Вярно ли е, че мързеливите имигранти се връщат в България?

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Заключено
Аватар
ZanzibarHero

Re: Вярно ли е, че мързеливите имигранти се връщат в България?

Мнение от ZanzibarHero »

ivandaman написа:... Тъжната истина е че в момента българите сме чужденци дори и в самата България..
Емиграцията е индивидуално спасение, и колкото повече хора я избират като вариант,
толкова по-пагубни ще са последиците за България в дългосрочен план...
Има примери за страни (Италия и Швеция), които почти обезлюдяват от миграция. "Спасилите се индивидуално" допринасят за просперитета на оставащите, не само като пращат пари, а основно, като освобождават работни места и, по този начин "отпушват" икономиката.

"Спасението" на България, може би, минава през още по-засилена миграция :)
Аватар
ivandaman
Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA

Мнение от ivandaman »

Италия и швеция почти обезлюдели от миграция????
Това пък ново 5 от къде идва?? Официални статистики някакви..
Ок италианиците преидмно от южните части са се изнасяли към америка.
А Швеция доколкото зна е трябвало да внася емигранти но то по друга причина..
....

Моята теория за БГ е че се обезлюдява предимно от млади и интелигентни хора, на които децата ще растат в други държави и ще допринасят за развитието на други държави..

Емигрантите пращат пари в БГ докато има кого да издържат там... Ако няма на кого да пращат тогава ги харчат другаде.

Другото ми притеснение (по скоро е подозрение) е че в близко бъдеще в БГ може и да е добре но не за българите а за мнозинствата като цигани и някои други..
Justin Trudeau's BIGGEST FAN
Аватар
ZanzibarHero

Мнение от ZanzibarHero »

ivandaman написа:Италия и швеция почти обезлюдели от миграция????
Това пък ново 5 от къде идва?? Официални статистики някакви..
Ок италианиците преидмно от южните части са се изнасяли към америка.
А Швеция доколкото зна е трябвало да внася емигранти но то по друга причина..
....
Източникът е http://www.philippelegrain.com/immigran ... eeds-them/
стр. 164-165. Между 1870-1910 1/6 от Шведите напускат страната си. По това време Швеция е една от най-бедните в Европа (заедно с Италия - 1/3 емиграция, и Ирландия - 1/2 емиграция). През 1913 година заплатите в Швеция се изравняват с тези в Британия. Делът на емиграцията в това увеличение е 2/5 за Швеция и 1 (изцяло) за Италия и Ирландия...
ivandaman написа:Моята теория за БГ е че се обезлюдява предимно от млади и интелигентни хора, на които децата ще растат в други държави и ще допринасят за развитието на други държави..

Емигрантите пращат пари в БГ докато има кого да издържат там... Ако няма на кого да пращат тогава ги харчат другаде.

Другото ми притеснение (по скоро е подозрение) е че в близко бъдеще в БГ може и да е добре но не за българите а за мнозинствата като цигани и някои други..
А моята теория е, че България изобщо не обезлюдява. Българите сме изключителни традиционалисти и само огромна нужда може да ни "извади" от страната. Между другото, не мисля, че циганите са мнозинство (по статистика) в България и много дълго няма да бъдат такова и това че са друг етнос(?!) не значи, че не са Български граждани. Близостта до Централна (разбирай развитата част) на Европа не предполага перманентна миграция, а по-скоро търсене на временна работа, като стратегия за увеличаване на доходите...
Аватар
7George

Мнение от 7George »

И аз така мисля - бг е много гъсто населена. Там няма такова място с часове да пътуваш и никой да не срещнеш по пътя си. Няма препитание достойно и си стоят там, само щото били българи, или цигани, или не се сещат как да емигрират.
Embrace your climate change!
kill_u
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от kill_u »

Интересно ми е ако човек натрупа пари тук и се върне да прави бизнес в България като какъв бихте го определили:

А. Авантюрист
В. Мечтател/романтик
С. Ненормалник
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

И трите
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
Аватар
ivandaman
Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA

Мнение от ivandaman »

@Занзибарчето..

Мерси за линка само че цитат ти го няма там. Явно ти имаш самата книга..

Иначе когато споменах "обезлюдява" имах повече в предвид качеството от колкото количеството. Маси (хора) за манипулиране и рекетиране винаги ще има.. Преди да ме попиташ за какъв рекет става въпрос. Имам в предвид сметки за парно от рода на 300 лева и т.н. За мен това си е жив рекет.. Такива сметки никога не съм плащал в Канада. Сестра ми живее в Холандия и тя никога не е плащала подобно чудо.. От къде на къде в БГ където стандарта на заплатите е в пъти по нисък е оправдано да има подобни тарифи..

Сестра ми си ходи няколко пъти в година до БГ защото и е близо а и по работа и споделя че дори цените на хранителните стоки са по-високи от тези в Холандия.. Аз за последно бях там преди 2 години и мога да го потвърдя..

Преди поне в БГ беше "по-евтино" и донякъде (може би) си заслужаваше да се търпят някои простотии ... Но сега??? Хем е по-скъпо хем е по-зле като цяло...
Justin Trudeau's BIGGEST FAN
Аватар
loginn

Мнение от loginn »

ivandaman написа:Преди да ме попиташ за какъв рекет става въпрос. Имам в предвид сметки за парно от рода на 300 лева и т.н. За мен това си е жив рекет.. Такива сметки никога не съм плащал в Канада.
Абсолютно, ние живеехме в квартира с ТЕЦ но никога не сме ползвали парно, топломера винаги е отчитал нула. Това обаче не пречеше да ни идват сметки по над 100 лв на месец. Обяснението беше че се плаща дял за трите тръби които минават през апартамента. Сами преценете дали това е рекет или не. Това са банални примери, предполагам и доста други могат да разкажат подобни истории.
Бил съм в Швейцария и мога да потвърдя че дори там човек може да купува храна, облекло, електроника и др. с по-високо качество от тeзи в БГ и на по-ниска цена. Вярно е че транспорт и наеми са по-скъпи, но качеството на услугата е далеч по-добро.
По тези и доста други причини сме се засилили и ние да съдействаме за "обезлюдяването" на милата родина. И аз съм се залъгвал с години че ще се променят нещата към добро но идва момент в който човек се събужда и вдига ръце от всичкия този паразитизъм и "чалга" манталитет".
Та по темата, едва ли ще съм от тези дето ако успеят да емигрират ще искат да се върнат обратно в БГ блатото. Не че съм от най-работливите, но не съм и мързелив когато знам за какво работя.
Последно промяна от loginn на Вто Юли 13, 2010 3:15 am, променено общо 1 път.
mwanza
Обратна връзка:

Мнение от mwanza »

Мдам, последно майка ми (тоест аз) плати 800 лева за целия сезон при спряно парно... след това блока беше хардуерно изключен от ТЕЦа.
Как не съм се прибрал, да ме ритат като куче шефове, топлофикации и други фикации ... ай сиктир.
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Нали? А в студения Монреал плащам $90 зимен месец за отопление на 2 етажа. Общо 200 квадрата. В София ми беше толкова само за спалнята.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
prace

Мнение от prace »

В БС сметката за ток ни е $50 на месец при положение, че всичко ни е на ток плюс отоплението, но имам и wood stove за да помага през зимата. Но и през лятото майка ми плаща в София повече от 80 лв ток на месец.
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Предполагам prace има предвид 50 средно на месец за цялата година.

Един приятел който плащаше сметките на 90 годишната си леля в Люлин беше получил сметка за 8000 лева за парно и/или топла вода. Как са я надули, как са я смятали - не е ясно. Лелята не беше нито изкуфяла нито нищо, така че не е забравила чешмата да шурти денонощно - това е сигурно.

Как се решават въпросите като те цакат подло. Ами - и ти цакаш колкото може. Приятеля викнал спец по такива проблеми, оня свалил водомера, превъртял го с прахосмукачка и пак го закачил.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
loginn

Мнение от loginn »

optics написа:Как се решават въпросите като те цакат подло. Ами - и ти цакаш колкото може. Приятеля викнал спец по такива проблеми, оня свалил водомера, превъртял го с прахосмукачка и пак го закачил.
Това е временен изход от ситуацията докато възникне подобна и то съвсен скоро. И незнам как не са направили разследване след като веднъж са отчели стойност а после са установили че показанията на водомера са променени. А и не на всеки му е приятно да пада до нивото на крадливите родни институции. Ами какво ще направиш ако шефът ти ти плаща мизерна заплата и се оправдава с кризата, а го гледаш че кара няколко джипа и спортни коли дето струват пет- и шестцифрени суми? Ще напуснеш и ще отидеш при друг по-свестен ли? Или ще започнеш собствен бизнес, но нали се сещаш че нещата пак опират до плащане на рекет под най-различни форми за да те оставят да работиш.
Ами ако се разболееш по-сериозно и отидеш на доктор и оня започне да наднича под масата, а ти нямаш какво да подадеш отдолу?
Ясно, лелята няма избор, станала е на 90 години. Ама ние които все още имаме шанс, да си плюем на петите.
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Логин, за кво разследване говорим въобще, като хора с висящи дела за убийства се разхождат свободно.

Пак разказано ми от същия приятел (той е в Калифирния) - Питал негов приятел в България - Абе какво трябва да се направи за да се спре парното ? Молби нещо... какъв е редът ? Онзи му рекъл - А, нищо не правиш, аз така - 2 години не плащах и накрая ми го спряха...

И така е всичката оправия
:@
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
loginn

Мнение от loginn »

optics написа:Логин, за кво разследване говорим въобще, като хора с висящи дела за убийства се разхождат свободно.
Преди време се бяхме нанесли в една квартира и в началото бяхме на база към Софийска вода, ще рече че нямаше водомери и плащахме някаква твърда сума на месец, мисля че беше 50 лв. Преценихме че не консумираме толкова и сложихме водомери. Започнахме да плащаме според това което отчитат водомерите и то беше доста по-малко. Започнаха едни телефонни обаждания от Софийска вода, на няколко пъти идваха техни инспектори да установят как тъй ни е намаляла драстично сметката, да не би да правим нещо, това си беше едно малко разследване. Не знам защо не можаха да установат по документацията си че е идвал техен човек да пломбира водомерите и да стигнат до логичното обяснение че докато сме били на база са ни рекетирали, а след това вече сме плащали това което отчитат водомерите. Но явно за тях нещата стоят другояче, дадено домакинство досега им е плащало 50 лева, а сега им плаща под 20, значи има нещо гнило и започват да проверяват.
Това че убийците се разхождат на свобода, а мен ме проверяват до последно без да съм направил нищо е една от съществените причини да не искам да оставам в тази държава. Да не говорим за беззащитните пенсионери, тях най-много ги цакат защото знаят че имат страх.
А за парното, как да го спрат като минават някакви тръби и те искат да плащаш за тях. Трябва да спрат на целия вход или блок, не може да се спре на отделен апартамент. И започват да съдят не истинските престъпници, а тези които не могат да си платят рекета. Ако не ти се вярва, виж тази статия http://news.ibox.bg/news/id_631326419
Какво да занимаваме хората с битови проблеми, който е тук в БГ знае много добре как стоят нещата. Аз ти ги казвам директно от извора, а ти ги чуваш от твой приятел който е в Калифорния и той чул от друг който е в България. До теб е стигнала изкривена информация. То лошо няма, и аз искам един ден да съм там където си и да забравя всичките глупости с които се сблъсквам тук. Поздравления че ти си го постигнал!
Та за какво беше цялата пледоария? Ами вярно, има начини и тук да се измъкваш от ситуациите, ще извикаш спеца който връща назад водомерите, ще ти реши моментния проблем, ще те цакат с друго, ще намериш начин да цакаш и ти. И живота си минава в дребнаво цакане и надцакване.
Хайде сега кажете вие които сте там в Канада, така ли се случва при вас.
Заключено