Ecole Internationale

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Гост

Мнение от Гост »

mika написа:
Благодаря на Ombudsman и на JOY за информацията!
Сега....Аз също мисля, че е по-добре да прескочи "Клас д акьой" ако е възможно. Май не съм съвсем запозната :oops: , но в този клас само език ли се учи? т.е. след като го завърши дъщеря ми тепърва ще започва 1- ви клас :shock: ?!? Май ако е така ще се наложи да търся квартал без имигранти и съответно без такъв клас. Освен това си мисля, че ако пусна дъщеря си на летен лагер за 2 месеца тя ще се справи с езика в 1-ви клас.
Има ли нещо, което мога да направя оттук (тъй като ще заминем чак след 5 месеца)? Например да я запиша на уроци по френски, да я уча в къщи на френската азбука (тя българската вече я знае, както и да смята до 10, да брои до сто и с малки затруднения да познава числата до сто...- моя заслуга :oops: :D )
И бихте ли ме ориентирали тогава за квартал без имигранти, където ще може да започне веднага "нормален" 1-ви клас?
Още една амбициозна майка. :P Това не е упрек, а ми напомня за мен и мислите ми преди да замина. Изобщо не се притеснявай за детето си. И без азбуката /българската/ и числата до 100 с лекота ще е сред най-добрите. Това е 1000 % сигурно - не съм видяла българчета с проблеми в училище. За летен лагер ще те посъветвам да не тормозиш детето и финансите си първата година. Изобщо няма да му е необходим, а по-скоро ще сте му необходими вие, за да се адаптира към новия свят - вашето присъствие и новите откривателства. Ако пристигнете и го дадеш на летен лагер, където се говори чужд език, спазват се странни нови правила, живее в нова страна, която не познава, без старите си приятелча - това със сигурност ще причини голям стрес, без да е било необходимо. Аз много исках да дам моето дете след приемния клас на летен лагер - да учи езика, защото според мен не го знаеше, но нямах тази възможност. Като тръгна есента в нормалния клас нямаше никакъв проблем - нито с децата, нито с учителите.

Не съм съгласна, че трябва да се прескача приемния клас - той дава достатъчно добра основа за тукашното училище. За пример ще ти дам моето дете, което е съвсем нормално /не гениално/. След клас дакьой в момента в нормалния клас е най-добро - прави диктовките без грешка /за разлика от местните/, пише с ръкописни букви /пак за разлика от местните/, смята с числата до 1000 /местните - до 10 :roll: / и т.н., а е в 3 клас :idea: Учителката изобщо не може да повярва, че се справя толкова добре с френския след клас дакьой. След въпросния клас, в нормалния имат часове за допълнително изучаване на френски език /точно за такива деца/, от които всички имигрантчета бяха отписани точно на 2 седмица, защото се справят по-добре с писмения френски от местните. :shock: Виждала съм неща, написани от съученици на детето ми /кебекарчета/ и направо не мога да се начудя на неграмотността и безхаберието /главно родителското/ по отношение на собствения им език. Що се отнася до разбирането - често детето ми ми превежда какво говорят по телевизията на квебекски. Никакви проблеми с говоренето също.

Изводът е: спокойно, те се справят по-добре от нас само им е необходимо спокойствие и подкрепа.
mika

Мнение от mika »

Ombudsman написа:
.......... спокойно, те се справят по-добре от нас само им е необходимо спокойствие и подкрепа.
Ombudsman, JOY , благодаря ви за хубавите и успокоителни думи! :beer:
Възмжно е и да се откажа от идеята за летен лагер, но...тогава ще се наложи единият от двама ни да не работи поне до октомври... :shock: Всъщност доколкото разбирам за детска градина (за синът ми) също ще се чака доста... :( При това положение летните месеци май ще бъдат посветени на адаптация, домашен уют, разходки... :D - за децата и единият от нас. А другият ще трябва да компенсира с доста работа... :roll: Какво да се прави, идеален вариант май няма, нали :?:
Гост

Мнение от Гост »

Хубава идея за разходките и адаптацията. Много смело обаче е предположението, че още в първите месеци бихте могли и двамата да започнете работа /освен ако не е в производството/. Просто е трудно намирането на такава. Освен това имате две малки деца - те имат нужда от вас при тази голяма промяна. А малкото дете май ще почне матернел есента, ако има навършени 5 г. към 1 октомври. Тъй че - на есен - с песен. А вие - на трудовия пазар. :wink:

Уточнение: училището тук започва в края на август - между 22 - 28.
MechoPuh

Мнение от MechoPuh »

Ombi, ti si sakrovishteto n aforuma. Super si. Da jivee.
Kaji si adresa na peshterata da ti pratia 2 burkana s med :P
mika

Мнение от mika »

MechoPuh написа:Ombi, ti si sakrovishteto n aforuma. Super si. Da jivee.
Kaji si adresa na peshterata da ti pratia 2 burkana s med :P
Аз пък ще изпратя 2 пъти повече :lol: ...стига да открия пещерата :wink:
Ombudsman, синът ми ще бъде на 4г. и 7 месеца (роден е януари 2000г.), тъй че май няма да стане за матернел есента. :(
Но дай боже "наесен наистина да е с песен"! :P

:beer: :beer: :beer:
survivor

Мнение от survivor »

Ot 4-godishna vazrast deteto mozhe da poseshtava prematernelle. Pomislete i za tozi variant.
mika

Мнение от mika »

survivor написа:Ot 4-godishna vazrast deteto mozhe da poseshtava prematernelle. Pomislete i za tozi variant.
Toва е много интересно!
Извинявай, но какво представлява прематернела? :roll:
Би ли ми дала малко повече подробности :?:
:beer: :beer: :beer:
survivor

Мнение от survivor »

Mika, ami moi poznati si dadoha deteto na prematernelle, kogato to beshe na 4 godini. Kazvat, che sa dovolni. Samo che prematernelle ne se predlagal vav vsyako uchilishte, taka che ako zapishete deteto si mozhe bi shte vi se nalozhi da minavate po-dalag pat. Ne znam dali predlagat uchilishten avtobus v tozi sluchai, pak i te edva li shte mogat da mi kazhat, zashtoto tyahnoto uchilishte e tochno do tyah. Ako naucha neshto novo shte ti saobshtya.
Гост

Мнение от Гост »

Прематернел има във всеки квартал. Не е задължителен и е платен - между 5 и 30 долара на ден. Обучението е само между 9 и 12 часа. Възможно е да се ползва "гардерито", на училището към което е "прикачен" матернела. За това се плаща допълнително. В някой "прематернел" има "входен изпит", за да видят дали детето е зряло, за да бъде обучавано. В прематернел обикновено обучението е и на френски, и на английски. Четат се приказки, пеят песнички, разхождат се, социализират се :P , числата до 10, рисуват, буквите ... Аз съм написала в "Дискусионния форум към темата за образованието" :wink: разни видове, които се предлагат.
Joy

Мнение от Joy »

Темата ми стана много актуална, защото се оказа, че изпитът е след месец... :? Има ли и други постъпващи в интернационален секондер?
Вълнувам се повече,отколкото на собствените изпити.
Какъв ли е конкурса приблизително? Разбрах,че в нашето училище ще има 120 приети и изпитът продължава 4 часа. Ако молбите са 1600 като в Университета като постъпвах (там също 120 приеха),мале,мале! :shock:
Joy

Мнение от Joy »

Моля Кольо и Любо да преместят темата където и е мястото, че се вдигна не точно където трябваше... :roll:
olga
Обратна връзка:

за училища

Мнение от olga »

Драги съфорумци!
Дали някой не може да ми съобщи, в какво училище мога да си запиша децата, ако смятам да живея на ул.Jean Talon Est и как става това още оттук, от БГ, дали има някакъв сайт с училища?Не е е зле да имам такава информация за интервюто, което ще е след 4 дена :shock:
Joy

Re: за училища

Мнение от Joy »

olga написа:Драги съфорумци!
Дали някой не може да ми съобщи, в какво училище мога да си запиша децата, ако смятам да живея на ул.Jean Talon Est и как става това още оттук, от БГ, дали има някакъв сайт с училища?Не е е зле да имам такава информация за интервюто, което ще е след 4 дена :shock:
Олга,училището ще ви избере училищната комисия на място според адреса ви. Ти имаш право на избор може би за частни училища... :roll:
Няма я Омби-тя по-професионално би ти отговорила,но...колкото мога,толкова!

Никой ли няма да се обади за интернац. у-ще?
И тези модератори ще си гледат ли работата или ще си пият пиенето? :wink:
Заключено