Декларация за пътуване от родителите?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Marginal39

Мнение от Marginal39 »

pantata написа:Иначе за излизане от Канада само с малкия канадците не са ми правили проблем, въпреки че излизаме от тук с канадските паспорти и аз и детето.. питат на влизане в канада.. странно..
А, тва напълно ме замая, явно вече няма никва логика ф нищо ...
Освен ако Ники не го юркат щото е в процес на развод ...
:beer: :beer: :beer:
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

Тук нещата са просто и ясно обясними

Преди това обаче да видим ЗАЩО - ами за да се предотврати ако е възможно бягането с дете и другия родител да не знае

1. Декларация има нужда при напускане на страната на която детето е гражданин, ако е двоен гражданин може и да не го хване системата (дава се другия паспорт), но има случаи в които двата паспорта са в системата и тогава няма начин

Пример дете гражданин на България има нужда от декларация при напускане на България (за да се избегне напускане без разрешение на отсъстващия родител), ако детето е гражданин И на Канада има нужда от декларация и при влизане (защото е двоен гражданин и е могло да заобиколи закона като излезе от БГ с канадския паспорт).
Дете гражданин САМО на БГ има нужда от БГ декларация
Дете двоен гражданин има нужда от две декларации (това, че някой е минал без, не значи, че това е закон)
Дете гражданин само на Канада - ако се следва буквите на закона - може и само с Канадска декларация, но в действителност минава и без Канадска, но рядко без българска, зашото родителите са българи и граничарите не са добре запознати и се презастраховат

Канадската декларация е супер лесна за изкарване (заверка при нотариус за останалата канада или заклет заклетвач в Квебек - аз съм такъв и затова пиша с такава увереност ;))

Българската е ужас - благодарение на ... незнам как да го нареча ... външно министерство което иска да се дерат кожи от сънародниците ни в странство - та с две думи ТРЯБВА да се завери в посолство или консулство срещу сериозна сума ... да са живи и здрави тия от Ванкувър, Калгари и Регина дето тия институции са им на пешеходно разстояние ;)
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
pamelaa

Мнение от pamelaa »

Пътувам съвсем спокойно само с канадската декларация и канадските паспорти. Децата са само канадски граждани , аз и бащата с двойно гражданство. Декларация ми поискаха на влизане в Канада.
pantata

Мнение от pantata »

bgmontreal написа: Дете двоен гражданин има нужда от две декларации (това, че някой е минал без, не значи, че това е закон
мисля че не си прав.. точно в БГ закона се казва, че такива деца НЯМА нужда да представят декларация при напускане на БГ.. и нашите граничари това добре го знаят.. като им покажа канадския паспорт на детето - нямат никакви други изисквания..
Everyone should believe in something -
I believe I'll have another drink.
Аватар
Bubi

Мнение от Bubi »

С канадския паспот съм съгласна, но ако детето ти е само български гражданин се пробвай да излезеш от България без тази декларация и им цитирай закона и ще видим дали няма да имаш проблеми. Което си е и напълно логично.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

pantata написа:
bgmontreal написа: Дете двоен гражданин има нужда от две декларации (това, че някой е минал без, не значи, че това е закон
мисля че не си прав.. точно в БГ закона се казва, че такива деца НЯМА нужда да представят декларация при напускане на БГ.. и нашите граничари това добре го знаят.. като им покажа канадския паспорт на детето - нямат никакви други изисквания..
Не всичките митничари го знаят много добре и от там идва проблема, ама на мен хич не ми се разправя преди полет. Моя е е канадски гражданин и пътува с канадския паспорт и въпреки това му поискаха на българската граница декларацията. Аз за вски случай имах такава, написана в България на български , имах и превод от преводач, ама без апостили и други глупости, превода го приеха на монреалската граница без проблем.
Все пак ми е интересно, някой знае ли дали имат право да ти взимат оргинала? А можели човек да направи една такава декларация без срок и да си я ползва многократно?
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Leni
Обратна връзка:

Мнение от Leni »

По закон беше, предполагам все още е следното - че преносителя да има необходимите копия за гранична полиция през границите през които минава напр.3 граници - 6 копия(входяща - изходяща граници)и при поискване се представя оригинала с едно копие и копието остава за тях, служителя няма задалжение да ходи и търси копирна машина и т.н
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Значи копие, не оригнал. Оригнала не могат да го вземат. Не са го упоменали това в официалната брошура на митниците, редно е да го има там, ако съществува като изискване.И как така и за другите граници, български закон не може да казва какво да се прави на другите граници, особено когато декларацията е направена за чужда граница все пак. Къде мога да го прочета това?
п.с В интерес на истината аз си имах и копие ,ама те не го щяха .
Както и да е другия път ще си направя няколко оригинални декларации , че не ми се спори по границите.
п.с. Сетих се още нещо, принципно е добре да имате акта за раждане със себе си дори когато сте двамата родители. Могат да ви го поискат за да докажете ,че вие сте родителите. На мои познати са го искали. Аз го влача с мен,че имената са ни различни.

Радой Ралин
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Удивително е как има хора дето дават специализирана информация пред такава широка аудитория, дават съвети и споменават правни източници, без изобщо да са си дали труд да проверят дали изобщо съществуват тези източници. Да не говорим дали наистина пише нещо по въпроса в цитирания източник. Явно някои хора възприемат изказванията си във форума като да си говориш с комшийката дето можеш да я мяткаш през девет планини в десета с измислиците си. ;) :)

Leni, би ли казал поне в кой закон е регламентиран въпросът с декларацията при пътуване на малолетни и непълнолетни, ако и да не можеш да цитираш конкретните текстове? Такъв закон просто не съществува.

IRA, що за нормативен документ е това "официалната брошура на митниците" и какво бихме търсили изобщо в тази брошура след като въпроса е изцяло в правомощията и отговорност на Главна дирекция "Гранична полиция" на МВР. :)

При това този въпрос не е регламентиран със специален законов текст а с вътрешнонормативен акт на дирекцията, поради което има само поместена информация в официалният сайт на дирекцията.
Ето на тази страница пише следното:
КАК МОГАТ НЕПЪЛНОЛЕТНИ И МАЛОЛЕТНИ ДА ПЪТУВАТ САМИ В ЧУЖБИНА

Напускане на страната от деца не може да бъде разрешено без писмено и нотариално заверено съгласие на двамата родители. (Когато детето пътува с единия от родителите е необходим документ със съгласието на другия родител). За родители, които са в чужбина, заверката се извършва от компетентно длъжностно лице в съответното българско посолство или консулство.

Децата - български граждани, постоянно пребиваващи в чужбина или с двойно гражданство, чиито родители живеят постоянно или дългосрочно в друга държава - не са задължени да представят декларация от родителите.

Тези мерки са предприети, за да се предотврати незаконното извеждане на деца от България, за защита на техните права и интереси.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Къде написах документ? Има си .брошура с която те уведомяват какво ти е необходимо за пресичане на границата. Най-лесно е в нея да видиш какви за изискванията на гранична полиция. Тази брошура е съобразена със законите и там пише точно това ,което ти си написал. Не виждам къде е проблема. :roll:
На въпросната страница също не пише,че трябва да имаш копие на въпросната декларация.

Радой Ралин
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Да, сега вече говорим на един език, IRA, и за едно и също нещо - информация за изискванията на Главна дирекция "Гранична полиция", публикувана "еди-къде си". Докато преди говореше за някаква брошура на митниците, което е съвсем ралично нещо. :)
Или за теб въпросната брошура е все още "митническа брошура"?
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Aз така я нарекох защото хартиения вариант се взима от митничарите на летището. Предположих , че те я печатат.

Радой Ралин
survivor

Мнение от survivor »

Linko написа:
При това този въпрос не е регламентиран със специален законов текст а с вътрешнонормативен акт на дирекцията, поради което има само поместена информация в официалният сайт на дирекцията.
Ето на тази страница пише следното:
КАК МОГАТ НЕПЪЛНОЛЕТНИ И МАЛОЛЕТНИ ДА ПЪТУВАТ САМИ В ЧУЖБИНА

Напускане на страната от деца не може да бъде разрешено без писмено и нотариално заверено съгласие на двамата родители. (Когато детето пътува с единия от родителите е необходим документ със съгласието на другия родител). За родители, които са в чужбина, заверката се извършва от компетентно длъжностно лице в съответното българско посолство или консулство.

Децата - български граждани, постоянно пребиваващи в чужбина или с двойно гражданство, чиито родители живеят постоянно или дългосрочно в друга държава - не са задължени да представят декларация от родителите.

Тези мерки са предприети, за да се предотврати незаконното извеждане на деца от България, за защита на техните права и интереси.
Линко, а знаеш ли как се казва документът, от който си цитирал?
Ето така:
Условия за влизане и пребиваване на граждани на трети страни на територията на шенгенското пространство

Тази формулировка не ми е ясна. Кои са тези трети страни, че и вторите и първите? България не е в шенгенското пространство, Канада пък още по-малко. Как този документ ще хвърли светлина върху нашия казус? Не ми стана ясно, от бг посолството в Отава съвсем ми "изясниха" нещата, като ми казаха "Може да ви поискат декларация (на излизане от България), а може и да не ви поискат". Ако можеш да ми го обясниш това ще ти бъда благодарна. Иначе пращах и запитване по този въпрос до Главна дирекция Гранична полиция, ама за това по-късно мога да разкажа.
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Видях го това, survivor, но за разлика от теб аз не възприемам публикуваната информация като единен "документ", какъвто и не е, а просто за информация от уеб-страница, на която има публикувана и друга информация. Много ясно си личи, че цитираният текст относно пътуване на малолетни и непълнолетни няма нищо общо с предходния текст относно условията за влизане и пребиваване на граждани от трети страни на територията на шенгенското пространство. Нито шрифтът е еднакъв, нито смислово и логически са свързани двата текста.
Но дори и човек да не ги забележи тези неща, то по-горният текст от двата си има ясно обозначен край:
НСГП - МВР Ви пожелава приятен път и безинцидентно пребиваване.
След което следва изцяло нов текст, касаещ нов и съвсем различен въпрос. Иначе въпросното пожелание щеше да е в края на страницата, след текста за условията за пътуване на децата.

Та просто ти си приела, че става дума за един цялостен документ, чиято остаряла и невярна (като информация) първа част обезсмисля или внася съмнения и по отношение на втората му част. Чети по-внимателно. ;) :)
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Моля тази тема да се закачи като важна, защото можем да намерим много полезна информация (стига да знаем да четем между редовете и между потребителите:wink: )
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Публикувай отговор