въпрос за НАЧАЛНИ УЧИЛИЩА
- avve
- Обратна връзка:
значи аз отивам сама с детето си в Кебек, Монреал! Синът ми е на 7.30години, но до септември ще бъде на 8! Още не знам как ще се оправя с процедурата - медицински и виза /като време имам предвид/! Също - тъй като много държа на българсия език искам да попитам имате ли координати на българското у-ще в Монреал и дали ще може да го водя само събота/неделя там? Някой има ли впечатления?
Смятам да приложа схемата - първоначално да наблегна на Кофи, за да имам време да обръщам внимание на сина ми, но явно трябва добре да си премеря нещата - та за това ме интересува дали за детето се взима социал т.е. с какви финанси ще трябва да се оправям без да работа първите месеци?Въпросните курсове по френски веднага ли започват след пристигането или се чака 2-3 месеца?
Благодаря ви пак!
След като си проверих любимите си теми попаднах на една, която е много подходяща и е точно по моя въпрос
Ето я!
http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopic.php?t=1737
Смятам да приложа схемата - първоначално да наблегна на Кофи, за да имам време да обръщам внимание на сина ми, но явно трябва добре да си премеря нещата - та за това ме интересува дали за детето се взима социал т.е. с какви финанси ще трябва да се оправям без да работа първите месеци?Въпросните курсове по френски веднага ли започват след пристигането или се чака 2-3 месеца?
Благодаря ви пак!
След като си проверих любимите си теми попаднах на една, която е много подходяща и е точно по моя въпрос

http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopic.php?t=1737
Savoir c'est pouvoir!
Ako 4aka6 samo 3-4 meseca za kofi, si kasmetliika, maja mi 4aka 7..., ina4e moje6 da se zapi6e6 na frenski bezplaten kurs, no niama da ti pla6tat, kakto ot kofi.
Za deteto, ne te savetvam ot na4aloto da go puska6 i v bg u4ili6teto, 6te go pretovari6 prosto, tuk se u4i do 15h priblizitelno, ako mu otneme6 i sabotata, 6te go pobarka6 napravo.
Polu4ava6 detski, fiksirana suma, bez zna4enie dali si na social ili ne, dali si sama ili sas saprug.
Za deteto, ne te savetvam ot na4aloto da go puska6 i v bg u4ili6teto, 6te go pretovari6 prosto, tuk se u4i do 15h priblizitelno, ako mu otneme6 i sabotata, 6te go pobarka6 napravo.
Polu4ava6 detski, fiksirana suma, bez zna4enie dali si na social ili ne, dali si sama ili sas saprug.
- Леля Екимка
- Диване
- Обратна връзка:
Ми кажи, че идваш в Монтреал де!
Значи според това в кой квартал ще се заселиш , има определена Commission scolaire.
Moга да ти кажа как стават нещата в Commission scolaire de Montreal (CSDM)
На летището още ще ти дадат информация за кварталите и съответната комисия. След това, ако попадаш в района на CSDM, приготвяш акт за раждане на детето + всички документи, с които си влязла в Квебек (виза, сертификат за селекция) + договор за наем (това, за да могат да определят в кое училище ще ходи детето и дали ще ползва училищен автобус - това пък зависи колко далече е училището - ако е над 2 км - има право на автобус).
Отиваш с детето в CSDM на адрес 3737, Sherbrooke Est (aдреса ще ти го дадат на летището).
След като си подала документите в CSDM, чакаш около 2 седмици. Ще получиш писмо, в което ти посочват училището, нивото (8 години = 2 година в 1 цикъл на началното училище).
Детето ще посещава клас д'акьой - там всички са имигранти, учи се френски, математика, музика и физкултура. Учебници няма - целта е детето да привикне с езика, да се научи да чете, да пише и да се изразява на френски. Има право да бъде до 2 години в подобен клас, след което заминава в редовен клас.
Обикновено занятията приключват в 3 часа, ако си заета по това време на деня, можеш да запишеш (платено) детето на сервис дьо гард (за цената ще те излъжа - зависи от училището).
Учебната година започва края на август.
Деца се приемат по всяко време на годината.

Значи според това в кой квартал ще се заселиш , има определена Commission scolaire.
Moга да ти кажа как стават нещата в Commission scolaire de Montreal (CSDM)
На летището още ще ти дадат информация за кварталите и съответната комисия. След това, ако попадаш в района на CSDM, приготвяш акт за раждане на детето + всички документи, с които си влязла в Квебек (виза, сертификат за селекция) + договор за наем (това, за да могат да определят в кое училище ще ходи детето и дали ще ползва училищен автобус - това пък зависи колко далече е училището - ако е над 2 км - има право на автобус).
Отиваш с детето в CSDM на адрес 3737, Sherbrooke Est (aдреса ще ти го дадат на летището).
След като си подала документите в CSDM, чакаш около 2 седмици. Ще получиш писмо, в което ти посочват училището, нивото (8 години = 2 година в 1 цикъл на началното училище).
Детето ще посещава клас д'акьой - там всички са имигранти, учи се френски, математика, музика и физкултура. Учебници няма - целта е детето да привикне с езика, да се научи да чете, да пише и да се изразява на френски. Има право да бъде до 2 години в подобен клас, след което заминава в редовен клас.
Обикновено занятията приключват в 3 часа, ако си заета по това време на деня, можеш да запишеш (платено) детето на сервис дьо гард (за цената ще те излъжа - зависи от училището).
Учебната година започва края на август.
Деца се приемат по всяко време на годината.
Представителна извадка тип "паплач"

-
- Обратна връзка:
Aries, Blagodaria za infoto otnosno Vancouver.
Tova, koeto me uchudva sa skapite detski gradini.

Tova, koeto me uchudva sa skapite detski gradini.
3. За училище - нищо (с изключение ако има някаква по-особена програма може да поискат 100-150 на година). За детската градина - от 600 до 900, но съществуват субсидии за семействата с нисък доход (под 2 минимални работни заплати).
"Скъпите" детски градини всъщност са безплатни, защото при доход в семейството под 2 минимални работни заплати детската градина се поема изцяло от провинцията (има допълнително условие и двамата родители да са заети с: работа, учене или търсене на работа).alexiworld написа:Aries, Blagodaria za infoto otnosno Vancouver.![]()
Tova, koeto me uchudva sa skapite detski gradini.3. За училище - нищо (с изключение ако има някаква по-особена програма може да поискат 100-150 на година). За детската градина - от 600 до 900, но съществуват субсидии за семействата с нисък доход (под 2 минимални работни заплати).
При нарастване на дохода субсидията намаляна пропорционално с около 40 цента на всеки долар горница и при около 3 и нещо чист доход (след данъци и т.н.) става 0 долара.
Идеята е, че който има добри доходи плаща, който няма - не.
Това, че тук в 11 клас се изучава събиране и изваждане е вица. Нещата са много сериозни, когато искаш да учиш.bbb написа:Vicove, vicove....Aries написа: Мога да кажа само, че методите на преподаване, както и подбора на материала и неговото поднасяне са на светлинни години от същите в БГ.![]()
![]()
Когато не искаш те оставят на мира. Въпрос на избор.
- avve
- Обратна връзка:
bravo написа:
Ako 4aka6 samo 3-4 meseca za kofi, si kasmetliika, maja mi 4aka 7..., ina4e moje6 da se zapi6e6 na frenski bezplaten kurs, no niama da ti pla6tat, kakto ot kofi.
То така или иначе не може едновременно да се взима социал и да ти плащат на Кофи, нали така? И не мога да разбера защо е такова натискането за Кофи като можеш да учиш френски пак безплатно и другаде!? Можете ли да ми обясните?
Все пак нищо не се каза и за българското училище - явно няматеу наблюдения!
Благодаря на всички за отговорите ви! Смятам че темата е важна и че трябва да има по-подробна информация за училищата!
То така или иначе не може едновременно да се взима социал и да ти плащат на Кофи, нали така? И не мога да разбера защо е такова натискането за Кофи като можеш да учиш френски пак безплатно и другаде!? Можете ли да ми обясните?
Все пак нищо не се каза и за българското училище - явно няматеу наблюдения!
Благодаря на всички за отговорите ви! Смятам че темата е важна и че трябва да има по-подробна информация за училищата!
Savoir c'est pouvoir!
можеш да си на социал и на КОФИ
безплатно учене на френски vs + "заплата" от КОФИ - около 120 долара на седмица май
от българското училище имаме наблюдения
какво те интересува ?
безплатно учене на френски vs + "заплата" от КОФИ - около 120 долара на седмица май
от българското училище имаме наблюдения

Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
- avve
- Обратна връзка:
ами в общи линии всичко ме интересува за у-щето!
може ли да се посещава само през уикенда и също така само български може ли да се учи? в кой квартал се намира, плаща ли се и ако може някакъв линк!
За кофито и социала мисля, че четох по темите във форума, че не може едновременно да се взимат пари! И сигурно така е редно!
От какво зависи да се чака толкова дълго за Кофи - по 7 месеца....
Че това си е доста време??!!

може ли да се посещава само през уикенда и също така само български може ли да се учи? в кой квартал се намира, плаща ли се и ако може някакъв линк!
За кофито и социала мисля, че четох по темите във форума, че не може едновременно да се взимат пари! И сигурно така е редно!
От какво зависи да се чака толкова дълго за Кофи - по 7 месеца....

Savoir c'est pouvoir!
Линкът е на портала.
http://bgcanada.com/portal/index.php?module=bgschool
Платено е - символично - около 60-70 долара на месец, в зависимост какво включваш там /има и танци-манци и др./. Само в неделя е, 4 часа обучение - главно бг език, математика, история. Провеждат се часовете в колеж Бребьоф, според мен това е квартал Кот де Неж.
КОФИ и социал става, не знам какво си чела
Те парите си ги изчисляват, ти не им се безпокой.
Моя приятелка чака за КОФИ сега 2 месеца.
Друго ?
http://bgcanada.com/portal/index.php?module=bgschool
Платено е - символично - около 60-70 долара на месец, в зависимост какво включваш там /има и танци-манци и др./. Само в неделя е, 4 часа обучение - главно бг език, математика, история. Провеждат се часовете в колеж Бребьоф, според мен това е квартал Кот де Неж.
КОФИ и социал става, не знам какво си чела

Моя приятелка чака за КОФИ сега 2 месеца.
Друго ?
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)