http://www2.publicationsduquebec.gouv.q ... I0_2R2.htm"clairee написа:Здравейте! Въпрос: Къде мога да видя как точно се дават точките за IELTS? Открих минимума, над който се дават точки, както и максималният брой точки за всеки модул, но не и по-конкретна разбивка и най-вече за какъв резултат се дават 2 точки на устните модули.
Въпроси за документите за Монреал, Квебек
Re: Въпроси за документите за Монреал, Квебек
verano, много благодаря!
06.11.2015 - DCSQ reçu
02.12.2015 - ouverture du dossier
08.04.2016 - adresse modifiée
28.04.2016 - CSQ émis
09.05.2016 - accusé de réception
18.05.2016 - CSQ reçu
13.06.2016 - dossier fédéral
21.10.2016 - IUC
22.11.2016 - IVM
29.11.2016 - VM
28.04.2016 - CSQ émis
18.05.2016 - CSQ reçu
21.10.2016 - IUC
22.11.2016 - IVM
29.11.2016 - VM
Здравейте отново! За много години на всички и успешни и по-бързи процедури!
Ние продължаваме с нови сили подготовката на документите. След всичко изчетено в официалния сайт и тук във форума, се пообърках малко и ще съм благодарна на малко разяснения.
Първото, което ме смущава е прословутият и предъвкван неведнъж certificat du travail. Доколкото успях да разбера не е необходимо това да е един документ, а може изискваната информация да се съдържа в няколко такива. Например длъжностна характеристика и трудов договор (в моя случай заповед за назначаване), а служебната бележка служи вместо фишове за заплати, както и да се посочи в нея, че не си в предизвестие.
Другото е относно документът от НАП. Какъв точно документ тр. да искам? При положение, че в момента съм в отпуск по майчинство, това ще бъде ли посочено в него? А в служебната бележка от работа какво ще ми напишат? Просто, че нямам никакъв доход през последните еди-колко си месеца, или ще бъде упоменато, че съм в отпуск по майчинство?
И последно: относно дипломите. На няколко места из форума срещам твърдения, че тр. задължително да са заверени от Министерство на образованието. Според мен това не е задължително, тъй като в указанията си пише, че могат да бъдат заверени и от нотариус.
Ами, това май са ми чуденките засега. Моля помагайте!
Ние продължаваме с нови сили подготовката на документите. След всичко изчетено в официалния сайт и тук във форума, се пообърках малко и ще съм благодарна на малко разяснения.
Първото, което ме смущава е прословутият и предъвкван неведнъж certificat du travail. Доколкото успях да разбера не е необходимо това да е един документ, а може изискваната информация да се съдържа в няколко такива. Например длъжностна характеристика и трудов договор (в моя случай заповед за назначаване), а служебната бележка служи вместо фишове за заплати, както и да се посочи в нея, че не си в предизвестие.
Другото е относно документът от НАП. Какъв точно документ тр. да искам? При положение, че в момента съм в отпуск по майчинство, това ще бъде ли посочено в него? А в служебната бележка от работа какво ще ми напишат? Просто, че нямам никакъв доход през последните еди-колко си месеца, или ще бъде упоменато, че съм в отпуск по майчинство?
И последно: относно дипломите. На няколко места из форума срещам твърдения, че тр. задължително да са заверени от Министерство на образованието. Според мен това не е задължително, тъй като в указанията си пише, че могат да бъдат заверени и от нотариус.
06.11.2015 - DCSQ reçu
28.04.2016 - CSQ émis
18.05.2016 - CSQ reçu
21.10.2016 - IUC
22.11.2016 - IVM
29.11.2016 - VM
28.04.2016 - CSQ émis
18.05.2016 - CSQ reçu
21.10.2016 - IUC
22.11.2016 - IVM
29.11.2016 - VM
Все си мисля че легализацията от Министерство на образованието и нотариалната заверка от нотариус са две различни неща.clairee написа:И последно: относно дипломите. На няколко места из форума срещам твърдения, че тр. задължително да са заверени от Министерство на образованието. Според мен това не е задължително, тъй като в указанията си пише, че могат да бъдат заверени и от нотариус.
Be yourself - no one else is more qualified.
"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Само че аз никъде не видях изискване за легализация...Koko написа:Все си мисля че легализацията от Министерство на образованието и нотариалната заверка от нотариус са две различни неща.clairee написа:И последно: относно дипломите. На няколко места из форума срещам твърдения, че тр. задължително да са заверени от Министерство на образованието. Според мен това не е задължително, тъй като в указанията си пише, че могат да бъдат заверени и от нотариус.
06.11.2015 - DCSQ reçu
28.04.2016 - CSQ émis
18.05.2016 - CSQ reçu
21.10.2016 - IUC
22.11.2016 - IVM
29.11.2016 - VM
28.04.2016 - CSQ émis
18.05.2016 - CSQ reçu
21.10.2016 - IUC
22.11.2016 - IVM
29.11.2016 - VM
Ако не ме лъже паметта, за да бъде легитимна зад граница българска диплома - трябва да мине през Министерство на образованието и през Министерство на Външните работи. Това не е изискване на канадците, а на българските институции и е по-скоро като следствие от международните спогодби за признаване на образованието.clairee написа:Само че аз никъде не видях изискване за легализация...Koko написа:Все си мисля че легализацията от Министерство на образованието и нотариалната заверка от нотариус са две различни неща.clairee написа:И последно: относно дипломите. На няколко места из форума срещам твърдения, че тр. задължително да са заверени от Министерство на образованието. Според мен това не е задължително, тъй като в указанията си пише, че могат да бъдат заверени и от нотариус.
Защо не провериш в уеб-сайтовете на тези две министерстви, мисля че някъде го има обяснено, какво защо и как се прави, но сега нямам време да се ровя из нета.
Be yourself - no one else is more qualified.
Не те лъже паметта, Коко, но нещата днес са променени. Препоствам тук казаното от мен преди време по въпроса:
Объркването на хората идва от там, че днес с едно и също понятие се наименоват различни услуги от различни държавни институции.
Преди време като се кажеше "апостил" и се разбираше единствено услугата "легализация на документи" от Министерството на външните работи. След като и МОН си кръсти услугата за заверка - "издаване на удостоверение APOSTILLE образователни и удостоверителни документи...", хората започнаха да се бъркат за какво става дума.
Правилото, че услугата "легализация" от МВнР не се изисква си остава валидно и днес. Новото е, че заверката на образователните документи в МОН са го кръстили APOSTILLE, но това не променя същността на услугата.
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
По федералнта процедура, отидох в една фирма за преводи и легализация с нотариално заверени копия на дипломите и оригиналите. Те ми казаха даи тез пари за апостил и превод от заклет преводач. Дадох ги, изгубиха ми ги (нот. заверените копия), после правих нови
, След 2-3 седмици ги взех готови. Апостила се поставя в МОМН (от 2013 година), от МВР със сигурност не се иска, за МВнР не мога да споря не са пред мен документите. Предполагам, че за Квебек не е по различно.

Да, точно това и мен ме обърка. Другото е:agent Ozo написа:Не те лъже паметта, Коко, но нещата днес са променени. Препоствам тук казаното от мен преди време по въпроса:Объркването на хората идва от там, че днес с едно и също понятие се наименоват различни услуги от различни държавни институции.
Преди време като се кажеше "апостил" и се разбираше единствено услугата "легализация на документи" от Министерството на външните работи. След като и МОН си кръсти услугата за заверка - "издаване на удостоверение APOSTILLE образователни и удостоверителни документи...", хората започнаха да се бъркат за какво става дума.
Правилото, че услугата "легализация" от МВнР не се изисква си остава валидно и днес. Новото е, че заверката на образователните документи в МОН са го кръстили APOSTILLE, но това не променя същността на услугата.
Type de document Autorités reconnues pour certifier
la conformité des documents
bulgares
Identité et état civil
•Émetteur du document ou
•Notaire public
Études et formation
•Émetteur du document ou
• Ministère de l'Éducation
nationale ou
•Notaire public
Expérience professionnelle
•Émetteur du document ou
•Notaire public
Légalité de l’expérience professionnelle
•Émetteur du document
(exemple : Administration
fiscale, Institut national de
sécurité sociale)
Autres
•Émetteur du document ou
•Notaire public
От тези указания според мен излиза, че заверката от нотариус я приемат като алтернатива на заверката от Министерство на образованието. Заверка от МВнР явно не се изисква, но и от МО не мисля да е задължителна. Затова се зачудих, като чета тук, че е задължителна.
06.11.2015 - DCSQ reçu
28.04.2016 - CSQ émis
18.05.2016 - CSQ reçu
21.10.2016 - IUC
22.11.2016 - IVM
29.11.2016 - VM
28.04.2016 - CSQ émis
18.05.2016 - CSQ reçu
21.10.2016 - IUC
22.11.2016 - IVM
29.11.2016 - VM
В края на миналата година се обадих в банката и казаха, че чекът ни е инкасиран в края на септември, но ние нищо не сме получили по пощата.
Сега се чудя да не изпуснем нещо - я покана за интервю, я току виж сертификати - и отново не дойдат по пощата. Изпраща ли се подобна информация по мейл - много несигурно ми се струва това с пощите в наши дни...?

Сега се чудя да не изпуснем нещо - я покана за интервю, я току виж сертификати - и отново не дойдат по пощата. Изпраща ли се подобна информация по мейл - много несигурно ми се струва това с пощите в наши дни...?

от предишен опит на съформници, стана ясно, че е най-безболезнено копията на дипломите да се заверят при нотариус и после в МОН.clairee написа:Да, точно това и мен ме обърка. Другото е:agent Ozo написа:Не те лъже паметта, Коко, но нещата днес са променени. Препоствам тук казаното от мен преди време по въпроса:Объркването на хората идва от там, че днес с едно и също понятие се наименоват различни услуги от различни държавни институции.
Type de document Autorités reconnues pour certifier
la conformité des documents
bulgares
Identité et état civil
•Émetteur du document ou
•Notaire public
Études et formation
•Émetteur du document ou
• Ministère de l'Éducation
nationale ou
•Notaire public
Expérience professionnelle
•Émetteur du document ou
•Notaire public
Légalité de l’expérience professionnelle
•Émetteur du document
(exemple : Administration
fiscale, Institut national de
sécurité sociale)
Autres
•Émetteur du document ou
•Notaire public
От тези указания според мен излиза, че заверката от нотариус я приемат като алтернатива на заверката от Министерство на образованието. Заверка от МВнР явно не се изисква, но и от МО не мисля да е задължителна. Затова се зачудих, като чета тук, че е задължителна.
Факт е, че в описанията на изискванията, пише и нотариус. Но ако се разчееш в по-стари теми, ще видиш, че е имало връщани дипломи, заверени само от нотариус.
Това е и основната причина да срещаш из форума зверки на дипломи от МОН.
Кое вече ще изберете, си е вашо лично решение

====
"Les faibles ont des problèmes. Les forts ont des solutions". Louis Pauwels
през последните 2 години ползвам много акитвно бг пощите - служебно и покрай процедурата и нямам никакви оплаквания, даже напротив.Sev написа:В края на миналата година се обадих в банката и казаха, че чекът ни е инкасиран в края на септември, но ние нищо не сме получили по пощата.![]()
![]()
В интерес на истината не помня да съм срещала мнение от други кандидати относно неполучени документи. И да има, предполагам са единични случаи.
Защо не звъннете на имиграционните. Ако е има получено плащане и изпратено акюзе, ще ви информират. Предполагам, че може да отнеме малко повече време докато ви намерят досието, но с имената на водещия + дата на раждане, няма как да не успеят.
Успех и дано скоро се похвалите с акюзе

====
Clairee,
Когато ние подавахме документи точно бях се върнала от майчинство, в бележката от работодателя добавиха едно изречение, че съм била в майчинство от - до. В документа от НАП си излизат по месеци какво ти е било осигуряването и в месеците в майчинство мисля, че фигурираше минималната заплата. Ако пращаш фишове може да изпратиш последните преди да излезеш в майчинство.
Когато ние подавахме документи точно бях се върнала от майчинство, в бележката от работодателя добавиха едно изречение, че съм била в майчинство от - до. В документа от НАП си излизат по месеци какво ти е било осигуряването и в месеците в майчинство мисля, че фигурираше минималната заплата. Ако пращаш фишове може да изпратиш последните преди да излезеш в майчинство.
DCS Montréal - 29.10.2012
AR 5.3.2013
Доп. докс - 1.10.2014
сертификати - 10.1.2015
Sydney,NS - 5.2.2015
Баркод - 12.6.2015
Мед. изследвания 14.8.2015
Покана за визи 19.8.2015
Визи 24.9.2015
AR 5.3.2013
Доп. докс - 1.10.2014
сертификати - 10.1.2015
Sydney,NS - 5.2.2015
Баркод - 12.6.2015
Покана за визи 19.8.2015
Визи 24.9.2015
Clairee,
DCS Montréal - 29.10.2012
AR 5.3.2013
Доп. докс - 1.10.2014
сертификати - 10.1.2015
Sydney,NS - 5.2.2015
Баркод - 12.6.2015
Покана за визи 19.8.2015
Визи 24.9.2015
AR 5.3.2013
Доп. докс - 1.10.2014
сертификати - 10.1.2015
Sydney,NS - 5.2.2015
Баркод - 12.6.2015
Покана за визи 19.8.2015
Визи 24.9.2015
Нещо съвсем се обърках 
Каква точно е последователността, която трябва да се спази за дипломите?
1.Копиране(трябва ли абсолютно всичко да се копира, имам в предвид и хорариума)
2.Заверка при нотариус
3.Заверка от учебното заведение, от което е издадена дипломата
4.Заверка в МОН - апостил
Моля да ме извините, но информацията е наистина много.В официалният им сайт пише, че трябва да се завери или от нотариус или от издателя на документа, но от всичко прочетено ...........?????

Каква точно е последователността, която трябва да се спази за дипломите?
1.Копиране(трябва ли абсолютно всичко да се копира, имам в предвид и хорариума)
2.Заверка при нотариус
3.Заверка от учебното заведение, от което е издадена дипломата
4.Заверка в МОН - апостил
Моля да ме извините, но информацията е наистина много.В официалният им сайт пише, че трябва да се завери или от нотариус или от издателя на документа, но от всичко прочетено ...........?????