От Монреал за Калгари, заслужава ли си местенето?
Re: От Монреал за Калгари, заслужава ли си местенето?
Последния ми пост доказва какви глупости ръси човек в 5 сутринта!
С на pumpy мнението немога да споря, а и то не противоречи на моето. Идеални места за живот няма, сменяйки ги сменяме проблемите, с които трябва да се справяме, но не и липсата на такива. От друга страна човек не живее със статистика или годишен отчет, живее с чувства, представи, мечти, възприятия за заобикалящия го свят. Едни сме авантюристи, други консервативни. За едни дом и работа са достатъчни да бъдат щастливи, за други липсата на планина/море е достатъчно да искат да се махнат от дадено място.
С на pumpy мнението немога да споря, а и то не противоречи на моето. Идеални места за живот няма, сменяйки ги сменяме проблемите, с които трябва да се справяме, но не и липсата на такива. От друга страна човек не живее със статистика или годишен отчет, живее с чувства, представи, мечти, възприятия за заобикалящия го свят. Едни сме авантюристи, други консервативни. За едни дом и работа са достатъчни да бъдат щастливи, за други липсата на планина/море е достатъчно да искат да се махнат от дадено място.
Тук си в една огромна заблуда. Ако не бях женен и с деца, още на 12/9/2011 - деня на дипломирането ми бих си заминал за Монреал.Mr.D написа: Бих се учидил Зьболекар в Америка да се вьрне в Канада пьк и то в Кебек.
Както се казва парите говорят.
Парите, особено когато ги имаш, не може да са мотивация за избор на място за живеене...освен това, ако става въпрос за пари, един зъболекар със собствен кабинет изкарва повече в Кебек, отколкото в САЩ, колкото и невероятно да ти звучи това.
Един зьболекьр с частна практика означава един бизнес. Значи един бизнес в Кевек прави повече от един бизнес в САЩ. Бсички бизнеси са еднакви и всички заболекари са еднакви и статистиката която ще ни изпратиш ще го докаже.pumpy написа:Тук си в една огромна заблуда. Ако не бях женен и с деца, още на 12/9/2011 - деня на дипломирането ми бих си заминал за Монреал.Mr.D написа: Бих се учидил Зьболекар в Америка да се вьрне в Канада пьк и то в Кебек.
Както се казва парите говорят.
Парите, особено когато ги имаш, не може да са мотивация за избор на място за живеене...освен това, ако става въпрос за пари, един зъболекар със собствен кабинет изкарва повече в Кебек, отколкото в САЩ, колкото и невероятно да ти звучи това.
Един рестурант прави повече в Кебек от САЩ.Как звучи?
И после Кебек се сравнява сьс САЩ. Кебек и Колорадо?
Звучи по добре. Имах частен бизнес в Колорадо и имах в Кебек и в Кебек изкарвах повече от Колорадо. От това заключвам че с моите способности,от двете места по-добре бях финансово в Кебек.
- ablood
- Обратна връзка:
С някои малоумни изказвания просто не си струва да спориш.Mr.D написа:Бсички бизнеси са еднакви и всички заболекари са еднакви
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Поредния озлобен Кебекар. Сменили си бушоните на кухнята накрая?ablood написа:С някои малоумни изказвания просто не си струва да спориш.Mr.D написа:Бсички бизнеси са еднакви и всички заболекари са еднакви

Какво общо имат кебекарите?Mr.D написа:Поредния озлобен Кебекар.
Танграта рече и отсече: Един влог за 1% лихва вади повече дивиденти от префърцунените им инвестиции.
1. Френския може и да ти е проблем тука, за да учи детето на френски, трябва да се доказват съответно потекло или досегашно учене на френски. Иначе го учат по 2-3 часа на седмица в училище, сина ми успя да се откачи нацяло в хай-скула от френски, щото тука си ги избират предметите и курсовете, точки и кредитити като за студентите. Не че е някой от първите говорими и употребявани езици по тия краища. "Защо ми е да зная френски, аз живея в Канада" - викат местните. "Нали ги бихме франсетата едно време и те още помнят (пише им го на табелките)" - бих добавил аз. Номиналът и тука е квебекарският говор.Screen написа:===
7George, с риск да ме изядат с парцалите: 1....
2. Има доста "бели" квартали в Калгари, само да можеш да си ги позволиш.
3. Канадския инглиш ми е близък и разбираем, някакъв акцент друг звучи забавно или дразнещо, но но емигрантският изговор са приема също доста добре.
4.5. Повече от 1 час трафик за работа ми е трудно да си представя, освен ако не живееш извън града някъде. Обичайното е 15 - 30 мин., макар че постоянният летен ремонт и зимни условия могат да го удължат. Дупки по пътя на практика няма или ги запушват доста бързо, баланс - само при инсталацията на гумите. За това пък има едни чакълчета за "опесъчаване" на пътя зимата и половината коли се движат със спукани стъла. Застраховка - сложи по стотина кинта месечно на кола в движение, и по една за всеки възрастен в семейството. Такса книжка - веднъж на 5 години, такса табелка стана по 82 на година. Данъците ми се виждат ниски - GST 5%, за храните - 0. Бензина - 120/л. за супер вчера налях.
Климата просто е "бонбон". Сух въздух и слънце почти целогодишно. -20 С не ми е проблем, -30 , или до -33, става само за една-2 нощи за цялата зима. Не е приятно да се чака по спирките в такова време. Студът може да се случи и още през ноември, когато по другата Канада е още някаква си есен. Която тук е около 1 месец типично. Пролетта, пак толкова, някъде през май-юни, също не е от много приятните сезони. Зимата дъжд никога не вали. Зимните гуми, по твое желание са едно добро решение, някои си карат с тях целогодишно, други търкалят всесезонните. Снегопочиствонето - по-зле от Монреала, на малките улички им идва реда 1 седмица след магистралите или се чака да се стопи. Което често се случва, щото 1-2 пъти месечно духа топъл южен вятър - Шинук.
Embrace your climate change!
- ablood
- Обратна връзка:
Това и аз не го разбрах. Как успяваш всеки месец да си прецакваш колелетата?Screen написа:Да не си слагам графа "баланс на гуми" в ежемесечния разход за колите
За 6 години с 2 коли само веднъж жена ми направи балон, но това си е риска на нископрофилните гуми. Аз винаги съм бил с нормален профил и нямам проблеми с дупките. Ями като българските тук се появяват много рядко и за много кратко. Не-бетонната част от инфраструктурата е кофти, ама чак пък толкоз...
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
В последно време много рядко отварям форума, ама така се успокоявам когато намеря тема да Албърта и Квебек, че добре че не хукнахме да се местим към Албърта. Явно още има хора дето все си мислят че е най-добре там където ние не сме. Радвам се че има вече хора от Албърта дето казват истината и не я величаят само. Спомням си наши познати се настаниха в Едмонтон и жената с перфектен английски ни даваше пример за техния местен език и че не всичко разбира. Така както е и в Квебек.
Верно че данъците са по-ниски и заплатите по-високи, ама колко часа на седмица работиш за по-високата заплата. Аз при първа възможност минавам на 4 дни и пак ми е достатъчно. Живота не е само работа. А съм чувала че там оновната тема на разговор е колко изкарваш. Тук темата е къде ходи през ваканцията или почивните дни. Та такива ми ти работи. Всеки си решава. Само едно разбрах че ако някъде е много по-добре то всички щяха да са се изнесли за там.
Една квебекарка ми каза така. <Да, в торонто живея и заплатата ми е много по-голяма от тази в Квебек, ама по-багата ли съм - не, просто разходите са повече.>
Хайде със здраве.
Верно че данъците са по-ниски и заплатите по-високи, ама колко часа на седмица работиш за по-високата заплата. Аз при първа възможност минавам на 4 дни и пак ми е достатъчно. Живота не е само работа. А съм чувала че там оновната тема на разговор е колко изкарваш. Тук темата е къде ходи през ваканцията или почивните дни. Та такива ми ти работи. Всеки си решава. Само едно разбрах че ако някъде е много по-добре то всички щяха да са се изнесли за там.
Една квебекарка ми каза така. <Да, в торонто живея и заплатата ми е много по-голяма от тази в Квебек, ама по-багата ли съм - не, просто разходите са повече.>
Хайде със здраве.
Перфектен какъв английски? Британски, австралийски, американски, новозеландски, канадски, нюфаундлендски?:Diskra написа: Радвам се че има вече хора от Албърта дето казват истината и не я величаят само. Спомням си наши познати се настаниха в Едмонтон и жената с перфектен английски ни даваше пример за техния местен език и че не всичко разбира.
...
А съм чувала че там оновната тема на разговор е колко изкарваш. Тук темата е къде ходи през ваканцията или почивните дни. Та такива ми ти работи. Всеки си решава. Само едно разбрах че ако някъде е много по-добре то всички щяха да са се изнесли за там.
Определено основната тема не е колко изкарваш.

Наистина всеки си решава и няма такова място, където да е "много по-добре" за всички.

Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.
Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Как какъв - български английски. Ю уин ю люн...Ivan1007 написа:
Перфектен какъв английски? Британски, австралийски, американски, новозеландски, канадски, нюфаундлендски?:D

Зависи от работата ,но трудно ще намериш някой да ти плаща овертайм с удоволствие. Така 37.5 до 40 часа са на седмица.iskra написа:В последно време много рядко отварям форума, ама така се успокоявам когато намеря тема да Албърта и Квебек, че добре че не хукнахме да се местим към Албърта. Явно още има хора дето все си мислят че е най-добре там където ние не сме. Радвам се че има вече хора от Албърта дето казват истината и не я величаят само. Спомням си наши познати се настаниха в Едмонтон и жената с перфектен английски ни даваше пример за техния местен език и че не всичко разбира. Така както е и в Квебек.
Хайде със здраве.
Според мен потокьт е на запад не на изток.
Колко хора от Калгари живеещи в Монреал лично познаваш?
В някои професии заплатитие в Монреал са по-високи от тукашните но данаците вероятно ще компенсират разликата.
И ние мислим кьде да ходим през почивните дни. Казвам го като негатив понеже нямаме много избор.
- mortigur
- Обратна връзка:
Моя скромен принос към темата.
Значи в Монреал не съм стъпвал никога, но съм живял година и половина в Халифакс, НС. След това се преместих в Калгари. Ето едно кратко сравнение (ако искате не сравнявайте Хал с Мон).
Плюсовете:
1. По отношение на намиране на работа. Още преди да се преместя имах три интервюта за работа от което едното стана, е не беше кой знае какво но все пак си беше инкъм. За сравнение седях в Халифакс 2 месеца без работа, след като дойдох в Канада. На третия месец в Калгари си намерих работа по специалността, без да приравнявам без да доучвам и без подобни истории. На третия месец в Халифакс работих на две работи...
2. По отношение на хората. Още от Халифакс в разговорите си с тамошните (повечето канадци) те самите ми казваха, че в Албърта всички са емигранти и са по отворени за новите хора. Оказа се много вярно. Тук в Калгари никога не съм срещал отношението, което съм срещал в Халифакс. Не съм чувал и фразата "емигрантите не могат да работят". В Халифакс ми се е случвало....
3. Заплати - ами относително е. Аз като чистач в Халифакс получавах 12 и после по късно се запознах с един филипинец чистач тук, в Калгари и той получаваше 12. За по квалифицираните работи не мога да направя никакво сравнение. Знам, че професионален инженер в Халифакс получава някъде от порядъка на 60К. Тук е някъде към 95К. Но това пак е относително.
4. Транспорта. Ами от работа излизам в 5 и в 5:40 съм в къщи живея доста далече от работата си пътувам около 20 км. Нямам кола и пътувам само с градски транспорт. Мисля че подобно беше и в Халифакс.
5. Образователната система. Ами още нямам преки наблюдения, надявам се скоро да имам обаче, ми прави впечатление, че тук са много разпространени католическите училища. Такива в Халифакс нямаше много, повечето бяха просто пъблик.
6. Данъците са по малки и съответно много от нещата са много по евтини от Халифакс.
Минусите:
1. Калгари ми се струва в пъти по прашен град от Халифакс, а аз това определено не го харесвам. Във факса никога не са ми се напрашавали обувките тук имам чувството че трябва да си купя подвижна гъбичка за обувки.
2. Шофьорите тук са отвратителни. Просто нямам думи. Даже преди две седмици един направи ЛЯВ завой на червено с черното си ламбуржини.
3. НЯМА МОРЕ - аз 35 години съм живял до морето, морската храна е в кръвта ми а тук всяка морска храна е отвратително скъпа. Освен това чувството, че няма морски въздух направо ме утрепва. Но няма как.
4. Плаща се годишна такса за библиотеките. Това си е кощунство за мен.
Моя съвет към пусналата тази тема е да си направи един по задълбочен анализ къде точно се търси професията и и на нейния съпруг и да отидат там. Може да се окаже, че Калгари не е най доброто място, за преселване.
Хайде поздрави.
Значи в Монреал не съм стъпвал никога, но съм живял година и половина в Халифакс, НС. След това се преместих в Калгари. Ето едно кратко сравнение (ако искате не сравнявайте Хал с Мон).
Плюсовете:
1. По отношение на намиране на работа. Още преди да се преместя имах три интервюта за работа от което едното стана, е не беше кой знае какво но все пак си беше инкъм. За сравнение седях в Халифакс 2 месеца без работа, след като дойдох в Канада. На третия месец в Калгари си намерих работа по специалността, без да приравнявам без да доучвам и без подобни истории. На третия месец в Халифакс работих на две работи...
2. По отношение на хората. Още от Халифакс в разговорите си с тамошните (повечето канадци) те самите ми казваха, че в Албърта всички са емигранти и са по отворени за новите хора. Оказа се много вярно. Тук в Калгари никога не съм срещал отношението, което съм срещал в Халифакс. Не съм чувал и фразата "емигрантите не могат да работят". В Халифакс ми се е случвало....
3. Заплати - ами относително е. Аз като чистач в Халифакс получавах 12 и после по късно се запознах с един филипинец чистач тук, в Калгари и той получаваше 12. За по квалифицираните работи не мога да направя никакво сравнение. Знам, че професионален инженер в Халифакс получава някъде от порядъка на 60К. Тук е някъде към 95К. Но това пак е относително.
4. Транспорта. Ами от работа излизам в 5 и в 5:40 съм в къщи живея доста далече от работата си пътувам около 20 км. Нямам кола и пътувам само с градски транспорт. Мисля че подобно беше и в Халифакс.
5. Образователната система. Ами още нямам преки наблюдения, надявам се скоро да имам обаче, ми прави впечатление, че тук са много разпространени католическите училища. Такива в Халифакс нямаше много, повечето бяха просто пъблик.
6. Данъците са по малки и съответно много от нещата са много по евтини от Халифакс.
Минусите:
1. Калгари ми се струва в пъти по прашен град от Халифакс, а аз това определено не го харесвам. Във факса никога не са ми се напрашавали обувките тук имам чувството че трябва да си купя подвижна гъбичка за обувки.
2. Шофьорите тук са отвратителни. Просто нямам думи. Даже преди две седмици един направи ЛЯВ завой на червено с черното си ламбуржини.
3. НЯМА МОРЕ - аз 35 години съм живял до морето, морската храна е в кръвта ми а тук всяка морска храна е отвратително скъпа. Освен това чувството, че няма морски въздух направо ме утрепва. Но няма как.
4. Плаща се годишна такса за библиотеките. Това си е кощунство за мен.
Моя съвет към пусналата тази тема е да си направи един по задълбочен анализ къде точно се търси професията и и на нейния съпруг и да отидат там. Може да се окаже, че Калгари не е най доброто място, за преселване.
Хайде поздрави.
Taxation is theft.
-
- Обратна връзка:
[quote="mortigur"]
Моето вкючване не е много по темата.. закачих се във форума по съвсем друг повод ..та..
- шофьорите тук не са само отвратителни, ми сигурно са много повече от това ( навсякъде обаче има такива проблеми, ми се струва)
- и аз така- морето ми е голяма болка, шот не мога да грабна самолета и да литна всеки уикенд където си поискам, ОБАЧЕ.. имаме си чайкииии
към семейството пуснало темата.. местенето е въпрос на личен избор и усещане.. ако сте уверени какво търсите, сами ще си направите обстойно проучване и сами ще вземете решението..
аз не познавах абсолютно никой, когато взех решението да кацна със семейството си в Калгари..
след това се запознах с мило семейство тук във форума, предложиха да ни посрещнат на летището,дадоха ни подслон за 3 дни и оттам нататък се оправяме сами .. да чукна на дърво, доста добре..
имате ли желанието за промяна, знаете ли какво търсите, едва ли нечие мнение би ви спряло, или пък убедило..
cheers!!
Моето вкючване не е много по темата.. закачих се във форума по съвсем друг повод ..та..
- шофьорите тук не са само отвратителни, ми сигурно са много повече от това ( навсякъде обаче има такива проблеми, ми се струва)
- и аз така- морето ми е голяма болка, шот не мога да грабна самолета и да литна всеки уикенд където си поискам, ОБАЧЕ.. имаме си чайкииии

към семейството пуснало темата.. местенето е въпрос на личен избор и усещане.. ако сте уверени какво търсите, сами ще си направите обстойно проучване и сами ще вземете решението..
аз не познавах абсолютно никой, когато взех решението да кацна със семейството си в Калгари..
след това се запознах с мило семейство тук във форума, предложиха да ни посрещнат на летището,дадоха ни подслон за 3 дни и оттам нататък се оправяме сами .. да чукна на дърво, доста добре..
имате ли желанието за промяна, знаете ли какво търсите, едва ли нечие мнение би ви спряло, или пък убедило..
cheers!!
-
Tо не е чайки, то е мутантиstephie написа: - шофьорите тук не са само отвратителни, ми сигурно са много повече от това ( навсякъде обаче има такива проблеми, ми се струва)
- и аз така- морето ми е голяма болка, шот не мога да грабна самолета и да литна всеки уикенд където си поискам, ОБАЧЕ.. имаме си чайкииии![]()

Монреал - 08.2009
Едмънтън -09.2011
Едмънтън -09.2011