По-скоро селяндурите, са расли в гора, несъобразявайки се с нищо и никого, нямайки грам етикет и етичност и поставяйки наглостта като ценност с максимален приоритет.Pyrelight написа:Абе, то тебе те разбрахме, че в гора си расъл...Чудно ми е, как ли се оправяш сега в Софето, дето всички са учтиви и навсякъде ти дават път?
Не искам нищо повече от това да има някакъв ред и реципрочност. Аз давам път винаги, когато смятам че е редно. Но мразя да ми се отнема това право, когато е редно друго.
По-скоро "в гора расли" е определение за хора, които не се съобразяват с другите по никакъв повод.
И не, не са всички учтиви в София. Но поне се съобразяват малко повечко.
Разбира се, зависи от квартала/заведението/магазина/деня от седмицата/часа и тн.
Т.е. зависи от прослойката, която движи на определеното място в определеното време.
Например, събота наобед, в Кауфланд шансът да срещнеш нагли и невнимателни хора, и семейства е доста по-голяма, отколкото през делничен ден в 6-7-8 вечерта.
Също, в Надежда и Люлин е доста по-вероятно да те засичат и да ти пречат да се включиш, отколкото в Центъра, Изток, Младост или Дианабад.
Също, младите сами хора са доста по-толерантни, отколкото някакви закоравели селяндуре, с просташки вид (а вероятно и без образование), дошли от кой знае кой край на Бгто, и мъкнещи орда чавета.
При хората средна възраст и среден и по-висок интелект, има всякакви, и толерантни и нетолрантни. Като там нещата по-скоро опират до комплекс, и вярването, че щом си малко забогатял, то непременно си нещо повече от другите. Като 100% мерят хората по външните финансови белези - кола, дрехи, кола и пак кола. За щастие, тази странна порода не е мнозинство.
Чудно как с една друга група (по-интелигентни) хора се разминаваме (пеш или с кола) като по вода, гладко и бързо, а в другия случай няма как да не се издразниш на простотията и селянията у хората.
Същото като да общуваш с тебе.