Дали да пробване във федералната

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
BabaPena

Мнение от BabaPena »

Konvertiruemo obrazovanie - obrazovanie vodeshto do poluchavaneto na diploma, koiato se priznava v Kanada direktno, bez da se nalagat priravniavania, dopalnitelni kursove, nabirane na staj i prochie. Ili ako takiva sa nalojitelni to mogat da badat osashtestveni v ramkite na 3 mes do polovin godina.

Primer za konvertiruemo obrazovanie - biologia, himia, fizika, matematika, kompiutarni nauki i prochie. Konvertiruemi zanaiati - shofiori na kamioni, stroiteli, kofrajisti, avtomontiori i t.n.
moni

Мнение от moni »

BabaPena написа:Konvertiruemo obrazovanie - obrazovanie dodeshto do poluchavaneto na diploma, koiato se priznava v Kanada direktno, bez da se nalagat priravniavania, dopalnitelni kursove, nabirane na staj i prochie.

Primer za konvertiruemo obrazovanie - biologia, himia, fizika, matematika, kompiutarni nauki i prochie. Konvertiruemi zanaiati - shofiori na kamioni, stroiteli, kofrajisti, avtomontiori i t.n.
BabaPena, ne mislia, 4e e mnogo to4no tvoeto obiasnenie. Po printzip kogato se govori za konverteruemost na diplomite, tova e po-skoro vapros na darjavno nivo. Ima darjavi, koito imat sporazumenia za vzaimnoto priznavane na obrazovatelnite stepeni, academic programs, kavlivi4aktzii, training... V EU tova e t.nar. Bolonski protocol. Ne mislia, 4e BG ima takova s Canada. E shte kajesh, himiata e edna i sashta nezavisimo kade si, da taka e, ama moje da e razli4en u4ebniat plan i saotvetno neshto, koeto se u4i tuk da ne se u4i v BG, kato konkretni izu4avani predmeti govoria, ne kato absolutnoto znanie za otdelnata nauka, koeto si sashtestvuva po printzip.

Ina4e, ako mojesh da ubedish tvoia prospective rabotodatel, 4e znaniata ti i umeniata sa v unison v mestnite e dobre. No tova e mnogo individualno i kakto mnogo pati e kazano tuk, si e kasmet. Do kolkoto znam ot nash poznat, koito beshe shofior na kamion v USA, kato doide tuk hodi na izpit, ne e polu4il canadian commercial driver's licence avtomati4no, stava duma za Ontario.

Otdelno, 4e vsiaka provitnzia si ima svoite orders i requirements. Ne mislia, 4e moje da se obobshtava lesno.

taka ili ina4e, vseki koito ima bakalavar ot Bg, shte moje sled evaluation da polu4i ekvivalenta na stepenta si v Canada, koito shte e sashto BA. Ot tuk za men nai-lesniat na4in e da se u4i magistarska stepen v Canada, za da moje da si competitive na tukashnia labout market. Taka 4e ne e tolkova beznadejdno. V izvesten smisal nezavisimo v koia spetzialnost, BG obrazovanie moje da svarshi rabota i e konverteruema, zashtoto za tzeli kandidastvane v graduate school ili professional school varshi rabota.
Аватар
Milenka

Мнение от Milenka »

пак във връзка с образованието
на мен не ми стана ясно дали, ако си бакалавър, независимо какъв, можеш да запишеш магистърска, в съвсем различна област...
аз например уча магистърска в БГ - финанси, за неикономисти, по-дълъг е периода на обучение, но е по-висока степен..
има ли такова нещо в канада?
I'll try being nicer if you'll try being smarter.
moni

Мнение от moni »

Milenka написа:пак във връзка с образованието
на мен не ми стана ясно дали, ако си бакалавър, независимо какъв, можеш да запишеш магистърска, в съвсем различна област...
аз например уча магистърска в БГ - финанси, за неикономисти, по-дълъг е периода на обучение, но е по-висока степен..
има ли такова нещо в канада?
Ne vinagi, zavisi ot programata. Ima niakoi, koito za interdisciplinary, tam niama probelm, naprimer European Studies. No takiva programi ima pove4e za humanities i social sciences.

Ina4e za business school, MBA, BA ne e zadaljitelno da e Business administration ili ikonomika. Sashtoi za Law school, BA moje da e anything.
BabaPena

Мнение от BabaPena »

Moni, estestveno che vseki sluchai e razlichen...NO ima klasove diplomi koito se priznavat avtomatichno v Zapadnia sviat, BEZ DOUCHVANE ili s minimalno takova (max 3 mesetsa, osnovno biurokratsia). Ne govoria na izust - az samata imam takava diploma ot BF na SU s koiato sam rabotila po spetsialnostta si v polovin Zapadna Evropa, i s koiato rabotia sega v Kanada.

Ne mojesh da sravniavash MSc molekuliarna biologia ot SU s Injener po osvetlenieto ot MEI ili lekar primerno. Chovek pritejavasht parvia tip diploma ima shans da si nameri rabota po spetsialnostta v Kanada VEDNAGA (t.e. negovite znania i umenia sa konvertiruemi) dokato na vtorite shte im triabvat 1-3 godini za da priravniat.

Ako si naiasno s pazara na truda v Kanada (t.e. ako si si tarsil i namiral rabota s Bg diploma) bi triabvalo da razbirash kakvo imam pred vid i da ne zadalbavash izlishno v 'darjavni niva', protokoli, programi i prochie...

Da se tvardi che vsiako Bg obrazovanie e konvertiruemo do izvestna stepen e smeshno, pri polojenie che ima diplomi koito mogat da se izpolzvat as is ZA DA SI NAMERI CHOVEK RABOTA PO SPETSIALNOSTTA i takiva koito iskat 1-2-3 godini douchvane...

Kolkoto do shofiorite na kamioni - v povecheto provintsii naistina ne stava avtomatichno, no opiten vodach moje da si izdarji izpitite (3) za clas 1 v Manitoba primerno za 4-6 sedmitsi, koeto e edin napalno razumen srok za 'priravniavane'.

Sas zdrave!
moni

Мнение от moni »

BabaPena написа:Moni, estestveno che vseki sluchai e razlichen...NO ima klasove diplomi koito se priznavat avtomatichno v Zapadnia sviat, BEZ DOUCHVANE ili s minimalno takova (max 3 mesetsa, osnovno biurokratsia). Ne govoria na izust - az samata imam takava diploma ot BF na SU s koiato sam rabotila po spetsialnostta si v polovin Zapadna Evropa, i s koiato rabotia sega v Kanada.

E, dokolkoto razbiram imash i PhD ot Germany, taka, 4e ne znam dali BG degree e tova, koeto ti pomaga ili PhD-to. Moje bi e po-pravilno da se govori ne za diplomi, ami spetzialnosti i obrazovatelni stepeni. Malko spetzialnosti varviat tuk, no pak advanced degree dori i v ne tolkova varvejna spetzialnost, pak moje da ti svarshi rabota..

Ne mojesh da sravniavash MSc molekuliarna biologia ot SU s Injener po osvetlenieto ot MEI ili lekar primerno. Chovek pritejavasht parvia tip diploma ima shans da si nameri rabota po spetsialnostta v Kanada VEDNAGA (t.e. negovite znania i umenia sa konvertiruemi) dokato na vtorite shte im triabvat 1-3 godini za da priravniat.

Da, saglasen sam, 4e mikrobilog ima po-golemi shansove, no pak da ne zabraviame, 4e PhD degree nosi mnogo po-goliamo credibility otkolkoto samo BS v sashtata spetzialnost i to ot BG.

Ako si naiasno s pazara na truda v Kanada (t.e. ako si si tarsil i namiral rabota s Bg diploma) bi triabvalo da razbirash kakvo imam pred vid i da ne zadalbavash izlishno v 'darjavni niva', protokoli, programi i prochie...

NE se zadalbavam, tova e vajno. V EU naprimer, ako u4ish meditzina v Krakov (tam ima niakakavuniversitet, kadeto prepodavat i na angliiski), mojesh s tazi diploma da rabotish v UK, bez izpiti i tn. Taka, 4e takova vzaimno priznavane na diplomite ne e tolkova nevajno "darjavno" vapros4e.

Da se tvardi che vsiako Bg obrazovanie e konvertiruemo do izvestna stepen e smeshno, pri polojenie che ima diplomi koito mogat da se izpolzvat ZA DA SI NAMERI CHOVEK RABOTA PO SPETSIALNOSTTA as is i takiva koito iskat 1-2-3 godini douchvane...

Ako obi4ash, 4eti vnimatelno, kazah, 4e BG diploma e konverteruema za tzeli prodaljavane na obrazovanie v graduate ili professional school.Ne e smeshno, tai kato, kakto napisah, vsiaka edna BG stepen e konverteruema, zashtoto vaz osnovata na neia, sled evaluation, shte polu4ish kanadskia i ekvivalent, koeto e EXTREMELY vajno za educational purposes. Tozi ekvivalent se opredelia na baza horarium, 4asove, krediti, kakto iskate go nari4aite. Dori po bg standarti, 3 g ot BG universitet, kato horarium, mnogo 4esto e dostata4en za 120 kredita po US i Canadian sistema za bakalavar. Naprimer na moiata MA degree ot SU v US mi dadoha ekvivalent Bakalavar, ama v Kanada e MAster. Tova, koeto e vajno v slu4aia e faktat, 4e imam equivalent na CA degree i s tazi si BG diploma moga da kanidadstvam vav vseki kanaski universitet. taka 4e za obrazovatelni tzeli, BG diploma e konverteruema, kato STEPEN, razli4no e na pazara na truda v smisal na konkretni umenia i znania. V poslednia slu4ai ne e zadaljitelno da e konverteruema i v pove4eto slu4ai ne e.
Kolkoto do shofiorite na kamioni - v povecheto provintsii naistina ne stava avtomatichno, no opiten vodach moje da si izdarji izpitite (3) za clas 1 v Manitoba primerno za 4-6 sedmitsi, koeto e edin napalno razumen srok za 'priravniavane'.
Sas zdrave!
Последно промяна от moni на Съб Апр 08, 2006 10:30 pm, променено общо 3 пъти.
moni

Мнение от moni »

Da se tvardi che vsiako Bg obrazovanie e konvertiruemo do izvestna stepen e smeshno, pri polojenie che ima diplomi koito mogat da se izpolzvat as is ZA DA SI NAMERI CHOVEK RABOTA PO SPETSIALNOSTTA i takiva koito iskat 1-2-3 godini douchvane...

Da dobavia - ako BG ti stepen ne beshe konverteruema, nemtzite niamashe da te pusnat da pravish napravo PhD, ami shtiaha da te pokaniat moje bi da izkarash edin bakalavar pone pri tiah, za da kandidatstvash za PhD programata.
Razbirash li sega za kakvo stava duma?
ina_mk

Мнение от ina_mk »

Kato povdignal temata da otgovorja i az na Baba Pena :D
4e 6te se u4u -nikoi ne se e samnjaval,no pone znae6 za kakvo e i 4e i 10 godini da kagem sled tova 6te ima6 snosen givot, a detzata ni -vazmognost da izbirat. Tova smelo go zajavjavam, za6toto mi e spetzialnost(sotziolog sam), 5 god. sam go u4ila i go razbiram - i za moite vnutzi ne6tata njama da se opravjat, za6toto e svarzano s promjana na na4ina na mislene, a tova ne stava s edno-dve pokolenia. Az moge da giveja dobre 4ak na starini, no za detzata mi ima smisal. Dori samo tova da e - pak 6te se mahna. Taka 4e da ne mi govorjat razni hora, 4e sled 30 givota svar6va, za6totot njama ne iskam, ima ne moga , a 6tom iska6 - moge6 i az sam re6ila, 4e 6te zaminem, 6te u4a ne samo frenski, no i vtora magistratura,no otkazvam da izgnia tuk.
I za final samo edno ne mi e jasno - za6to prikazkite na ve4e oti6lite se razli4avat tolkova ot tezi, na koito sega im te4e protzedurata :roll: :?:
Neka kadeto i da otidem ne zabravjame otkade sme tragnali i 4e nikoi ne se e rodil vi6ist
nikito

Мнение от nikito »

ina-mk, пуснах ви ли4но, получихте ли го? моля да ми отговорите
moni

Мнение от moni »

ina_mk написа:Kato povdignal temata da otgovorja i az na Baba Pena :D
4e 6te se u4u -nikoi ne se e samnjaval,no pone znae6 za kakvo e i 4e i 10 godini da kagem sled tova 6te ima6 snosen givot, a detzata ni -vazmognost da izbirat. Tova smelo go zajavjavam, za6toto mi e spetzialnost(sotziolog sam), 5 god. sam go u4ila i go razbiram - i za moite vnutzi ne6tata njama da se opravjat, za6toto e svarzano s promjana na na4ina na mislene, a tova ne stava s edno-dve pokolenia. Az moge da giveja dobre 4ak na starini, no za detzata mi ima smisal. Dori samo tova da e - pak 6te se mahna. Taka 4e da ne mi govorjat razni hora, 4e sled 30 givota svar6va, za6totot njama ne iskam, ima ne moga , a 6tom iska6 - moge6 i az sam re6ila, 4e 6te zaminem, 6te u4a ne samo frenski, no i vtora magistratura,no otkazvam da izgnia tuk.
I za final samo edno ne mi e jasno - za6to prikazkite na ve4e oti6lite se razli4avat tolkova ot tezi, na koito sega im te4e protzedurata :roll: :?:
Neka kadeto i da otidem ne zabravjame otkade sme tragnali i 4e nikoi ne se e rodil vi6ist
Na poslednia ti vapros, moga da kaja, 4e e normalno mneniata before i after da sa razli4avat, shtoto ot BG opredeleno neshtata izglejdat po -rozovi. No za obrazovanieto te podkrepiam, ne e kasno i si zaslujava. Az v momenta sam graduate student v Canada i moga da kaja, 4e tova sa mi dve ot nai-hubavite godini izobshto i 4e udovletvorenieto i stimula, koito imam tuk, ne sam imal nikoga v BG kato student, zashtoto viarvam v tova koeto pravia i vijdam, 4e si zaslujava i ve4e po4va da se izplashta.
nikito

Мнение от nikito »

мони, ще бъдеш ли така любезен да дадеш повече инфо за образованието си, казваш 2 години. това за приравняване на БГ-диплома ли го направи и по каква специалност. моля те не ни отказвай инфото. благодаря
а, колко кеш ти излезе всичко, моля
moni

Мнение от moni »

nikito написа:мони, ще бъдеш ли така любезен да дадеш повече инфо за образованието си, казваш 2 години. това за приравняване на БГ-диплома ли го направи и по каква специалност. моля те не ни отказвай инфото. благодаря
а, колко кеш ти излезе всичко, моля
S BG si magistarska stepen sam kandidatstval v UofToronto. Prieha me s palna stipendia v spetzialnost ot social sciences. Living expenses sa za moia smetka, no po malko sam rabotil on campus i drugoto ot spouse-a mi. Pridrujavashti sapruzi i saprugi v Canada imat pravo sa rabotiat.
nikito

Мнение от nikito »

мерси за инфото, ако греша поправиме, значи за две години ти си изкарваш кетап по специалността, която са ти приравнили от (имаше агенция за тази работа, ама не се сещам) и вече с канадската тапийка може да си бачиш, и кеф брате, мангите ще текнат, естествено требва мънинко пот на чело и малко да те опознаят хората.
разбирам, че тюишъна е поет от спиендията ти, а евридей експенса е за сметка на вас двамата като семейство.
ами звучи ми добре.
moni

Мнение от moni »

nikito написа:мерси за инфото, ако греша поправиме, значи за две години ти си изкарваш кетап по специалността, която са ти приравнили от (имаше агенция за тази работа, ама не се сещам) и вече с канадската тапийка може да си бачиш, и кеф брате, мангите ще текнат, естествено требва мънинко пот на чело и малко да те опознаят хората.
разбирам, че тюишъна е поет от спиендията ти, а евридей експенса е за сметка на вас двамата като семейство.
ами звучи ми добре.
Spetzialnostta mi ne sa ia priravnili, ami sa mi priznali degree-to ot BG. Taka meet-vam requirements za BA degree, koeto traibva da imash ot recognized university, za da mojesh da kanidadstvash v graduate school. Tuk v Canada si karam vtoro MA i to niama nishto obshto s predishnoto. To i bez tui v BG edno vreme vsi4ki, koito u4iha 5 g v SU stavaha magistri.
Az daje ne razbiram kakvo e zna4enieto na priravniavane, ama karai. Ako se ima predvid trasfer na krediti ot BG universitet, da moje, no nikoga pove4e ot 2-3 semestara, shtoto u4ebnite planove sa razli4ni.
Последно промяна от moni на Нед Апр 09, 2006 2:02 pm, променено общо 1 път.
moni

Мнение от moni »

BabaPena написа:Konvertiruemo obrazovanie - obrazovanie vodeshto do poluchavaneto na diploma, koiato se priznava v Kanada direktno, bez da se nalagat priravniavania, dopalnitelni kursove, nabirane na staj i prochie. Ili ako takiva sa nalojitelni to mogat da badat osashtestveni v ramkite na 3 mes do polovin godina.

BabaPena, ti post-doc li pravish v Manitoba?
Заключено