колко от нас се надяват на покана за лятна сесия 2010 година

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
Karadjova

Re: колко от нас се надяват на покана за лятна сесия 2010 година

Мнение от Karadjova »

Здравейте, ето че и моите три месеца след подаването на док. минаха. И днес получих писмо с искане на документ-липсващ.
"Votre livret d/ assurence sociale depuis 2005"
Аз съм започнала работа 2005.До тогава съм учила.
Моля за помощ, това от НОИ ли трябва да е или,,?!! :?:
Благодаря ви предварително. И колегите от Плд да пишат :)
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

Livret d'assurence sociale май се превежда като "осигурителна книжка" - такава трябва да си водят самоосигуряващите се лица, защото сами са си работодател. Иначе ако си работила за работодател, би трябвало да не ти искат такова нещо, а да си удостоверяваш стажа само с трудова кинжка.
Ако може да кажеш какво и как си работила и какво си пратила за да го докажеш, може би ще можем по-добре да ти помогнем.
Karadjova

Мнение от Karadjova »

Превода ми е ясен, ама какво точно трябва да представлява не.
До 2005 бях студентка-завърших 10.2005 и веднага започнах работа като химик в фарм, завод,От там си ми плащаха осигуровките(от моята заплата).И от тогава все така.Нямам прекъсване в стажа и осигуровките.
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

Представлява една книжкака, в която самоосигуряващите се лица си вписват кой месец какви осигуровки си внасят. И веднъж в годината ходят при един инспектор със всички вносни бележки от банката и тази ми ти книжка, инспектора ги преглежда и ако няма грешки - заверява вписаното до момента.

Ти представила ли си копие от трудовата ти книжка, в която да е вписан стажа ти като химик във фарм. завод?
Karadjova

Мнение от Karadjova »

разбира се,Документи за стажа съм изпратила-трудова книжка.Винаги до сега съм била на тр, договор,Не съм била като самоосигуряваща. А и доста дни са ми дали , за да им го изпратя 90дни
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

В такъв случай не ми хрумва какво да те посъветвам, но може би някой друг от форума ще знае. В краен случай можеш да им отговориш че работещите по договор в БГ не попълват осигурителна книжка и няма как да им пратиш такава. Ако са имали предвид справката от НОИ - по-добре да се уточни по мейл, за да е ясно че това искат да им пратиш. Не се притеснявай да им искаш уточнение по мейл - на мен винаги са ми отговаряли точно и бръзо.
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Не изпадайте в буквоядство и педантизъм. Нека не забравяме, че наименованията на документите които посочват имиграционните са според трудовото законодателство на Квебек и Канада, а не според всяка отделно взета държава по света, от която е даденият кандидат-имигрант. Така че когато няма точен еквивалент на даденият документ т.е. съвпадащ напълно по форма и съдържания с изисквания, се праща аналогичните според българското законодателство. Ако пък искат документ, който хептен го няма в страната ни и никой не може да го издаде, се пише обяснително писмо за това и хората престават да искат на босия цървулите.

В случая е ясно, че искат сведение за осигурителният стаж за да видят дали ще се припокрие с трудовият такъв. Това е форма на проверка за истинността на трудовият стаж. И след като няма осигурителна книжка за работещите по трудов договор следва да се извади едно удостоверение от НОИ за осигурителният стаж и да се изпрати.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
zorbat

Мнение от zorbat »

и аз си мисля че трябва дкумент от НОИ че си с непрекъснати осигурителни права. Ние пратихме такива бележки първоначално. Плаща се 12 лв мисля и става за срок от един месец, като си носиш трудова книжка в НОИ, която оставих там и която си я получих обратно когато си получих документа. Документа е доста смешен! При мен беше от 2 реда:-) защото съм работила на две места. И за това чаках един месец и платих 12лв:-)
Провери във вашия НОИ, може и по-бързо да стане! Успех!
Ако си ползвала майчинство през това време приложи и бележка от работодателя, че по време на майчинството се водиш на работа към съответната фирма и си с непрекъснат тр. стаж
успех!

ПС Има ли вече покани за интервю или сертификати директно?
DCS Vienne - 09.11.2009
Visas - 19.01.2011
Arrivee au Quebec - 22.03.2011
Karadjova

Мнение от Karadjova »

Благодаря на Linko i Zorbat!
Аз също стигнах до този извод, но е добре да се потвърди от поне двама още.
Още в понеделник отивам в НОИ, да питам, че както адресната ми регистрация е в Пловдив, а по лична карта съм в Ст. Загора, може да се наложи и до там да ходя. :)

не съм разбрала за покани.Май е рано още.
zorbat

Мнение от zorbat »

мисля че няма да има проблем за Пловдивския НОИ! Успех
И аз съм от СЗ:-)
DCS Vienne - 09.11.2009
Visas - 19.01.2011
Arrivee au Quebec - 22.03.2011
MVM

Мнение от MVM »

И на нас ни дойде писъмце днес... искат за двама ни:
-трудови книжки (бях изпратил сертификат от работодателя);
-доказателство за платени осигуровки;
-доказателства за платен ДОД;
И всичко това от 2004 (от тогава съм започнал работа).
Още нещо: изпратихме копия на оригиналните преводи: оригиналите са копирани с печат от нотариус, тези подпечатани копия са преведени и защипани, ние изпратихме техни копия, както и други кандидати... в писмото обаче пише: не приемаме тези копия, изпратете ни отново оригиналните, подпечатани копия и оригиналите на преводите.
Та така, действаме :)
Ето и текстът, ако все пак нещо не съм разбрал правилно:

......et aurions besoin pour vous et votre epouse du (des) document(s) suivant(s):

Justificatifs officiels supplementaries de votre experience professionnelle depuis 11-2004: carnet de travail regulierement mis a jour, attestation de paiement des cotisations sociales et attestations annuelles de paiement des impots sur le revenu.
Аватар
nedelcheva_n

Мнение от nedelcheva_n »

добре де нали има списък с документи които трябва да се изпратят, как решават че искат още?
MVM

Мнение от MVM »

Всъщност според мен са същите, искат да разберат 2 неща:
-дали още са в сила, т.е. дали още работиш
-да са сигурни, в случай на самоосигуряване, или по друг начин казано - дали не лъжем.

Дано бързо нашите организации издадат документите. До колкото разбрах - от НАП се взима Декларация 1, в която има инфо за осигуровките и платения ДОД, годишно (както го искат в нашия случай).
Аватар
nedelcheva_n

Мнение от nedelcheva_n »

Много ме стряскат тия допълнителни док.,защото мъжа ми е безработен от 2008г. той е придружаващ кандидат и нали е длъжен в нашата страна да се самоусигурява(всъщност не съм на ясно дали трябва ) ама не се осигорява. Да не вземат сега да искат някакви щури документи?
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

nedelcheva_n написа:Много ме стряскат тия допълнителни док.,защото мъжа ми е безработен от 2008г. той е придружаващ кандидат и нали е длъжен в нашата страна да се самоусигурява(всъщност не съм на ясно дали трябва ) ама не се осигорява. Да не вземат сега да искат някакви щури документи?
Според нашето законодателство е длъжен да се самоосигурява само ако има фирма и то ако не е подал декларация за спиране на дейността. Ако няма фирма е длъжен да се осигурява само за здравно осигуряване върху мининалния осигурителен доход и това не се признава за осигурителен стаж, така че ако поискат нещо, би трябвало да декларирате че е бил безработен, а ако е бил регистриран в Бюрото по труда - може да си извади бележка от там, че за съответния период е бил безработен.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Публикувай отговор