Пари до БГ и закупуване на имот?

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
shnorhel
Мнения: 1
Регистриран на: Пон Юни 27, 2016 1:16 pm

Пари до БГ и закупуване на имот?

Мнение от shnorhel »

Някой борил ли се е с превод на пари по банки и пренасяне на сумата за деклариране? Банковите трансфери доста скъпи излизат.
miteto
Модератор
Мнения: 11161
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 3:26 am
Местоположение: Toronto

Re: Пари до БГ и закупуване на имот?

Мнение от miteto »

shnorhel написа: Сря Юли 08, 2020 12:48 pm Някой борил ли се е с превод на пари по банки и пренасяне на сумата за деклариране? Банковите трансфери доста скъпи излизат.
Пробвай с тези, излизат по-евтино от банков превод:
https://transferwise.com/ca
Аватар
7George
Мнения: 9645
Регистриран на: Съб Яну 21, 2006 12:42 pm
Местоположение: Calgary

Re: Пари до БГ и закупуване на имот?

Мнение от 7George »

И колко скъпи, ако 40 CAD са много, какъв имот си тръгнал да купуваш? Сомо дето имаше чакане за трансфера, близо седмица календарна отива.

А на читавите банки всичко им става отлайн, даже и до клона не трабва да хидиш физически. Само парите да са в сметката ти и да знаеш данните на получателя.

"пренасяне на сумата за деклариране" - това какво значи: ходене до БГ с парите в джоба ли?
Последно промяна от 7George на Сря Юли 08, 2020 3:23 pm, променено общо 1 път.
Embrace your climate change!
Аватар
roumensp
Мнения: 15285
Регистриран на: Сря Мар 28, 2007 7:38 pm
Местоположение: Далеч от наполеонки и дзифт

Re: Пари до БГ и закупуване на имот?

Мнение от roumensp »

7George написа: Сря Юли 08, 2020 3:13 pm И колко скъпи, ако 40 CAD са много, какъв имот си тръгнал да купуваш? Сомо дето имаше чакане за трансфера, близо седмица календарна отива.
Може би има впредвид конверсията в друга валута, едва ли българската му сметка е в канадски долари, а курса на банките далеч не е от най-изгодните.
Аватар
7George
Мнения: 9645
Регистриран на: Съб Яну 21, 2006 12:42 pm
Местоположение: Calgary

Re: Пари до БГ и закупуване на имот?

Мнение от 7George »

БГ сметката трябва да е в евро и тогава се конвертират автоматично.
Embrace your climate change!
ivannklv
Мнения: 98
Регистриран на: Съб Апр 25, 2009 4:10 pm

Re: Пари до БГ и закупуване на имот?

Мнение от ivannklv »

Единствената банка, в която можеш да отвориш сметка в канадски долари е ОББ, така че да не губиш от курсови разлики. Можеш да си прехвърлиш парите онлайн ( или лично ) от канадската сметка директно в ОББ - пробвано е. Колкото до пари кеш - над 10 000 долара трябва да ги декларираш на излизане от Канада ( има форма, която сваляш онлайн, попълваш и оставяш на летището). Същата сума я декларираш на влизане в БГ. Нямаш ограничение на сумата, стига да я декларираш на излизане от Канада и влизане в БГ. Все пак е добре да имаш документ от банка в Канада, че парите са изтеглени. Това е в случай , че искаш да спестиш комисионните по трансфера и не се притесняваш да носиш голяма сума в брой. Работил съм с митнически служители в Торонто и след разговори с тях ( а и с колегите им на летище София ) съм го пробвал няколко пъти. Успех.
Аватар
Vedren
Мнения: 1552
Регистриран на: Пет Сеп 28, 2012 5:15 am
Местоположение: Hull City - срещу премиера

Re: Пари до БГ и закупуване на имот?

Мнение от Vedren »

Отваряте си сметка в УСД или Евро в банка в БГ.
Купувате си от мен УСД или Евро.
Депозирате си купените от мен УСД или Еврото в банка в Канада и ги трансферирате за 40 кад долара.
Няма обмяна в банки, няма негативни изненади.

1. Мите тази онлайн фирма дето си я дал върши работа до 1000 кад, долара. До тази сума става с копие от шофьорска книжка. Над 1000 долара ще ти поискат повече документи от колкото иска банката ти в Канада. Сканирани в специален формат и пратени онлайн за одобрение което отнема доста време. Отделно се намират в Литва и ако фалират ( което не е невъзможно ) ходи си търси парите в Литва.

2. За 40 кад не си срура да мъкнеш 100 000 - 200 000 Евро в кеш ( нали ще се купува имот )

3. Дори и да направите това с ОББ и канадска сметка там ще се озовете с 300 000 кад в БГ банка.
Само че цената на имота е в Евро или Лв. Ще се налага да сменяте тези 300 000 кад само в ОББ на какъвто курс те определят и ви гарантирам че няма да е добър. Трудно ще ви извадят 300 000 кад в кеш за да ги смените другаде. А и другаде да намерите курса пак няма да е добър защото в БГ няма търсене за КАД. Курса е добър за валути които лесно и бързо се продават като УСД или Евро. КАД не е между тези валути.
Pavel M
батката - оригиналът
Мнения: 10043
Регистриран на: Нед Сеп 27, 2015 11:18 am

Re: Пари до БГ и закупуване на имот?

Мнение от Pavel M »

ivannklv написа: Пет Юли 10, 2020 1:40 am Единствената банка, в която можеш да отвориш сметка в канадски долари е ОББ, така че да не губиш от курсови разлики. Можеш да си прехвърлиш парите онлайн ( или лично ) от канадската сметка директно в ОББ - пробвано е. Колкото до пари кеш - над 10 000 долара трябва да ги декларираш на излизане от Канада ( има форма, която сваляш онлайн, попълваш и оставяш на летището). Същата сума я декларираш на влизане в БГ. Нямаш ограничение на сумата, стига да я декларираш на излизане от Канада и влизане в БГ. Все пак е добре да имаш документ от банка в Канада, че парите са изтеглени. Това е в случай , че искаш да спестиш комисионните по трансфера и не се притесняваш да носиш голяма сума в брой. Работил съм с митнически служители в Торонто и след разговори с тях ( а и с колегите им на летище София ) съм го пробвал няколко пъти. Успех.
тук бих поспорил малко от личен опит.
миналото лято тръгнах да си отварям сметка в канадски долари в българска банка.
клиент съм на обб от много години ,но те ми отказаха да ми отворят сметка в канадски долари защото не поддържали сметки в тая валута.
обиколих почти всички банки и навсякъде получих отказ.да не ги цитирам.
единствено фибанк имаха опция за сметка в канадски долари и там я отворих.

относно онлайн банкирането да прехвърлиш пари от канадска банкова сметка към българска такава е невъзможна.можеш да го направиш само ;лично; като се явиш в клона на банката си в канада и заявиш трансфера.

в канада интернационален трансфер от банковата си сметка онлайн не можеш да направиш.можеш да трансферираш онлайн само в канада.

някой ако знае нещо по вече моля да ме поправи.
По силен от СПИНА по страшен от РАКА сега за сега си остава ПРОСТАКА
davidT
Мнения: 593
Регистриран на: Съб Фев 11, 2012 12:12 am

Re: Пари до БГ и закупуване на имот?

Мнение от davidT »

Кое е по-сигурно,стабилна,сериозна банка или малко неизвестно чейндж бюро и то на некъв българин ? :) 100% не ползвайте услугите на БГ бюрото на по- горният елемент Vedren,който умишлено или не
е пропуснал да ви каже най-важното,а именно на какъв курс ще ви продаде :rofl: там е подготвил големите секири

-няма никакъв,ама абсолютно никакъв смисъл да купувате УСД в Канада и да ги носите в БГ /два пъти ще превалутирате/ нещо което собстеника на дюкана отгоре пак е пропуснал да напише/тоя път очевидно от незнание ! :D Имотите в БГ отдавна не се продават в УСД

-не само ОББ предлага сметка в канадски долари(ако изобщо го правят както е отбелязал батката).ПИБ го прави още от 15г и лично аз съм имал две такива сметки там през годините.За момента не мога да твърдя със сигурност че още предлагат сметки в КАД,но може да се обадите и да питате

-най-голямата брадва е превалутирането КАД-ЕУР .Най-добрия курс на превалутиране ще получите в БГ, а не в Канада.Защото канадските банки признават само две валути КАД и УСД,останалото за тях е екзотика и режат яко с курсови разлики. Затова отворете сметка в КАД в ПИБ/или ОББ/ и после превалутирате по техния курс.Когато сумата е голяма ви свързват с началник и ще ви дадат много по-добър курс от обявения им на сайта.Лично проверено.А иначе най-добрия курс го дават тези ,понеже работят онлайн с форекс пазара и курса им се ъпдейтва от там ежечастно https://tavex.bg/obmen-na-valuta/ може да ги ползвате като ориентир

-подгответе и документи за произход на парите,понеже е БГ 100% ще ви искат такива
"Mатематически гарантирано е,че Биткоин e обречен"
Powered by Мосю Geek
Аватар
Vedren
Мнения: 1552
Регистриран на: Пет Сеп 28, 2012 5:15 am
Местоположение: Hull City - срещу премиера

Re: Пари до БГ и закупуване на имот?

Мнение от Vedren »

Кое е по-сигурно,стабилна,сериозна банка или малко неизвестно чейндж бюро и то на некъв българин ? :) 100% не ползвайте услугите на БГ бюрото на по- горният елемент Vedren,който умишлено или не
е пропуснал да ви каже най-важното,а именно на какъв курс
Само да спомена че бюрото го има вече 18 години и няма някой който да е недоволен или излъган.

Няма банка в Канада или БГ която може да ви предложи по добър курс от мен. Банката трябва да изкарва пари, има акционери които искат печалба и девиденти всяка година, има генерален директор който получава милиони на края на годината като бонус. Аз нямам акционери с които трябва да се съобразявам, не получавам бонуси на края на годината. Няма никакъв риск за вас. Вие ми давате вашите пари аз ви давам моите на момента.
Риск има с фирмата която ви предлага Митето и тези в БГ. Тавекс. На тях им давате парите си а те ви обещават че след 3-5 дни ще ги пратят някъде си в някаква сметка. Само че ако фалират прези тези 5 дни ходете се жалвайте на арменския поп. Същото важи и за банката ви в Канада до 100 000 долара КАД са ви гарантирани от гаранционен фонд. Фонда не важи за сметки в друга валута освен КАД в Канада.
В БГ е още по лошо. Там са ви гарантирани до 100 000 лв или 50 000 Евро. Питайте хората които имаха пари в КТБ над 100 000 лв колко получиха и след колко време. :)

Никой не ви кара да купувате УСД аз го казах като пример само. Ако купувате имот в Мексико, Флорида, Калифорния, Коста Рика, Панама и на много други места ще е в УСД цената на имота.
След като имота в БГ е в Евро купете си Евро от мен което Евро ще ви продам на по добра цена от банка в БГ. По същите причини които съм изброил по горе. Ако банките бяха толкова добри в обмяната нямаше да съществуват бюрата. За да съществуват бюрата от хиляди години от както има пари значи предлагат по добри курсове от банките. :)
Аватар
Kan_Tangra
Мнения: 5866
Регистриран на: Пет Апр 02, 2004 2:40 am
Местоположение: България

Re: Пари до БГ и закупуване на имот?

Мнение от Kan_Tangra »

Аз също съм прехвърлял доста пъти в канадски долари в ОББ. Таксите са 35-40$. И евентуално още 30-40лв в бг. Няма превалутиране.
Да сменяш големи суми в чейндж или да ги пренасяш кеш е абсурдно.

п.с. 3пъти погледнах датите на мненията, май съм виждал тая тема 2-3 пъти вече.
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг


ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
Аватар
roumensp
Мнения: 15285
Регистриран на: Сря Мар 28, 2007 7:38 pm
Местоположение: Далеч от наполеонки и дзифт

Re: Пари до БГ и закупуване на имот?

Мнение от roumensp »

Kan_Tangra написа: Нед Юли 12, 2020 2:51 pm п.с. 3пъти погледнах датите на мненията, май съм виждал тая тема 2-3 пъти вече.
Сигурно ... и преди хора са питали по тоя въпрос. А тия ОББ дадоха ли ти добър курс като ги обърна в левове или евро ?
Аватар
optics
Модератор
Мнения: 11751
Регистриран на: Пет Юли 23, 2004 6:39 am
Местоположение: Victoria, BC

Re: Пари до БГ и закупуване на имот?

Мнение от optics »

Един френд който живее и работи в Силициевата долина от около 25 години си е купил земя в района на Сунгурларе.
Не смятам, че е безумие. Но кака ви по- ги разбира тия работи.

Аз в Българска банка държа български пари. По този начин като превеждам/ ми превеждат от/до други български банки, няма превръщане на валути.

ПО въпроса за имотните сделки в България. Последните ми впечатления са, и предполагам не се е променило, че цените се дават в евро, пазарлъка минава в евро и накрая ти привеждат евро. Щото тоя дето купува апартамента ти, ги е изкарал в Евро и да не се превръщат.
Тъй че, стъргача поне за това е прав - с единия крак сме в еврозоната.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
optics
Модератор
Мнения: 11751
Регистриран на: Пет Юли 23, 2004 6:39 am
Местоположение: Victoria, BC

Re: Пари до БГ и закупуване на имот?

Мнение от optics »

davidT написа: Съб Юли 11, 2020 11:58 pm Кое е по-сигурно,стабилна,сериозна банка или малко неизвестно чейндж бюро и то на некъв българин ? :) 100% не ползвайте услугите на БГ бюрото на по- горният елемент Vedren,който умишлено или не
е пропуснал да ви каже най-важното,а именно на какъв курс ще ви продаде :rofl: там е подготвил големите секири
Не познавам Хълка и не го ендорсвам, но горното е безмислица и подигравка с интелекта на клиента.
Аз в подобни случаи просто питам, например: - за да получа Хикс норвежки крони, колко канадски долара ще ми вземете?
Обикновено разговора следва така:
- Игрек долара
- И това е всичко включено?
- Да!
- Ми айде тогава.


Курса въобще ама въобще не ми дреме какъв е, по простата причина че някъде може да изглежда по-нисък но да има някакви чарджове които се добавят. Задаваш по-горния въпрос на банката по телефона, задаваш същия на бюрото и веднага ти е ясно къде да идеш. Без да знаеш курса! От моя личен, многократен опит - НЕ в банката. Включително - НЕ в моята канадска банка, където си получавам заплатата.

Да питаш за курса е малко като тия дето питат - колко ще плащам за тая кола на месец. Вместо "колко ще ми излезе тотал тая кола?".
Приликата е че съсредоточавайки се в детайлите пропускаш цялостната картинка (ака дъ биг пикча)
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
roumensp
Мнения: 15285
Регистриран на: Сря Мар 28, 2007 7:38 pm
Местоположение: Далеч от наполеонки и дзифт

Re: Пари до БГ и закупуване на имот?

Мнение от roumensp »

За България не знам, но в Канада банка няма да ти даде по-изгоден курс от чейндж-бюро.
Има смисъл само за големи суми, разбира се.
Публикувай отговор