има ли пътуващи за Торонто на 29,03,2013г?
Re: има ли пътуващи за Торонто на 29,03,2013г?
no comments
- Californian
Ninushevi написа:През митница в Европейския съюз и Шенген минават по правило само граждани на трети страни. За БГ граждани конкретно не би трябвало да има митнически контрол, освен ако изрично няма нещо да се декларира! Освен това изобщо не може да се сравняват Щатите и Канада по този параграф. Тука няма "Американски съюз", че да има такива облекчения. Както и навсякъде другаде по света
То мен ако питаш на мен Европейския съюз по ми харесва за пътуване със самолет.
И какво е точно облекчението, аз предпочитам да минавам митница и паспортен контрол на последната дестинация като в Европейския съюз а не на първо входно летище както е в Америка а и в Канада ми стана ясно.
И се съгласявам с Иван - аз също пътувам много сигурно имам по 100хил мили годишно поне до миналата година с моята работа - и в Азия и в Европа е много по-лесно, нищо не те питат и проверките са доста по-малки.... Мен ми харесва така повече.
А не стотици проверки - склонен съм и повече пари да отиват за службите там да предотвратяват престъпления, но тези чакания по летищата не съм им фен, дори ако има супер бърз влак е по-добре за разстояния до 1000тина км с влак бих пътувал поне не губиш 3 часа в чакания по летища.
- Californian
haimana написа:Тексас, въпроса ти от по-предния пост и аз не го разбрах, но след поясненията става ясно. Ето и отговора:Californian написа:Ясно значи същата глупост като Щатите. Нямам идея тогава защо затормозяват само хората лично аз предпочитам Европейския модел...
Въпроса ми е много ясен, но ти не схана съвсем. Обясняваш го това, но това са изключенията защото Щатите е една от малкото страни с изнесени митници, Торонто Пиърсън също има.
Пойна ми беше друг. За да обясня малко по-наширико за хората от България дето не разбират съвсем за какво си говорим.
Когато пътуваш в европа с 2 прекачвания - примерно София-Цюрих-Лондон да кажем багажа и митница и всичко се случва на последното летище, същото е и Сан Фран- Варшава- Мюнхен-Лондон-София ако пътуваш.
Багажа и митница се минава на последната ти дестинация.
В Америка не е така - в Америка ако пътуваш - София- Прага-Чикаго-Денвър. Багажа нищо че ти е чекиран в Денвър директно ще си го чакаш в Чикаго, защото митница се минава там. И искаш не искаш губиш време.
Това те питах дали и в Канада е като в Америка.
Канада е в Америка, САЩ и те са там някъде. И двете са самостоятелни страни и проверката на влизане е в първата точка(летище) през която влизаш в страната. Полет между градове вътре в страната се води вътрешен.
Подозирам, че същият принцип важи и при страните на континента Европа. Ако летиш Сан Фран-Париж-Лион къде ще минеш митница във Франция?
E чакай сега сравняваме Америка с ЕС едното има states и другото има eu states поне ако четеш Брюкселската инфо страница, не ми сравнявай круши с ябълки ако обичаш.

Съгласен съм ако летя Париж-Далас-Остин да мина митница в Далас, ОК съм с твоите мисли
Ама не съм съгласен Париж-Чикаго-Финикс да мина митница и контрол в Чикаго. Все пак е друг state и бързам за самолета...
Човек, който пътува 100к мили годишно има статус, което обикновенно осигурява чекиране, секюрити, бордване и салон с предимство, Priority baggage service също - багажа ти е на лентата преди ти самия да си стигнал там обикновенно. За какво чакане говорите изобщо. Аз съм рядко по-рано от 60 минути на летище. Освен това има TSA-pre check и/или Nexus/Global Entry. Хората са се погрижили за тези, които пътуват често.
Как си представяш да кацнеш в Далас от Чикаго и да могат да разделят самолета на такива, които минават митница и такива, които не минават ? Знае ли какви опашки и каква бъркотия ще настане в Далас ? Или там вече не бързаш ? В редките случай, когато съм изпускал самолет, заради опашки тук или там (случвало ми се е 2 или 3 пъти), съответната компания те качва на следващия полет и живота продължава. Споко....
Как си представяш да кацнеш в Далас от Чикаго и да могат да разделят самолета на такива, които минават митница и такива, които не минават ? Знае ли какви опашки и каква бъркотия ще настане в Далас ? Или там вече не бързаш ? В редките случай, когато съм изпускал самолет, заради опашки тук или там (случвало ми се е 2 или 3 пъти), съответната компания те качва на следващия полет и живота продължава. Споко....
- Californian
А в ЕС как го разделят?pumpy написа:Човек, който пътува 100к мили годишно има статус, което обикновенно осигурява чекиране, секюрити, бордване и салон с предимство, Priority baggage service също - багажа ти е на лентата преди ти самия да си стигнал там обикновенно. За какво чакане говорите изобщо. Аз съм рядко по-рано от 60 минути на летище. Освен това има TSA-pre check и/или Nexus/Global Entry. Хората са се погрижили за тези, които пътуват често.

Явно не можеш да направиш разлика между вътрешни полети и международни, съжалявам. Граница се минава там където за първи път влизаш в една страна. Затова има международни летища/терминали. Всичко останало са приказки.....
- Californian
pumpy написа:Явно не можеш да направиш разлика между вътрешни полети и международни, съжалявам. Граница се минава там където за първи път влизаш в една страна. Затова има международни летища/терминали. Всичко останало са приказки.....
ОК ще процедирам като с жена ми - ти си прав/права (нищо, че не си)

(По презумция в ЕС има ли граница, бе пич/мадама?)
И да говоря за Шенген - Като летях до Виена - бях Сан-Фран-Мюнхен-Виена.
Познай къде минах митница и паспортна проверка?
Как искаш да те обмитят във Виена, например ако последната ти спирка реално е София ??? Това са различни държави ако и аз да съм прав. Когато си летял през Мюнхен за Виена си минал паспортен контрол и във Мюнхен и във Виена, защото не си гражданин на Шенген и ние подлежим на граничен контрол и на двете места. Затова и всички ние като летим от Канада за България през лятото минаване по два гранични контроли и митница в София, което е съвсем нормално. Какви мита бихме дължали на транзитната страна за да го правят там ????. Айде стига вече, разбрахме предпочитанията ти по отношение на жените и пътуването. Дай да сменим темата.
- Californian
За вас незнам, лично аз от Канада като летя за София минавам само един път митница и граничен контрол - в София.pumpy написа:Как искаш да те обмитят във Виена, например ако последната ти спирка реално е София ??? Това са различни държави ако и аз да съм прав. Когато си летял през Мюнхен за Виена си минал паспортен контрол и във Мюнхен и във Виена, защото не си гражданин на Шенген и ние подлежим на граничен контрол и на двете места. Затова и всички ние като летим от Канада за България през лятото минаване по два гранични контроли и митница в София, което е съвсем нормално. Какви мита бихме дължали на транзитната страна за да го правят там ????. Айде стига вече, разбрахме предпочитанията ти по отношение на жените и пътуването. Дай да сменим темата.
Ок, поздрави и лека. Не сме на едно мнение в което няма нищо лошо.

- Independent
Сега, разбирам ние да не сме летяли никога, че да се вържем, ама нали...Californian написа:За вас незнам, лично аз от Канада като летя за София минавам само един път митница и граничен контрол - в София.pumpy написа:Как искаш да те обмитят във Виена, например ако последната ти спирка реално е София ??? Това са различни държави ако и аз да съм прав. Когато си летял през Мюнхен за Виена си минал паспортен контрол и във Мюнхен и във Виена, защото не си гражданин на Шенген и ние подлежим на граничен контрол и на двете места. Затова и всички ние като летим от Канада за България през лятото минаване по два гранични контроли и митница в София, което е съвсем нормално. Какви мита бихме дължали на транзитната страна за да го правят там ????. Айде стига вече, разбрахме предпочитанията ти по отношение на жените и пътуването. Дай да сменим темата.
Митница се минава в крайната дестинация. Граничен контрол се минава на всяка граница. Не мога да повярвам как хората не могат да схванат, че митнически контрол и граничен контрол са две различни неща, с различно предназначение, и се ръководят от различни институции.
Специално за Мюнхен - гранични контрол там не е много ясно изразен. Основното е, че ако се прекачваш на един и същ терминал (май обикновено е H за презокеанските), не го минаваш. Ако обаче ти се наложи да ходиш до друг терминал, тогава си е много очевиден, особено ако трябва да си гониш връзката. Във Франкфурт пък е много очебиен - минаваш граничен контрол точно пред гейта. Лента с багаж, чичко с метален детектор, както си трябва. На всеки гейт. В Брюксел пък са ги изтипосали в коридора между гейтовете - слизаш от самолета, тръгваш по коридорите и е някъде там, точно под стълбите. Не помня Женева как беше, но и там проверяват паспорти.
Логиката в Северна Америка да се минава митница на първо влизане е следната. Очевидно е, че трябва да минеш гранична проверка, защото минаваш границата. Очевидно е, че трябва да минеш митнически контрол, ако не си транзит през страната. Не е очевидно обаче дали това ти е междинна спирка във страната или крайна. Не е очевидно също дали крайната дестинация ще има възможности да направи митническа проверка. Това, което на другите е очевидно, но на теб не, е че ако си междинна спирка, но първи "port of entry", следващите полети се водят вътрешни (като селски рейс почти) и съответно там няма как в един момент да те откарат до митнически контрол. Като събереш две и две се получава, че е най-изгодно за всички (и за самия тебе, защото няма опасност да се изгубиш из опашки), да минеш митница на първо влизане.
В това отношение аз нямам много оплаквания. Имам оплаквания с изнесените граници на Щатите. И най-лошото място да се прекачваш от вътрешен Канада на "международен" е Ванкувър. Няма да изпадам в подробности, но там табелите към връзките със САЩ никакви ги няма, няма насочващи стрелкички да те насочат на коя опашка да идеш, откъде да си вземеш багажа, къде да го оставиш пак. И леличките с униформи те гледат все едно ти си им виновен, че трябва да ти вземат декларацията.
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
Only I will remain.
- Californian
Independent написа:Сега, разбирам ние да не сме летяли никога, че да се вържем, ама нали...Californian написа:За вас незнам, лично аз от Канада като летя за София минавам само един път митница и граничен контрол - в София.pumpy написа:Как искаш да те обмитят във Виена, например ако последната ти спирка реално е София ??? Това са различни държави ако и аз да съм прав. Когато си летял през Мюнхен за Виена си минал паспортен контрол и във Мюнхен и във Виена, защото не си гражданин на Шенген и ние подлежим на граничен контрол и на двете места. Затова и всички ние като летим от Канада за България през лятото минаване по два гранични контроли и митница в София, което е съвсем нормално. Какви мита бихме дължали на транзитната страна за да го правят там ????. Айде стига вече, разбрахме предпочитанията ти по отношение на жените и пътуването. Дай да сменим темата.
Митница се минава в крайната дестинация. Граничен контрол се минава на всяка граница. Не мога да повярвам как хората не могат да схванат, че митнически контрол и граничен контрол са две различни неща, с различно предназначение, и се ръководят от различни институции.
Специално за Мюнхен - гранични контрол там не е много ясно изразен. Основното е, че ако се прекачваш на един и същ терминал (май обикновено е H за презокеанските), не го минаваш. Ако обаче ти се наложи да ходиш до друг терминал, тогава си е много очевиден, особено ако трябва да си гониш връзката. Във Франкфурт пък е много очебиен - минаваш граничен контрол точно пред гейта. Лента с багаж, чичко с метален детектор, както си трябва. На всеки гейт. В Брюксел пък са ги изтипосали в коридора между гейтовете - слизаш от самолета, тръгваш по коридорите и е някъде там, точно под стълбите. Не помня Женева как беше, но и там проверяват паспорти.
Логиката в Северна Америка да се минава митница на първо влизане е следната. Очевидно е, че трябва да минеш гранична проверка, защото минаваш границата. Очевидно е, че трябва да минеш митнически контрол, ако не си транзит през страната. Не е очевидно обаче дали това ти е междинна спирка във страната или крайна. Не е очевидно също дали крайната дестинация ще има възможности да направи митническа проверка. Това, което на другите е очевидно, но на теб не, е че ако си междинна спирка, но първи "port of entry", следващите полети се водят вътрешни (като селски рейс почти) и съответно там няма как в един момент да те откарат до митнически контрол. Като събереш две и две се получава, че е най-изгодно за всички (и за самия тебе, защото няма опасност да се изгубиш из опашки), да минеш митница на първо влизане.
В това отношение аз нямам много оплаквания. Имам оплаквания с изнесените граници на Щатите. И най-лошото място да се прекачваш от вътрешен Канада на "международен" е Ванкувър. Няма да изпадам в подробности, но там табелите към връзките със САЩ никакви ги няма, няма насочващи стрелкички да те насочат на коя опашка да идеш, откъде да си вземеш багажа, къде да го оставиш пак. И леличките с униформи те гледат все едно ти си им виновен, че трябва да ти вземат декларацията.
Здравей Индепендънт, сории но и с теб не съм съгласен, като казваш, че митница се минава на крайната дестинация, нали за това си говорехме до сега, че като пътуваш примерно - София-Мюнхен-Чикаго-Остин.
Митница минаваш в Чикаго. Иначе да и аз искам да е така както ти казваш но не е така, митница се минава на ентри пойнта в Щатите, как разбирам ли - защото куфара ми го стоварват в Чикаго не ми го качват директно до Остин(въпреки, че е чекиран директно до Остин)
- Independent
И аз по-горе ти обясних защо, но явно чучка не читател.
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
Only I will remain.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
Only I will remain.
- Californian
Ок аз не съм от най-умните - тоест да разбирам, че ти ми спориш, че аз не съм прав като казвам, че в Мюнхен никой не иска да ми види паспорта и няма граничен контрол като се прекачваш за София?(Митница също не минаваш но ти за това не спориш а си съгласен)Independent написа:И аз по-горе ти обясних защо, но явно чучка не читател.
Тоест ти казваш, че има така ли?

- Independent
Точно това ти казвам - в Мюнхен има граничен контрол, ако излизаш от терминал. Ако връзката ти е на същия терминал (Луфтханса за съсредоточени на H), то тогава няма.
Защо митнически контрол става в Чикаго, а не в Остин - полета Чикаго-Остин ти е вътрешен (пак си представи селски рейс). Вътрешните полети обикновено така са разположени, че на излизане не се минава през граничен/митнически контрол. Съответно там няма как да те заберат като заблудена овца и да те закарат специално до митничарите. Да не говорим, че на селските автогари (пардон, летища) митнически контрол въобще не съществува.
Защо митнически контрол става в Чикаго, а не в Остин - полета Чикаго-Остин ти е вътрешен (пак си представи селски рейс). Вътрешните полети обикновено така са разположени, че на излизане не се минава през граничен/митнически контрол. Съответно там няма как да те заберат като заблудена овца и да те закарат специално до митничарите. Да не говорим, че на селските автогари (пардон, летища) митнически контрол въобще не съществува.
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
Only I will remain.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
Only I will remain.
Аха, сега разбирам. Аз летя винаги в Юнайтед и затова минавам граничен контрол в Мюнхен - явно сменям терминали. Всичко си има обяснение, само не ми е ясно каква е разликата, тъй като те проверяват мен не авиокомпанията....