1. Длъжна ли съм да извадя български паспорт на дъщеря ми, която е родена в Канада, но има и български акт за раждане, изваден преди 6 години. Няма и не е имала до сега, никакъв друг български документ, а само канадски паспорт. Цялото семейство ще летим до България за 2 седмици. Трябва ли да й вадя задължително български паспорт? Ще имаме ли ядове при излизането от България, ако няма такъв, но и двамата родители ще сме с нея? Дочух страшни случки за отказване да пуснат децата на границата и изпускане на полети и почва леко да ме гони параноята
 . Аз самата не искам доброволно да й вадя български паспорт, защото ми се струва много по-опасно да има два такива, но ако е голяма вероятността да ме накарат да изпусна полета, ще се замисля.
. Аз самата не искам доброволно да й вадя български паспорт, защото ми се струва много по-опасно да има два такива, но ако е голяма вероятността да ме накарат да изпусна полета, ще се замисля.2. На границата има ли начин да разберат, че тя има българско гражданство само по имената й, ако аз не спомена за него или отричам.
Преди 6 години, "почти" нямаше проблеми, само ме попитаха защо не им показвам пълномощно от бащата, който не беше с нас. Като поискаха, им показах, но беше на френски и съответно ме питаха защо е на френски, а не на български, ама ни пуснаха.
За другата ми дъщеря, милих сега да вадя български акт за раждане при това пътуване, ама май размислих и силно се съмнявам, че ще го направя. Т.е. тя изобщо няма да има български документ и подозирам, че с нея само "ще играем" с канадския и така ще бъде по-лесно. А, ние самите със съпругът ми ще си извадиме лични карти, за да сме ОК.