установяване в Калгари, Алберта

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
umeiko

Re: установяване в Калгари, Алберта

Мнение от umeiko »

Понеже за детските трябва да се декларират доходите за 2г назад (или повече), затова и се декларират и доходите в БГ (и приравнени към канадският долар). Но това е по скоро фиктивно, колкото да ви определят размера на детските. Никой няма да ви прави проверка на сумата.
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Посрещачите са я оплескали.
Което много ме учудва, щото или са били много пресни и те самите или пък са галфони.
Моите посрещачи, доколкото мога да си спомня аналогичен пример, никога не биха направили такава глупост.
Нещо повече - давали са ми ценни съвети и години след това.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

Аз затова все съм карал без посрещачи, а информация, която може да се получи от официални източници, не съм търсил по форуми, па били те прекрасни като БГ Канада :D
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
Аватар
the_coach

Мнение от the_coach »

Павел написа:Аз затова все съм карал без посрещачи, а информация, която може да се получи от официални източници, не съм търсил по форуми, па били те прекрасни като БГ Канада :D
Хора има всякакви.......
Аз пък съм имал посрещачи и ще съм им благодарен цял живот ;)
Па съм не можел да чета на английски и е немало как да чета официални източници. Та съм вярвал на хората, дето ни посрещнаха. Ама оно е по-важно, що они са ни повервале, що не сме се познавале преди, ами се запознахме по скайпа.
Тъй........че Павле, не всички сме оправни като тебе и Хауърд :D
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

Е я за тва преди малко написах в една друга тема, че без инглезкию не требе да те пущат у самолето. Самият ти рече, пак на едно друго место, че езику ти е най-големата пречка. Не секи може да има късмето да попадне на точни посрещачи като вазе. Моята шопска философия е - за да се опраиш по-бръже, не разчитай на друг.
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

dimman написа:Ние наистина платихме 200CAD! А декларациите ни ги попълниха тези дето ни посрещнаха...отгоре на всичко ни казаха и какви доходи да декларираме....ние бяхме само от 3 дни тук и се доверихме...което беше грешка...На мен ми направи впечатление датата 31.12 но ни уточниха че сме длъжни...,че няма никакво значение ...обадихме се на данъчните и според тях щом сме пуснали декларацията ще трябва да внесем! Чак след като получихме писмото от Агенцията се разрових и понамерих нещо за начините за получаване на детски , но вече не бях сигурна дори какво чета и затова питах във форума!
Dimman, това, което пишеш звучи направо като филм на ужасите. Каква е тази "данъчна декларация", която сте попълвали, защото ПРИНЦИПНО няма как това да стане. Първо, вие през цялата 2012 не сте имали НИКАКВА връзка с Канада и второ, данъчни декларации за 2012-та се подават до 30-ти април, а вие сте пристигнали след тази дата. Още на първата страница има едно каре с информация за резидентския статус през 2012-та. Там какво сте попълвали изобщо не ми го побира главата, след като очевидно през 2012-та дори не сте имали идея дали ще получите канадски визи, какво остава да ставате резиденти, че и да реализирате доходи, за които да дължите данъци. Или това, което сте попълвали не е данъчна декларация, или става въпрос за някакъв невероятен абсурд. Честно, аз и до момента не мога да разбера какво точно сте направили, че да ви карат и да плащате $200. :?:
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani

Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
Аватар
the_coach

Мнение от the_coach »

Павел написа:Е я за тва преди малко написах в една друга тема, че без инглезкию не требе да те пущат у самолето. Самият ти рече, пак на едно друго место, че езику ти е най-големата пречка. Не секи може да има късмето да попадне на точни посрещачи като вазе. Моята шопска философия е - за да се опраиш по-бръже, не разчитай на друг.
Е......хубава работа сега......да не ме пущат у самолета :D Общо взето можех да казвам йес и ноу. Обаче мотивацията беше висока и почнахме на първия месец работа и двамата с жена ми. Тъй че не езика трябва да е най-големия критерий дали заслужаваш да си гражданин на Канада или не. Друго трябва да е според мен,но не искам да влизам в полемики, прекалено отскоро живея тук.
Идеята ми, Павка, е, че понякога е добре да се поставиш на мястото на другия, да почувстваш неговата болка, неговите проблеми, неговите нужди. Това е просто човещина :)
Инъче постовете ти са свежи,дори когато намесваш и досадния Хауърд ;)
Аватар
tonich

Мнение от tonich »

fighter написа:...Общо взето можех да казвам йес и ноу....
Това пак е нещо. :y:
Има хора като михата-две, които 10 години живеят в Торонто даже и толкова не разбират, та четат само български сайтове в нета. ;)
"Айнщайн ни учи, че няма значение влака ли се движи спрямо земята или земята спрямо влака. Същото е и с компютъра и Тонич ;-)"

powered by Optics
newcomer

Мнение от newcomer »

в алберта работа няма само за тъпите и мързеливите

аз като бях там насила ме караха да ходя на работа с/у една шапка пари,ама понеже си бях надвил на масрафа не си давах много зор :D
Черната Бистра от Биг Форум БГканада и A-блъд от Лавал.
Рядка порода голи охлюви обитавща зелената тревна маса на северния и южния бряг.

От кога охлювите дават наклон на ястребите струва ли си да се лети?
anitsa

Мнение от anitsa »

dimman написа:...обадихме се на данъчните и според тях щом сме пуснали декларацията ще трябва да внесем!
Явно когато сте се обадили първия път не сте обяснили, че не сте били в Канада преди 31 декември 2012 и че сте пристигнали в средата на 2013. Сега като се обадите им кажете, че са ви подвели и неправилно сте подали декларация с невярно съдържание, за което се извинявате и бихте искали да си я оттеглите, за да може нещата да си дойдат на мястото. Ако до сега не сте го направили това, го направете колкото се може по-бързо. Няма санкции ако сам си намериш грешката и им се обадиш, ако това ви притеснява. Можете да го направите и като им напишете едно официално писмо и приложите копие на всички документи, които имате - документа за имиграция с който сте минали границата, паспортите с датите на влизане и каквото се сетите, което потвърждава, че не сте били в Канада към датата 31 дек 2012. Опишете точно защо и как се е случило попълването и подаването на декларацията.
dimman

Мнение от dimman »

Син номера искарахме още на следващия ден, след като пристигнахме....реално -нереално...факт е , че се доверихме сляпо...без да проверим!
Като се обадих на данъчните, за да изясним ситуацията , отговорът беше, че приемат тези доходи , като получени и недекларирани! т.е. в самата декларация си има поле , в което упоменаваш какви доходи си имал за 2012 , като включваш и тези получени от работодател извън страната! Според нас трябваше да пишем - 0 - но "приятелски" ни разясниха, че това са доходите от БГ , въз основа на които ще ни бъде изчислена както помощта, така и детските!!!
документи до Виена 12,11,2010г
акюзе 21,02,2011г
интервю 08,03,2012г
баркодове 11,07,2012г
мед.формуляри 17,09,2012г
направени мед. 24,09,2012г
визи 10.04.2013г
anitsa

Мнение от anitsa »

dimman написа: Като се обадих на данъчните, за да изясним ситуацията , отговорът беше, че приемат тези доходи , като получени и недекларирани! т.е. в самата декларация си има поле , в което упоменаваш какви доходи си имал за 2012 , като включваш и тези получени от работодател извън страната! Според нас трябваше да пишем - 0 - но "приятелски" ни разясниха, че това са доходите от БГ , въз основа на които ще ни бъде изчислена както помощта, така и детските!!!
Ти май не схващаш, че ако не си резидент, постоянно живееш или гражданин на дадена държава, не дължиш никакви данъци на тази държава, а вие до 31 декември 2012 не сте припарвали в Канада, нали така? Доходите ви от България са си доходи за България и са обложени там, тук ви ги искат само като база за сравнение, но нямат право да ви ги облагат с данъци.
Виждам, че не си наясно точно какво сте попълвали и ако сте декларирали че имате доходи от България през 2012 година без да споменавате, че не сте имали никаква връзка с Канада по това време е ясно че ще си искат данъците, защото си мислят че сте постоянно пребиваващи, но просто сте си работели само в България през 2012 и си ги декларирате доходите както си му е реда, особено ако не сте посочили датата на която сте влезли в Канада в полето в данъчната си декларация.

Когато попълваш данъчната си декларация посочваш в коя провинция си бил до 31 декември 2012 година - намира се веднага под името ти на първата страница
"Information about your residence
Enter your province or territory of residence on December 31, 2012:"
Още в това поле сте излъгали, ако сте посочили Алберта като провинция, защото сте били в България.

А следващото поле отдолу как сте го попълнили?
If you became or ceased to be a resident of Canada for income tax purposes in 2012, enter the date of:
entry (датата на която сте влезли в страната) or departure
Тук не можете да напишете никаква дата, така че и това е лъжа ако сте го попълнили.

Още веднъж ви съветвам да се обадите или да им напишете писмо за да оправите тази каша, защото това започва да изкривява нещата и със сигурност ще има още по неприятни последици след време.
Последно промяна от anitsa на Сря Авг 21, 2013 2:28 pm, променено общо 1 път.
pumpy

Мнение от pumpy »

Хайде малко по-сериозно сега. Има си форма, попълнете я и я изпратете отново със съответното обяснително писмо, че не сте били резиденти за данъчни цели през 2012. В декларацията има едно поле ако ви е първа такава от кога сте в Канада. Е там ми е много интересно какво сте написали и защо сте го написали ?
И ако сте подали след края на април, какво ви глобиха за късно подаване ? И това е глоба, освен лихвата за закъсняло плащане ?

http://www.cra-arc.gc.ca/E/pbg/tf/t1-ad ... ll-13e.pdf"
Аватар
kiro

Мнение от kiro »

@dimman

Нищо чак толкова непоправимо не е станало. Просто трябва да подадете нова декларация, която да коригира старата и в нея да декларирате, че не сте били резиденти пред 2012. Но най-добре отидете да ви я направи някой , който се занимава с това професионално. В най-лошия случай ще струва някаква минимална сума, но може дори да е безплатно ...

Освен това има хиляди фондацийки, организацийки и др., които се заниват точно с нови емигранти като вас. Отидете в някоя от тях и им кажете какви са ви проблемите - данъци, детски, и. т. н. Ще ви помогнат напълно безплатно. Не мога да препоръчам такава организация в Калгари, защото не живея там, но от този списък може да се ориентирате:

http://www.cic.gc.ca/english/newcomers/ ... a-list.asp"
Bulgayrian
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

fighter написа:
Павел написа:Е я за тва преди малко написах в една друга тема, че без инглезкию не требе да те пущат у самолето. Самият ти рече, пак на едно друго место, че езику ти е най-големата пречка. Не секи може да има късмето да попадне на точни посрещачи като вазе. Моята шопска философия е - за да се опраиш по-бръже, не разчитай на друг.
Е......хубава работа сега......да не ме пущат у самолета :D Общо взето можех да казвам йес и ноу. Обаче мотивацията беше висока и почнахме на първия месец работа и двамата с жена ми. Тъй че не езика трябва да е най-големия критерий дали заслужаваш да си гражданин на Канада или не. Друго трябва да е според мен,но не искам да влизам в полемики, прекалено отскоро живея тук.
Идеята ми, Павка, е, че понякога е добре да се поставиш на мястото на другия, да почувстваш неговата болка, неговите проблеми, неговите нужди. Това е просто човещина :)
Инъче постовете ти са свежи,дори когато намесваш и досадния Хауърд ;)
Градски, езика трябва да си е критерий поне по две причини - първата - да покажеш уважание към новата ти държава и втората - да не набутваш данъкоплатеца с издръжка на безбройна армия от преводачи или учители по ESL.
Защо трябва да изпитвам болка за някой, който си е спестил подоговката преди отиването в чужбина и който е прекаран от познати? Аз помощта в чужбина я виждам точно като помощните странични колела при детските велосипеди - те само удължават процеса на учене. Без помощни колела падаш, жулиш колене, но се научаваш да караш колело за нула време.

Когато научиш малко повече от йес и ноу, ще откриеш (както още няколко милиона души) и гения на най-забавния човек на планетата.
Ако ми намериш по-забавно коментиране на днешните новини някъде другаде, пусни линк:
http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... 28#p540628"
Публикувай отговор