Ниво на френски след 3 нива на КОФИ?
Най-сетне някой да напише, че е доволен от КОФИ!
Айде сега и аз да се изходя по въпроса: Кофи-то за мен беше много полезно. При желание и възможност за учене, се научава френски на ниво свободно общуване, писане и четене, особености на местния диалект, светват те как и къде да си търсиш работа, наблягат особено на правата ти и как може да си ги търсиш (Merci, M-me Jalbert). Но.... пак зависи от средата (учител, клас и т.п.) :nenam:
Пак там (в КОФИ) намерих много добри приятели - ще ме извинявате съфорумци, ама не българи, а латино-американци!
Моят съвет е да го запишете (Кофи-то), а ако не сте доволни - отказването е много лесно.
Айде сега и аз да се изходя по въпроса: Кофи-то за мен беше много полезно. При желание и възможност за учене, се научава френски на ниво свободно общуване, писане и четене, особености на местния диалект, светват те как и къде да си търсиш работа, наблягат особено на правата ти и как може да си ги търсиш (Merci, M-me Jalbert). Но.... пак зависи от средата (учител, клас и т.п.) :nenam:
Пак там (в КОФИ) намерих много добри приятели - ще ме извинявате съфорумци, ама не българи, а латино-американци!
Моят съвет е да го запишете (Кофи-то), а ако не сте доволни - отказването е много лесно.

По-добре малък ум, отколкото голям цирей!
Благодарим Todd! Сега, както се очертава, ни викат на 5 август в Монтреалския университет, но дали там ще бъдат курсовете, Господ знае... Четох назад във форума, че там не било лошо. Е, Батето в един култов пост е на друго мнение, ама неговият случай е друг: той търсел гаджета и компания там, не някакъв си френски (да е жив и здрав Батето да ни радва с проблясъците си!). Ама да ти кажа и мен много ме радва факта, че има толкова хора доволни от КОФИ. Е, нормално е да има и недоволни. Айде като започне курса след няколко месеца ще споделя и моите впечатления от него, че да имат още повече инфо бъдещите "кофета".
Моето субективно мнение за КОФИ-то е, че това е пълна боза. Просто в Лавал имаше един свестен преподавател и аз нямах късмет да се падна при него. Така че на първия месец го зарязах. Продължих в един езиков център и от преподавателите там бях много доволен. Проблемът е, че няма система за преподаване на език и всичко зависи от конкретния преподавател. Ако той си разбира от работата всички са доволни. Ако не две седмици учиш как да се обадиш на 911 (в моят случай).
"Всяка глупост има си време да стане малка правда дори" - Ахат
Vsi4ko zavisi ot prepodavatelia, lo6oto e, 4e na niakoi darjaven slujitel mu pisva v ofisa i edin den re6ava da stane daskal, 2 nedeli kurs i e gotov. Ot takova ne6to e redno da se biaga kato diavol ot tamian, 6tot obiasnenieto mu po niakakav gramati4en vapros primerno se svejda do: mi taka e, az, nali mi e mai4in ezik, slu6aite me kak govoria i t.n. probliasaci.
Абсолютно разбирам мненията за важността на преподавателя и системата на преподаване. То и това ми беше притеснението за КОФИ -осем месеца (почвам от първо ниво), но какъв ще е крайният резултат? Много е важно да чуеш съвети и мнения, това не е малък период от време. Мойта жена беше 10 год. учителка по немски в специализирана езикова гимназия и тук изкара един тримесечен курс по френски, беше разочарована от лошото качество на системата на преподаване и типигьозлъка на даскалката. Аз съм малко хамав - лесно вдявам, ама трудно си задържам вниманието в една точка (а така език не се учи, знам го, знам го
) и си мисля, че системата и преподавателят ще играят много голяма роля, поне при мен, за научаването на френския...

Напълно разбирам жена ти, ако е преподавала в езикова гимназияts написа:Мойта жена беше 10 год. учителка по немски в специализирана езикова гимназия и тук изкара един тримесечен курс по френски, беше разочарована от лошото качество на системата на преподаване и типигьозлъка на даскалката.

За значението на преподавателя и аз се присъединявам, както и на групата в която си, защото и от групата много зависи. Ако е слаба преподавателят се съобразява с това и преподава по-малко неща. Но по принцип стремежът е да се събират хора с горе-долу еднакво ниво на образование за да няма драстични разлики. Но пак си е въпрос на късмет. Мисля, че със задържането на вниманието нямаш да имаш проблеми. При нас поне си беше истинско забавление, ако естествено се отпуснеш и се опиташ да извлечеш най-полезното за себе си, а не само да търсиш какво е хубаво и какво лошо. Между другото 6 часа, с българската система за преподаване не би могъл да издържи абсолютно никой, накрая всички ще гледат като телета и нищо няма да им влиза в главата. Затова аз харесвам тукашната система и съм много доволна от нея.ts написа:Аз съм малко хамав - лесно вдявам, ама трудно си задържам вниманието в една точка (а така език не се учи, знам го, знам го) и си мисля, че системата и преподавателят ще играят много голяма роля, поне при мен, за научаването на френския...
Един съвет, опитвай се колкото и малко да знаеш и колкото и грешки да правиш да говориш на френски в групата във всеки удобен момент - никакъв английски, никакъв руски, и се моли да няма други българи

bravo написа:Vsi4ko zavisi ot prepodavatelia, lo6oto e, 4e na niakoi darjaven slujitel mu pisva v ofisa i edin den re6ava da stane daskal, 2 nedeli kurs i e gotov. Ot takova ne6to e redno da se biaga kato diavol ot tamian, 6tot obiasnenieto mu po niakakav gramati4en vapros primerno se svejda do: mi taka e, az, nali mi e mai4in ezik, slu6aite me kak govoria i t.n. probliasaci.

ts, за да ти задържи вниманието към материала, на преподавателя не му е нужна някаква супер-система, нито изключителни филологични знания, но единствено са от значение неговите лични качества и умение да те "грабне". А интересните преподаватели, както и интересните хора по принцип, са на изчезване. И на мен ми лазят по нервите ограничени хора.

КОФИ къща не храни,който си го може си го може,останалото е за собственно оправдание.Големият ви проблем е ,че се оставяте по течението и робувате на заблуди на които канадското куче не прощава.Търсете си работа,учете езика в движение и се реализирайте навместо да търкате гащи по кофита и велфер.Давам ви пример със себе си.След два месеца кофи и близо 5 год. в Канада си говоря свободно френски и английски научен на работа или от улицата,сменям провинции и работи като носни кърпички без да се притеснявам,че не съм карал 10,20 нива в любимото ви училище КОФИ.
Старшата пак де изказа компетентно.Joy написа:
Наясно ли си какви жестоки са изискванията за държавна работа към Мин-во............. А интересните преподаватели, както и интересните хора по принцип, са на изчезване. И на мен ми лазят по нервите ограничени хора.
Ако знаеше пък на нас как ни лази по нервите тя?

Док.................
TROUBLEMAKER

V dvata paragrafa si protivore4i6, no ne mi se spori, iavno ti si naiasno s vsi4ki jestoki konkursi iz Quebec. Interesno kak 3ti kurs bac stavat moniteurs/monitrices

Za razlika ot teb az sam v tozi bran6 ta mi e iasno tva-onva. Gledai si sestrinstvoto i ne se mesi v oblasti, kadeto si laik!
Много благодарим за съветите и мненията! Така или иначе ще почнем "КОФИ", а случайно ако не сме доволни от курса или се случи, че критично закъсаме с финансите (щото, както авторитетно казва Гинеса "КОФИ къща не храни") ще го клъцнем. Задължително ще споделя впечатленията си от него - след един, два или осем месеца!...