za zdraveopazwaneto-vreme za opluvane 2

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Аватар
St.Anger
Some Kind of Monster

Мнение от St.Anger »

KolioBalkanski написа:v chicago te vzimat vednaga (stiga da imash zastrahovka) i sled 10-20 minuti ako niamash
Moi priatel 4aka 14 h (ot 7 am do 9 pm) v edna bezplatna bolnitsa v 4ikago za tsirei na garba...Sled tova go "obslujili" za 3 minuti: metnali go kato 6aran na edna taliga, skalpel, lepenka i begai!
To Live Is To Die
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

St.Anger написа:
KolioBalkanski написа:v chicago te vzimat vednaga (stiga da imash zastrahovka) i sled 10-20 minuti ako niamash
Moi priatel 4aka 14 h (ot 7 am do 9 pm) v edna bezplatna bolnitsa v 4ikago za tsirei na garba...Sled tova go "obslujili" za 3 minuti: metnali go kato 6aran na edna taliga, skalpel, lepenka i begai!
moje da sa se promenili neshtata, vse pak po 2-3 miliona nelegalni vlizat na godina

az v toronto sam chakal 4 chasa da mi zashiat rakata
12 chasa za edin simple ultrasound moiata ex
i 20 chasa vednaj za doktor koito ne beshe resident
i tva pri polojenie che plashtam taxi
a niakolko pati sam vodil priateli v Cook County i sme bili out za 3,4,5 chasa - absolutno bezplatno.
o, da i kato mi beshe schupen kraka v toronto chakah 6 chasa i sled tova me nakaraha da si kupia paterici...dobre che nekadarnia gips beshe bezplaten.
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Alina

Мнение от Alina »

Преди 2-З дена се разправяхме в училище за това, и някой спомена че по статистика в Канада всяка година си заминават от тоя свят 14 000 човека по лекарска грешка. Това била офитсиалната статистика.

Е, това ако не е много, това кое е.
Alina
vasilP

Мнение от vasilP »

kakadskoto ne e healthcare ami "deathcare"
survivor

Мнение от survivor »

Kolio, ti si zhivyal i v USA i v Canada, estestveno che shte znaesh po-dobre ot men kakva e razlikata. Mezhdu drugoto sam svidetel kak dvama dushi ot edno i sashto semeistvo davat korenno razlichni mneniya za zdraveopazvaneto v USA. Edno e yasno obache - sled kato kanadci hodyat da se operirat v USA, a ne obratnoto, znachi problemat e po-golyam tuk.
Mezhdu drugoto v ide.li imashe statiya za zdraveopazvaneto v Shveciya s komentari na nashi sanarodnici za zdravnite sistemi v stranite, v koito zhiveyat, vkl. Canada, taka che mozhe bi shte vi bade interesno da prochetete.

http://www.ide.li/modules.php?name=News ... le&sid=241
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

мдаааааа,
вече взех да се "успокоявам", че май навсякаде е така. май мога смело да кажа , че като че ли в българия е наи-малко зле :lol: това за швеция ме изненада много, а вчера от познат чух че и в англия положението е зле. а бе друго си е да си платищ на доктора в бг и бързо бързо да те обслужат :lol: :lol: :lol:
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
ice-cream

Мнение от ice-cream »

sasho71 написа:а бе друго си е да си платищ на доктора в бг и бързо бързо да те обслужат :lol: :lol: :lol:
Tochno taka si e.
ice-cream

Мнение от ice-cream »

sasho71 написа: май мога смело да кажа , че като че ли в българия е наи-малко зле :lol: :lol: :lol:
Sasho, na men mi se vijda, che si mnogo prav.
BabaPena

Мнение от BabaPena »

Mdam...abe da ne se nalaga - tova e istinata.

Nemskoto zdraveopazvane nali bilo varha... Izvadiha mi madrets minalata sedmitsa i taka me podrediha, che glavata mi zaprilicha na futbolna topka. Abtsesi, gluposti. Nakraia se vidiah v chudo i se zanesoh do spetsializirania im ushi-nos-garlo ER. POznai - 2 chasa chakane. Tova koeto me vbesi beshe fakta che pregledaha 3 ma doshli sled mene pred mene, ne zashtoto gi boli poveche ili sa po-zle, a zashtoto sa patsienti na vaprosnata universitetska klinika kadeto e ER-a. (nikoi ot tiah ne beshe s chastna zdravna osigurovka, koto v De ti osiguriava predimstvo obiknovenno)...Mdammm...

Navsikade e zle tai che si piite vitaminite, hranete se dobre, pravete si uprajneniata i se molete genite Vi da sa dobri i da ne Vi pada tuhla na glavata.

Sas zdrave!
Aries

Мнение от Aries »

Защо си правите изводите от отделни случаи? Некадърници има навсякъде, въпроса е, че в България процента им е убийствено голям.
Основната несправедливост към българския Лекар бе факта, че труда на некадърните (така наречени GP) бе оценен по западни стандарти, а един сърдечен хирург взима жълти стотинки спрямо тях.
Иначе примери за некадърност в България също с лопата да ги ринеш. Като започнем от там, че наскоро пратиха сина ми в инфекциозното с диагноза хепатит (без изобщо да има признаци на такъв) и стигнем до там, че възрастните хора изобщо не могат да се докопат до някакво свястно обслужване.
Няма да ви казвам какви пари струват някои от лекарствата и как за по скъпо струващите операции докато на платиш не започват (нищо, че може да хвърлиш топа). Ама така е то с безплатния обяд!
Joy

Мнение от Joy »

Основната несправедливост към българския Лекар бе факта, че труда на некадърните (така наречени GP) бе оценен по западни стандарти, а един сърдечен хирург взима жълти стотинки спрямо тях.
Ариес,това изобщо не е вярно! Първо,сем. лекари взимат жълти стотинки и после,да слагаш всички под един знаменател като некадърни,това съвсем не е справедливо! Познавам сто пъти по-некадърни хирурзи.
един сърдечен хирург взима жълти стотинки спрямо тях
Ха-ха... :lol: :lol: :lol: Горките!

Като започнем от там, че наскоро пратиха сина ми в инфекциозното с диагноза хепатит (без изобщо да има признаци на такъв)
Не е нужно да имаш признаци за да бъдеш изпратен там с такава диагноза.Понякога пращат с цел да я отхвърлят (при съмнение на основание исследвания)...
възрастните хора изобщо не могат да се докопат до някакво свястно обслужване.
Няма да ви казвам какви пари струват някои от лекарствата и как за по скъпо струващите операции докато на платиш не започват (нищо, че може да хвърлиш топа).
Тук съм много съгласна.Има такова нещо...

Това за Швеция не ме изненадва ни най-малко.Това са пълни глупости,оплаквания от типа на Сашовите-без основание. Така е навсякъде по света.Медиците са хора,а здравеопазването не е ресторант за да се изисква сервиз и обслужване по желание и на минутата!
Aries

Мнение от Aries »

JOY написа:
Ариес,това изобщо не е вярно! Първо,сем. лекари взимат жълти стотинки и после,да слагаш всички под един знаменател като некадърни,това съвсем не е справедливо! Познавам сто пъти по-некадърни хирурзи.
Щом смяташ, че е много справедливо, ГП-тата да вземат от 2500 до 4000 лева на месец и в същото време по-голямата част от специалистите да получават макс 700-800, тогава няма какво да коментираме.
един сърдечен хирург взима жълти стотинки спрямо тях

Ха-ха... :lol: :lol: :lol: Горките!
Както вече писах, става въпрос едните спрямо другите. Не ги сравнявам с продавачка в магазин, която е на 120 лева заплата.
Като започнем от там, че наскоро пратиха сина ми в инфекциозното с диагноза хепатит (без изобщо да има признаци на такъв)
Не е нужно да имаш признаци за да бъдеш изпратен там с такава диагноза.Понякога пращат с цел да я отхвърлят (при съмнение на основание исследвания)...
Не е нужно, но е нужно да се замислиш, дали си струва да изпратиш абсолютно здрав и без никакви признаци човек там само поради факта, че нямаш и грам представа как се работи с проклетите тестове.
Самите дежурни в инфекциозното реагираха достатъчно показателно.
Мога да дам и редица други примери за вопиющата некадърност на медецинското съсловие в България, но съм съгласен с теб, че има не всички са такива. Както казах, проблема е че се подсигуриха именно най-некадърните (в своята по-голяма част). Сигурен съм, че сред ГП-тата има и много добри лекари (педиатъра на сина ми е такъв), но те се губят в общата маса.
Нищо против медицинското съсловие като цяло. Наблюденията ми обаче са, че когато нещата се преведат на платна основа получаваш мнооого по-добро медицинско обслужване (не само в България, но и по целия свят).
Joy

Мнение от Joy »

Щом смяташ, че е много справедливо, ГП-тата да вземат от 2500 до 4000 лева на месец и в същото време по-голямата част от специалистите да получават макс 700-800, тогава няма какво да коментираме.
Много си неориентиран...Откъде такава информация? Сигурно знаеш,че личните лекари са единолични търговци-плащат наем на помещенията,обзавеждат и купуват апаратура и компютри за собствени средства,купуват си всички консумативи-лекарства,документация,плащат заплата на мед.сестри и санитари и т.н.
Ако един собственик на магазин прави месечен оборот 2000 лв. сигурно и през ум няма да ти мине да кажеш,че това му е дохода,защото реално голяма част от тези средства е стойността на стоката която е купил предварително,наем и разходи също в тази сума влиза...
Реално на един сем. лекар я останали 350 лв. чисти, я не. Моята л.лекарка е разведена с едно дете.Ако не живееше с родителите си,които и помагат, посмъртно не би могла да изхрани детето си с такива пари.
Не е нужно, но е нужно да се замислиш, дали си струва да изпратиш абсолютно здрав и без никакви признаци човек там само поради факта, че нямаш и грам представа как се работи с проклетите тестове.
Не знам какъв е случая,но ми се струва,че бъркаш лаборанти с лекари. Лекарите не са длъжни да знаят как се работи с тестове,а само анализират данните. Освен това,един хепатит може да протича абсолютно безсимптомно до определено време.За какъв хепатит става на въпрос?
Aries

Мнение от Aries »

Joy, не знам дали аз съм неориентирания или ти си заблудената? Нека не сравняваме услугите с търговията, защото изначалната постановка е коренно различна. Търговеца има 25-30% печалба от този оборот и чак тогава започва да отчислява отново за наеми, консумативи, заплати и други подобни щуротии. Докато при личните лекари, като е записал 3000 човека, колко пари взема чисто от касата?
Нека не говорим щуротии за това, колко им били високи наемите, защото техните помещения са далеч от апетитните такива места. Компютър се купува веднъж и е макс. 700-800 лева. Колко плащат на медицинската сестра нямам понятие, но едва ли е повече от 300-400 лева. Нещо не съм видял при нито един личен лекар лекарства да знаеш. Имат няколко вида реактиви, с които даже не знаят как се работи. Разходите изобщо не са им толкова високи на фона на това, което получават.
Не знам защо твоята лекарка е толкова зле (ако изобщо е зле, не забравяй, че българина обича да се оплаква), но аз лично съм обработвал списъците със записани хора на доста лични лекари и под 2000 човека никъде не видях.
Не знам дали знаеш, но има лимит за всяка област, на личните лекари. Който се е намърдал смятай че е за цял живот. А какви циркове бяха преди да въведат квоти за направленията хич не ми се и приказва.
Сега вече повдигат рамене и казват - ми свършиха ми направленията за хирург ела следващия месец. И като ти е спешно бъркаш в джоба и плащаш.
Не идеализирай българското здравеопазване. Имаме много добри и кадърни лекари, но те са именно лекари, а не GP-та. И са озлобени от вопиющата несправедливост.
Аватар
niki_70
Експерт по жените
Обратна връзка:

Мнение от niki_70 »

JOY написа: Много си неориентиран...Реално на един сем. лекар я останали 350 лв. чисти, я не. Моята л.лекарка е разведена с едно дете.Ако не живееше с родителите си,които и помагат, посмъртно не би могла да изхрани детето си с такива пари.

Mai che ti si neorientirania.Ne znam otkoga ne si stupval v Bulgaria , no ot 2 godini GP-tata dosta drupnaha.Te sa na purvite mesta po dohodi za minalata godina.Sreden godishen dohod 44 000 leva.4istite im ne padat po 2000 lv.Vodiat v klasatziata zubolekarite i genekolozite.Ima dosta ot tiah koito vadiat i nad 100 hiliadi.
Последно промяна от niki_70 на Пон Юни 21, 2004 8:06 am, променено общо 1 път.
Заключено