Val написа:Добре бе, gyus! Едно нещо не мога да си обясня:
Защо, когато някой дава полезна информация във форума, веднага скачате и го оплювате, вместо да му благодарите?!
Бихте ли ме светнали, моля? За по-лесно ви предлагам multiple choice:
Когато някой публикува полезна информация във форума, веднага го оплювам, защото:
а. Задейства ми се веднага БГ комплексът: да не би човекът да спечели пари от това
б. Защото съм по-компетентен по всички въпроси от когото и да е, пък бил той и специалист
в. Всъщност, като си помисля, едва ли има човек, който да знае за Канада повече от мен
г. Защото смятам, че този форум не е за такива теми. Форумът е само за полезни философски спорове от рода на: тъпанари ли са канадците; има ли по-добро от БГ образованието; има ли в света по-добри лекари от БГ лекарите и т.н.
д. Просто защото обичам да споря
е. Така имам възможност да покажа колко съм велик
ж. От скука. Просто нямам какво да правя вечер.
Благодаря на всички, които ще отговорят. (При наличие на повишен интерес, мога да публикувам отделна анкета.)
Наистина ми е много интересно защо го правите. Добре, човекът може да спечели някоя пара, ако някой от форума реши да ползва услугите му. Какво ви пречи това?????? Нали никой никого не задължава?
Или може би не искате да се публикуват такива неща, защото ги знаете? Ами, добре, за някои от вас сигурно няма тайни в Канада, вие сте измежду 10% от 1000 регистрирани във форума, които знаят всичко. Останалите 90% обаче, най-вероятно не знаят за RRSP. Какво ще загубим, ако някой ни обясни?????
Аз лично благодаря на bgmontreal за полезната тема.
By the way, тъй като аз не съм от тия, които знаят всичко, бихте ли ме светнали какво е locked RRSP? Не съм чувала за такива. Аз също имам RRSP от фирмата си, но то е restricted, т.е. имам право да ползвам парите само за mortgage, а не да ги тегля за каквото ми хрумне. И мога сама да си управлявам инвестициите, т.е. да реша къде да ги вложа. Мога да правя промени по всяко време, ако искам гарантиран доход - в money market, ако искам по-голяма печалба - в рискови инвестиции.
Locked RRSP e kogato imash prawo da teglish samo za pensionirane i obiknoweno e kogato firmata ti match-wa (wnasia opredelena suma na twoe ime) wnoskite w RRSPto.
Kakto sam pisal w statiata pari ot RRSPto moje da se tegliat i za obrazowanie - full time twoe ili na spouse.
Hubawoto kato slagash RRSPto kam zastrahowatelna firma, e che segregated funds
powecheto sa 100% garantirani.
Val написа:bgmontreal, аз лично бих била много благодарна, ако публикуваш повече инфо за RRSP, а особено, ако си съгласен да отговаряш на въпроси.
Zashto ne doidesh na kursa - bezplaten e i nishto niama da prodawam, samo nauchawash nowi raboti i shte otgowariam na waprosi.
Val написа:Аз лично се интересувам ако изтеглиш пари от RRSP-то си за mortgage, плаща ли се някаква лихва върху този "заем"?
Tazi glupost ia napisa Balkaneca. Razbira se che niama da plashtash lihwa na sobstwenite ti pari. Triabwa da si gi warnesh, rapochwaiki sled 2rata godina - po 1/15 ot sumata.
Val написа:Накрая, за успокоение на някои, мисля, че е добре да споменеш и отрицателните страни на RRSP, като например, че можеш всъщност да изгубиш част от парите си, ако ги вложиш в рискови инвестиции;
tozi risk go ima nawsiakade i ne e swarzan s RRSPto. A i RRSP fondowete koito az predlagam sa segregated funds i sa powecheto 100% garantirani!
Val написа: че RRSP не е подходящо за хора над определена възраст, защото ако не успеят да натрупат достатъчно пари в него, хем ще получават малки пенсии (съизмерими със социалните такива), хем ще ги лишат от социалните.
malko poweche raziasnenie triabwa tuk.
1wo
nikoga niama da zagubish QPP i OAS pensiite
2ro naistina ako saberesh malko pari po fonda, to shte minesh limita i niama da poluchawash suplementa (3K), no ako se glasish da se pensionirash na 18K (15+3) niama kakwo izobshto da se gowori po tazi tema.
Val написа:Благодаря ти отново от името на хората, които не знаят всичко.
Otnowo powtariam, koito ne znae neka doide na kursa.
Iavno ne wseki razbira ot wsichko.
Az razbiram ot schetovodstwo, danaci i finansowi produkti (uchil sam gi i tuk i v BG i v USA, imam license i sam praktikuwal non-stop ot nad 10 godini i tuk i v BG i v USA), drug razbira ot lekarstwa, drug ot medicina, drug ot zabi, drug ot mostowe i arhitektura.
Neka koito moje da otdeli wreme i da naprawi po edno sabirane po wsiaka tema i shte ima wse po-malko hora deto ne znait nishto po tezi waprosi