Не знаех, че трябвало да избираме попа по попадията му.Човек се учи докато е жив.

и какво общо има тук кой имигрант отколко време е тук, за да има повече или по-малко информацияBistra написа:Настоятелството НЕ управлява достатъчно добре финансите и за това свидетелство е темата, в която пишем. Има намесени странични интереси, които като добра християнка ще се въздържа да коментирам.krimon написа:именно
защото на мен отец Димитър може да ми харесва и да искам да остане, ама настоятелството управлява засега достатъчно добре финансиите доколкото това е възможно в българската общност
трябва да се замислите кого ще подкрепите и защо
Не си мисли, че си най-добре информираната като се вреш навсякъде krimon.Все пак в Монреал има и хора, които са доста по-отдавна от теб тук и много от тях са и активни дарители междувпрочем.
Поздрав на всички,
Преди два дена почина баща ми. Мислите са ми съвсем кристални.
Отвратен съм от просташкото и агресивно отношение към настоятелите. Аз съм един от тях. Дал съм хиляди часове за благото на общността и огромна сума за закупуване на църквата.
Отец Димитър пое лично пред мен и двама други настоятели ангажимент да не създава разкол и смут и да се отгегли. През годините са му давани всички възможни средства за да се прояви като духовен баща към общността и бъде активен, а не пасивен отец изпълняващ само задълженияти си по литургия, които са само част от неговите задължения и в никакъв случай не са достатъчни за един мисионер и духовен баща в рамките на имиграцията.
Платих на отец Димитър от собствените си пари за да работи активно 3 месеца и резултат нямаше, но дори и усилия нямаше. Обичам отец Димитър и считам че той е прекрасен човек и добър баща и съпруг. Не мога да го укоря като човек в нищо, но смятам че не е подходящ за активен духовен баща на миряните и бълграската общност. Той не е тип мисионер а по скоро функционер. Това не се култивира според мен, а човек се ражда с мисионерски характер.
Това е мое мнение и с нищо не изразява официалното мнение на настоятелството. Искам обаче да припомня, че две настоятелства са гласували за това решение и всички бивши председатели на настоятелства са за това решение от много години.
Призовавам всички да помислят добре кое, какво и как. Не вярвам че някой притежава абсолютната истина, камо ли пък аз. Не е въпрос само на настоятелство едно или две. Тук става въпрос за нашето определение, за нашите стойности за това какво искаме като колектив. Изобщо никога не съм искал да ставам настоятел, но никой не иска и затова и ставам. До колкото разбирам тези който най много са викали и през ум не им минава да се заемат с тази дейност. В същото време болшинството бивши настоятели, които считат, че отец Димитър трябва да отстъпи мястото на отец с по подходяща дейност и личностна характеристика, са не само едни от най добрите, доказали се управници в живота но и основните дарители на църквата (изключвам себе си). Обезпоекоен съм за бъдещето на църквата без тези дарители и без техните таланти като управници.
Емил Трънкаров
Няма никакво значение разбира се откога си тук, ама така си се разпенила за нов свещеник.Ще рече някой, че сегашния не ти е сложил добре плочките в банята та му имаш толкова зъб.krimon написа: Айде да си ги мерим, Бистра - аз съм тук от 2002, горе-долу откакто българската църква в Монреал съществува. Активното дарителство едва ли е най-добрия начин да докажеш съпричастността си - аз лично съм я доказала достатъчно!
Единственият начин да се оправят нещата е да се погодят отец Димитър и настоятелството.
Gergi написа:Здравейте,
За да не стават обърквания ще изложа каква е мисията на православната църква, която коренно се различава от тази на католическата църква.
А именно православната Църква СВИДЕТЕЛСТВА за Христос. Може би знаете, но МЪЧЕНИК в старогръцки (μάρτυς) и латински (Martir) означава СВИДЕТЕЛ. Мисията не един свещеник не е някакъв вид АКТИВИЗЪМ, както се разбира в католицизма където се намират всякакви клубове по интереси. Активизъм, който може да изпълнява всяка една организация без Христос. Но да свидетелстваш за Христос без Христос - няма как да стане. И за това най-важното нещо за един свещеник е да служи Литургия, в която се съсредоточава целият смисъл на Християнството, там където се извършва Безкръвната Жертва, там където виното и хлябът се претворяват в Кръв и Тяло Христови.
Римляни (1 : 8 )
"но ще приемете сила, кога слезе върху ви Дух Светий; и ще Ми бъдете СВИДЕТЕЛИ в Иерусалим и в цяла Иудея и Самария, и дори до край-земя."
и
Йоан (6 : 56)
"Който яде Моята плът и пие Моята кръв, пребъдва в Мене, и Аз в него"
А кой ги (ще ги) спонсорира тези кандидати-мисионери и до кога?... написа:Te oбясниха, нямаше какво друго да кажат. Отец Димитър бил с материални потребности, а имало кандидати тип "мисионери" които не ги интересувало "материалното". Щяли да живеят в църквата (за което се взима наем - без да съм 100% сигурен наема не е по-малък от заплатата на отец Димитър) и техните съпруги били също "нематериални" и щяли да работят за общото благо, разбира се без пари.