В Кебек съм срещал хора, които не знаят английски, особено извън Монреал. Твърди се, че на север от Монреал едва 15% от населението знае английски. И това, при положение, че в у-ще се изучава английски - нали Кебек все още е част от Канада.Bistra написа:...Не трябва да се забравя, че по-голямата част от бизнеса е в ръцете на англофони, като поне 1/2 от тях са с имигрантски произход. ... Можеш да започнеш разговора на френски и да го завършиш на английски, ако не се сещаш как точно да се изразиш. Никoй няма да ти се разсърди, вярвай ми!...
Мисля, че днешната младеж в Монреал знае и двата езика. Масово се ползва френския, освен ако не си в англофонски квартал сред учещи в английски у-ща. По презумпция в Монреал всички деца знаят френски и разговорите започват на френски, но хлапетата определено ползват и английски. Друг е въпроса доколко им е добър. Оттам и смесването на двата езика.
Тези, чиято работа изисква двуезичие, определено боравят свободно и с двата езика и им е все едно на кой ще разговарят с теб. На мен това ми помага, т.к. дума, която не знам на френски, просто я казвам на английски. В последствие се получава един "прекрасен" разговор, при който фраза, започната на единия език приключат на другия. И странното е, че никой нито ми се сърди за това.