Мишо, взимам си забележка относно използването на нецензурна дума и се извинявам на съфорумците. Това е прецедент за мен, не съм си позволявала да окачествявам и обиждам някой обаче, за разлика от теб, приятелю. Не съм богопомазана тук и ако не си забелязал, аз проблеми нямам с хората, които имат много инфо, образовани са и споделят това с другите. Имам проблеми с безпочвените коментари след всяка дума, написана във форума. Тези дни много хора ти намекнаха нещо (трябваше да се замислиш), но ти си се хванал за мен. След това, което прочетох последните 3 дни, не можех да остана безучастна. Изразих и мнение за работещите жени в отговор на твой пост:
Misho76 написа:Аз лично не бих се хвалил,че съм учил 10 дни френски пред хора с изискани сертификати или върнати.Но сме различни!
А победата никой не може да ти я отмени!Въпросът е как с минимум познания ще се оправиш там или пак госпожите ще издържат къщите.....

, на което ти реагира така:
tonich написа:Misho76 написа:Да ме дразнят жените,че работят ли?Ни най-малко!Такива мъже сте си избрали,влачете си ги ако щете на Чукотка!Те пак ще доучват френски и вие ще си бачкате и на 45 години като се изхабите там ще ви заменят с някоя я мулатка ,я друга към 25 годишна,да чукнем баса?Така се получава в Канада обикновено,свиквайте с тази идея!
Ти имаш ли връзка с главния мозък изобщо?

Ако ти си си избрал жена, която е съгласна да я издържаш, проблема си е твой. Аз със сигурност не съм влачила мъжа си през съвместния ни живот. Тук решихме да учи – първо малко френски, после да изкара местен сертификат – 1 година, пред възможността да придобие майсторски сетификат след 8000 часа труд в неговата професия като помощник. В избрания от нас вариант, професионалната му реализация ще е много по-бърза, а и заплащането – доста по-високо.
Относно изхабяването мога да ти кажа, че работя от 10-ти клас, последните 10 години – денонощно и тук няколко пъти ми казаха, че са мислили, че дъщеря ми (която е на 18) ми е приятелка...А за жените тук - живот и здраве – ела ги виж и пак ще говорим.
Относно професията ти - това е професията на съпругата ти, а ти май беше горски инженер със стаж в мобилните комуникации. Предлагам да спрем до тук. Аз поне повече няма да пиша и да се заигравам с теб. Не го приемай лично – целта беше да вдъхна увереност на съфорумците, на които им предстои интервю, защото всяка кандидатура е уникална и наистина нещата са в техни ръце. Който умее да чете и да отсява инфото, би трябвало да го е разбрал.
Сигурно ще бъде интересно за съфорумците, които взеха и ще вземат сертификати какви са перспективите и как се развиват бг имигрантите тук. Преди това едно уточнение – учете френски, докато чакате визите, но имайте в предвид, че колкото и да сте учили, тук като дойдете, ще разберете, че има много за наваксване с езиците. Най-малкото защото в бг няма къде да практикувате.
И така – вариантите са следните:
1/ Вариант 1 - идеалния вариант – и двамата сте добре и с френския, и с английския (визирам и двата, защото в Монреал например по-голямата част от обявите са с изискване за владеене на 2-та езика – в сфери като администрация, счетоводство, финанси, здравеопазване, застраховане, услуги, търговия и др.) – подавате по 20-30 СВ-та и да кажем с известна доза късмет и без местна диплома, се намърдвате някъде на 3-я месец.
2/ Вариант 2 – широко разпространен сред всички нации – лежите 3 месеца, 1-я ден на 4-я месец подавате документи за социал и търсите работа на черно по възможност вечер, за да можете през деня евентуално да учите френски има-няма година и половина-две. После може от амплоато да ви изпратят да учите нещо, за да се сдобиете с местен сертификат или диплома. И така минават 3-4-5 години, без да сте постигнали нищо.
3/ Вариант 3 – ако сте добре с френския или английския, директно записвате я колеж, я университет – зависи от специалността и поставената цел. Ако учите в дневна форма, имате право на финансова помощ под формата на пребурс (
http://www.afe.gouv.qc.ca/" )– това е месечна стипендия, част от която е заем. След като завършите, имате гратисен безлихвен период, през който ако не върнете частта на заема, започва да се олихвява. Ако сте 4-членно семейство и двамата учите, размера на стипендията ще е около 1800 на месец – сума, напълно достатъчна да се издържате, докато учите. Ако можете и да работите същевременно, ще имате невероятния шанс да се сдобиете с прослувутия канадски стаж. Аз точно това направих – работя по 4 часа в банка и уча сертификат счетоводство.
Към колегите –на мен ми евалюираха дипломата от бг на магистър счетоводство, но тук за работа с магистратура, без местен стаж трудно може да се мисли – трябва доста късмет. За държавна служба няма проблем, стига да минете изпита и да имате достатъчно време да чакате да ви извикат на интервю.
4/ Вариант 4 – хващате се на каквато и да е обща работа (има доста – със задоволително ниво на езика) и си бачкате така до края на живота. За разлика от бг, тук с 10-12 долара на час ще можете да си плащате сметките и да се храните и обличате.
Не претендирам за изчерпателност. Надявам се, че ще ме допълнят или опровергаят съфорумците с повече опит тук. Все пак аз съм само от 7 месеца в Канада.