В Канада право да ти подготвят документи и представляват пред имиграционните служби срещу заплащане имат само:
1. Адвокати (те са регулирани на провинциално ниво)
2. Отскоро в някои провинции т.н. "paralegals". Те не са адвокати и по принцип им е позволено да предлагат ограничени видове правни услуги. Рекламите, които съм виждал в този форум са точно на такива хора, т.е. те не са "адвокатска кантора" в истинския смисъл на фразата.
3. Членове на Chambre des notaires du Québec
4. Имиграционни консултанти, регулирани на федерално ниво от Immigration Consultants of Canada Regulatory Council
Между всички тези групи, адвокатите са длъжни да отговарят на най-високите професионални и етични стандарти. Ако някой близък ме попита към кого от горните типове професионалисти да се обърне, бих му препоръчал адвокат.
Допълнително, в Канада е незаконно да вземаш пари от някого, за да му намериш работа. В повечето провинции трябва да имаш лиценз, за да вършиш подобна дейност, но дори и тогава, заплащането трябва да е от работодателя. Той разбира се ще си го избие в дългосрочен план от работника, но идеята е да се предпазят гражданите (обикновено безработни и/или в друг тип компромизирано положение) от безскрупулни индивиди.
Въпреки всичко, възможно е оферти, които съчетават правни услуги и намиране на работа да са легални. Но аз лично НИКОГА не бих се заел да смеся адвокатската си дейност с реклама на оферти за работа. Самото "впечатление за неуместност" представлява нарушение на професионалия етичен кодекс и може да бъде достатъчно за дисциплинарни мерки.
Цените на услугите.
През 2010
професионалното издание Canadian Lawyer Magazine публикува резултатите от допитване за средните цени за различни видове услуги. За имиграционни дела, средните хонорари са между 2500 и 3500 долара за работна виза и около 5000 за кандидатура за постоянно жителство. Тук става въпрос за адвокати, чиити услуги по принцип са по-високи. На този фон, 8000 долара изглеждат твърде много. Предполагам разликата отразява допълнителната услуга за намиране на работа, което сигурно е примамливо за някои хора... но вече си казах мнението за това.
За съжаление, прекалено много хора като турчина в Нова Скоуша плащат 40000 долара за услугата. Другите 100-тина хиляди, между другото, подозирам, че са били някакъв тип депозит платен на провинциалното правителството, който се връща, ако изпълниш разни изисквания. Знам, че две от провинционалните имиграционни програми в региона са спрени (в Ню Брънзуик и Принц Едуард Айлънд), заради нередности и имиграционни консултанти, които вземат хонорари от рода на 20, 30 или 40 хиляди долара. Всъщност аз самия имам някакъв принос за това, защото промените бяха резултата на няколко дела срещу такива консултанти по които работих. Миналия декември
National Post публикува статия за това. Китайците на снимката са (бяха, вече не работя там) наши клиенти.
Това е една от причините да променят правилата, касаещи имиграционните консултанти, тъй като имаше прекалено много проблеми и оплаквания от тях. Все още дават реклами, финансирани от правителството, по канадските телевизии с предупреждения човек да не се хваща на обещания от имиграционни консултанти или "адвокати" за осигурена работа и пр.
Направило ми е впечатление, че обикновено имигрантите, които са платили твърде много или са били измамени, са жертви на хора от същата националност (да речем китайци или иранци). Главната причина е, че това са хора, които заради езиковата бариера нямат достъп до коректните канадски адвокати или не могат да прочетат за правата си в официалните правителствени източници.
Не практикувам имиграционно право и нямам никакъв друг интерес, освен професионалното ми задължение да информирам публиката, ако забележа нещо, което е евентуално извън реда.