази музика е част от българската ми душа,от атмосферата,която съм оставила в България и винаги ще я обичам.
А на Новогодишното Бг-парти най-кръшни хора се виеха на песента на Славка Калчева "Бяла роза".Вярно е ,обаче,че повечето чалга-песни бяха от най-лошите и дори и на мен не ми харесаха.Този дисководещ не знам от къде го бяха "изкопали"...
А на Новогодишното Бг-парти най-кръшни хора се виеха на песента на Славка Калчева "Бяла роза".Вярно е ,обаче,че повечето чалга-песни бяха от най-лошите и дори и на мен не ми харесаха.Този дисководещ не знам от къде го бяха "изкопали"...

Всичко не само не е толкова просто, колкото изглежда, но и просто не е така.
- Sneji
- Най-любезен форумец
В къщи никога не се е кушал попфолк, дочувала съм само някои песни от комшиите, както повечето от вас или возейки се в автобус. Признавам си, абсолютно невежа съм по отношение на чалгата.
Веднъж, сменяйки каналите на телевизора (било е преди повече от 2 години) попаднах на една много приятна песничка - "Мила моя, мили мой" в изпълнение на Руслан Мъйнов и Деси-Слава и чесно казано на мен ми хареса - доста приличен текст и музика, което ме изненада приятно.
Миналата година, на едно събиране на българи в Монреал, за първи път чух "Бяла роза" на Славка Калчева и тя ми хареса. Не знам дали тази песен се числи към чалгата, но на мен действително ми хареса!
В последствие ми попадна диск с български песни, сред които и няколко от попфолка. Направих си труда да ги прослушам и попаднах и на още една, която за мен няма нищо общо с чалгата, нищо, че я изпълнява Глория - "Не остарявай мамо" - всеки път като я лушам ми се иска да заплача с глас.
Та сега си имам 3 "чалга" (слагам чалга в кавички, защото за мен тези пресни не се числят към този вид музика) песни на PC-то, които на мен си ми харесват, както и да ги определят повечето от вас. За мен е важно дали една песен има текст, музика и разбира се самото изпълнение на певеца - харесват ли ми, не ме интересува какъв стил е. Мога да кажа, че не понасям метъл, но това не ми пречи едни от най-любимите ми песни да са именно метъл-баладите!
Постоянно чета по БГ-пресата, че най-продаваният изпълнител в България е Азис. Не го бях чувала как пее, но бях виждала снимката му и не можех да повярвам, че болшинството българи могат да харесват това неодразумение. Наскоро обаче ми попадна запис на предване на "Шоуто на Слави", в което гост беше Азис. Признавам си - изгледах го с голямо любопитство, превъртах само на местата, където пееше песни от репертоара си (не ми допаднаха, ама хич). Комбинацията от външният му вид и гласа не ми понесе особено. До момента в който изпя акапелно една народна песен - този човек има страхотен глас за народно пеене, направо ме разтърси! Оказа се, че странно изглеждащият и пеещ Азис е издал диск с народни песни, но никой не му е обърнал внимание. Да, ама той искал да печели пари и да бъде известен, за това е целия маскарад. Това е бил неговия начин, да накара хората да му обърнат внимание и явно е успял. И не за друго, а защото на изтерзания ни народ му трябват зрелища!
Веднъж, сменяйки каналите на телевизора (било е преди повече от 2 години) попаднах на една много приятна песничка - "Мила моя, мили мой" в изпълнение на Руслан Мъйнов и Деси-Слава и чесно казано на мен ми хареса - доста приличен текст и музика, което ме изненада приятно.
Миналата година, на едно събиране на българи в Монреал, за първи път чух "Бяла роза" на Славка Калчева и тя ми хареса. Не знам дали тази песен се числи към чалгата, но на мен действително ми хареса!
В последствие ми попадна диск с български песни, сред които и няколко от попфолка. Направих си труда да ги прослушам и попаднах и на още една, която за мен няма нищо общо с чалгата, нищо, че я изпълнява Глория - "Не остарявай мамо" - всеки път като я лушам ми се иска да заплача с глас.
Та сега си имам 3 "чалга" (слагам чалга в кавички, защото за мен тези пресни не се числят към този вид музика) песни на PC-то, които на мен си ми харесват, както и да ги определят повечето от вас. За мен е важно дали една песен има текст, музика и разбира се самото изпълнение на певеца - харесват ли ми, не ме интересува какъв стил е. Мога да кажа, че не понасям метъл, но това не ми пречи едни от най-любимите ми песни да са именно метъл-баладите!
Постоянно чета по БГ-пресата, че най-продаваният изпълнител в България е Азис. Не го бях чувала как пее, но бях виждала снимката му и не можех да повярвам, че болшинството българи могат да харесват това неодразумение. Наскоро обаче ми попадна запис на предване на "Шоуто на Слави", в което гост беше Азис. Признавам си - изгледах го с голямо любопитство, превъртах само на местата, където пееше песни от репертоара си (не ми допаднаха, ама хич). Комбинацията от външният му вид и гласа не ми понесе особено. До момента в който изпя акапелно една народна песен - този човек има страхотен глас за народно пеене, направо ме разтърси! Оказа се, че странно изглеждащият и пеещ Азис е издал диск с народни песни, но никой не му е обърнал внимание. Да, ама той искал да печели пари и да бъде известен, за това е целия маскарад. Това е бил неговия начин, да накара хората да му обърнат внимание и явно е успял. И не за друго, а защото на изтерзания ни народ му трябват зрелища!
Po princp nikoy ne e kazal, che edna chalga-pevica ne mozhe da pee drugo osven chalga. Ami ako e narodna pesen - to prosto si e narodna pesen, dori da e izpyata ot chalga-pevica. I ne moga da priema che edna hubava narodna pesen, izpyata ot Gloria ili koyato i da e, tryabva da bade prichislyavana kam chalgata.
Ami nyakoi ot tyah sa zavarshili muzikalnite uchilishta v Shiroka LAka i Kotel i si imat profesionalno obraboteni glasove,koeto gi pravi chudesni izpalnitelki na narodni pesni....,zashtoto te na praktika sa si profesionalni takiva...
I zashto namesihte Hard Rock-a i rapa,tuka dumata beshe za chalgata...
Pozdravi.
:luk: 

I zashto namesihte Hard Rock-a i rapa,tuka dumata beshe za chalgata...

Pozdravi.

- dissidente
- Обратна връзка:
I az ne go biah 4uvala, nito nego, nito niakoi ot drugite nazovani tuk izpulniteli. Dokato oshte jiveeh v BG 4algata ne beshe na moda...Sneji написа:Постоянно чета по БГ-пресата, че най-продаваният изпълнител в България е Азис. Не го бях чувала как пее, но бях виждала снимката му и не можех да повярвам, че болшинството българи могат да харесват това неодразумение.
Ta napravih malko izdirvane, za da razbera koi e tozi Azis (za drugite ne mi se tursi) i IZPADNAH V UJAS !!!
http://music-video-cd-dvd.bulgariancds. ... ktakyl.htm
TOVA LI SLUSHA SEGA NASHIAT NAROD ?????????????????? TOLKOVA LI SE E PRINIZIL INTELEKTUALNO ?????????????? TOLKOVA LI SA SE ZANIJILI KRITERIITE MU ZA HUBAVO I POSHLO ?????????????
Slu4va mi se riadko, no vse pak se zaradvah, 4e sum dale4 i ne prisustvam na srivaneto na zialata ni kultura!
P.S. Mujut mi, koito ne znaeshe kakvo pravia pred komputura samo do4u edno ot par4etata na Azis i me popita "otkoga slusham arabska musika" ?! Bez komentar.

Le point fort du Quebec, c'est le marketing.
Abe az dobre si se byah ukrepila v BG. Priyateli, rodnini, kolegi - vsichki te vlizaha v tezi 10, ili veche po-malko procenta, koito ne slushaha chalga. Ama ostanalite 90 - to beshe kato edin ocean, koyto te zalivashe. Poslednoto mi lyato v BG otidoh na myasto, kadeto ne dupuskah che moga da ya chuya (izobshto ne stava vapros samo ca chalgata, za men tova prosto e edin simvol, ama ne na balgarshtinata). Otidoh v Doma na zhurnalistite na Zlatni pyasaci - myasto, na koeto sam hodila otkakto se pomnya i koeto navremeto imashe edna unikalna intelektualna atmosfera. I kogato edna vecher predstavlenie s tanci zavarshi pred ochite na decata mi v kjuchek na masa, pri koeto edna hubavica hvarlyashe gjubeci, a edin ot noviya bg elit i pahashe 20-levki v pazvata, prosto neshto se obarna v men...
Hayde da svarshvam, che nyakoy pusna televizora i chuvam zvutzi ot "Kosa"!!!!!!!!!!!! Po-hubav podarak ot tova prosto ne mozheh da si predstavya
Hayde da svarshvam, che nyakoy pusna televizora i chuvam zvutzi ot "Kosa"!!!!!!!!!!!! Po-hubav podarak ot tova prosto ne mozheh da si predstavya

- shnorhela
- Лисодав
- Обратна връзка:
Абе няколко пъти се отказах да пиша по темата за да не ме възприемата като див селянин, ама в края на краищата не ми пука особено. Ами такива сме в Бг всички включително и аз чуеш предговора и си мислиш че си наясно с романа и най -ТЪПОТО че се правиш на компетентен.
Ами точно така е подкрепям Анито и Поля, не може сравняваме английската клралица с цар Киро, защото имали "благороден" произход, или както казват още да намразиш и Свети Илия заради Илия. На никого не натяквам мнението си, но тези хора наистина са чували само Радка пиратка, Ай банана и разни такива или извращенията на Бг примадоната Азис. Това че музиката е със сходна мелодия на чалгата със пошлите текстове и мотивите на кючеци не мисля че прави Поп Фолка пошъл. Не мисля че на брат ти ако му миришат краката и твойте трябва да миришат по правило. Та песни от сорта на Камелия, Анелия, някоя от баладите Десислава не мисля че са пошли.Аз мисля,че всички,които "плюят" чалгата,просто не я познават.Чули са 10-тина "парчета" с пошли текстове и лепват на всичко етикета "Не мога да я понасям".
Последно промяна от shnorhela на Съб Яну 10, 2004 4:17 pm, променено общо 1 път.
четях по-нагоре за момичетата, които пробиват с телцата си в чалгата и много ми се искаше и аз да напиша нещо за Азис. На Новата година, организирана от българското сдружение във Ванкувър имаше два вида музика - диско от 80те, но не АВВА и Бони М или нещо подобно, което се възприема обикновено добре, а някакви парчета които са били хит за една година и чалга.
Аз не съм разбирач на чалгата, не съм навлизала дълбоко в текстовете и съм от тея дето са чули по 10 парчета по българското черноморие. Но когато зави един писклив гласец, на нещо което според мен беше жена, а се оказа всеизвестния Азис, направо ми стана неприятно. Та това беше и причината да си тръгна по-рано от новогодишното парти на българското общество. В много баровски хотел, с бели покривки, кристални полЮлеи и не знам си какви си екстри...
Някой беше писал по-нагоре за толерантността при слушане на какъвто и да е вид музика. Аз съм изклЮчително толерантна към чалгаджиите, но за жалост общото ми наблЮдение върху слушателите на този вид музика, е точно обратното. Ще ме прощават изклЮченията.
Аз не съм разбирач на чалгата, не съм навлизала дълбоко в текстовете и съм от тея дето са чули по 10 парчета по българското черноморие. Но когато зави един писклив гласец, на нещо което според мен беше жена, а се оказа всеизвестния Азис, направо ми стана неприятно. Та това беше и причината да си тръгна по-рано от новогодишното парти на българското общество. В много баровски хотел, с бели покривки, кристални полЮлеи и не знам си какви си екстри...
Някой беше писал по-нагоре за толерантността при слушане на какъвто и да е вид музика. Аз съм изклЮчително толерантна към чалгаджиите, но за жалост общото ми наблЮдение върху слушателите на този вид музика, е точно обратното. Ще ме прощават изклЮченията.
- Roza
dissidente,моите уважения задето си живяла дълго извън България,но от беглите си издирвания върху Азис не бива да правиш глобални заключения.Аз скоро изтеглих една негова песен от любопитство и като я чух ,меко казано, останах вцепенена и не пожелах да я доизслушам .Аз говорех за стойностен фолк в традицията на ежегодния конкурс на авторската македонска народна песен"Пирин фолк" и за такива песни като мъничките открития на Снежи.
shnorhela,много добре казано.Няма смисъл да продължаваме да цепим стърготини,защото няма да убедим никого да харесва поп-фолка,ако е казал,че не го понася.
Скоро една приятелка от Перу ми донесе диск с перуанска фолклорна музика,но ме предупреди ,че някои от текстовете са доста неприлични,което ме кара да си мисля,че във всяка култура си има "чалга".
shnorhela,много добре казано.Няма смисъл да продължаваме да цепим стърготини,защото няма да убедим никого да харесва поп-фолка,ако е казал,че не го понася.
Скоро една приятелка от Перу ми донесе диск с перуанска фолклорна музика,но ме предупреди ,че някои от текстовете са доста неприлични,което ме кара да си мисля,че във всяка култура си има "чалга".
Всичко не само не е толкова просто, колкото изглежда, но и просто не е така.
- Blue Passion
- Расист-ново поколение
Много често зад клишето "чалгаджии" се крият супер талантливи бг-музиканти, които просто си вадят прехраната с този тип музика, принудени да се съобразяват с реалностите на бг- пазар.Много от парчетата в бг поп-фолка са си просто страхотен поп с по 5-6 ориенталски орнамента колкото да влязат в тази графа.Това е една много интересна тактика от страна на бг-творци- хем успяват да правят една съвременна поп музика на много добро ниво, вкарват доста елементи от европейската поп-музика, хем успяват да останат в крак с реалностите на бг-пазар, т.е. селянията и простотията.Справка- доста от песните на Глория, Рени, Камелия и т.н.Аз лично ги имам в колекцията си.