Световната финансова криза и отражението и в Канада

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
Аватар
Kpetrov
.
Обратна връзка:

Мнение от Kpetrov »

teomat.com написа
Какво ще се случи обаче ако спрем да вземаме кредити от банките?
Същото както с влоговете. Нищо няма да се случи държавата и корпорациите ще взимат вместо нас. А ние ще ги изплащаме под формата на данъци и такси.

Коко цитите от библията бяха, като допълнение към коментара, че лихварството е забранено в корана. Аз лично съм атеист на тема религии.

Коко направи ако имаш време един анализ на обществото каквото го познаваме с безлихвени пари! И наистина ли мислиш, че лихвата стимулира икономиката?
Russophrenia - a condition where the sufferer believes Russia is both about to collapse, and take over the world.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Kpetrov написа: Коко направи ако имаш време един анализ на обществото каквото го познаваме с безлихвени пари! И наистина ли мислиш, че лихвата стимулира икономиката?
За лихвите значи - ако се върнеш към това което бях написал за 4-те основни фактора на производство (може и да не съм ги посочил достатъчно точно като в учебниците, но мисля че идеята е ясна)
- капитал
- суровини и материали
- енергия
- човешки ресурси
Всеки един от тези фактори в крайна сметка има своята цена - за да се започне даден бизнес трябва да се купи или наеме помещение, да се купят суровините и материалите които ще се преработват, в някакъв момент да се плати сметката за тока и заплатите на работниците. Лихвата в крайна сметка е цената на финансовия капитал използван за започването на този бизнес - ако приемем че лихви няма, то следва въпроса: А защо трябва да плащаме и за останалите неща? Не могат ли работниците да работят без заплати, не може ли да ползваме помещението без да му плащаме наем, не може ли да ползваме ток без да го плащаме и т.н. Така че не мога да представя свят в който парите няма да имат цена и за пари взети назаем няма да има лихви.
Едно допълнение тук - дори ако бизнеса започва само със собствен финансов капитал т.е. без банков заем, това не значи че този капитал няма цена, напротив - в общия случай пари взети назаем от банката са с по-ниска цена отколкото собствените пари инвестирани в бизнеса. (Дискусия на темата Opportunity costs и колко струва собствения капитал не ми се започва обаче)

За арабския свят - там наистина не използват понятието лихва, но това не значи че банките работят за без пари. Условен пример - клиента взима заем от $100 за една година, но с уговорката че ще върне $110 след това - думата лихва или лихвен процент не се споменава никъде, но разликата от 10 долара между взетата и върнатата след една година сума е цената платена на банката.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
ZanzibarHero

Мнение от ZanzibarHero »

Kpetrov написа: ... Вие наистина ли вярвате, че живеете по добре в западното общество за разлика от социалистическото такова само заради това, че плащате лихви и то не само директно по вашите заеми, а и коствено тези които са калколирани в ценатана всяка стока.
VAT бе въведен в България през последните години на управлението на Т.Живков. И преди въвеждането му и след него богатите са били богати, а бедните бедни (и в Канада и в НРБ).

Добре е че казваш "западното общество", а не капитализма, защото няма друг начин на производство в момента освен капиталистическият. Дори това, което наричахме социализъм в НРБ, може да се опише по-добре с термина държавен капитализъм. Където държавата се явява единствен собственик, експлоататор и работодател. Комунистическата идеология е само прикритие за тази несправедливост. И в тази връзка на мисли ми харесва краят на "Животинската ферма" на Оруел. Когато и прасета и хора танцуват заедно. Добре го е видял човекът, ей. Хубавото е, че тук го учат в училищата. Нека знаят поне на теория, аз съм го преживял.

Личното ми мнение за Канада е, че тя е една социалистическа държава, много повече отколкото НРБългария е била някога такава. (Това се затвърди, когато видях по телевизията излъчено предизборното послание на секретаря на Комунистическата партия на Канада, което изказване завърши с: "Гласувайте за представителите на NDP"). Тогава усетих силата на "Либералната демокрация".

За това, сега си правя кефа са пиша по цял ден по форумите, въпреки че ме чакат 5 книги за четене и попълването на Tax Return формата.
Аватар
ZanzibarHero

Мнение от ZanzibarHero »

Koko написа: ... За арабския свят - там наистина не използват понятието лихва, но това не значи че банките работят за без пари. Условен пример - клиента взима заем от $100 за една година, но с уговорката че ще върне $110 след това - думата лихва или лихвен процент не се споменава никъде, но разликата от 10 долара между взетата и върнатата след една година сума е цената платена на банката.
Знаех си че има нещо, когато гледах една реклама за заеми без лихва от някаква американска банка. Направо се чудих моят английски ли не е наред или тази банка е нещо луда.

После схванах че, таргет групата, вероятно, са арабските бизнеси. Какво да правиш, културни разлики ....
Аватар
teomat.com
Обратна връзка:

Мнение от teomat.com »

Lub0 написа:ЩЕ ДОЙДЕТЕ ВИЕ НА МОЕТО СЪС СВЕТИТЕ КНИГИ:-)
ПРЕКЛОНЕТЕ СЕ ПРЕД МЕН И ВАШЕ ЩЕ Е ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО!
АЛТЕРНАТИВА НЯМА!
ЦЯЛА ВЕЧНОСТ ГОРЕНЕ В АДА Е ДОСТА ДЪЛЪГ ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ...
Аз пък съм останала с впечатлението че се кандидатираш само за изборни длъжности :lol:
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

teomat.com написа:
Lub0 написа:ЩЕ ДОЙДЕТЕ ВИЕ НА МОЕТО СЪС СВЕТИТЕ КНИГИ:-)
ПРЕКЛОНЕТЕ СЕ ПРЕД МЕН И ВАШЕ ЩЕ Е ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО!
АЛТЕРНАТИВА НЯМА!
ЦЯЛА ВЕЧНОСТ ГОРЕНЕ В АДА Е ДОСТА ДЪЛЪГ ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ...
Аз пък съм останала с впечатлението че се кандидатираш само за изборни длъжности :lol:
ДОРИ ОНЗИ ОТГОРЕ ИЗБРА МЕН ;-)
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
Kpetrov
.
Обратна връзка:

Мнение от Kpetrov »

Аз да си обобщя тогава мнението:
съглаен съм след доводите на Коко, че и капитала е вид стока и за заемането му трябва да има цена (лихва), но не съм съгласен дори при 20% резерв в системата на Fractional-reserve banking да има лихви на кухите пари които се генерират особенно при нулев риск за банката и сто процентов риск за вложителя, да не говорим ако процента на резерва е нула.
Russophrenia - a condition where the sufferer believes Russia is both about to collapse, and take over the world.
haimana

Мнение от haimana »

:lol: Аз като виден незнаеш така и не разбрах срещу какво точно рита Kpetrov. Банките ли са проблема, централните банки дето печата хартийките ли, самите пари като идея, или някой кусури на банковата система :nenam: .
Аватар
Kpetrov
.
Обратна връзка:

Мнение от Kpetrov »

Не съм искал да те обиждам, че си незнаещ нито претендирам аз да съм знаещ.
Негодувам срещу това да има една група хора, която е над закона и никога не се избира на поста си, която дирижира посоката на света в свой интерес.
Ето ти даже самопризнание за това. И още едно. И още.
И ако си изгледал линковете, кажи си мнението какво ще бъде New world order?
Според мен е комбинация от най-лошите характеристики на капиталистическия и социалистически строй. Ето срещу това негодувам.
И не негодувам толкова, колкото се мьча да събудя колкото се може повече хора.

И още нещо мислиш ли, че "елитът" на свта (предполагам ще отречете, че и такъв съществува) ще вземе теб и мен със себе си, когато настъпи момента в който той, елитът може да се самоподдържа. Ти и аз ще бъдем просто collateral damage, а този момент ще настъпи, ако не вярваш виж това.
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

Kpetrov написа:И не негодувам толкова, колкото се мьча да събудя колкото се може повече хора.
Е що седиш и пишеш по форумите, вместо да вземеш да организираш едно революционно движение? Тъкмо наближава времето да повториш делото на онзи дребен брадат плешивец с каскета по случай стогодишния юбилей на събитието. Иначе не виждам защо си дошъл тук в сърцето на тази омразна саморазрушаваща се система. Има хиляди места по света, където игото на гадните банки никога не е съществувало и няма да се появи скоро. :lol:
Аватар
kikolilokiko

Мнение от kikolilokiko »

MrGeek написа:
Kpetrov написа:И не негодувам толкова, колкото се мьча да събудя колкото се може повече хора.
Е що седиш и пишеш по форумите, вместо да вземеш да организираш едно революционно движение? Тъкмо наближава времето да повториш делото на онзи дребен брадат плешивец с каскета по случай стогодишния юбилей на събитието. Иначе не виждам защо си дошъл тук в сърцето на тази омразна саморазрушаваща се система. Има хиляди места по света, където игото на гадните банки никога не е съществувало и няма да се появи скоро. :lol:
например в ислямските държави ;) Аллах е забранил лихвата!!!
само че там няма да може да цитира Библията :(
emilcho написа:Хубаво е, че и в тази тема цари дух на приятелство, толерантност и взаимно уважение
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

kikolilokiko написа:
MrGeek написа:
лихвата би трябвало да се е появила много след корана, за да я забранят в корана.
би ли дал информация от къде се базира това твърдение
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
kikolilokiko

Мнение от kikolilokiko »

bgmontreal написа:
kikolilokiko написа:
MrGeek написа:
лихвата би трябвало да се е появила много след корана, за да я забранят в корана.
би ли дал информация от къде се базира това твърдение
кредитът се е появил много преди парите ;)
и преди свещените книги на новите религии
http://www.easibulgaria.org/docs/history/banking.DOC

"....Първото и основно различие между западния и ислямския тип банкиране произтича от забраната на лихвата (риба-riba) в страните, практикуващи ислямската религия като официална държавна идеология. В тези страни Коранът е висшият източник на истината и в съответствие с него:
"Този, който приеме лихва (риба), не може да бъде спасен, понеже възкръсва, унижен от докосването на дявола."
''Those who swallow riba cannot rise up save as he ariseth whom the devil hath prostrated by (his) touch.''
Surah Al Baqarah II 275-276...."

търся си работа като финансов консултант ;)
emilcho написа:Хубаво е, че и в тази тема цари дух на приятелство, толерантност и взаимно уважение
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Абе вие съвсем сте дали фира, за Кисинджър и т.нар. Нов Ред, човека говори за външна политика и това означа подреждането на световните сили, за Рокфелер и пренаселването на планетата, ами много е прав и това е известно на всички, но на никой не му стиска да направи нещо за сега... Колкото повече хора се раждат в развиващите се страни, толкова в по-голяма мизерия ще тънат, и това се отнася и за БГ-то с големият прираст на сиганите...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
Kpetrov
.
Обратна връзка:

Мнение от Kpetrov »

MrGeek написа:
Ти вярваш ли си, като говориш, че тази система има сърце, че центъра и е тук, и че има място на света, където иготo на гадните "банки" не съществувa. Ако ти отъждествяваш банки с офиса на RBC и TD аз гледам малко по-надалеч.

И никога не съм казал нещо против Канада!

Lub0, защо си мислиш, че никой нищо не прави и сигурен ли си, че и ти не си в списъка

Толкова ли сте наивни да вярвате, (поне тези които отговарят по темата) че всичко е оставено на самотек

Пускам една анкета в Шипковият храст за това колко хора вярват на темата The Matrix. Поне да знам да не се хабя напразно
Последно промяна от Kpetrov на Пон Мар 23, 2009 2:44 pm, променено общо 1 път.
Публикувай отговор