anito, ако не си носила лещи до сега не се знае дали имаш поносимост към тях. Бих ти препоръчала да си направиш преглед в оптиката, който предполагам ще ти струва нещо. В България правеха опит с поносимостта на зеницата към чужди тела (за около 1 час). Тук си имат изисквания и правила, без които едва ли ще минеш, т.е. няма да е просто да отидеш и да си купиш лещи със съответния диоптър. Имай предвид, че тъй като лещата е върху зеницата, разстоянието е скъсено и съответно диоптърът е по-малък. Трябва да ти препоръчат какъв диоптър лещи да носиш - обикновено с 0,5 по-нисък от този с очила. Положителното на лещите е, че стабилизират диоптъра и не позволяват да се увеличи. Ако искаш можеш да си поръчаш и цветни лещи, така ще си сменяш цвета на очите редовно

Ако имаш и астигматизъм е даже строго препоръчително да носиш лещи. Недостатъкът е, че ако е висок астигматизмът ще трябва да поръчваш всеки път лещите си предварително, а няма просто да казваш този и този диоптър и те да ти ги продават като топъл хляб

. Ако е нисък - около 0,5 % - ще ти се коригира от само себе си с носенето на нормална леща.
Поддържането не ми се струва комплицирано, както това беше в началото. Аз започнах с български лещи и разтвори през 1993 година, които смених с американските Bausch & Lomb през 1995. Имаше разтвори за почистване, други за съхранение и трети за промиване. Сега всичко е един разтвор. Освен това ако лещите се носеха през целия ден почваха да парят в окото и беше наложително да се махнат за през нощта и окото да си почине. Със сегашните лещи доста се е променило положението. Можеш да ги оставиш 3 дена и 3 нощи в очите си без да ги сваляш и няма проблеми, достатъчно е да си овлажняваш зениците отвреме навреме (продават в Жан Котю много хубави капки за очи, които са полезни и за хора, които нямат проблеми с диоптри - Визин) и се чувстваш прекрасно. Разбира се, има и лещи, които ти ги "инсталират" в окото и там остават 1 - 2 - 3 - 6 месеца, след което ти ги махат и слагат нови, т.е. не се занимаваш с разтвори и поставяне-махане всеки ден, те си стоят в очите ти. Можеш да избереш и вариант да си купуваш лещи на всеки 2 седмици или всеки 3 месеца. Варианти безброй, зависи от теб какво ще ти хареса най-много. Без да съм консервативна, моят предпочитан вариант вече 12 години е този на лещи с годност (според българските стандарти) 1 година, които се свалят всяка вечер. Операцията отнема секунди - сваляне, слагане и няма неприятно усещане. И от финансова гледна точка това е най-добрия вариант, но и очният комфорт, според мен, е добър.
Относно съхраняването на лещите : те се продават херметизирани в пластмасови контейнери, на които си пише срока на годност (обикновено имат 10 годишен такъв). Преди да отвориш контейнера нищо не може да увреди годността на лещата. Съхраняват се в хладилника, т.е. за предпочитане е да са на хладно, за да им се запази еластичността, но по принцип нищо не им става ако ги оставиш и на стайна температура. Не съм носила твърди лещи, нищо не мога да кажа за тях, освен че в България бяха доста по-скъпи, а и променят релефа на окото. Ако има още нещо да те интересува да обясня - питай.
Забравих да кажа, че съм носила преди лещите очила - май около 6 години. Изобщо не е сравнима видимостта с тази на лещите, която е същата като при здрави очи, изчезна ми главоболието, болките от рамките зад ушите (възможно е просто да са били лошо направени) и неудобството при упражняването на различни спортове изискващи слънчева защита или др. Хелиоматичните стъкла не ми помагаха да избегна страничното осветяване, а непрекъснатото почисване на стъклата ме изнервяше. :cajsi: