mika написа:
Благодаря на Ombudsman и на JOY за информацията!
Сега....Аз също мисля, че е по-добре да прескочи "Клас д акьой" ако е възможно. Май не съм съвсем запозната

, но в този клас само език ли се учи? т.е. след като го завърши дъщеря ми тепърва ще започва 1- ви клас

?!? Май ако е така ще се наложи да търся квартал без имигранти и съответно без такъв клас. Освен това си мисля, че ако пусна дъщеря си на летен лагер за 2 месеца тя ще се справи с езика в 1-ви клас.
Има ли нещо, което мога да направя оттук (тъй като ще заминем чак след 5 месеца)? Например да я запиша на уроци по френски, да я уча в къщи на френската азбука (тя българската вече я знае, както и да смята до 10, да брои до сто и с малки затруднения да познава числата до сто...- моя заслуга

)
И бихте ли ме ориентирали тогава за квартал без имигранти, където ще може да започне веднага "нормален" 1-ви клас?
Още една амбициозна майка.

Това не е упрек, а ми напомня за мен и мислите ми преди да замина. Изобщо не се притеснявай за детето си. И без азбуката /българската/ и числата до 100 с лекота ще е сред най-добрите. Това е 1000 % сигурно - не съм видяла българчета с проблеми в училище. За летен лагер ще те посъветвам да не тормозиш детето и финансите си първата година. Изобщо няма да му е необходим, а по-скоро ще сте му необходими вие, за да се адаптира към новия свят - вашето присъствие и новите откривателства. Ако пристигнете и го дадеш на летен лагер, където се говори чужд език, спазват се странни нови правила, живее в нова страна, която не познава, без старите си приятелча - това със сигурност ще причини голям стрес, без да е било необходимо. Аз много исках да дам моето дете след приемния клас на летен лагер - да учи езика, защото според мен не го знаеше, но нямах тази възможност. Като тръгна есента в нормалния клас нямаше никакъв проблем - нито с децата, нито с учителите.
Не съм съгласна, че трябва да се прескача приемния клас - той дава достатъчно добра основа за тукашното училище. За пример ще ти дам моето дете, което е съвсем нормално /не гениално/. След клас дакьой в момента в нормалния клас е най-добро - прави диктовките без грешка /за разлика от местните/, пише с ръкописни букви /пак за разлика от местните/, смята с числата до 1000 /местните - до 10

/ и т.н., а е в 3 клас :idea: Учителката изобщо не може да повярва, че се справя толкова добре с френския след клас дакьой. След въпросния клас, в нормалния имат часове за допълнително изучаване на френски език /точно за такива деца/, от които всички имигрантчета бяха отписани точно на 2 седмица, защото се справят по-добре с писмения френски от местните.

Виждала съм неща, написани от съученици на детето ми /кебекарчета/ и направо не мога да се начудя на неграмотността и безхаберието /главно родителското/ по отношение на собствения им език. Що се отнася до разбирането - често детето ми ми превежда какво говорят по телевизията на квебекски. Никакви проблеми с говоренето също.
Изводът е: спокойно, те се справят по-добре от нас само им е необходимо спокойствие и подкрепа.