На 29 години

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Аватар
Ivan1007

Re: На 29 години

Мнение от Ivan1007 »

От 26 години работя в сфера на йонизиращи лъчения както се нарича в България или radiation worker в Канада.
Глупяво е да се сравнява последствията от контролирано облъчване при химиотерапия, работещи в сферата на йонизиращи лъчения (рентгенови, дефектоскопия, ядрени реактори или други капсуловани радиоактивни източници) с неконнтролируемото вътрешно и вътрешно облъчване на населението вследтвие на аварията в Чернобил.
Ефектите от какото и да е излагане на неестествена радиация са краткосрочни (при високи дози на облъпване) и дългосрочни (статистически) при ниски дози. Излишно е да изпадам в подробности, но засега има главно предположения за стохастичните генетични последствия от радиация предвид на недостатъчния период на изследвания (доколко ги има).
Да се твърди, че някой в България е пострадал пряко вследствие на Чернобилската авария е толкова безотговорно, колкото и че причината за болестта или смъртта му не е свързана с аварията.
Поведението на управляващите тогава разбира се е престъпно - допълнително облъчване крие риск, който трябва да бъде минимизиран, ако не може дя бъде избегнат.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Ivan1007 написа: Да се твърди, че някой в България е пострадал пряко вследствие на Чернобилската авария е толкова безотговорно, колкото и че причината за болестта или смъртта му не е свързана с аварията.
:y:
Това не им пречи да правят компетентни "предположения".
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
pumpy

Мнение от pumpy »

Ivan1007 написа: Да се твърди, че някой в България е пострадал пряко вследствие на Чернобилската авария е толкова безотговорно, колкото и че причината за болестта или смъртта му не е свързана с аварията.
ivalin написа:Що не се ... скриеш някъде. Хората споделят нерадостни съдби, а ти си седнал да събираш 2 и 2 дали прави 4 или не. :fubar:
Аватар
ivalin

Мнение от ivalin »

pumpy написа:
ivalin написа:Що не се ... скриеш някъде. Хората споделят нерадостни съдби, а ти си седнал да събираш 2 и 2 дали прави 4 или не. :fubar:
Рumpy, не е коректно така да маниполираш аудиторията! Този мой цитат, който си прикрепил към мнението на Иван е за теб по повод на твоето "велико" изказване, а не за него, защото той съвсем философски по пилатовски се измъква с цитата, който пак ти си посочил. Няма нужда да изместваш обектива от центъра.
pumpy написа:Интересни хора....
Баща ми към ден днешен е на 76 години. Цялата си кариера е работил в ИЯИЯЕ и АЕЦ. Няма да коментирам "професионални случки", но нито той, нито колегите му си отидоха "преждевременно"
Да не говорим какво казва медицината по този въпрос, че тук са се събрали от експерт нагоре....
Да ние сме интересни с нашите съдби, но ти си безинтересен и по-добре се скрий, а не да бълваш глупости!
Аз съм това, което ти ще бъдеш, а ти си това, което аз бях.
pumpy

Мнение от pumpy »

ivalin написа: Да ние сме интересни с нашите съдби, но ти си безинтересен и по-добре се скрий, а не да бълваш глупости!
И само ако темата беше "лични съдби и преживявания" и нямаше нищо общо с "наука" каквато е ядрената физика и биофизика. Но да смесваш едното с другото, просто защото някой е починал е меко казано неуместно.
Не отричам престъплението извършено през 1986 със скриването на информация и ненужното излагане на населението в името на "вечната дружба между народите". Но всичко останало е в цитираната категория от Иван по-горе за съжаление.

Иначе се превръщаме в онези "първообитатели" на Канада, които днес обвиняват едната химотерапия за смърта на детето им от левкемия или лимфома, не помня точно диагнозата. Остава само да запалим лагерния огън и да викнем шамана да ни побае.....
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

ivalin написа: Баща ми също умря скоропостижно от рак на мозъка, както и почти всичките му колеги, именно от Чернобилската авария
Предполагам че и тази невероятна история ще се окаже твърде лична за детайли.
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

pumpy написа:
ivalin написа: Да ние сме интересни с нашите съдби, но ти си безинтересен и по-добре се скрий, а не да бълваш глупости!
И само ако темата беше "лични съдби и преживявания" и нямаше нищо общо с "наука" каквато е ядрената физика и биофизика. Но да смесваш едното с другото, просто защото някой е починал е меко казано неуместно.
Не отричам престъплението извършено през 1986 със скриването на информация и ненужното излагане на населението в името на "вечната дружба между народите". Но всичко останало е в цитираната категория от Иван по-горе за съжаление.

Иначе се превръщаме в онези "първообитатели" на Канада, които днес обвиняват едната химотерапия за смърта на детето им от левкемия или лимфома, не помня точно диагнозата. Остава само да запалим лагерния огън и да викнем шамана да ни побае.....
Много мразя дървени философи, ще знаеш! Аз нищо никого не обвинявам или по-скоро го правя, но на база на чуждо становище. Просто лекуващият лекар беше казал, че възможна причина за заболяването е радиационно облъчване. Тъй като работата на починалия никога не е била свързана с излагане на вредни лъчения, остава единствено възможността за Чернобилската катастрофа. Още повече, че времето на заболяването беше в рамките на 3-4 години след това.
А това, че нямало мутации след радиация е поредната глупост. Колкото няма мутации и след употреба на алкохол, никотин или наркотични вещества. От дядо ми знам. Не едно и две човешки същества с пълна невъзможност да продължат да живеят са му минали през ръцете.
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
ivalin

Мнение от ivalin »

ablood написа:
ivalin написа: Баща ми също умря скоропостижно от рак на мозъка, както и почти всичките му колеги, именно от Чернобилската авария
Предполагам че и тази невероятна история ще се окаже твърде лична за детайли.
Защо невероятна?! Защото е на чужд гръб и 100 тояги са малко за теб ли?! Да твърде лична е, а за теб чуждите истини са невероятни истории това е от ясно по-ясно, но не мога да разбера какво разбираш под думата детайли на една смърт от рак. Това, че рака лека полека унищожава всички органи на човешкото тяло докато се превърне в един безжизнен труп и единствента помощ, която може да му помогне е от синода?! :^)
Аз съм това, което ти ще бъдеш, а ти си това, което аз бях.
pumpy

Мнение от pumpy »

Bistra написа:Просто лекуващият лекар беше казал, че възможна причина за заболяването е радиационно облъчване. Тъй като работата на починалия никога не е била свързана с излагане на вредни лъчения, остава единствено възможността за Чернобилската катастрофа. Още повече, че времето на заболяването беше в рамките на 3-4 години след това.
Сама си го написала, не ми се коментира, съжалявам
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

И аз съжалявам. На мен не ми се коментираше още от началото, но ти беше този, който настояваше.
Ако беше толкова безвредно, нямаше да пращат едно време каторжниците да копат уран.
Инак вероятно атомните електроцентрали са напълно безвредни за работещите в тях, ако всичко им е изправно.
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Невероятна вчерашна версия:
Bistra написа:Лекарите бяха единодушни, че е резултат от завишената радиация покрай Чернобилската катастрофа.
Смислена днешна версия:
Bistra написа:Просто лекуващият лекар беше казал, че възможна причина за заболяването е радиационно облъчване.
Каква драстична промяна на спомените ти за няколко часа, а?

Нещо подобно ще се окаже и звеното на бащата на Ивалин, където "почти всички измряли от рак на мозъка именно от Чернобил".

Не искам да се подигравам с паметта на баща ти, но не си правиш услуга с такива крещящи изказвания. Като си сложил такава съмнителна история на масата иамй достойнство да я подкрепиш. Няма начин такова бедствие да се е разминало без публикации.
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

А-блъд, не ми се спори с теб по грозния начин, по който го правиш. Имай малко мярка! Всичко обръщаш на панаир! Казах ти, ако имаш нужда, почини си малко от този форум, ама аз съм последният човек, който има вкус за такива неща. Ай, сиктер! :devil:
P.S. Стискай палци да не се разболееш, щото никой не знае, какво точно е погълнал покрай салатите и радиоактивния дъжд! А то не е задължително да се прояви веднага.
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Виж ми подписа!
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Няма какво да го гледам!
От сутринта се опитваш да направиш панаир от сериозна тема. Като капак на всичко въобще не ми е до плоските ти шеги. Не се чувствувам безотговорна, че обвинявам за нечия смърт безотговорността на тогавашната власт. Казах ти, засегната съм лично. На теб също ти е неприятно, когато засягат на професионална основа жена ти примерно. Тогава защо по-дяволите на всяка цена се опитваш да ме накараш да се чувствувам виновна или да ме изловиш в грешка или един бог знае какво, след като виждаш, че ми е очевидно неприятно да навлизам в подробности. Невинаги твоята истина е и моя, както обратното и аз не виждам нищо лошо в това.
Както и да е. Моля, администраторите да затворят този панаир! :x
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Значи можеш да поемеш в огромни количества обиди от зевзешките тролове, но когато влязох в сериозна дискусия относно достоверността на поднесена от теб информация се разбесня обидена?!?
Публикувай отговор