Language police

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Публикувай отговор
Аватар
krimon
гугуле

Re: Language police

Мнение от krimon »

"болестен" :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
за това говорех :envy:
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
zigi

Мнение от zigi »

IRA написа:piedballe
Douze pas (дузпа) = Twelve steps :D
Pointzero

Мнение от Pointzero »

ablood написа:Как ли е Dodge Caravan на френски? Esquive Roulotte?
За да знам как да го търся, като реша да го сменявам.
Хахахаха!!!!!
You made my day!!!

Say NO to PQ!
Внимавайте, избори в Квебек ще дойдат скоро - anyone but not the bitch!
Когато печелиш, не знаеш какво губиш & vice-versa!
Experience не можеш да си купиш, но винаги си го ПЛАЩАШ!
crusader

Мнение от crusader »

Ама много лабаво държи тази Мароа. Ако съм на нейно място ще искам не френски а кебекарски да знаят всички. Да видим тогава кой ще остане :rofl:

Така де, кебекарска идентичност се пази с кебекарски език не с френски :o
seeker

Мнение от seeker »

Кримон, гледам яко разчистваш тук от културтрегери :lol:
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Крими
В Лавал има един ресторант с оферта на огромен билборд "BRUNCH".

Как според теб трябва да се преименова за да не се осквернява чистотата на френския език?
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
simeonovi

Мнение от simeonovi »

krimon написа:Общувайте с интелигентни, образовани хора и няма да ви се налага да се оплаквате от техния "френски" и "звуци". И в България повечето хора не говорят правилен български език и често не им се разбира диалекта, ама вие се биете в гърдите, че сте образовани имигранти, а явно общувате само с простолюдието, което има свой собствен език. Писменият български език съвсем няма да го споменавам, че тук форумните примери ще се разпишат веднага :@

Супер си е Закон 101! Завиждам им на кебекуата, че успяват вече 35 години да го налагат успешно. Уважават се, уважават езика си, имат достойнство да отстояват себе си и ценностите си. Аз съм ЗА такъв закон в България, че вече на нищо направиха българският език, както писменият, така и разговорният (изобилства бедният ни език на чуждици, англицизми, турцизми и все повече на циганизми :swear: ).

А на който не му отърва, нали знаете къде се намират англофонските провинции и държави :rock: Въпреки, че според статистиката, така се оплаквали англофоните, че ще се преместят след референдума, обаче още си стоят тук :y: Защото им харесва в Квебек и тукашният френски също им харесва ;)

А щом си харчат бюджета за това, тяхна си работа. Спечелили са изборите, значи по-голямата част от населението ги подкрепя. Това се нарича демокрация, толкова чужда думичка на българите ... Във всеки случай съм много съгласна, че 200 000 долара за сърдечна операция на туристка-кувейтка в Монреал, по времето на Шаре, която няма застраховка, е доста по-нелепа "инвестиция" ... Да не говорим за листа на чакащите с години подобна операция!
ludicrous
כלבת תחת קטנה וטפשה פאנק
Ninushevi
Обратна връзка:

Мнение от Ninushevi »

http://parliament.bg/bills/41/154-01-89.pdf"

Това е БГ варианта на Loi 101. Мисля, че все още не влязъл в сила, но е факт че го има, дори като проект. По принцип идеята не е лоша, въпросът е как точно се използва и прилага. Със сигурност има подобни закони в други европейски държави. Не може по принцип един закон да ти забрани да говориш на какъвто език искаш. Но езикът определено може да бъде защитен чрез закон. Друг е въпросът, че тук националистите прекалено преекспонират нещата и чак стават смешни. Прави са обаче хората, които казват, че не може да сме дошли във френскоговоряща провинция и да роптаем срещу френския. Сами сме си го избрали, никой не ние докарал насила тук. Който не иска френски, има много варианти пред себе си. А относно диалектите и неправилното говорене съм напълно съгласен с Кримон. Същото нещо го има и в БГ. Присъствал съм на такива разговори, че съм се чудел къде се намирам...почти нищо не се разбира. Колко спорове е имало къде как се говори и кой говори правилно в БГ....не е истина. Така, че няма какво де ме учудва и ситуацията тук.
DCS- Виена - 12.10.2009 г.
ПОЛЕТ-София-Мюнхен–Монреал-25.03.2012г.
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

Не съм съгласен. "Демокрацията" на кримон е една криворазбрана недомислица. Тя говори за диктатурата на мнозинството. Да кажеш на малцинството, чиито права биват нарушавани, да се разкара ако не му харесва НЕ е демократично, в смисъла който се е наложил в развитите, свободни западни общества.
seeker

Мнение от seeker »

Marto, ти като специалист, би ли ни обяснил простичко, като на 5 годишни, какво е демокрацията? Аз вече почвам да се обърквам.
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

seeker написа:Marto, ти като специалист, би ли ни обяснил простичко, като на 5 годишни, какво е демокрацията? Аз вече почвам да се обърквам.
Повтарям се, но демокрацията, както я разбират някои хора, е два вълка и една овца да гласуват какво ще е за вечеря.

В едно демократично - както го разбирам аз - общество, овцата има правото да не я изядат, въпреки че мнозинството от народа иска да направи точно това.

Капиш?
agent Ozo

Мнение от agent Ozo »

Интересно кой гарантира правата на овцата в едно такова общество? Ще излезе, че вълците са отишли толкова напред в духовното си развитие, че успешно подтискат вълчия си нрав в името на демокрацията т.н. на правата на овцата. :)
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
seeker

Мнение от seeker »

Забрави да кажеш, че овцата ще е въоръжена с пистолет ;)

Но, пак нищо не ми стана ясно. Когато вълците гласуват, а ние знаем те как ще гласуват, какво ще стане? Единият вариант е овцата да бъде изядена, а другият е тя да застреля вълците. Има и трети: вълците гласуват да изядат овцата, но знаят, че тя е въоръжене и се страхуват да я доближат. И така до новото гласуване. Това ли е, в края на краищата, демокрацията както си я представят всички страни, включително и ти? Или съм пропуснал нещо?
Аватар
simeonovi

Мнение от simeonovi »

ablood написа:Крими
В Лавал има един ресторант с оферта на огромен билборд "BRUNCH".

Как според теб трябва да се преименова за да не се осквернява чистотата на френския език?
Това да зависи от собственика. Пазарна икономика, въпрос на търсене и предлагане.
Ако ресторантьор отвори бизнес в китайски квартал може да му сложи китайски йероглифи, ако смята че е добре за бизнеса му. Подобно на ресторанти посещавани от евреи, собствениците макар и не евреи избират да не слагат коледна украса.
Суши бар има право да наема само азиатци.....

И да получаваш глоба за това че създаваш работни места, плащаш данъци, храниш същите корумпирани политици?
give me a break а
כלבת תחת קטנה וטפשה פאנק
seeker

Мнение от seeker »

Сетих се за още един вариант. :geek:

Вълците гласуват да изядат овцата на съседното (не)демократично общество и ако случайно вълците там решат да не си дадат обеда ги обвиняват в диктатура и ги ... демократизират. 8)
Публикувай отговор