baubau написа:явно хората , които пишат въобще не са си направили труда да потърсят добре платена работа в БГ . такава има и естествено не е само с прословутите връзки .
ако имате достатъчно мисъл в главата си какво точно се търси и какво се иска от вас , и ако изчакате , което е нормално - не познавам хора , които на 2 месец от търсене са се уредили с добра работа - тогава се успява .
познавам доста хора , които получават заплати , съизмерими с европейските за подобни позиции и са кандидатствали , за да бъдат избрани , а не са ги пуснали с парашута .
виждам , има доста песимисти , но факт е , че работа има , стига да можете правилно да се рекламирате и да инвестирате и в себе си .
а за хотела в банско - ако ще чакаш на приход от нощувки в петък и събота , за два-три месеца в сезон , а и зимната ваканция на учениците , да , може би ще живееш добре , но в банско , .....
И аз съм на същото мнение, няма за какво да го плашите човека, познавам хора, които се върнаха от чужбина, някои успяха, други не, то и тия дето емигрираха не са всички успели, а в Банско си има туристи и през лятото, и през есента, много си е готино тука, само да ми даваха и повечко парички
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
И колко получават тия с "Европейските заплати"?
В БГ-то има единствено смисъл да се върнеш за кратко ако имаш връзки да откраднеш нещо (например като шеф на агенция, заместник министър, и т.н.) и после пак за заминеш, защото колкото и пари да имаш, инфраструктура не можеш да си купиш...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Много мои познати заминаха за САЩ с идеята да отидат, да видят за какво иде реч, да постоят година-две и да се върнат...
Ха познайте дали се върнаха (за нещо повече от лятна почивка де)?
Има страни, в които се ходи на гурбет, и после се връщаш тук да си харчиш доларчетата...
Канада не е от тях, доколкото знам.
Ако условията у нас бяха добри (или поне само с една-две степени по-ниски, отколкото в Канада), кой ли щеше да се вдигне да ходи на майната си, вместо да си стои тук?
Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...
По-добре временни неуспехи, отколкото временни успехи!
Ima li niakoi koito e zapochnal rabota ,kakvato iska da raboti bez vruzki ili puk da e chul za niakoi drug ,koito e zapochnal taka?
Molia vi ,s nai-dobri chuvstva,razkagete mi za takiva sluchai...
Moge bi az neshto sum chernogleda ili ne sliapa,no ot 5 godini sum na "trudoviia pazar",rabotia v mnogo dinamichna i otvorena sreda i chestna duma ne sum chula ili vidiala da stane neshto sluchaino .
Vinagi niakoi e chovek na niakogo ili chovek na choveka na niakogo.Viarno e ,che niakoi se utvurgdavat i uspiavat da pokagat kachestva,a drugi ne,no vuprosut e povche v shansa izobshto da zapochnesh.
Много се изписа по тази тема. Бих искал и аз да ви кажа нещо от гледната точка на човек върнал се от САЩ преди 3 и половина години и скоро заминаващ за Канада. Възможностите и кариерата в България са особено животно. Естествено, че ти трябват връзки, но понякога връзки означава просто да познаваш хората в професионалната среда в която работиш. И когато се отвори място, някой се сеща за теб и те вика. След това бачкаш здраво и се издигаш. Проблемите са че издигането е адски трудно (както и навсякъде по света) и заплатата не расте с темповете с които желаеш. Върнах се в България по семейни причини и след това постепенно започнах да работя. След това получих предложение от голяма държавна институция, чийто ръководител беше наблюдавал моята работа. Минаха още две години в които правех това за което съм учил и бях доста добре. След това в България се върна испанския циганин, а заедно с него и цяла кохорта лизачи, които след като спечелиха изборите ми направиха живота черен. Естествено напуснах и останах на свободна практика. След 8 месеца ме наеха чужденци, които ми плащат изключително добре (повече от това, което ще взимам на 40 часова седмица като мияч на чинии в Монреал), но работата не ме кефи изобщо. Работя на още няколко места и може да се каже че с жена ми връзваме двата края доста добре. Защо си тръгваме отново? Първо защото ми писна работата ми да се оценява по политическа линия. Второ защото в частните компании шуробаджанащината е разгонила фамилията на всичко. Трето защото когато работиш в чуждестранна компания винаги те гледат като местен абориген, каквото и да правиш и никой няма да ти предложи да се преместиш в лондонския офис на фирмата. Четвърто защото тук сигурността е химера. Имам в предвид, че каквото и да работиш може нещо да се прецака и то независещо от качеството на твоята работа и да после да нямаш изобщо работа. Пето защото в пазара нама многообразие. Аз работя нещо специфично с което се занимават 3 фирми в България. В Канада са над 200. Тук съм бил на ръководни длъжности и в трите и точно в тази в която най-исках да работя (а тя е държавната) нещата се прецакаха политически.
Естествено, че съм наясно, че същият тип връзки важат навсякъде по света. Но за разлика от тук познавам доста хора, които влизаха в бизнеса преди 3 години и сега кариерите им вървят с пълна пара. Естествено говоря за колеги от Лондон, Мюнхен и Торонто. Много съм наясно и с факта, че за да стигна професионалното си ниво в България в Канада ще ми трябват 15-20 години. Тоест по-вероятно е това никога да не стане. Тогава остава бъдещето на децата, които имат право на по-добър избор от този, които са ми предложили моите родители. Така че, ако се върнем на първоначалния въпрос - ами връщането тук е въпрос на избор. България има добри и лоши страни, зависи какво искаш да правиш. Имам приятели с честен бизнес, които печелят по няколко хиляди долара на месец. И те никога няма да напуснат страната, защото живеят достойно и добре. А също така обаче работят по 14-16 часа на ден и не са мутри. Няма нищо невъзможно, стига да ти е интересно.
Mnogo tochno, smyatam che e izlishno da se dobavya neshto. Vsichko kazano po-gore, moje da se otnese kam koya da e godina ot novata deistvitelnost (sled 1990g) v BG.
P.S. Samo za snimkata -az polkovnika si go predstavyah po-star i kosata...- po taka, po voennomu
blagodaria ti za podrobnia, obektiven i izcherpatelen otgovor
uspeh v Canada
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
alexa написа:Ima li niakoi koito e zapochnal rabota ,kakvato iska da raboti bez vruzki ili puk da e chul za niakoi drug ,koito e zapochnal taka?
Molia vi ,s nai-dobri chuvstva,razkagete mi za takiva sluchai...
Moge bi az neshto sum chernogleda ili ne sliapa,no ot 5 godini sum na "trudoviia pazar",rabotia v mnogo dinamichna i otvorena sreda i chestna duma ne sum chula ili vidiala da stane neshto sluchaino .
Vinagi niakoi e chovek na niakogo ili chovek na choveka na niakogo.Viarno e ,che niakoi se utvurgdavat i uspiavat da pokagat kachestva,a drugi ne,no vuprosut e povche v shansa izobshto da zapochnesh.
аз започнах работа така - завърших и обиколих селата около софия в радиус на 60 километра и си намерих селце с доста жители и без стоматолог. това беше преди 3 годинки беше много готино да си бачкаш и да не зависиш от някого. после си намерих и втора работа (там може би имах връзки защото беше кабинета на жена ми ) и сега си ходя и на двете. знам, че ще кажете като съм толкова добре защо ще заминавам и ще ви отговоря предварително - работи ми се по специалността, а тук в българия добрата стоматология е химера и затова са виновни същите онези 250лв месечно от които се оплакват толкова много хора. за възможността за избор на децата ми и сигурността на живот - ще видя и ще пиша след време от личен опит. Иво
baubau da si gleda rabotata. Bez vrxzki ne mojesh da a si namerish rabota. Shte dam sledniiat primer moia priiatelka chaka okolo godina da ia urediat da raboti vxv fabrika za boiia za kosa. Ne iskam da ti kazvam kak se raboti za 200lv. na 3 smeni po 12 chasa. Ot okislitelia i izsvetlia kosata i vsichki kosxmcheta po otkritite chasti na tialoto.Napravi si smetka za belite i drobove. I vsichkata tazi smrad na 40"C. Ako si na 25 moje i da namerish neshto , no ako si na 30 prosto zabravi:). A pxk ako si i glava na semeistvo da znaesh, che gi obrichash gi na glad!
I tuk ima rabota samo ce hubavata e za vrazkarite.Ako ne si vrazkar ste im varsis na vsickite rabotata a pak nakraia te ste polucavat visokite zaplati.C'est la vie!!!
A kolkoto do tia s biznesa ,moze da si izkarvat cestno parite no sa natrupali kapital vednaga sled 1990.Uvi az sam se rodil po-kasno i ne mozah da namaza!!!