И в BC ги забраниха наскоро. Т.е. не съм сигурен дали е в цялото BC, но в района на Ванкувър са забранени за използване в частни домове. Ще се плеви на ръка, то се е видяло ...petar krastev написа:Джордж,вие там в Алберта сте добре,пестицидите още са разрешени и тревата и дворовете са готени,ама тука в Кебек е забранено и миналата година се разсипах да вадя троскут на ръка,щото нищо не помага.след една седмица пак се появи-имах чувството,че нещо в мене умря
Оградата и добросъседските отношения
- roumensp
Re: Оградата и добросъседските отношения
petar krastev написа:Джордж,вие там в Алберта сте добре,пестицидите още са разрешени и ...
Алблъда в Кебек ако има идеи да казва как да се боря с глухарчетата,че аз вече се изчерпах от идеи и опити.Засега мача е 1:0 за троскута.

За мене идеалният двор е плочи, камъни, огнище, барака, храсти и дървета, цветя. Тревата - минимално.
- ablood
- Обратна връзка:
Продават хербициди на битака.
Глухарчетата са досадни, но поносими. Когато обаче в един участък на двора се развъди популация от детелинки се наложи химическа интервенция. Тази гадост не даяни на тъпчене и се разкалваше много лесно.
Полани уморих всичко, което не е трева, но все пак всяка година се иска леко пръскане, аериране, ново сеене, торене, поливане.... Абе егати занимавката е, ако искаш красива морава.
Глухарчетата са досадни, но поносими. Когато обаче в един участък на двора се развъди популация от детелинки се наложи химическа интервенция. Тази гадост не даяни на тъпчене и се разкалваше много лесно.
Полани уморих всичко, което не е трева, но все пак всяка година се иска леко пръскане, аериране, ново сеене, торене, поливане.... Абе егати занимавката е, ако искаш красива морава.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аз моята си я оставям натурална. Не ми харесва това чепатене на природата.
Грижа се да няма бурени, трьни или глухарчета и да е подстригвана на всеки 2 седмици, три, четири понякога ако не вали.
Грижа се да няма бурени, трьни или глухарчета и да е подстригвана на всеки 2 седмици, три, четири понякога ако не вали.
-
Maлиии сега и детелинките гадост,след омразния люляк!Абе момче,ти знаеш ли че детелините ограничават разрастването на глухарчетата!ablood написа:Продават хербициди на битака.
- hoyden
- Обратна връзка:
Странджа, по принцип почти винаги не съм съгласна с Аблъд, но в случая, той е прав. Детелината не само мори глухарчетата, ами тя задушава абсолютно всичко около себе си и е адски агресивно растение. За мен е гнусен вредител и от време трябва да се бориш с нея, защото иначе след година-две, в двора си ще имаш само детелини.Странджата написа:Maлиии сега и детелинките гадост,след омразния люляк!Абе момче,ти знаеш ли че детелините ограничават разрастването на глухарчетата!ablood написа:Продават хербициди на битака.
В България, работих няколко години във фирма, която отглеждаше чимове....голяма борба е , ако наистина искаш да имаш перфектната градина. Хубавото там, беше че се продаваха различни хербициди и се спестяваха доста мъки на ентусиастите, които искаха да имат красива градина. Най-добрия хербицид, който унищожаваше глухарчетата и детелините го внасяхме от Щатите. За троскота, за съжаление, няма спасение, вади се на ръка, защото и той е житно растение като декоративната трева....
Давам линк към страничката със съвети, как да си отгледаш хубава трева: http://www.totex.net/bg/advices_1.php
Ако някой има въпроси, бих се радвала да помогна.
“Две неща са безгранични: Вселената и човешката глупост. За Вселената все пак не съм сигурен.” Алберт Айнщайн
-
E защо тогава продават семена от детелина за посев?Не знам,на мене ми харесва!Ако закъсате откъм късмет,ще ви пусна да лазите в моята ливада за четирилистни,бирата от вас! 

- roumensp
Може би има различни видове, защото аз въобще не й обръщам внимание и още нищо не е задушила.hoyden написа:Детелината не само мори глухарчетата, ами тя задушава абсолютно всичко около себе си и е адски агресивно растение.
- hoyden
- Обратна връзка:
Защото ако имаш вила,която посещаваш само през уикендите, голям двор, мързи те или нямаш време да косиш редовно, да поливаш редовно, аерираш и т.н., детелината е най-добрия избор за тебСтранджата написа:E защо тогава продават семена от детелина за посев?Не знам,на мене ми харесва!Ако закъсате откъм късмет,ще ви пусна да лазите в моята ливада за четирилистни,бирата от вас!

Не казвам, че детелините са лош избор - напротив! но аз лично предпочитам тревичката. Лошото на детелината е, че през късна есен изчезва и се появява чак напролет, като се затопли земята. И е малко терсене да гледаш един разкалян двор. Това е недостатъка.
А на Румен отговарям веднага - Да, има различни видове детелина, с по-ситни или по-едри листенца, бяла или червена ( за цетовете, които цъфтят), по-високо или по-ниско растяща.....но независимо от сорта, тя не може да живее в симбиоза с останалите видове около себе си. Явно нещо в твоя двор я спира да се размножава. Наизуст не мога да говоря, всеки случай си е идентичен, трябва да се погледне и тогава да се каже какъв е проблема.
“Две неща са безгранични: Вселената и човешката глупост. За Вселената все пак не съм сигурен.” Алберт Айнщайн
-
Нашият двор е смесен трева и детелина,въобще не е агресивна,от години!На блъди проблемите...
- roumensp
На мен най-големият проблем са ми къртиците. Няма спасение и спрях да им обръщам внимание.
Белите червеи не виреят там кьдето има детелини, за това ги продават и хората ги използват. И аз имам места с детелини в двора и вече четири години нямам проблем. Може и да са задушили нещо, но аз по принцип не се навеждам за да проверявам за какво и било в двора. Давам 25$ на сьседката пенионерка да коси тревата и тя не ми е казвала нищо по този вьпрос за сега.Странджата написа:E защо тогава продават семена от детелина за посев?Не знам,на мене ми харесва!Ако закъсате откъм късмет,ще ви пусна да лазите в моята ливада за четирилистни,бирата от вас!
- ablood
- Обратна връзка:
С децата играем на двора, за това полагам усилия да имам дебела и гъста морава. Детелинките като ги стъпчеш 2 пъти и увяхват, разкалва се, и става много тъпо.
Хубавата трева можеш да я газиш ежедневно, но пак се изправя и е ОК.
Хубавата трева можеш да я газиш ежедневно, но пак се изправя и е ОК.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аз съм за детелините, чакам с надежда деня, когато ще задушат всичко друго. Това първо. Второ, аз съм единствено правият в моя двор, готов съм да си платя, ако трябва. Второ и трето. Изчезвали наесен? Моите стоят свежи до замръзляк. Кал на двора? Няма такова нещо: 6 месеца е бяло и замръзнало.Не казвам, че детелините са лош избор - напротив! но аз лично предпочитам тревичката. Лошото на детелината е, че през късна есен изчезва и се появява чак напролет, като се затопли земята. И е малко терсене да гледаш един разкалян двор. Това е недостатъка.
- optics
- Модератор
Аблъда - според мене - кажи му това което казва български катаджия като те фане, а именно "ся кво праим". И седи и гледа изчаквателно.
Така и ти - като е печен и мъдър - той да даде идея. Когато така поставиш нещата, само пълен идиот ще предложи нещо дето да е в твой ущърб.
А, кат каза че полагаш големи усилия за тревата, викаш ли да ти аерират ?
Петре,
аз глухарчетата ги моря на ръка с една малка лопатка - широка е нейде 7-8 см, предния ръб съм го заточил на шмиргел. Забивам я, под ъгъл към корена, така че да отреже глухарчето на няколко сантиметра под земята. После просто изваждам назад. Ако извадиш цялата пръст която си копнал (заедно с глухарчето) - тогава лошо - остават дупки. Тъй че нищо не вадиш, просто си издърпваш лопатката, а глухаря остава прерязан.
В най-силния им период, да има да няма - полвин час седмично да отива за тая дейност.
Така и ти - като е печен и мъдър - той да даде идея. Когато така поставиш нещата, само пълен идиот ще предложи нещо дето да е в твой ущърб.
А, кат каза че полагаш големи усилия за тревата, викаш ли да ти аерират ?
Петре,
аз глухарчетата ги моря на ръка с една малка лопатка - широка е нейде 7-8 см, предния ръб съм го заточил на шмиргел. Забивам я, под ъгъл към корена, така че да отреже глухарчето на няколко сантиметра под земята. После просто изваждам назад. Ако извадиш цялата пръст която си копнал (заедно с глухарчето) - тогава лошо - остават дупки. Тъй че нищо не вадиш, просто си издърпваш лопатката, а глухаря остава прерязан.
В най-силния им период, да има да няма - полвин час седмично да отива за тая дейност.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel