БПЦ в Монреал - интересна публикация

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
mama mia

Re: БПЦ в Монреал - интересна публикация

Мнение от mama mia »

agent Ozo написа:
mama mia написа:Какво сте се наредили всички сеирджии? На един му любопитно, на друг му мирише... Защо не ви идва на ум, че някой прави нещо добро, а все за прецакване мислите? Или просто знаете как бихте постъпили вие и от там идват и изводите?
Ако наистина ви интересува, платете си 120$ на година и лично присъствайте на събранията.
А защо вие - правещите добро и даващите по $120 на година, не си решавате проблемите на събранията (събиранията, службите, партитата и т.н.) ами непрекъснато ни навирате под носа кирливите си ризи?

Какво значи да ви навираме кирливите си ризи? Това, че има някой недоволен, е повече от нормално. Не познавам ни човек, ни институция, да е угодила на всички. Че този някой е седнал анонимно да се оплаква, не му прави чест, защото ако си недоволен, си пишеш името и си казваш грижите. А че това се обсъжда в бгфорум не е лошо, но се обсъжда все от хора, които казват, че не ги касае, тоест търсят си отново повод за заяждане. Ето това е, което аз лично не разбирам. Не знам да има някаква далавера в това да си в настоятелството, по-скоро е голям ангажимент и аз им свалям шапка, защото дават от личното си време, а това, което получават не е за говорене... Писмото оплакване е малко в стил селски непотвърдени, но дочути оттук оттам клюки, които аз няма да коментирам.
Съединението прави силата!
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

agent Ozo написа:Ами като гледам числата в отчета, има за какво да се ритат атовете. В частта "разходи", само при един бегъл прочит, се виждат едни около $50 К за храни, напитки, ремонти и поправки, почистване и "целеви разходи", които могат да отидат в определен(и) джоб(ове). Съвсем честно и законно при това.
Те може и да са жълти стотинки за някой като Мухата, но за повечето хора са си сериозни пари.
Сградата, доколкото съм я виждала е доста голяма. Разходите ми се виждат нормални. Могат да отидат в съответни джобове, разбира се, ама предполагам за това има и съответни документи, доказващи какво е свършено. :)
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
agent Ozo

Мнение от agent Ozo »

Наличието на недоволство е повече от разбираемо, особено когато се отнася до българи. :)
Под вадене на кирливи ризи разбирам начина, по който се интерпретират обстоятелствата и манипулативните твърдения, целящи очернянето на определени хора. Изказвания от сорта: "неколцина, свързани в роднинско-приятелски кръг, превръщат църквата в бащиния", или пък данните кой на кого е съпруг(а) по никакъв начин не могат да бъдат приети като факти в подкрепа на една или друга теза.
Ако роднинството е пречка за членство в настоятелството, то нека се цитират съответните забранителни текстове и на основа на тях да се иска оставката на нарушилите ги настоятели. Ако такива текстове няма, то поднасянето на информацията за съществуващите роднински връзки и кой къде работи е мръсна и нечестна интрижка.
Също толкова безсмислена и подвеждаща е разказаната история с признанията и заявленията на отеца, дадени в частен разговор с "определени лица". Споделеното в частен разговор си е чиста проба клюкарщина.

Още примери и доказателства за скрити интереси и мръсни деяния на някои от "добрите" и плащащи $120 на година за църквата трябват ли?
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
mama mia

Мнение от mama mia »

Извини ме Озо, ама не мога да падна на нивото ти, за да продължа дискусията. Казах, че ако ви интересува нещо, направете нужното за да участвате и да го промените. Ако ли не, просто се наслаждавайте на живота и не си губете времето в негативизъм.
4o4i

Мнение от 4o4i »

Аз съм член на енорията и бях на събранието на 16 февруари 2014.

Останах до неговия край и мога да отговоря на всички въпроси свързани с това събрание в качеството си на редови член.

Поздрави.
mama mia

Мнение от mama mia »

4о4и, тук пишещите не искат отговори, те искат интрига, която да подгрее злобата и да прати поредната тема в небитието. Те не вярват, те знаят. Така че, не си губи време и нерви да даваш обяснения, от които никой, повярвай ми, не се интересува.
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

mama mia написа:4о4и, тук пишещите не искат отговори, те искат интрига, която да подгрее злобата и да прати поредната тема в небитието. Те не вярват, те знаят. Така че, не си губи време и нерви да даваш обяснения, от които никой, повярвай ми, не се интересува.
Чакай, бе! Каква злоба, какви 5 лева? На мен лично ми е интересно какъв е проблемът?
Аз плащам 120$ на година, но умишлено ги изпращам като дарение, не като членски внос, защото не искам да бъда замесвана в такива разпри.
Всяка година, обаче горе-долу около Великден църквата става обект на внимание, та затова и се чудя, какво не е наред? Досега какво разбрах като страничен наблюдател:
1. Хората ходели в църквата само за да си чакат децата. Следователно само училището привличало посетители...Оттам си и помислих, че може да има проблем около училището. Г-ца Кримон скокна и го защити. ОК!
2. Един друг г-н Диман в другата тема говореше за бивш настоятел - певец в хора, който разчиствал сметки.
3. Една друга Мадам пък намеси дъщерята на енориашка...Шашнахте ме направо! :D
4. Озо пък ще го назначим за ревизор на разходите. Ми така де, трябва му военна дисциплина на тоз храм!
5. От анонимното писмо разбрахме за роднинска връзка между някои от енориашите-настоятели. Аз лично не виждам особен проблем в това.
Та накрая...Кой е най-кривият, та трябва да му застанем пред портата да викаме "Оставка!" ? Изяснете проблема, моля!
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
agent Ozo

Мнение от agent Ozo »

mama mia написа:4о4и, тук пишещите не искат отговори, те искат интрига, която да подгрее злобата и да прати поредната тема в небитието. Те не вярват, те знаят. Така че, не си губи време и нерви да даваш обяснения, от които никой, повярвай ми, не се интересува.
Е, те това е върхът на несправедливостта и неправдата!
Нвират ни в очите тук (в 2 отделни теми) един пасквил относно ежбите в църковната ни общност, който е пълен със злобни клюки и мръсни намеци.
И когато казвам какво мисля за всичко това, използвайки дословно думи и изрази от споменатия пасквил, потребителката mama mia ме изкарва, че аз съм злобният интригант, който петни доброто име на монреалската църква и църковна общност. Като не коментира по същество нито публикацията, нито казаното от мен с обяснението - да не слизала до моето (предполага се много ниско или низко) ниво.
Невероятно!
Имам чувството, че госпожата изобщо не е чела въпросната публикация, а само моите постинги.
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
mama mia

Мнение от mama mia »

Озо, не съм имала точно теб предвид, а всички, които търсят сензации. Щом и ти се позна, проблема си е твой. Никой нищо не навира, разбери го. Има някои персони, (казвам персони, щото са анонимни писачи, не ги познаваме в реалния живот), на които у дома не им дават думата, и те се изявяват по форумите... анонимно... и са много силни в това. Ежби няма, проблеми има в рамките на нормалното, всичко друго е плод на болни мозъци, вие си ги коментирайте както ви харесва. Далавери също няма, ама този отговор не ви устройва, така че не знам какво още да кажа. Изобщо не разбирам как може да се вържете на едно анонимно писание в нета, че дори и тема да се отвори( дори две).
А госпожата е чела публикацията, и на събранието дори бях, затова ви казвам, дишайте дълбоко, проблеми няма, намерете си други теми за размисъл " Как да си изкарам яда във форума" :)
agent Ozo

Мнение от agent Ozo »

mama mia, бях провокиран от конкретните ти и с нищо необосновани обидни намеци за нивото ми, до което не си искала да падаш, дискутирайки с мен по темата, която не аз съм пуснал на 2 пъти във форума. Не приемам и вменената ми (вече не еднолично а вкупом с останалите събеседници) вина, че съм си позволил коментар по темата.
Не виждам дори с какво коментарът ми би могъл да предизвика негативната ти реакция, при положение че той е крайно критичен към публикацията по отношение скрития замисъл и манипулативния начин на поднасяне на фактите. Изобщо не съм се "вързал" на написаното както твърдиш.

Но сега поне е ясно, че си от другия лагер т.е. от тези, които сегашното статукво ги устройва.
Това няма никакво значение за мен, между другото. Аз не съм страна в спора и ежбите помежду ви.
4o4i

Мнение от 4o4i »

agent Ozo написа:
Е, те това е върхът на несправедливостта и неправдата!
Нвират ни в очите тук (в 2 отделни теми) един пасквил относно ежбите в църковната ни общност, който е пълен със злобни клюки и мръсни намеци.
И когато казвам какво мисля за всичко това, използвайки дословно думи и изрази от споменатия пасквил, потребителката mama mia ме изкарва, че аз съм злобният интригант, който петни доброто име на монреалската църква и църковна общност. Като не коментира по същество нито публикацията, нито казаното от мен с обяснението - да не слизала до моето (предполага се много ниско или низко) ниво.
Невероятно!
Имам чувството, че госпожата изобщо не е чела въпросната публикация, а само моите постинги.
mama mia написа:Озо, не съм имала точно теб предвид, а всички, които търсят сензации. Щом и ти се позна, проблема си е твой. Никой нищо не навира, разбери го. Има някои персони, (казвам персони, щото са анонимни писачи, не ги познаваме в реалния живот), на които у дома не им дават думата, и те се изявяват по форумите... анонимно... и са много силни в това. Ежби няма, проблеми има в рамките на нормалното, всичко друго е плод на болни мозъци, вие си ги коментирайте както ви харесва. Далавери също няма, ама този отговор не ви устройва, така че не знам какво още да кажа. Изобщо не разбирам как може да се вържете на едно анонимно писание в нета, че дори и тема да се отвори( дори две).
А госпожата е чела публикацията, и на събранието дори бях, затова ви казвам, дишайте дълбоко, проблеми няма, намерете си други теми за размисъл " Как да си изкарам яда във форума" :)

Добре де, разменихте си “любезности“- вече сте квит. Хайде сега и двамата да престанете със “късите пасове“.
4o4i

Мнение от 4o4i »

Да започна с това, че в предходен пост обърках датата на събранието, за което се извинявам. Събранието се проведе на 23 (не на 16) февруари 2014. Виж в червено отговорите на въпросите на Бистра.
Bistra написа:
Чакай, бе! Каква злоба, какви 5 лева? На мен лично ми е интересно какъв е проблемът?
Аз плащам 120$ на година, но умишлено ги изпращам като дарение, не като членски внос, защото не искам да бъда замесвана в такива разпри.
Всяка година, обаче горе-долу около Великден църквата става обект на внимание, та затова и се чудя, какво не е наред?
– Причината не е Великден, не сa и постите! Има си съвсем прозаичина причина и тя е че, финансовата година на църквата приключва на 31-ви януари. През месец февруари се провежда Годишното-Отчетно Събрание. Представя се свършеното за последните 12 месеца и се избира ново Настоятелство.
След това има около месец на “разказ-преразказ“ и всякакви интерпретации на въпросното събрание, и някъде към средата на април се започва със теми във форума и отворени писма. И така е всяка година, докато не си седнем на ........трапезите по Великден.

Досега какво разбрах като страничен наблюдател:
1. Хората ходели в църквата само за да си чакат децата. Следователно само училището привличало посетители...Оттам си и помислих, че може да има проблем около училището. Г-ца Кримон скокна и го защити. ОК!
– Всеки е добре дошъл да намери това което търси. Трябва да се прави разлика между Храма, училището и залата за обществените събития. Да, една сграда е, и едни хора ходят в Храма за литургията, други ходят за неделното училище в класните стаи, трети ходят за енорийското кафе в приземния етаж...и трите дейности са в неделя, и трите дейности си имат техните проблеми, но си имат съответните отговорни лица за да ги решават.

2. Един друг г-н Диман в другата тема говореше за бивш настоятел - певец в хора, който разчиствал сметки. .– това на събранието на 23 февруари 2014 не е засягано като тема на обществено обсъждане. Няма да коментирам клюки.

3. Една друга Мадам пък намеси дъщерята на енориашка...Шашнахте ме направо! :D
Няма да коментирам клюки.

4. Озо пък ще го назначим за ревизор на разходите. Ми така де, трябва му военна дисциплина на тоз храм!– Вече има назначени цели трима ревизори за 2014. За съжаление не можем да го назначим за тази година, а и прозирам “лек проблем“ със закръгляването, защото според него: 7 522.51 + 47 133.65 + 2 451.79 + 4 520.00 е равно на около $50 К - добрата новина е, че е “закръглявал“ разходи, а не приходи.

Ми, не му трябва на Храма военна дисциплина- трябват му енориаши и настоятели, обичащи своята Църква/Вяра и България.

5. От анонимното писмо разбрахме за роднинска връзка между някои от енориашите-настоятели. Аз лично не виждам особен проблем в това.
Не, в Настоятелството няма роднини. Но има предпоставка за конфликт на интереси, която е между Надзорен Съвет и Настоятелство и за нея ще четеш в коментарите на “Отвореното писмо“

Та накрая...Кой е най-кривият, та трябва да му застанем пред портата да викаме "Оставка!" ? Изяснете проблема, моля!
– Накрая, изобщо не ме интересува кой е по-по-най. Като се поогледаме един-друг, май ще трябва да търсим “правия“. Проблемът е: Смесват се ябълки и картофи, сготвят се на турлю-гювеч с повечко подправки от пишман готвачи. Има едно-две верни неща и за останалите десет подозрения се изказват окончателни и крайни мнения без да са подплатени със солидни, актуални аргументи и доказателства.
agent Ozo

Мнение от agent Ozo »

Интересно защо избра да коментираш именно безсмислиците на Бистра, а не посочените в публикацията проблеми.
Да ги напомня:
грубото погазване на Правилника и осъзнаването че неколцина, свързани в роднинско-приятелски кръг, превръщат църквата в бащиния. Напомня на приватизация.
- събранието беше насрочено с 40 дни по-късно от изисквания от Правилника на Църквата срок;

- събранието беше водено от Веселин Василев, външен за Настоятелството, който некоректно и тенденциозно водеше дебатите. Той беше предложен от Татяна Цанова, при наличие на седем члена на Настоятелството;

- нарушен е основно член 59 от Правилника, който предвижда провеждането на пет общи събрания годишно. Те не бяха проведени. Създават се предпоставки за непрозрачност по важни финансови въпроси, включително увеличаването на заплатата на Свещеника, която беше увеличена на два пъти за една година и половина без обсъждане на Общо събрание;

- въпреки настоятелната препоръка на Ревизионната комисия от 2011, външен одит не беше направен. На настоящето събрание темата за предстоящ одит на излизащото Настоятелство беше отхвърлена от водещия Веселин Василев;

- в нарушение на член 78 от Правилника и независимо че имаше и други кандидатури бяха преизбрани за трети последователен мандат Калин Тодев и Васил Георгиев;

- в Настоятелството и Надзорния съвет има членове, свързани с роднински връзки. Д-р Кристина Стоянова, член на този съвет, е съпруга на новоизбрания Председател и досегашен Настоятел Иван Геков. От 2006 год. Кристина Стоянова работи в друга провинция;

- Георги Лазаров, диригент на хора, член на Надзорния съвет, няма изискваната от Правилника възраст (член 81) и получава възнаграждение като диригент (член 77) от Правилника;

- изразяваме възмущението си от грубото и безцеремонно нарушаване на Правилника от страна на Председателя на Надзорния съвет Георги Паничерски. Става дума за член 80 (2) от Правилника, който гласи: “ След завършване въпроса с отчета, Председателят на Изборното бюро съобщава на Събранието че бюрото е открито за кандидатирвания…” Вместо това, той просто “спусна” готова листа с кандидатите за Настоятелство. Подадените в момента кандидатури бяха пренебрегнати, Преди събранието, членовете Пенка Иванова и Полина Хинкова споделиха с Отец Димитър опасенията си за подготвен от Татяна Цанова сценарий за провеждане на събранието, както и списък на бъдещите църковни настоятели. Свещеникът отговори, че, както се полага, той не може да вземе отношение по този въпрос, но заяви, че ако определени лица ( Георги Георгиев, Сузана Симеонова и Полина Хинкова) влязат в Настоятелството, той “ще хвърли ключовете от църквата” В единия случай удобно няма отношение, в другия – диктат на неговата воля. Потвърждение на изказването му, че всичко случващо се минава през него.

- В процеса на нагнетяване на обстановката Отец Димитър остана мълчалив през цялото време. Според член 106 от Правилника “той не може да взема страна в разискванията и противоречивите въпроси в Общото събрание. Неговата длъжност, обаче, е да говори и да съветва събранието, да държи във всичко Духа Христов…” Попитан от дългогодишният член на църковната общност Пенка Иванова не се ли чувства засрамен от това си поведение, той отговорил, че никой не го е засегнал персонално и няма защо да взема отношение.
Напускането на събрание води до нежелание за членство. За това спомага и непрозрачното ръководене на църковните дела. Отец Димитър и Татяна Цанова твърдят устно и писмено че църквата няма нужда от членове, защото не те изплащат заплатата на Свещеника, а събиранията в приземния етаж, големите дарители и наемите.
Сега неколцина , свързани в роднинско-приятелски кръг, заемат всички ръководни постове. В плановете им влиза ново повишение на заплатата на Свещеника и назначаването на Татяна Цанова за администратор на църквата. Това напомня на приватизация на църквата, от която преди почти три години мислехме че сме се избавили.
Хората трудно се съгласяват да станат настоятели. Тази година се явиха млади кандидати. Бяха отхвърлени заради изготвения вече списък и поради безцеремоното не спазване на каквито и да е правила и закони от хората който са превърнали наща Църква в Бащиния.
С тeзи твърдения започна дискусията, а не с Бистрините, моите и на който и да е от съфорумниците коментари.
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

agent Ozo написа:Интересно защо избра ...Бистра
Имам харизма, бе Озо, та затова. :$ :D
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

4o4i наистина си избра лесни въпроси за отговаряне. Нядяваме се да не пропусне трудните.

Авторът от своя страна е подхванал жълти клюкарщини, представени по драматичен начин, но е пропуснал някои много важни въпроси, характерни за подобни теми:

Кой с кого се предполага, че спи в Настоятелството?

Подозира ли се влияние от руската, европейската църква, или НАТО?

Има ли сред протестиращите енориаши платени лица? Ще се организира ли "спонтанен" контрапротест?

Има ли АТМ в църквата и доколко е побългарен ?
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Публикувай отговор