1. Започни избора си с екрана: поне 15'' и което е по важно разделителната способност, 1200х800 е удачна, има и някои модели които са с 1400х1050(оптимална) или 1600х1200 , прецени си за 17'' даже. Големият екран+адекватната разделителна способност ти повишават трудовата ефективност.
2. Процесор : АМД или Интел? Добра е технологията Centrino, която включва 1. чипсета 855, 2. Процесор Интел Пентиум М и 3. безжична мрежова карта 802.11 b/g; работи доста икономично на батерии. Честотата на процесора-1,5Гхц , 1,6Гхц ще ти вършат прекрасно работа, важи правилото - колкото повече, толкова повече!

, и другото правило : ако трябва да намалиш цената, или да увеличиш времето за работа на батерии , се взима по-бавен процесор; друг интелски процесор , които се използва за лаптопи(и е проектиран за тях) е Пентиум 4 М с честота до 3,2Гхц. И двата процесора имат свои по-евтини версии наречени Селерони(разликата е наи-вече в намалената памет вътре в самия процесор, оттук и намалената производителност). Избягвай варианта с Пентиум 4(без буквичката М, тоест процесор за настолни компютри - харчи повече ток, грее повече), въпреки атрактивната цена. Аз съм с такъв, но рядко го ползвам на батерии и ме устроива. Има и лаптопи с мобилни варианти на процесори АМД, даже и такива които поддържат 64 (за момента и в близката една, две години - излишна опция) битов софтуер, с вградени енергоспестяващи функции. И двата процесора си имат плюсове и минуси. Аз предпочитам обаче Интел, защото те правят и чипсети за процесорите си , което за мен е било винаги по-безпроблемна комбинация. Тъй като ще видиш различни честоти на процесорите, не се подлъгвай по абсолютните им стоиности.
Bluetooth(може да си добавиш впоследствие като USB/Bluetooth преходник) ;
IR (също има USB/IR преходници) . Ако държиш да са вградени в лаптопа си търсиш такъв модел!
3. Памет - от 512 МБ и нагоре.
4. Харддиск - често подценяван компонент при покупката на преносими компютри. Повечето модели са тези с 4200 оборота в мин. Което е мноого бавно. Избери такъв с поне 5400об/мин(т.е. rpm). Препоръчвам ти такъв с 7200об/мин. За съжаление не съм виждал такива с обем под 60 GB. Прехода от 4200об/мин към 7200об/мин качва производителността с 50%-200%. Това при тестове, в реалния живот - по-малко, но повече от осезаемо!
5. Оптично устройство - DVD/CD-RW(чете DVD и записва CD-R и CD-RW) задължително . Прецени си необходимостта от записващо DVD . Ако ти трябва такова ,търси такова , което поддържа DVD+/- R и DL(двуслойни дискове). Така или иначе винаги можеш да се вземе външно такова след време.
6. Видеокарта - няма значение за това което ще го ползваш, може и вградена, въпреки че е хубаво да има такава, която има собствена памет( споделянето на част от системната памет и за видео памет забавя общата производителност на системата, освен че намалява и обема първата) и поддържа DirectX 9( следващия Уиндоус ще използва ДиректХ 9 и за графичния си интерфеис) т.е. ATI от 9500 нагоре или nVidia от 5000 нагоре.
7. Марки много - IBM, Toshiba, Sony, Dell, Fujitsu-Siemens, HP, NEC, Acer, Asus, и много други. Няма съвършена марка. Има баланс на (++) и (- -) .
Нямам много време да търся конкретен модел, ако искаш даи няколко линка, да видим кое е най-удачно , ако ти е спешно. Другият вариант е трите дена по празниците да поразгледам саитовете, и аз да ти дам няколко модела да си избираш.
Весели празници!
... I will give respect and gratitude to my deserving teachers
and in my turn I will teach and I will study ...