Тайните на личното пенсионно осигуряване RRSP/REER в Канада

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
Аватар
Mark

Мнение от Mark »

KolioBalkanski написа:
Mark написа:Az smiatam, 4e bgmontreal e mnogo polezen sas statii ot tozi rod, samo ne moga da si obiasnia za6to horata, koito znajat ne6to powe4e po waprosa ne pi6at kato dopalnenie, bez napadkji, taka, 4e da se polu4i edna super polezna statia, naprawo gotowa kato za hora, koito ne sa i 4uwali za tezi proceduri. :?:
az tva se i opitvam da pravia ama shtoto mrazia sistemata si prolichava v pisaneto i izliza che napadam BGmontreal
toi picha iska da pomogne ( i da izkara niakoi drug dolar comisionna v koeto niama nishto losho)
Opredeleno sistemata si ima minusi, taka e, no ima i pliusowe, za mnogo ot koito primerno ne si li gi nameri6 sam, moje i da ne razbere6 daje, zatowa e hubawo kogato hora kato was spodeliat ne6ta, koito biha pomognali na hora, koito se interesuwat ot towa.

Az naprimer o6te ne moga da si otgoworia na waprosa - Da zapo4wam li da wnasiam pari za obrazowanie na da6teria si, kakto mi predlagat ot prawitelstwoto, za6toto ne sam imal wreme da prou4a detajlite, i sa6to zaradi towa, 4e poniakoga obiawenata informacia izkliu4wa podwodnite kamani.

ЗАВИСТTА "УБИВА" ТОЗИ КОЙТО Я ИЗПИТВА.
ЖИВОТЪТ Е ХУБАВ, НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО И НЕРВИТЕ А ПОТЪРСЕТЕ ХУБАВОТО И ЗА ВАС.
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

KolioBalkanski написа:
Mark написа:Az smiatam, 4e bgmontreal e mnogo polezen sas statii ot tozi rod, samo ne moga da si obiasnia za6to horata, koito znajat ne6to powe4e po waprosa ne pi6at kato dopalnenie, bez napadkji, taka, 4e da se polu4i edna super polezna statia, naprawo gotowa kato za hora, koito ne sa i 4uwali za tezi proceduri. :?:
az tva se i opitvam da pravia ama shtoto mrazia sistemata si prolichava v pisaneto i izliza che napadam BGmontreal
toi picha iska da pomogne ( i da izkara niakoi drug dolar comisionna v koeto niama nishto losho)
mislish li che tazi statia ia chetat samo hora ot Montreal?
Ne - I ti si primera!
mislish li che shte se wdigna do Toronto/Quebec City/Winn/BC i t.n. da ti/im prawia RRSP za da wzema zlatnata komisionna?
Ne

ti mrazish sistemata zashtoto ne mojesh da ia izpolzwash, po-tochno ia izpolzwash no ne taka (employer contribution + lock RRSP + not full tax benefit in the year).
dai edin pone primer za towa da ne se izpolzwa RRSP.
...
OK, kazwash sam shte si go prawia. Ami prawi go sam ama prez RRSP i wzemi tax refund wednaga. Ne e slojno, nali?
Niama inwesticia, koiato da ne mojesh da slojish w RRSP, taka che dowodite ti che sam shte go prawish sa sapunen mehur.

Pri teb grozdeto e kiselo, zashtoto e wisoko, ama ti ne go kazwash - full disclosure my friend!
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
bateto

Мнение от bateto »

Az moya pensionen fond go razbiram taka ,kupi edna kashta za giveene,kupi sled tova oshte edna ,day ya vtorata pod naem da se izplashta i da si pokriva taksite i razhodite po poddragkata .Izplati ya do pensiya, ubiy inflaciyata i varvi si gleday kefa na Havaite.Prosto shema,moge da vi se stori malko BayGanyovska ,no raboti i to na pechalba.Fonda dneska go ima utre go nyama .
laura

Дорвал

Мнение от laura »

Joy,
Какво не ти харесва в Дорвал? Имам приятели, които живеят там и често съм им била на гости; на мен ми харесва. Същото бих казала и за Пиерфонт.
Лаура
Аватар
Koko

Re: Тайните на личното пенсионно осигуряване RRSP/REER в Кан

Мнение от Koko »

bgmontreal написа: Пример:
Трудов доход 2001: $25,000
Лимит за 2002: $4,500 = $25,000 * 18%
Трудов доход 2002: $30,000
Лимит за 2003: $5,400 = $30,000 * 18%
Ако не се използва лимита за 2002, то акумулирания лимит за 2003 ще бъде $9,900 = $4,500 + $5,400
Може да проверите размера на вашия лимит от Notice of assessment/Avis de cotisation за 2002, на телефон 1-800-267-6999, или на http://www.ccra.ca
Ще си позволя малко коментар по примера по-горе. Трудов доход в размер на 25-30К на година всъщност не е голям и попада в най-ниската категория облагаем доход (под $32,183). Като се има предвид че човек има право на индидуален tax credit в размер на $7,756.00, както и че през годината са му удържани пари за CPP и EI - като те също се признават за tax credit, то грубата аритметика сочи че човек с такъв доход може да няма да внася данък (Income tax), а да има да взима данък обратно, предвид че Income tax така или иначе му е удържан през годината. Разбира се всеки случай е индивидуален, може да имате и други Tax credits.
Та затова си мисля че едва ли има смисъл да внасяте една пета от целия си доход си под формата на RRSP когато с тези пари всъщност човек просто трябва да живее някак.
Смисъл да се внасят пари за RRSP би имало за човек с по-висок доход, съответно подлежащ на по-висок данък - грубо казано, вместо да плащате тези пари като данък на държавата е по-добре да ги отделите за пенсия, но това е при условие че можете да си го позволите.

За да няма повече спорове относно RRSP и условията около него си мисля че е най-добре да се търси информация от официалния източник, а не на ухо, в посочения от г-н Катев уеб сайт

за RRSP по принцип
http://www.ccra-adrc.gc.ca/tax/individu ... enu-e.html

за купуване на къща

за учене
Последно промяна от Koko на Нед Фев 08, 2004 1:08 am, променено общо 1 път.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
rath

само така

Мнение от rath »

БГмонтреал написа следното: Za men Canada e danachen rai, zashtoto tolkowa mnogo hora ne se wazpolzwat ot towa koeto im se dawa i blaginite se wrashtat pri iskashtite gi!
No taka i triabwa - za da ima blagini triabwa da ima budali koito da ne gi iskat, t.e. triabwa da ima maimuni i na zemiata che inache se chupi klona.

Приателю, ако продалжаваш да издаваш таини, ще помисля ти си будалата, недей така бе 4овек, нека е пално с будали. ина4е ще трябва да плащаме данаци тука. Например вместо $10.31 провинциален данак за миналата година при доход над 90000, сте трябва да платя сума ти и пари и то за какво? да се хранят марзеливците в Квебек и Маритимес ( тази кирилица ми разказа играта)
Аватар
Val

Мнение от Val »

Добре бе, gyus! Едно нещо не мога да си обясня:

Защо, когато някой дава полезна информация във форума, веднага скачате и го оплювате, вместо да му благодарите?!

Бихте ли ме светнали, моля? За по-лесно ви предлагам multiple choice:

Когато някой публикува полезна информация във форума, веднага го оплювам, защото:

а. Задейства ми се веднага БГ комплексът: да не би човекът да спечели пари от това

б. Защото съм по-компетентен по всички въпроси от когото и да е, пък бил той и специалист

в. Всъщност, като си помисля, едва ли има човек, който да знае за Канада повече от мен

г. Защото смятам, че този форум не е за такива теми. Форумът е само за полезни философски спорове от рода на: тъпанари ли са канадците; има ли по-добро от БГ образованието; има ли в света по-добри лекари от БГ лекарите и т.н.

д. Просто защото обичам да споря

е. Така имам възможност да покажа колко съм велик

ж. От скука. Просто нямам какво да правя вечер.

Благодаря на всички, които ще отговорят. (При наличие на повишен интерес, мога да публикувам отделна анкета.)

Наистина ми е много интересно защо го правите. Добре, човекът може да спечели някоя пара, ако някой от форума реши да ползва услугите му. Какво ви пречи това?????? Нали никой никого не задължава?

Или може би не искате да се публикуват такива неща, защото ги знаете? Ами, добре, за някои от вас сигурно няма тайни в Канада, вие сте измежду 10% от 1000 регистрирани във форума, които знаят всичко. Останалите 90% обаче, най-вероятно не знаят за RRSP. Какво ще загубим, ако някой ни обясни?????

Аз лично благодаря на bgmontreal за полезната тема.

By the way, тъй като аз не съм от тия, които знаят всичко, бихте ли ме светнали какво е locked RRSP? Не съм чувала за такива. Аз също имам RRSP от фирмата си, но то е restricted, т.е. имам право да ползвам парите само за mortgage, а не да ги тегля за каквото ми хрумне. И мога сама да си управлявам инвестициите, т.е. да реша къде да ги вложа. Мога да правя промени по всяко време, ако искам гарантиран доход - в money market, ако искам по-голяма печалба - в рискови инвестиции.

bgmontreal, аз лично бих била много благодарна, ако публикуваш повече инфо за RRSP, а особено, ако си съгласен да отговаряш на въпроси.

Аз лично се интересувам ако изтеглиш пари от RRSP-то си за mortgage, плаща ли се някаква лихва върху този "заем"?

Накрая, за успокоение на някои, мисля, че е добре да споменеш и отрицателните страни на RRSP, като например, че можеш всъщност да изгубиш част от парите си, ако ги вложиш в рискови инвестиции; че RRSP не е подходящо за хора над определена възраст, защото ако не успеят да натрупат достатъчно пари в него, хем ще получават малки пенсии (съизмерими със социалните такива), хем ще ги лишат от социалните.

Благодаря ти отново от името на хората, които не знаят всичко.
Аватар
Mark

Re: само така

Мнение от Mark »

rath написа:Приателю, ако продалжаваш да издаваш таини, ще помисля ти си будалата, недей така бе 4овек, нека е пално с будали. ина4е ще трябва да плащаме данаци тука. Например вместо $10.31 провинциален данак за миналата година при доход над 90000, сте трябва да платя сума ти и пари и то за какво? да се хранят марзеливците в Квебек и Маритимес ( тази кирилица ми разказа играта)
Sistemata na Canada i Quebec e sazdadena s niakakwi celi, i ako sa iskali ot prawitelstwoto da ne se znae za niakoj ot pliusowete, niama6e da gi publikuwat i da pe4atat i izpra6tat info bro6urki za tiah.
Rath, wzemi zabrawi za golemite danaci, 4e ne e dobre za nerwite - jadoswa6 se, nastrojwa6 se negatiwno sre6tu horata, koito za ni6to ne sa winowni - te prosto sa 4ast ot sistemata. :beer: :wink:

ЗАВИСТTА "УБИВА" ТОЗИ КОЙТО Я ИЗПИТВА.
ЖИВОТЪТ Е ХУБАВ, НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО И НЕРВИТЕ А ПОТЪРСЕТЕ ХУБАВОТО И ЗА ВАС.
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Re: Тайните на личното пенсионно осигуряване RRSP/REER в Кан

Мнение от bgmontreal »

Koko написа:
bgmontreal написа: Пример:
Трудов доход 2001: $25,000
Лимит за 2002: $4,500 = $25,000 * 18%
Трудов доход 2002: $30,000
Лимит за 2003: $5,400 = $30,000 * 18%
Ако не се използва лимита за 2002, то акумулирания лимит за 2003 ще бъде $9,900 = $4,500 + $5,400
Може да проверите размера на вашия лимит от Notice of assessment/Avis de cotisation за 2002, на телефон 1-800-267-6999, или на http://www.ccra.ca
Ще си позволя малко коментар по примера по-горе. Трудов доход в размер на 25-30К на година всъщност не е голям и попада в най-ниската категория облагаем доход (под $32,183). Като се има предвид че човек има право на индидуален tax credit в размер на $7,756.00, както и че през годината са му удържани пари за CPP и EI - като те също се признават за tax credit, то грубата аритметика сочи че човек с такъв доход може да няма да внася данък (Income tax), а да има да взима данък обратно, предвид че Income tax така или иначе му е удържан през годината.
ubeden sam che znaete che RRSPto shte mu uvelichi tax credita i shte ima oshte poweche da wzima, samo ne znam zashto prawite komentara bez da spomenete towa!
Koko написа:Разбира се всеки случай е индивидуален, може да имате и други Tax credits.
Та затова си мисля че едва ли има смисъл да внасяте една пета от целия си доход си под формата на RRSP когато с тези пари всъщност човек просто трябва да живее някак.
wkarwaiki parite w RRSP (kakto w po-preden msg pokazah na primer) shte mu uvelici tax refunda (parite obratno) s OSHTE 1800 (pri dohod 35K i wkarani 5K). Znachi prostata smetka e che imash 5000 nastrana koito defakto sa ti struwali 3800. Elementarno Watson.
Otnowo powtariam, che sam ubeden che chovek presledvash CGA, kato was go znae, no zashto ne go kazwa, veche ne znam!
Koko написа:Смисъл да се внасят пари за RRSP би имало за човек с по-висок доход, съответно подлежащ на по-висок данък - грубо казано, вместо да плащате тези пари като данък на държавата е по-добре да ги отделите за пенсия, но това е при условие че можете да си го позволите.

За да няма повече спорове относно RRSP и условията около него си мисля че е най-добре да се търси информация от официалния източник, а не на ухо, в посочения от г-н Катев уеб сайт

за RRSP по принцип

за купуване на къща

за учене
ako ste si naprawil truda da otidete na posochenia ot men sait stiahte da razberete, che towa e saita na CCRA i e tochno sahtia koito posochihte wie.
Aide tochno men da ne me obwiniawate w info na uho, osobeno sled kato samia az imam license, znania i praktika da gi predlagam RRSPtata i RESPtata i drugi finansowi uslugi.

tochno pak tezi linkowe (kam HBP i LLP) gi ima na moia sait http://www.dvk-canada.com

izobshto gledam che wie ot Toronto wse imate da dopalnite neshto, ama to izliza nishto (e wie pone ste dali direktnite linkowe).
ssttoo
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

Дани, благодаря за хубавата тема. От мен "некои съображения":

1.
Кольо,
не знам дали разбра от обяснението на Дани, но парите ти вложени в RRSP можеш да инвестираш където си искаш, не е задължително да са някакви държавни бондове или нещо такова. It's up to you. Същото е и с RESP. Просто правителството те поощрява да имаш RRSP и RESP, като това поощрение в първия случай е данъчна отбивка, а във втория - почерпка в размер на 20% от вноските ти, но не повече от $400, т.е. за сумите на 2000 нямаш черпене.

2.
Дани спомена за лимитите. Аз само да добавя, че
  • Лимитът ти е 18% от дохода за миналата година. Получаваш бележка от данъчните, след като си пратил данъчна декларация (Notice of assesment) в който лимита е написан черно на бяло.
  • Този лимит е и сумата, която ще се приспадне от дохода
  • Ако надхвърлиш лимита, надвнесеното ще се приспада на следващата година
  • Ако надхвърлиш лимита с повече от $2000 обаче имаш глоба в размер на 1% на месец върху надхвърленото.
3.
Вал споменa нещо, което не знаех - че ако имаш RRSP няма да имаш някаква друга (социална) пенсия. Може ли няой да даде подробности. И по специално за Квебек, че ние нали плащаме и QPP тук. КОлко са общо пенсиите и кои препокриват кои?

4.
Коко (или някой който знае), можеш ли по-подробно да обясниш що е то tax credit? Аз получих два чека tax credit тази година, ама какво е то точно? Колко? Защо? Знам, че има нещо общо с GST/PST, ама детайлите ми убягват ;) И като е кредит - връща ли се и кога?

5.
Дани, ако имаш време, дай малко информация за RRSP provider-ите, т.е. банки, други, прилики, разлики и най-вче предимства. Защото аз се оглеждам да сменя RBC (bastards!) като администратори на RRSP плана.
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

bateto написа:Az moya pensionen fond go razbiram taka ,kupi edna kashta za giveene,kupi sled tova oshte edna ,day ya vtorata pod naem da se izplashta i da si pokriva taksite i razhodite po poddragkata .Izplati ya do pensiya, ubiy inflaciyata i varvi si gleday kefa na Havaite.Prosto shema,moge da vi se stori malko BayGanyovska ,no raboti i to na pechalba.Fonda dneska go ima utre go nyama .
bate tochno towa e prawia pat. Az towa sam naprawil, no ako prochetesh statiata shte widish, che ... da pozna pak prez RRSP.
Fonda winagi shte go ima tai kato si e twoi - wse edno da kajesh che smetkata ti w bankata niama da ia ima.

Ta moiata shema beshe:

20K na jena mi 15K na men (za 10K wzeh zaem) w RRSP, posle sled 90 dni gi teglih za triplexa i warnah 10100 za zaema, a ostanaloto downpayment. Na 1-2 mai mi doidoha 10K poweche tax refund samo ot tazi operacia.
Sega imam da si wrashtam sam na sebe si 1/15 ot 35K wsiaka godina starting 2006. T.e. da wkarwam po 2K na godina. Sled 10 godini towa shte sa pari za davki.

Izobshto 95% ot shemite mogat da minawat prez RRSP i zatowa Kanadcite sa ludi po tiah.
E nie BGtata sme po umni i po tarikati i po ...
Аватар
shnorhela
Лисодав
Обратна връзка:

Мнение от shnorhela »

V momenta populaciata raste, i nie izpolzvame non-renewable resursi i zatova marketa otiva nagore
skoro shte doide vidov den i shte tragne nadolu
Кольо тук въобще не съм съгласен със теб. Има такова нещо в икономиката като 10 годишния облог - един естестеник и икономик са водели яростни спорове на конференции след втората световна, далновидния икономист предлага на природозащитника да си избере, които и да са десет елемента или ресурси и ако и един от тях се повиши след десет години той ще даде крупна сума пари за движението му. Този облог се следил със невероятен интерес и като резултат всичко поевтинява след определния срок, дори цялата таблица не Менделеев не направила изкючение (изключение прави Мангана или Магнезия не се сещам). Ако един ресурс е на изчерпване пазара търси и извършва смяната му с алтернативен, доста компании са сменили поне веднъж, всички са подобрили усвояването на същия или намалили нуждата в изделията си многократно на основния си производствен ресурс.
А за това как ще стане Третия Свят замърсител, вече пък хептен не си познал. Много малко държави могат да си позволят прилично развитие без износ в развита вече страна, единствената която се сещам е Русия (и то на доста патерици), не и великия Китай (не е дорасъл досега засега но напредва бясно) и в никакъв случай Япония, която е изцяло "зависима" от износа. В този случай се оказва че Щатите (най-големия вносител на света) са най-големия икономически наркотик, докоснеш веднъж до пазарите им си, стандарта на страната ти става зависим с пазара им. Никоя страна която изнася за нормална развита не може да си прави своеволия с неспазване на международни стандарти освен ако развитите страни не го желаят. За пример ще дам намалянето на вредните отпадъци и топлинното замърсяване с 18 процента за следващите 5 години. Този международен акт стана точно когато, най-старите вредни индустриални заводи в щатите се преструктоираха и се подобриха с посочения процент, както и в момента когато индустрията на югоизточния блок беше коленичела икономически (с изключение на Сърбия но тя пък бе опарена по друг начин), в момента в който беще достатъчно да възвърнат предишното производство. Така се получи че не само не може да си върнат предишната сила но и трябва да намалят прозводството или да го преструктоират, ако не няма износ, а ти ми говориш че третия свят ще почнат да замърсяват още преди да са помирисали индустрия, ако въпреки всичко игнорират международните спогодби не знам на кого ще го изнасят.
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

ssttoo написа:Дани, благодаря за хубавата тема. От мен "некои съображения":

2.
Дани спомена за лимитите. Аз само да добавя, че
  • Лимитът ти е 18% от дохода за миналата година. Получаваш бележка от данъчните, след като си пратил данъчна декларация (Notice of assesment) в който лимита е написан черно на бяло.
tocho, ama tochno towa i az sam napisal.
ssttoo написа:[*] Този лимит е и сумата, която ще се приспадне от дохода
shte ti se prispadne SAMO towa koeto si wnesal, a ne celia limit (mislia che iasno sam go obiasnil)
ssttoo написа:[*]Ако надхвърлиш лимита, надвнесеното ще се приспада на следващата година
[*] Ако надхвърлиш лимита с повече от $2000 обаче имаш глоба в размер на 1% на месец върху надхвърленото.[/list]
tochno taka, prosto ne moga da slova wseki edin detail w rubrika za vestnik Forum, kadeto mi e daden wse pak limit.
ssttoo написа:[*]3.
Вал споменa нещо, което не знаех - че ако имаш RRSP няма да имаш някаква друга (социална) пенсия. Може ли няой да даде подробности. И по специално за Квебек, че ние нали плащаме и QPP тук. КОлко са общо пенсиите и кои препокриват кои?
Nikade Val ne e pisal che se gubiat pensiite. Ima predwid che ako niamash drug dohod predi towa i si se pensioniral samo razchitaiki na 15K ot QPP i OAS (Old Age Security), kakto sam go obiasnil w nachaloto na statiata, to togawa shte imash poweche ot minimalnite dohodi i shte zagubish social.
Ako si doshal tuk za da se pensionirash s 15K godishno niama kakwo da goworime!
ssttoo написа: 4.
Коко (или някой който знае), можеш ли по-подробно да обясниш що е то tax credit? Аз получих два чека tax credit тази година, ама какво е то точно? Колко? Защо? Знам, че има нещо общо с GST/PST, ама детайлите ми убягват ;) И като е кредит - връща ли се и кога?
Tax credits sa sumi po razlichni prichini koito se prispadat ot dohoda ti ili ot taksite.
Personal credit kakto go e napisal Koko,
Spousal credit (ako jena ti ne raboti)
Kredit za detska gradina i t.n.

Zashto ne doidesh na kursa koito organiziram za taksite - ima oshte 2 mesta! Kakto kazah e bezplaten i nishto niama da ti prodawam, samo shte razberesh neshta koito wijdam ne znaesh.[/quote]
ssttoo написа:5.
Дани, ако имаш време, дай малко информация за RRSP provider-ите, т.е. банки, други, прилики, разлики и най-вче предимства. Защото аз се оглеждам да сменя RBC (bastards!) като администратори на RRSP плана.
Ti doide 2001 right? Ne razbiram kak si imal RRSP dosega sled kato si niamal limit? Da ne sa te podmamili bez da ti obiasniat?

Kakto ti kazah ela na kursa zashtoto niamam tolkowa wreme da obiasniwam i da otgowariam na wsiako zaiajdane pismeno.
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

Val написа:Добре бе, gyus! Едно нещо не мога да си обясня:

Защо, когато някой дава полезна информация във форума, веднага скачате и го оплювате, вместо да му благодарите?!

Бихте ли ме светнали, моля? За по-лесно ви предлагам multiple choice:

Когато някой публикува полезна информация във форума, веднага го оплювам, защото:

а. Задейства ми се веднага БГ комплексът: да не би човекът да спечели пари от това

б. Защото съм по-компетентен по всички въпроси от когото и да е, пък бил той и специалист

в. Всъщност, като си помисля, едва ли има човек, който да знае за Канада повече от мен

г. Защото смятам, че този форум не е за такива теми. Форумът е само за полезни философски спорове от рода на: тъпанари ли са канадците; има ли по-добро от БГ образованието; има ли в света по-добри лекари от БГ лекарите и т.н.

д. Просто защото обичам да споря

е. Така имам възможност да покажа колко съм велик

ж. От скука. Просто нямам какво да правя вечер.

Благодаря на всички, които ще отговорят. (При наличие на повишен интерес, мога да публикувам отделна анкета.)

Наистина ми е много интересно защо го правите. Добре, човекът може да спечели някоя пара, ако някой от форума реши да ползва услугите му. Какво ви пречи това?????? Нали никой никого не задължава?

Или може би не искате да се публикуват такива неща, защото ги знаете? Ами, добре, за някои от вас сигурно няма тайни в Канада, вие сте измежду 10% от 1000 регистрирани във форума, които знаят всичко. Останалите 90% обаче, най-вероятно не знаят за RRSP. Какво ще загубим, ако някой ни обясни?????

Аз лично благодаря на bgmontreal за полезната тема.

By the way, тъй като аз не съм от тия, които знаят всичко, бихте ли ме светнали какво е locked RRSP? Не съм чувала за такива. Аз също имам RRSP от фирмата си, но то е restricted, т.е. имам право да ползвам парите само за mortgage, а не да ги тегля за каквото ми хрумне. И мога сама да си управлявам инвестициите, т.е. да реша къде да ги вложа. Мога да правя промени по всяко време, ако искам гарантиран доход - в money market, ако искам по-голяма печалба - в рискови инвестиции.
Locked RRSP e kogato imash prawo da teglish samo za pensionirane i obiknoweno e kogato firmata ti match-wa (wnasia opredelena suma na twoe ime) wnoskite w RRSPto. Kakto sam pisal w statiata pari ot RRSPto moje da se tegliat i za obrazowanie - full time twoe ili na spouse.
Hubawoto kato slagash RRSPto kam zastrahowatelna firma, e che segregated funds powecheto sa 100% garantirani.
Val написа:bgmontreal, аз лично бих била много благодарна, ако публикуваш повече инфо за RRSP, а особено, ако си съгласен да отговаряш на въпроси.
Zashto ne doidesh na kursa - bezplaten e i nishto niama da prodawam, samo nauchawash nowi raboti i shte otgowariam na waprosi.
Val написа:Аз лично се интересувам ако изтеглиш пари от RRSP-то си за mortgage, плаща ли се някаква лихва върху този "заем"?
Tazi glupost ia napisa Balkaneca. Razbira se che niama da plashtash lihwa na sobstwenite ti pari. Triabwa da si gi warnesh, rapochwaiki sled 2rata godina - po 1/15 ot sumata.
Val написа:Накрая, за успокоение на някои, мисля, че е добре да споменеш и отрицателните страни на RRSP, като например, че можеш всъщност да изгубиш част от парите си, ако ги вложиш в рискови инвестиции;
tozi risk go ima nawsiakade i ne e swarzan s RRSPto. A i RRSP fondowete koito az predlagam sa segregated funds i sa powecheto 100% garantirani!
Val написа: че RRSP не е подходящо за хора над определена възраст, защото ако не успеят да натрупат достатъчно пари в него, хем ще получават малки пенсии (съизмерими със социалните такива), хем ще ги лишат от социалните.
malko poweche raziasnenie triabwa tuk.
1wo nikoga niama da zagubish QPP i OAS pensiite
2ro naistina ako saberesh malko pari po fonda, to shte minesh limita i niama da poluchawash suplementa (3K), no ako se glasish da se pensionirash na 18K (15+3) niama kakwo izobshto da se gowori po tazi tema.
Val написа:Благодаря ти отново от името на хората, които не знаят всичко.
Otnowo powtariam, koito ne znae neka doide na kursa.
Iavno ne wseki razbira ot wsichko.
Az razbiram ot schetovodstwo, danaci i finansowi produkti (uchil sam gi i tuk i v BG i v USA, imam license i sam praktikuwal non-stop ot nad 10 godini i tuk i v BG i v USA), drug razbira ot lekarstwa, drug ot medicina, drug ot zabi, drug ot mostowe i arhitektura.
Neka koito moje da otdeli wreme i da naprawi po edno sabirane po wsiaka tema i shte ima wse po-malko hora deto ne znait nishto po tezi waprosi
ssttoo
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

Дани,

Първо за да не стават грешки да уточня, че не съм искал да заяждам с теб ни най-малко.

Значи за лимитите:
Не съм искал да кажа, че не си казал за 18-те %, просто исках да изброя накуп всички детайли които се сещам, защото аз направих грешка с RBC (bastards!) и ми се ще да предпазя другите да не я повтарят. Моя случай е - дойдох 2002-ра. Работил съм само няколко месеца през 2002-ра и затова лимита за 2003-та, който имах (и за който не знаех, че съществува беше малък) Един слънчев ден от лятната отпуска 2003 си направих среща с RBC (bastards!) да видим "как е хавата" - кредитни карти, линии, savings account, да питам за RRSP и RESP.
Аз: искам RRSP!
RBC (bastards!): Колко ти е дохода?
Аз: Еди-колко-си.
RBC (bastards!): Имаш право на 18% от еди-колко-си. Искаш ли?
Аз: Мада!
И понеже 18% от еди-колко-си надхвърля лимита ми, сега трябва да платя глоба. Затова и се оглеждам сега да ги сменя RBC (bastards!), най-малкото, което мога да направя, все пак отидох при тях да ме съветват. We value your business - трънки!

За поканата:
Мерси, ама едва ли ще мога да отделя време, иначе съм сигурен, че ще е полезно.

За видовете пенсии:
Ще прочета по-подробно, че нещо пак не разбрах. Пенсия от QPP ще взимаш винаги (все пак си правил вноски, удържани от заплатата), но ако имаш RRSP, няма да имаш Old Age Security?
Заключено