Шнорхел,реших да ти пусна марината за шашчета тук,за да мога да добавям и да ползват рецептите всички. Мисля,че за много ще бъде добре дошло...Наближава сезона.
Пържоли:
1-Свински пържоли се начукват,солят,добавя се пипер. Леко се начукват пак,слагат се в съд като се редуват с лук нарязан на колелца. Заливат се с марина: На 1 кг. месо,2 с.л. заквасена сметана,2 с.л. майонеза,1 кутия бира (така че да покрива на 3/4). Затваря се плътно и се оставя да престои 3 часа (без хладилник). Мариноване с бира не се препоръчва за по-дълго време.
1- Месото се подготвя по същия начин и се нарежда в съд редувайки с лук на колелца,но преди да се нареди в съда се намазва с мед. След нареждането се залива със сос "Териаки"
Китайска марина за всякакво барбекю:
на 1 кг. месо:
В блендера се слага 1 средна глава лук (на едри парчета)+50 мл. олио+30 мил. балсамик+30 мл. тъмен соев сос+подправки по избер:
-за любители на люто:
1-2 чили или 1 с.л. лют сос (BBQ pepper mix, chili mix...)
Всичко се разбива до еднородна маса. Нарязаното месо за слага в керамичен или стъклен съд,залива се с марината и добре се размесва. Слага се в хладилника под тежест за 1 нощ.
Соевият сос може да се замени на Уорчестер, Oyster или Teryaki.
За пилешко може да се добави чесън и къри. За крилца(Buffalo wings) олиото се замества с мед, а прясното чили е задължително. За риба,оцета се замества с лим. сок (2 лим. на кг.),а от подправките-бял пипер+индийско орехче+зехтин. Маринова се 2 ч.
Пилешки шишчета:
Пилешкото филе се нарязва на парченца,посипва се с 1 ч.л. кориандър, 2 ч.л. сладък червен пипер+ черен пипер и сол. Залива се с бяло сухо вино,чесън и лук. Маринова се около 1-2 часа.
Свински шишчета:
За 3 кг. свинско:
50 гр. подправка за барбекю
1,5 с. л. сол.
1 ч.л. черен пипер
360 гр.(300 мл.) кисело мляко
Няколко супени лъжици кетчуп за барбекю
3 глави лук нарязани на дребно
5-7 пера зелен лук нарязан
Месото добре се измесва и се маринова 1 нощ в хладилника. за 3-4 ч. до печенето се добавят 3 с.л. майонеза.
2- На 2-3 кг. свинско-4-5 гл. лук нарязани на колелца +2 бутилки сухо бяло вино + 2 кофички кисело мляко по 500 гр. Подправки: хмели-сунели, червен пипер, черен пипер, пипер,индийско орехче и карамфил. Маринова се 1 нощ. Това е грузинска рецепта. Аз много обичам хмели-сунели като подправка и я купувам в руските магазини.
Марина за свински ребърца:
1 кг. свински ребърца
0,5 ч.л. сол
0,5 ч.л. пипер
1 ч.л. люта паприка
4 скилидки чесън(изстискани)
2 с.л. мед
2 с.л. доматен сос
2 ч.л. кафява захар
2 с.л. сос от сладка соя (kecap manis)-от китайските магазини
Всичко се смесва,намазват се ребърцата и се оставят в хладилника за 1 нощ.
Винаги съм харесвала шишчета мариновани в алкохол. Според мен много по-добре размеква месото от оцет и придава особен вкус
На 2 кг. месо (свинско)
4 глави лук
100 гр. коняк или водка
1 ч. оцет
сол,пипер и вряла вода
На дъното на тенджера се реди лук със сол и пипер,плътно се реди месото като добре се осолява. Слой лук,слой месо. Оставя се за 1-2 ч. в хладилника и се залива с коняка и оцета+ горещата вода така че да покрие. Залят се маринова мин. 2 денонощия.
2/ 3-4 с.л.олио,1-2 с.л. лим. сок, 2-3 с.л. коняк, сол,пипер.
За пържоли. Мариноват се 1-2 часа.
3/ 1/8 л. червено вино, 4 с.л. олио, 2 гл. лук (нарязани на колелца), 4 скилидки чесън (нарязан на колелца), 1 даф. лист, 1 ч.л. розмарин, 1 ч.л. тим. Месото се маринова 3-4 часа.
4/ 1 гл. лук нарязана на колелца, 1 с.л. захар,1 ч.л. горчица, 1/8 л. зехтин. Постно месо нарязано на дребно се маринова 12 часа.
Разговаряла съм често с разбиращи от шишчета мъже относно марината и много честно съм чувала мнения,че тя в никакъв случай не трябва да съдържа оцет. Сега е на мода мариноване с газирана вода,бира,силен алкохол,кисело мляко и майонеза, но не и оцет.
Ние последно правихме с бира.
Вместо газирана вода използват всякакви газирани напитки от типа на кока-кола. Добре се маринова с концентрат от нар. Към пилешко и свинско много добре върви пресен джинджифил.