Магистратура и доокторат в Канада

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
ronni
Обратна връзка:

Мнение от ronni »

foxxbatter написа:да, но в ранлкистата на университите "top universities where you can have fun or at least shag and drinkout your time through the college years".
zasto taka mislis i za koi specialnosti
"Chance favors the prepared mind" /"Le hasard ne favorise que des esprits préparés"
L. Pasteur, 1854
ronni
Обратна връзка:

Мнение от ronni »

от скромния ми опит в УфТ на всички докторанти дават стипендиа 15 000+, освен това в някои специалности кат ГС не се плащат такси

така че събирайте си инфо по векакъв възможен начин
"Chance favors the prepared mind" /"Le hasard ne favorise que des esprits préparés"
L. Pasteur, 1854
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

ronni написа:от скромния ми опит в УфТ на всички докторанти дават стипендиа 15 000+, освен това в някои специалности кат ГС не се плащат такси

а какво е ГС?
за специалности биология, биохимия, биофизика, имунология, молекулярна и клетъчна биология стипендията е 23500$ и нагоре. Е верно кат ти дръпнат таксата малко остава ,ама ... :?
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Veliko

Мнение от Veliko »

sasho71 написа:
ronni написа:от скромния ми опит в УфТ на всички докторанти дават стипендиа 15 000+, освен това в някои специалности кат ГС не се плащат такси

а какво е ГС?
за специалности биология, биохимия, биофизика, имунология, молекулярна и клетъчна биология стипендията е 23500$ и нагоре. Е верно кат ти дръпнат таксата малко остава ,ама ... :?
Ot 2-3 meseca niama danyci na stipendiite maj. Pone na moja check ne mi udyrzat T4 veche.
Life goes on. It always does, until it doesn´t!
ronni
Обратна връзка:

Мнение от ronni »

Горско Стопансто
до 40 000 пакет на година
ама май от него теглят таксата
кат 15 000 са под формата на стипендия а останалите си ги заработваш
L. Pasteur, 1854
ronni
Обратна връзка:

Мнение от ronni »

Велико
под такса имам предвид таксата за обучение а не данъците
L. Pasteur, 1854
VorGrigorov

Мнение от VorGrigorov »

Браво, survivor, много добре написано!

Сашо71, 21 годишни хлапета с Бак взимат 40-45К годишно в Канадското здраве. :wink: Според мен да се прави Маг/аспирантура (освен ако човек/жена не е решил да хварчи много нависоко) е напълно излишно, тай като след пост док-а ще ти се наложи да си тарсиш 'нормална' работа, а вервай ми професурите не се варгалят по улицата.

:beer:
"The one thing you cannot trade for your heart's desire is your heart."
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

Veliko написа: Ot 2-3 meseca niama danyci na stipendiite maj. Pone na moja check ne mi udyrzat T4 veche.
ами нали това е спора ни с Беки дали ще има данък или не. Те нищо че не ти удържат сега, ама накрая на годината нали ще трябва да ги декларираш и току се наложило да платиш 2-3000$. Бях намерил един линк дето казваше, че считано от таз година всичките стипендии стават необлагаеми, ама ...поживьом-увидим, до март-април има време да разберем дали е така :P
survivor

Мнение от survivor »

sasho71 написа:
Veliko написа: Ot 2-3 meseca niama danyci na stipendiite maj. Pone na moja check ne mi udyrzat T4 veche.
ами нали това е спора ни с Беки дали ще има данък или не. Те нищо че не ти удържат сега, ама накрая на годината нали ще трябва да ги декларираш и току се наложило да платиш 2-3000$. Бях намерил един линк дето казваше, че считано от таз година всичките стипендии стават необлагаеми, ама ...поживьом-увидим, до март-април има време да разберем дали е така :P
Бяха ми казали че отскоро стипендиите са станали необлагаеми, а преди това не е било така. Ставаше въпрос за постдок. Сега нали разбирате, това не е проверена лично от мен информация.
Благодаря за допълненията!
beckythomas9

Мнение от beckythomas9 »

sasho71 написа:
Аз не споря; споделям опит. Ще се радвам, ако няма данък. :beer: А ако наистина има, няма да е две-три хиляди, а доста повече.
Да допълня, че практически веднага след изтичане на "стипендията" ми ми назначиха финансова ревизия (може би защото ползвах отпуск по майчинство през това време, не зная), но явно не бяхме нарушили нищо с шефа ми, защото повече не ме потърсиха.
Alina

Мнение от Alina »

не знам как е за другите университети, пиша за Ottawa U.

Като се започва магистратура по Икономика, да кажем, имаш графа дали имаш намерение да продължиш за PhD. Съответно чекваш или не това квадратче.

Магистратурата има 3 задължителни и 3 опшънъл предмета. След задължителните 3, ако оценката е -А или още по-добре А или А+, може директно да се продължи за PhD-то, без да се карат опшънъл курсовете.

Друг е въпросът, че нашите дипломи често ги приравняват на по-ниски, и преди да започнеш същинската магистратура често те товарят с 3-6 допълнителни предмета от БАК-а.
Alina
Rick77

Мнение от Rick77 »

Някой знае ли, как стоят нещата със следния казус - продължаване в Канада на докторантура, започната в България, и има ли въобще такъв вариант?
survivor

Мнение от survivor »

Зависи от програмата колко са курсовете. В моята имаше 8 курса (4 задължителни и 4 по избор) и ми бях дали един допълнителен курс от бакалавъърската програма, та ми станаха 9 :shock: В интерес на истината не съм чувала някой друг да е имал толкова много курсове в магистърска програма (не говоря за тези от бакалавърската които могат да ти дадат допълнително), ама знам ли, може и да чуя някой ден.
beckythomas9

Мнение от beckythomas9 »

Rick77 написа:Някой знае ли, как стоят нещата със следния казус - продължаване в Канада на докторантура, започната в България, и има ли въобще такъв вариант?
Какво разбираш под "продължаване"? Едва ли ще можеш формално да го направиш, но можеш да си "пренесеш" кредитите/публикациите (ако са в международни списания) и примерно ще си скъсиш времето до защитата. Ако ти признаят резултатите (ако методологията и използваната техника са на световно ниво) и ако намериш някой, работещ по твоята тема или сходна на нея ще можеш малко по-бързо да приключиш (поне ще знаеш методологията).
Огледай авторите на публикации, които ползваш като референции и виж кой в Канада работи по подобна тематика. Свържи се с тях, а още по-добре помоли ръководителя ти да го направи; може и да успееш. Аз така си избрах единия от рецензентите на дисертацията, който след защитата ме покани на работа при него и така се озовах без време в Канада........
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

beckythomas9 написа:
Rick77 написа:Някой знае ли, как стоят нещата със следния казус - продължаване в Канада на докторантура, започната в България, и има ли въобще такъв вариант?
Ако ти признаят резултатите (ако методологията и използваната техника са на световно ниво).
мдаммм, ти виждала ли си такава в БГ, т.е. аз съм виждал, ама никой не можеше да бачка на таквоз чудо-уред, щото проблема не е само да ти докарат HPLC-to, ами и да има хора които да знаят как да бачкат на него :) Да не говорим, че кат кажеш примерно PCR и те гледат кат гръмнати, демек туй е много сложно и ти си голяма работа :D
Заключено