Канадски простотии

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Аватар
kiro

Re: Канадски простотии

Мнение от kiro »

Абе преди няколко години в Ню Брънзуик един колега си такова коляното играейки ръгби на някаква поляна и му направиха MRI следвящия ден... щото лелката там била майка на негов авер, инае щяло да бъде месец(и). Хептен като при соца.
По въпроса за MRI, защото това е често даван пример за неакватността на системата.
Скоро ходих на зъболекар, който много обича да ми прави x-rays, които застраховката плаща. Аз винаги отказвам, но наскоро ме убеди и ми наснима цялата глава. Това не му беше достатъчно и за да се презастрахова реши да ме прати на MRI, за да ми гледа синусите. Цялата работа беше абсолютно ненужна. От рентгеновата снимка беше ясно всичко.

Така може би е било и с удареното коляно на колегата ти.
Bulgayrian
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

kiro написа:
Абе преди няколко години в Ню Брънзуик един колега си такова коляното играейки ръгби на някаква поляна и му направиха MRI следвящия ден... щото лелката там била майка на негов авер, инае щяло да бъде месец(и). Хептен като при соца.
По въпроса за MRI, защото това е често даван пример за неакватността на системата.
Скоро ходих на зъболекар, който много обича да ми прави x-rays, които застраховката плаща. Аз винаги отказвам, но наскоро ме убеди и ми наснима цялата глава. Това не му беше достатъчно и за да се презастрахова реши да ме прати на MRI, за да ми гледа синусите. Цялата работа беше абсолютно ненужна. От рентгеновата снимка беше ясно всичко.

Така може би е било и с удареното коляно на колегата ти.
Не е само MRI. На мен ми трябваше CT Scan и като чух, че трябва да чакам 3-4 месеца (а ми трябваше за точна диагноза за нещо, което боли непрекъснато) реших да си платя и него от джоба. И цената беше дебела - $1,200. Ако нямаш пари стискаш зъби, търпиш и чакаш ... приоритети за чакането общо взето няма, обикновено е на принципа "first come first serve".
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

Не зная как стоят нещата в другите провинции за да скоча да обяснявам като Всезнайка-Незнайка, обаче за БК: масова заблуда е, че болниците са държавни; в БК има няколко so called health authorities - Fraser Health, Vancouver Coastal Health, Providence Health Care, Interior Health + една на острова - всички те са publicly funded private corporations, откъдето идва и заблудата. Много просто можете да се убедите в това, ако отидете в която и да е болница и започнете да снимате стил, или видео. Веднага ще ви накарат да спрете и ако не го направите, ще ви накарат да напуснете болницата, защото нямате право да снимате на прайвет пропърти, без разрешение от Corporate Communications (public affairs, media relations), дори и да сте журналист от CTV, както ще ви забранят да снимате без разрешение, примерно, в някой супермаркет.

Частните клиники, за които споменава Румен и в които може да си направите изследване като MRI или операция, за която не ви се чака "по здравната пътека" :D, не са publicly funded и затова трябва да се бръкнете в джоба независимо, че си плащате месечната здравна застраховка.
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

Павел написа:Не зная как стоят нещата в другите провинции за да скоча да обяснявам като Всезнайка-Незнайка, обаче за БК: масова заблуда е, че болниците са държавни; в БК има няколко so called health authorities - Fraser Health, Vancouver Coastal Health, Providence Health Care, Interior Health + една на острова - всички те са publicly funded private corporations, откъдето идва и заблудата. Много просто можете да се убедите в това, ако отидете в която и да е болница и започнете да снимате стил, или видео. Веднага ще ви накарат да спрете и ако не го направите, ще ви накарат да напуснете болницата, защото нямате право да снимате на прайвет пропърти, без разрешение от Corporate Communications (public affairs, media relations), дори и да сте журналист от CTV, както ще ви забранят да снимате без разрешение, примерно, в някой супермаркет.
Павка, това са пълни глупости. Аргумента ти е униакален - значи щом в поделенията на Canadian forces не може да се снима, значи са "private corporations". Всички Health Authorities в провинцията са управляват от Министерството на Здравеопазването на базата на Health Authorities Act. Членовете на всички бордове, макар и заемащи професии в най-различни сфери (повечето в частния сектор) се назначават от Министъра на Здравеопазването на Британска Колумбия. Самото определяне на различните Health Authorities се прави от Правителството на Британска Колумбия и за последно такива промени бяха правени от Гордън Кембъл, когато точно беше създадено Fraser Health Authority с окрупняването на няколко по-малки.
Fraser Health написа:The Board of Directors consists of eight directors appointed by the Minister of Health to provide governance and vision for Fraser Health.
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani

Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

MrGeek написа:
Павел написа:Не зная как стоят нещата в другите провинции за да скоча да обяснявам като Всезнайка-Незнайка, обаче за БК: масова заблуда е, че болниците са държавни; в БК има няколко so called health authorities - Fraser Health, Vancouver Coastal Health, Providence Health Care, Interior Health + една на острова - всички те са publicly funded private corporations, откъдето идва и заблудата. Много просто можете да се убедите в това, ако отидете в която и да е болница и започнете да снимате стил, или видео. Веднага ще ви накарат да спрете и ако не го направите, ще ви накарат да напуснете болницата, защото нямате право да снимате на прайвет пропърти, без разрешение от Corporate Communications (public affairs, media relations), дори и да сте журналист от CTV, както ще ви забранят да снимате без разрешение, примерно, в някой супермаркет.
Павка, това са пълни глупости. Аргумента ти е униакален - значи щом в поделенията на Canadian forces не може да се снима, значи са "private corporations". Всички Health Authorities в провинцията са управляват от Министерството на Здравеопазването на базата на Health Authorities Act. Членовете на всички бордове, макар и заемащи професии в най-различни сфери (повечето в частния сектор) се назначават от Министъра на Здравеопазването на Британска Колумбия. Самото определяне на различните Health Authorities се прави от Правителството на Британска Колумбия и за последно такива промени бяха правени от Гордън Кембъл, когато точно беше създадено Fraser Health Authority с окрупняването на няколко по-малки.
Fraser Health написа:The Board of Directors consists of eight directors appointed by the Minister of Health to provide governance and vision for Fraser Health.
Това никой не го отрича, министъра ги назначава, защото им отпуска парите, както споменах по-горе, но всички болници са частна собственост - направи си труда и утре отиди до най-близката ти по местоживеене - на две крачки ти е - Lions Gate Hospital или най-близката ти по работа - Burnaby General Hospital и попитай, дали са public, or private property и после ела да докладваш, ама честно!

А примера ти с армията е повече от неподходящ - защо там не се снима е ясно и на децата; по същата причина, там не можеш и да влизаш без разрешение, за разлика от всяка болница. На улицата, която е пъблик пропърти, никой не може да ти забрани да снимаш, за разлика от местата - частна собственост

По същата причина в болниците не се позволява просене или приспиване по мазета и тавани, или престой без причина - изхърлят те за loitering & trespassing on private property
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

Павел написа:Това никой не го отрича, министъра ги назначава, защото им отпуска парите, както споменах по-горе, но всички болници са частна собственост - направи си труда и утре отиди до най-близката ти по местоживеене - на две крачки ти е - Lions Gate Hospital или най-близката ти по работа - Burnaby General Hospital и попитай, дали са public, or private property и после ела да докладваш, ама честно!
Абе Павка, голяма каша е в главата ти. Едноличен собственик на всички тия здравни заведения е Провинцията и няма никакви частни собственици намесени. Хайде посочи ми кой е частен собственик на Lions Gate Hospital и след като е такъв, откъд'я накъд'я провинциалните политици от правителството ще му назначават управлението? Какъв е смисъла на подобна "собственост"? Дай ми конкретен пример кои са частните собствници на Vancouver Fraser Health и Vancouver Coastal Health Authorities? Всяко нещо си има ясен собственик, нали така? Кануците например са собственост на Франческо Акуилини. Хайде разрови се и ми посочи частните собственици на Lions Gate Hospital? Само не ми казвай, че са тайни. :D :fubar:
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
__Powered by jovani

__ Powered by мухЪтЪ.
Аватар
kiro

Мнение от kiro »

Явно има разлика между провинциите. В Онтарио:
A hospital corporation is a not-for-profit corporation incorporated under the Ontario Corporations Act1 and approved as a public hospital under the Public Hospitals Act. Hospitals are not agents or divisions of the government, but are autonomous organizations governed by independent boards of directors.
Последно промяна от kiro на Пон Апр 09, 2018 8:38 am, променено общо 1 път.
Bulgayrian
prace

Мнение от prace »

MrGeek написа:
Павел написа:Това никой не го отрича, министъра ги назначава, защото им отпуска парите, както споменах по-горе, но всички болници са частна собственост - направи си труда и утре отиди до най-близката ти по местоживеене - на две крачки ти е - Lions Gate Hospital или най-близката ти по работа - Burnaby General Hospital и попитай, дали са public, or private property и после ела да докладваш, ама честно!
Абе Павка, голяма каша е в главата ти. Едноличен собственик на всички тия здравни заведения е Провинцията и няма никакви частни собственици намесени. Хайде посочи ми кой е частен собственик на Lions Gate Hospital и след като е такъв, откъд'я накъд'я провинциалните политици от правителството ще му назначават управлението? Какъв е смисъла на подобна "собственост"? Дай ми конкретен пример кои са частните собствници на Vancouver Fraser Health и Vancouver Coastal Health Authorities? Всяко нещо си има ясен собственик, нали така? Кануците например са собственост на Франческо Акуилини. Хайде разрови се и ми посочи частните собственици на Lions Gate Hospital? Само не ми казвай, че са тайни. :D :fubar:
Не знам как е в Lions Gate Hospital, но ако е като в Аботсфорд, то е Public-private partnership (P3) Design, construction and facility maintenance services are provided by private partner Access Health Abbotsford, a consortium of companies including Sodexo, under a 30-year contract, но не е частна болница в която се плаща от джоба на пациента за лечение, а си е част от Fraser Health.
speedy

Мнение от speedy »

Всички са донякъде прави. Болниците най-често са собственост на организации, които се контролират индиректно чрез назначени директори и финансират директно от провинциалните правителства. Оттам и някои разлики в детайлите между провинциите. Не е много по-различно от училищата. Schoolboard-овете са независими, но парите идват от правителството. И територията на училищата е частна собственост - на shoolboard-а.

И за да забъркаме нещата още повече, crown corporations са собственост на държавата, но са частни организации. Примерно Canada Post.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

MrGeek написа:
Гийк, спри се малко, поеми дъх и престани да раздаваш сарказъм и имоуджита на корем. Ако беше се запознал с това как са възникнали още в края на 18 век зачатията на днешните болниците в БК, като почнеш от тази в Мишън и стигнеш до Свети Павел :D в даун таун, т.е с какви средства, и ако знаеше днешната структура за набиране на пари за болниците, освен тези отпускани от правителството, които никога не стигат, щеше да престанеш да даваш неподходящи примери, като поредния с Франческо Акуалини.
Колкото и да се мислим за начетени, ние всички научаваме по нещо ново всеки ден. Разликата между хората с нормален интелект и с незначителни познания по математика и тези с блестящ интелект е, че първите приветстват всяко ново научено нещо, докато свръх надарените, вместо да се радват, са бесни, че са научили нещо ново от хора под интелектуалното им ниво.
Ако продължаваш да си Тома Неверни, независимо че няколко човека ти го нарисуваха, направи това което вчера ти предложих - отиди в най-близката болница и почукай на вратата на хоспитал администрейшън или секюрити офиса и задай въпроса Am I on private property?
tonny

Мнение от tonny »

Болници, училища и т.н... всичко е частна собственост.
Яжте и пиите, че горе кръчми няма! :D
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

Павел написа:Гийк, спри се малко, поеми дъх и престани да раздаваш сарказъм и имоуджита на корем. Ако беше се запознал с това как са възникнали още в края на 18 век зачатията на днешните болниците в БК, като почнеш от тази в Мишън и стигнеш до Свети Павел :D в даун таун, т.е с какви средства, и ако знаеше днешната структура за набиране на пари за болниците, освен тези отпускани от правителството, които никога не стигат, щеше да престанеш да даваш неподходящи примери, като поредния с Франческо Акуалини.
Колкото и да се мислим за начетени, ние всички научаваме по нещо ново всеки ден. Разликата между хората с нормален интелект и с незначителни познания по математика и тези с блестящ интелект е, че първите приветстват всяко ново научено нещо, докато свръх надарените, вместо да се радват, са бесни, че са научили нещо ново от хора под интелектуалното им ниво.
Ако продължаваш да си Тома Неверни, независимо че няколко човека ти го нарисуваха, направи това което вчера ти предложих - отиди в най-близката болница и почукай на вратата на хоспитал администрейшън или секюрити офиса и задай въпроса Am I on private property?
Павка, ръсиш уникални глупости. Аз ти показах една камара ДОКАЗАТЕЛСТВА като аргументи, включително Health Authorities Act, както и доказателства за ИЗБОРА на управлението на съответние здравни заведения. Ти ми ръсиш приказки от шипковия храст. И защо приказките ти са глупости е ясно от елементарното ти поведение на бягане по тъч линията от основния въпрос - КОИ са частните собственици на въпросните болници? До момента, в който не ми покажеш ясно доказателство на горния въпрос, разговорът ни е приключен! :fubar:
__Powered by jovani

__ Powered by мухЪтЪ.
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

Интересно, възможно ли е едновременно и двете да са валидни:
1. publicly funded health care
2. public health care
И каква би могла, евентуално да бъде разликата.
На мен ми изглеждат взаимоизключващи се прилагателни.

https://en.wikipedia.org/wiki/Healthcare_in_Canada"
Healthcare in Canada is delivered through thirteen provincial and territorial systems of publicly funded health care, informally called Medicare.[2] It is guided by the provisions of the Canada Health Act of 1984.
https://en.wikipedia.org/wiki/Publicly_ ... ealth_care"
Publicly funded medicine may be administered and provided by the government, as in the Nordic countries, Portugal, Spain, and Italy; in some systems, though, medicine is publicly funded but most hospital providers are private entities, as in Canada. The organization providing public health insurance is not necessarily a public administration, and its budget may be isolated from the main state budget.
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола