Kupuvane na kashta...mortgages i dr. glavobolia

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Аватар
IRA
Съсел

Re: kasta

Мнение от IRA »

Godis написа:.........

Доколкото ми стигат знанията, разбирането ми е такова, че РЕЕР-а, като лично вложение, трябва да е налице за да бъде дръпнат. Т.е. че трябва да имам в РЕЕР 40К за да дръпна 40К. Но ако е възможно да внеса 10 а другите 30 да взема на заем мисля че е по-изгодно.
Аз не съм разбирач,ама да кажа какво на мен са ми казали. Първо трябва да имаш правото да ги внесеш тия 40 000 . По принцип имаш правото да внесеш по 18% от дохода си от предходната година,това всяка година де. Вече ако имаш правото да ги внесеш тия пари и не ти достигат 30000 ,можеш да вземеш заем на който пак ще плащаш лихва и да го внесеш него,ама товане било хубаво,така ми казаха. Парите трябва да седят 90 дни в акаунта ти преди да ги изнесеш,поне с моят беше така.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Godis

Мнение от Godis »

Еее, нищо още не съм стигнал 18% от заплатата ми да са 20-40К:)

Сетих се и за още един въпрос, да ме извиняват англоговорящите.

Знае ли някой какво означава "къщата се продава без гаранция" (sans garantie légale), често срещано при покупки тип "reprise de finance"?
Godis

Re: kasta

Мнение от Godis »

IRA написа:... имаш правото да ги внесеш тия пари и не ти достигат 30000 ,можеш да вземеш заем на който пак ще плащаш лихва и да го внесеш него,ама товане било хубаво,така ми казаха. Парите трябва да седят 90 дни в акаунта ти преди да ги изнесеш,поне с моят беше така.
Така е. Питанката ми е 30-те може ли да се вземат назаем от фонда? Предполагам, че лихвата по този заем ще е по-ниска от банковата, може и да греша, засега гледам само да се ориентирам.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Godis написа:Еее, нищо още не съм стигнал 18% от заплатата ми да са 20-40К:)
Ма то зависи колко години си работил. А и май че е по 20 000 на човек т.е ти можеш да изтеглиш 20 000 и жена ти също.
Я специялистите да кажат- ако е сам човек т.е не е омъжен/женен колко има правото да изтегли,само 20 000 ли? А ако единият от семейството не работи ,другият имали право да му внася пари ?

Ма то тия пари май не ги взимаш от фонад,а от банка пак. И ги внасяш във фонда, това не съм го правила тане съм сигурна,казаха ми го само като опция. Колегата китаец взе заем,ще го питам утре.

p.s.Присетих се че когато си пратиш данъчната декларация те ти връщат едни писма, на еднот от двете пише колко имаш право да внесеш следващата година,ако не си внасят те ти се трупат.

Радой Ралин
AlexAA

Мнение от AlexAA »

Ех как се е накиприла тая тема...
Не претендирам да съм експерт като Хълбой или Даник ама на вълка защо му е дебел врата....
Та значи как изглежда хавата от моята камбанария ( аз съм консервативен инвеститор).
Аз си купих апартамент с 25% даунпеймънт и не платих никаква застраховка по моргиджа. Застраховка на моргиджа винаги има, зависи кой я плаща - банката или клиента.
Германецът, който ме взе на работа преди 4 години (пристигнал в Канада през 1953 като малчуган) има следния прицип - Cash is King. Даник има същия девиз, аз също. Какво имам предвид - ако времената са ОК, банките ще се скъсат да ти дават кинти. Ако обаче хавата се сговняса и дървото с длъжниците се разклати, почват да изпадат маймуни от клона....
Значи моят съвет е - Не се разкрачвайте за да не ви влезнат в г*за с боксова ръкавица без възелин и вие да не може да направите нищо по въпроса (excuse my french) .
Скивай сега Гери (от Торонто), това за апартаментите, че са рискова инвестиция го разправяй на някой, но не и на мен.
Аз купих моя апатамент, в Калгари, преди 20 месеца, за 118000. Сега ако обявя апартамента за 240000, ще го продам за 2 дни, в най-лошия случай. Има ГОЛЯМА разлика от маркет до маркет...
Една препоръка към Хълбой - абе брато пиши на кирилица, щото брадясах....
Да е жива и здрава "Точица" дето ме светна как да пиша на кирилица във форума.
Наздраве и ДА ПРАЗНУВАТЕ ЦВЕТНИЦА И ЛАЗАРОВДЕН!!!!
Gery R.

Мнение от Gery R. »

VanBC, много добре си обяснил за из4исляването на Mortgage Insurance. Не исках да влизам в детайли, но процента варира от 0.5 до 3.5 според сумата на downpayment-а. Над 25% down - вие не плащате нищо.

Hullboy, по принцип съм съгласна с теб. Със следната малка разлика.
Имоти, които днес са 500 000, преди 5 години са стрували 250 000, а миналата година струваха 400 000. Не желая да влизам в спорове, това са факти (GTA) Сега има пик на пазара на такъв тип имоти.
Апартаменти, които преди 5 години са били 100 000, сега са около 150 000. А къщи, които преди 5 години са били 100 000, сега са около 250 000. Пак факти от пазара в GTA.

Апартаментите са по-рискова инвестиция според заемодателите (не според мен) по следните при4ини:
1. При евентуален спад на пазара - най-напред падат цените на кондоминиумите и скъпите имоти от рода на 1 милион.
2. Тенденцията на растеж на цените е по-малка, отколкото при къщите с еднаква стартова цена (вж горния пример).
3. С годините имота остарява, само 4е с остаряването на апартамента, му расте maintenance fee. И ако преди 5 години maintenance fee е била ок.$ 200/м, сега е ок. $500/м.

Преди 5 години (при равни други условия, напр. лихвен % от 5%):
Месе4на вноска (по заем+maintenance fee) = $584.59+$200=$784.59.

След 5 години
Месе4на вноска (по заем+maintenance fee) = $584.59+$500=1084.59.

Ако кондото беше къща, или не съществуваха maintenance fees, за месе4на вноска от 784.59, бихте изплащали имот от ок. 150 000 (апартамента струваше 100 000).
За месе4на вноска от 1084.59, бихте изплащали имот от ок. 200 000.
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Godis написа:Знае ли някой какво означава "къщата се продава без гаранция" (sans garantie légale), често срещано при покупки тип "reprise de finance"?
Мисля че това е оценка от вещо лице, което ти дава отчет какво трябва да се смени по къщата веднага и какво ще изтрае 10 години примерно. Добрите агенции сами си поръчват такъв оглед, ако собственика сам продава къщата може да поръча а може и да не поръча, тогава купувача купува заек в чувал както се казва, и сам си е виновен ако няма опит с оглеждане на къща. Като се има предвид възрастта на някои квартали, хилядите видове строителни материали и различните нюанси на некоректност на майстори и собственици, на мен ми настръхва косата като си помисля за купуване на къща над 15 години. Има 99 неща които добре прикрити могат да ви изгърмят в лицето след година-две. Виждам го всеки ден с мои колеги. На едната скоро и протече покрива и двама трима "майстори" и дадоха оценки между $250 и $16 000 за поправката. Първата сума предложи едно чираче за да и смени няколко керемиди над атика и всичко ще е 6, последната беше дадена от експерт на Сиърс, който предложи да бутне покрива, да го изолира и пренареди отново защото бил гарбидж :shock: :shock:. Истината е някъде по средата, но освен ако не сте готови да научите из основи всеки бизнес свързан с ремонта на вашата къща за да сте наясно когато ви лъжат, освен ако нямате много свободно време и ликуид каш за непредвидени разходи, препоръчвам все пак кондото - мирна глава. Месечната вноска не може да се избегне, и да, расте. Но, за всичко се грижи някой друг и това си има цена. Въпрос на лична преценка :wave2:.
Циганите - на Сатурн !
BabaPena

Мнение от BabaPena »

Gery,

Vijdam che imash otnoshenie kam nedvijimite imoti...

Kak spored teb shte se dviji Praim reita v sledvashtite, da rechem, 5 godini...Ima li tendentsii za dostigane na dvutsifreni chisla?

Anxeli,

kondo ili kashta e truden izbor. Istina e che v momenta mnogo hora kupuvat 'kotka v chuval' (t.e. kashti nad 10 g bez home inspection), koeto si e risk, opredeleno...nooooo...ne znam kak e pri vas - v nashe selo prilichen apartament ot 90 kvadrata struva sredno 120K, dokato kashta (10-30 godishna, v zavisimost ot raiona) ot 250 kvadrata moje da se kupi za 180-250K...T.e. poluchavash mnogo poveche obitaemo prostranstvo za parite si, plius kamini, plius visoki tavani, plius spokoistvie, plius dvor (ezero, reka), plius topal garaj i t.n. Deistvitelno vsichko si ima tsena...

Sas zdrave!
Последно промяна от BabaPena на Пет Апр 14, 2006 12:54 pm, променено общо 1 път.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Gery R. аз не знам какви са кондо фитата :) в Торонто, но в Монтреал ако ти е толкова висока таксата то ще имаш фитнес, басейн и не знам си какво още в сградата + че по всяка вероятност и отоплението / охлаждането ще е вклучено в него т.е ще сте с обща климатична система, освен това е включена и застраховката на сградта,като и почиствнае и разни други....
В малките кондота таксите са под 100 долара и в повечето случаи включват поправки , застраховки и почистване . Преди да купите кондо трябва да поискате договара на сградата и ако не ви харесва нещо в него може да развалите сделката,това е единият от начините да измъкнеш,ако нещо размислиш. Другият е вече с инспекцията,с нея може и да намалите цената от първата си оферта,ма това важи и за къщите.
Gery R. ,я кажи нещо за застравките живот , задължителни ли са ако имаш ипотека или са пожелателни? На мен лично ми казаха че не е добре да си правиш застраховка към банката, по добре било да си я направиш сам.
Иначе това че къщите са по добра инвестиция съм го чувала от доста хора,но сега въпросът е за какево купуваш даден имот, може да е просто за лично удоволствие :lol:

Радой Ралин
BabaPena

Мнение от BabaPena »

IRA написа: аз не знам какви са кондо фитата :) в Торонто, но в Монтреал ако ти е толкова висока таксата то ще имаш фитнес, басейн и не знам си какво още в сградата + че по всяка вероятност и отоплението / охлаждането ще е вклучено в него т.е ще сте с обща климатична система, освен това е включена и застраховката на сградта,като и почиствнае и разни други....
Monreal mai naistina e dobro miasto za jiveene.

Doskoro jiveeh v hubavo dvustaino kondo, chiato taxa beshe 264 CAD mesechno...Tova vkliuchvashe vodata, pochistvane na sgradata, vkl. sniag), dostap do djakuzi (edno, pobirashto 6 choveka, pri 74 apartamenta v zgradata), podzemen neotopliaem parking (1), fitnes 'zala' s dve biagashti patechki i dostap do obshto pomeshtenie za kuponi s napalno oburudvana kuhnia.
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

BaboPeno, RBC ми дадоха наскоро гарантиран преапрувъл за моргидж за след 54 месеца :shock: , на 7 - 7.40% в зависимост от вида моргидж който избера. Е, ако след 4 години прайма е 12 примерно, казаха че пак ще говорим :lol:. Това за да ти илюстрирам колко може някой въобще да знае нещо за рейта след 5 години. Мьистика, както казваше Юри Никулин :lol: ...
Колкото до голямото жилищно пространство, аз лично не съм бейсмънт и файърплейс тип човек, а и в района който съм си избрала едва ли ще ми е по силите да плащам данъка на нещо по-голямо от апартаментче. Голямата квадратура си има и неудобства :wink: ...
Циганите - на Сатурн !
BabaPena

Мнение от BabaPena »

A, iasno che nikoi ne e vrachka...prosto se nadiavah naroda deto se zanimava s finansi da kaje nakade spored tiah duha viatara...Primerno v momenta razdavat 25 godishni ipoteki na 8.3 fixed...koeto me navejda na misalta che edba li ochakvat praima da skochi na 15% v sledvashtite 10 godini...Az sam laik, de (ochevidno)...

7-7.40 za sled 4.4 godini???? Ne znaeh che mogat da ti davat rate za tolkova dalag period napred...che tFa e mnogo dobre!...Fixed, closed???
Gery R.

Мнение от Gery R. »

Baba Pena, за съжаление никой не се наема да дава прогнози за движението на лихвения процент. Аз също бих искала да знам :lol:
В момента prime rate е 5.50%. Миналата година по това време беше 4.25%. Казват, 4е не би могло да се ка4и до 2цифрени аномалии. Най-много 6-7%. Но наистина, непрофесионално е да се твърди каквото и да било.

О4аква се въвеждането на 30 годишни mortgages. Това ще намали малко месе4ната вноска, но в крайна сметка избралите този вариант ще платят пове4е до края на периода на заема. Всеки прави своя избор.

IRA, застраховките - живот не са задължителни (все още). Важно е да проверите дали правите застраховка - живот, или застраховка - mortgage. Втората е най-4есто предлаганата от банките. Разликите:

При застраховка - живот се застраховате вие за определена сума. В слу4ай на смърт, близките ви полу4ават парите и правят с тях каквото намерят за добре. Плащат къщата и живеят в нея, или я продават и си хар4ат парите (от застраховката и от евентуална пе4алба от продажбата).

При застраховка - mortgage е застрахована ОСТАТЪ4НАТА сума по заема. В слу4ай на смърт застраховката покрива това, което още не сте изплатили по заема. Близките ви не полу4ават нищо, само изплатена къща. Само 4е ако събитието настъпи когато сте поизплатили имота, сами се сещате: Плащали сте толкова години застраховка, сами сте си поизплатили къщата, а застраховката покрива някакъв мижав остатък от заема.
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Да, банките продават само този тип застраховка. Затова разни разбирачи ни посъветваха следното - става само за непостроено кондо обаче - сега РБС ми дава застраховката безплатно, а след 3 години примерно, когато вече взема парите от тях и трябва да започна да плащам по 100$ на месец за тази застраховка, да я канселирам и да си направя "Живот" в някоя застрахователна компания, за фиксирана сума :wink:.
Едно друго много важно нещо ми идва на ума, може да е споменавано нещо за това. много е важно да си направите "Title insurance" на имота. Застрахова се незнам какво - нотариалния ли, кадастралния ли уникален номер на имота, юридическата единица. Струва $100-250 някъде, еднократна сума. Напоследък са зачестили измами от недобросъвестни граждани и юристи, които тайно и полека вписват заеми по интернет на този онзи имот, да не се окаже след време че този имот дължи $250 000 на еди коя си банка :o :twisted:. Оправяло се много трудно и скъпо, $200 на час ми каза скромно едно адвокатче, застраховката покрива тези суми и оправят бакиите.
Циганите - на Сатурн !
BabaPena

Мнение от BabaPena »

Momicheta, tova za zastrahovkite e interesno i zasiaga dosta hora...toku shto otvorih nova tema po vaprosa...daite da prehvarlim infoto tam?
Заключено