Изтегляне на близки в Канада чрез програма за спонсорство

Федералната процедура за имиграция, спонсориране, студентски, работни и посетителски визи, програмите за имиграция на останалите провинции.
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Re: Изтегляне на близки в Канада чрез програма за спонсорство

Мнение от klisurov »

... написа:...
По т. нар. Family Class програма канадски гражданин или PR може да спонсорира имиграцията на един или повече от следните роднини...
Само да отбележа: Ако адреса ти е в Кебек, но нямаш "certificat de selection du Quebec" НЕ можеш да спонсорираш дори и децата си.
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

Аватар
hadministratora
Хабсурден

Мнение от hadministratora »

klisurov написа:
... написа:Само да отбележа: Ако адреса ти е в Кебек, но нямаш "certificat de selection du Quebec" НЕ можеш да спонсорираш дори и децата си.
Това не може да е вярно - нима ако си по федералната програма и се заселиш в Кебек няма да ти разрешат да си спонсорираш роднините само защото живееш там?!
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

hadministratora написа:
... написа:Само да отбележа: Ако адреса ти е в Кебек, но нямаш "certificat de selection du Quebec" НЕ можеш да спонсорираш дори и децата си.
Това не може да е вярно - нима ако си по федералната програма и се заселиш в Кебек няма да ти разрешат да си спонсорираш роднините само защото живееш там?!
Да! С адрес в провинция Кебек и без "certificat de selection du Quebec" НЕ може да спонсорираш по "Family class".
Личен опит.
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

speedy

Мнение от speedy »

Нямам никаква представа от спонсориране в QC, но нещо ми се струва нелогично. Този "certificat de selection du Quebec" е необходим за спонсорирания или за спонсора? Не ми изглежда логично, защото един канадец роден в Манитоба, но живеещ в Монреал не би могъл да има такъв сертификат.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

speedy написа:Нямам никаква представа от спонсориране в QC, но нещо ми се струва нелогично. Този "certificat de selection du Quebec" е необходим за спонсорирания или за спонсора? Не ми изглежда логично, защото един канадец роден в Манитоба, но живеещ в Монреал не би могъл да има такъв сертификат.
1. Необходимо е спонсориращият да го има.
2. Роден извън провинция Кебек, но живеещ в провинция Кебек би могъл да кандидатства за сертификат и евентуално да го получи.
3. Логиката и на мен не ми е ясна, но синът ми се наложи да емигрира по-късно. Ние се бяхме установили вече в провинция Кебек, но т.к. съм по федералната процедура естествено нямах "certificat de selection du Quebec". Със синът ми влязохме от САЩ. Immigration officer реши, че правя Family class за синът ми и отказа да го пусне. Добре че, малко преди това бях кандидатствал за сертификат и след няколко проведени телефонни разговора с цел да се увери, че не го лъжа, прояви "благосклонност" и го пусна до излизане на решението за сертификата. Естествено, чисто по канадски, след няколко часа се върнах на границата, уверих се, че въпросният служител не е на смяна и успях да обясня на колегата му, че синът ми е съпровождащ ме член на семейството ми.

Koko

Аватар
Independent

Мнение от Independent »

klisurov написа:
speedy написа:Нямам никаква представа от спонсориране в QC, но нещо ми се струва нелогично. Този "certificat de selection du Quebec" е необходим за спонсорирания или за спонсора? Не ми изглежда логично, защото един канадец роден в Манитоба, но живеещ в Монреал не би могъл да има такъв сертификат.
1. Необходимо е спонсориращият да го има.
2. Роден извън провинция Кебек, но живеещ в провинция Кебек би могъл да кандидатства за сертификат и евентуално да го получи.
3. Логиката и на мен не ми е ясна, но синът ми се наложи да емигрира по-късно. Ние се бяхме установили вече в провинция Кебек, но т.к. съм по федералната процедура естествено нямах "certificat de selection du Quebec". Със синът ми влязохме от САЩ. Immigration officer реши, че правя Family class за синът ми и отказа да го пусне. Добре че, малко преди това бях кандидатствал за сертификат и след няколко проведени телефонни разговора с цел да се увери, че не го лъжа, прояви "благосклонност" и го пусна до излизане на решението за сертификата. Естествено, чисто по канадски, след няколко часа се върнах на границата, уверих се, че въпросният служител не е на смяна и успях да обясня на колегата му, че синът ми е съпровождащ ме член на семейството ми.
Извинявай, ама тази история е малко по-различна от това, което се обсъжда. Вие не сте започвали изобщо спонсорска процедура, която да е била спряна заради липсващ сертификат. Вашият случай е съвсем друг (даже не става много ясно какъв точно е бил проблема на границата, но определено не е свързан със спонсорската процедура като такава).
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

Independent написа:...Извинявай, ама тази история е малко по-различна от това, което се обсъжда. Вие не сте започвали изобщо спонсорска процедура, която да е била спряна заради липсващ сертификат.
Ами не знам :(
Знам само, че служителя не искаше да пусне синът ми в Канада, т.к. според него съм го спонсорирал по Family class програмата, а съм нямал право на това, т.к. съм с адрес в провинция Кебек, а нямам сертификат.
За мен темата е изчерпана. Написах информацията (и фактите) с която (които) разполагам. Коментарите ги оставям на вас. Само не знам какво бих правил, ако наистина спонсорирах синът си и той вече се намираше на границата :o

Koko

Аватар
Independent

Мнение от Independent »

klisurov написа:
Independent написа:...Извинявай, ама тази история е малко по-различна от това, което се обсъжда. Вие не сте започвали изобщо спонсорска процедура, която да е била спряна заради липсващ сертификат.
Ами не знам :(
Знам само, че служителя не искаше да пусне синът ми в Канада, т.к. според него съм го спонсорирал по Family class програмата, а съм нямал право на това, т.к. съм с адрес в провинция Кебек, а нямам сертификат.
За мен темата е изчерпана. Написах информацията (и фактите) с която (които) разполагам. Коментарите ги оставям на вас. Само не знам какво бих правил, ако наистина спонсорирах синът си и той вече се намираше на границата :o
Квебек - Предварителни условия за спонсориране
Квебек - специфични условия за спонсориране

В никое от тях не се споменава наличието на сертификат за селекция.
Освен това синът ти не би могъл да влезе по никакъв начин, ако няма виза. Ако пък е имал виза, не е ясно на каква основа ще му откажат да влезе в страната :^)
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
Only I will remain.
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Independent, отговори си на въпроса "Какво значи постоянно пребиващ в Квебек и как се постига такъв статут?" и ще разбереш защо е необходим сертификата за селекция. Това е едно от изначалните условия за да бъдеш гарант, освен ако не си канадски гражданин естествено. Ето къде е записано:
Le parrain (garant)
Vous pouvez parrainer un proche parent si vous êtes citoyen canadien ou résident permanent, domicilié au Québec, âgé d’au moins 18 ans et si vous répondez aux conditions requises.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
Independent

Мнение от Independent »

Linko написа:Independent, отговори си на въпроса "Какво значи постоянно пребиващ в Квебек и как се постига такъв статут?" и ще разбереш защо е необходим сертификата за селекция. Това е едно от изначалните условия за да бъдеш гарант, освен ако не си канадски гражданин естествено. Ето къде е записано:
Le parrain (garant)
Vous pouvez parrainer un proche parent si vous êtes citoyen canadien ou résident permanent, domicilié au Québec, âgé d’au moins 18 ans et si vous répondez aux conditions requises.
Отново се връщаме на въпроса какво прави ПР, минал мо федералната процедура и заселил се в Квебек. Защото по мои спомени сертификата трявбаше единствено за да се получи имиграционна виза от федералните власти, въз основа на която се получава статут на ПР при пристигане в Канада. Статут на ПР се доказва с ПР карта, която отнове се издава от федералните власти и за получаването и не е нужен сертификат за селекция.

Отново, ако си спомням правилно, на границата никой имиграционен служител не ни е искал въпросния сертификат, за да разреши или забрани влизане в страната.

Ама карай да върви.
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
Only I will remain.
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

Independent написа:...Отново се връщаме на въпроса ...
1. По федералната процедура и при подаване на адрес провинция Кебек при първото влизне в Канада офицера НЕ можа да ме регистрира на посочения от мен адрес. В резултат не бе задействана процедурата по издаване на ПР карта и се наложи последствие да изпращам формуляра по факс.
2. Както вече писах по-горе, при повторно влизане в Канада (с ПР карта в джоба) друг офицер се "пообърка", че правя Family class за синът си и го пусна да влезе в Канада едва след като се убеди, че съм кандидатствал за сертификЪ но все още няма отговор. Проблемът бе, че без сертификЪ и живеейки в провинция Кебек не мога да правя спонсорство. Защо, не знам.
3. При записване в учебно заведение изискват да удостовериш, че си жител на провинция Кебек. Става най-вече чрез сертификатЪ. Отворете таксите за кое да е учебно заведение (колеж или университет) и ще се убедите, че има значение дали си кебекар, просто канадец/PR (какъвто се водя и аз) или чужденец. В общи линии съотношението 25%-50%-100%.
Последно промяна от klisurov на Съб Яну 30, 2010 9:44 am, променено общо 1 път.

Koko

Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

klisurov, не е необохдимо непременно да се убеди конкретно лице, че "еди-какво си" е "еди-как си" за да сметнем темата за полезна. Споделеното за преживените житейски казуси винаги е полезно само по себе си. Който е малко по-навътре в нещата веднага разбира за какво иде реч, а незапознатите, имащи дори и малко акъл в главата, търсят допълнително инфо от достъпните за тях източници. А твърдоглавците сами си носят последствията при подобен казус.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

Linko написа:klisurov, не е необохдимо непременно да се убеди конкретно лице, че "еди-какво си" е "еди-как си" за да сметнем темата за полезна. Споделеното за преживените житейски казуси винаги е полезно само по себе си. Който е малко по-навътре в нещата веднага разбира за какво иде реч, а незапознатите, имащи дори и малко акъл в главата, търсят допълнително инфо от достъпните за тях източници. А твърдоглавците сами си носят последствията при подобен казус.
Абсолютно си прав (в случая ;) ). Но никога не забравям как аз съм се ровил часове наред за да намеря нужната ми информация. Ето защо не се уморявам да обяснявам, та дано поне на един човек да е от полза.
Последно промяна от klisurov на Съб Яну 30, 2010 9:45 am, променено общо 1 път.

Koko

pumpy

Мнение от pumpy »

klisurov написа: 3. При записване в учебно заведение изискват да удостовериш, че си жител на провинция Кебек. Става най-вече чрез сертификатЪ.
Когато една информация е непълна, аз лично подлагам на съмнение всякаква друга информация от същия източник. НЕ защото може да е умишлено невярна, а защото е интерпретирана през опита и познанието на някого - тя затова се нарича и "личен опит", но това не го превръща в норма. Супер е да споделяме тук " личния си опит", но това не значи, че се прилага навсякъде ;)
Critères de résidence au Québec
1. Vous êtes né au Québec.
2. Un de vos parents ou votre répondant a sa résidence au Québec.
3. Vous êtes titulaire d’un certificat de sélection du Québec.
4. Vos parents (père et mère) ou votre répondant sont décédés et l’un d’entre eux résidait au Québec au moment de son décès.
5. Vous demeurez au Québec bien que vos parents ou votre répondant n’y résident plus.
6. Le Québec est le dernier endroit où vous avez résidé pendant douze mois consécutifs sans être aux études à temps plein.
7. Vous avez été adopté par une personne qui résidait au Québec au moment de l’adoption.
8. Vous résidez au Québec depuis au moins trois mois sans avoir résidé dans une autre province durant plus de trois mois.
9. Vous avez été dans l’une ou l’autre des situations suivantes pendant trois années consécutives au cours des cinq dernières années : 2, 5, 6 ou 8.
10. La situation de votre conjoint correspond à l’un des critères qui figurent ci-dessus (1 à 9).
Ето това е официалната информация от упътването на молбата за финансова помощ за учене. Както виждаме, от възможните за приложение, при имигрант варианти, сертификата е една от ПЕТ възможни опции....Най-лесната, ако го имаш, но и да живееш 3 месеца в Кебек от пристигането ти далече не е сложно, особено ако не си кацнал деня преди да започнеш училище, което заради периода на кандидастване е реално невъзможно ;)
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

poumpy написа:... Ето това е официалната информация от упътването на молбата за финансова помощ за учене ...
Не знам дали записване в учебно заведение и кандидатстване за финансова помощ за учене са по една и съща процедура - не съм правил нито едно от двете.
Само да попитам: Как ще ДОКАЖЕШ, че си бил три месеца в провинция Кебек, замислял ли си се? Да подскажа: С адресна регистрация не става, с шофьорска книжка не става, със здравна карта не става, с банково извлечение не става... Евентуално ако си на социал, ама пак не можеш да докажеш, че не си идвал само за чека. Затова и написах: най-лесно е със сертификатЪ.
Последно промяна от klisurov на Съб Яну 30, 2010 9:45 am, променено общо 1 път.

Koko

Публикувай отговор