Какво се случва в България?

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
Аватар
ivalin

Re: Какво се случва в България?

Мнение от ivalin »

joro написа:Твойте познания по история са доста оскъдни, а пишман-патриотизва ти е като на атакист- фен на Волен Сидеров. Потърси информация в гугъла и уикито за да си вдигнеш малко общата култура
Това, че се срамувам да ти разяснявам всеизвесни неща на по история на хора като мен от по-старото поколение, това ли ме прави в очите ти с оскъдни познания...?! Аз много добре виждам от къде черпиш ти твоите "познания"- от "гугъла" и "уикито". Жалък си и за сетен път не разбираш колко си смешен... Никой ли не ти е казвал, че история не се учи от твоите източници, че и даже от медиите! Има си специализирана литература за историци и хора изучаващи история, има и много други източници, като научни издания, изворовата база на археолгията, етнологията, етимологията, етнография, фолклор и т.н и т.н. А за Сидеров, ти го посочваш ей така на посоки, без да си наясно с неговия капацитет и познания по история, без да си чел неговите научни трудове... трагикомично... но това е съвсем друга тема, да не я захващаме отново, че ще стане мътна и кървава... Относно моята личност, прекалено смело изявление от твоя страна без да ме познаваш и без да знаеш какво и колко общо имам аз с историята... Това много ме развесели и през цялото време докато пишех поста си съм се смял с глас и още не мога да спра, така, че, ако съм написал някоя глупост или нещо неадекватно извини ме не ми е лесно да отговоря на капацитет като теб.
Аз съм това, което ти ще бъдеш, а ти си това, което аз бях.
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

jovani написа:
jovani написа: Абе къде виде поробители през тези 45 години? Имало е няколко руснака на кръст и само изгоди сме имали през тези години.

Ако това е така ти поне имаш право да се оплакваш, но в тази тема сравнявахме Турското робство с 45 години социализъм.
Не че оправдавам какво се е случило, но разгледай нещата в контекст - м/у 1939 и 1944 Германските окупатори са избили милиони руснаци, а ние сме били съюзници на Германия
Ако не ти бях чел другите дивотии можеше да се колебая дали си тъп каскет или платен трол.
Понеже съм те чел мога да кажа, че на толкоз неграмотни дори руснацоте не плащат.

В периода септември 1939 до юни 1941 Германия и СССР са съюзници, които зяедно окупират Полша и започват Втората Световна Война.
Германия окупира цяла Европа благодарение на военната и икономическа помощ на СССР.
България се прксъединява по това време към Тристранния пакт, когато дори СССР е искал да се присъедини.
България и Русия поддържат дипломатически отношения до началото на септември 1944-та, когато СССР обявява война и окупира България. Съветските окупационни войски остават да пиянстват и безчинстват в България, за да избият елита на нацията и остават ограбвайки до шушка страната чак до 1947ма. Докато те измират от препиване в България, над 400 000 български войници са изпратени да се бият с германците и няколко десетки хиляди дават живота си напълно безсмислено - България е третирана като победена и и е наложен мирен договор много по- тежък от Версайския.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
jovani

Мнение от jovani »

Ivan1007 написа:
jovani написа:
jovani написа: Абе къде виде поробители през тези 45 години? Имало е няколко руснака на кръст и само изгоди сме имали през тези години.

Ако това е така ти поне имаш право да се оплакваш, но в тази тема сравнявахме Турското робство с 45 години социализъм.
Не че оправдавам какво се е случило, но разгледай нещата в контекст - м/у 1939 и 1944 Германските окупатори са избили милиони руснаци, а ние сме били съюзници на Германия
Ако не ти бях чел другите дивотии можеше да се колебая дали си тъп каскет или платен трол.
Понеже съм те чел мога да кажа, че на толкоз неграмотни дори руснацоте не плащат.

В периода септември 1939 до юни 1941 Германия и СССР са съюзници, които зяедно окупират Полша и започват Втората Световна Война.
Германия окупира цяла Европа благодарение на военната и икономическа помощ на СССР.
България се прксъединява по това време към Тристранния пакт, когато дори СССР е искал да се присъедини.
България и Русия поддържат дипломатически отношения до началото на септември 1944-та, когато СССР обявява война и окупира България. Съветските окупационни войски остават да пиянстват и безчинстват в България, за да избият елита на нацията и остават ограбвайки до шушка страната чак до 1947ма. Докато те измират от препиване в България, над 400 000 български войници са изпратени да се бият с германците и няколко десетки хиляди дават живота си напълно безсмислено - България е третирана като победена и и е наложен мирен договор много по- тежък от Версайския.
С теб е невъзможно да се води диалог, защото разчиташ на свободни съчинения, а не на документирани източници. Моето разбиране за събитията около войната е формирано от хора, участвали в тези събития и напълно се покрива с описаното в Уикипедия (обърни внимание на имената на авторите, на които е базирана статията):
https://en.wikipedia.org/wiki/Military_ ... rld_War_II
Това, което ти си написал са някакви лични свободни съчинения, които не съм срещал никъде, включително във всички документални източници за Втората Световна Война, с които съм имал честта да се запозная. Има една много прилична поредица за ВСВ по Нетфликс "World War II in HD Colour", както и много други филми (обикновенно колкото са по-близки хронологично до събитията, толкова са по-достоверни, защото с времето фактите се забравят и биват пречупени през текущата политическа конюнктура). Но това което ти си написал не съм срещал дори и в най-модерните интерпретации на събитията, с които съм могъл да се запозная.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
joro

Мнение от joro »

ivalin написа:
joro написа:Твойте познания по история са доста оскъдни, а пишман-патриотизва ти е като на атакист- фен на Волен Сидеров. Потърси информация в гугъла и уикито за да си вдигнеш малко общата култура
Това, че се срамувам да ти разяснявам всеизвесни неща на по история на хора като мен от по-старото поколение, това ли ме прави в очите ти с оскъдни познания...?! Аз много добре виждам от къде черпиш ти твоите "познания"- от "гугъла" и "уикито". Жалък си и за сетен път не разбираш колко си смешен... Никой ли не ти е казвал, че история не се учи от твоите източници, че и даже от медиите! Има си специализирана литература за историци и хора изучаващи история, има и много други източници, като научни издания, изворовата база на археолгията, етнологията, етимологията, етнография, фолклор и т.н и т.н. А за Сидеров, ти го посочваш ей така на посоки, без да си наясно с неговия капацитет и познания по история, без да си чел неговите научни трудове... трагикомично... но това е съвсем друга тема, да не я захващаме отново, че ще стане мътна и кървава... Относно моята личност, прекалено смело изявление от твоя страна без да ме познаваш и без да знаеш какво и колко общо имам аз с историята... Това много ме развесели и през цялото време докато пишех поста си съм се смял с глас и още не мога да спра, така, че, ако съм написал някоя глупост или нещо неадекватно извини ме не ми е лесно да отговоря на капацитет като теб.
Личи си, че си от старото поколение, учило историята само от комунистическите учебници и нежелаещо да види нищо друго. Ако имаше добри познания по история щеше да знаеш как възниква Османската Империя, как се развива и накрая запада, какво е било взаимодействието между отделните народи в нея. Освен българи и турци в тази империя има още и гърци, сърби, араби, евреи и какви ли не националности. Затова е империя. Всяка империя се състои от множество народи, с различни култури, които живеят заедно на тази територия и понякога търгуват и съжителстват, понякога се бунтуват и се бият помежду си, редуват се периоди на съжителство с периоди на въстания и кланета. Нали не смяташ, че през всичките тия 500 години българи и турци непрекъснато са се избивали едни други, че не е имало никакво съжителство? Как Добри Желязков е построил фабриката си в Сливен, как български търговци са продавали стоки в Истанбул, как има български църкви, къщи, построени в условията на този геноцид и робство. Левски е казал "Ние не се борим срещу обикновения турски селянин, който като нас българите живее в нищета, а срещу тиранията на султана". И още нещо е казал ''Който ни освободи, той ще ни зароби“. И за съжаление става точно така.
На твърденията ти, че гърците са византийци и аз се смях. Византия е Източната Римска Империя, самите византийци са се наричали “ромеи“ т.е римляни. Днешните гърци са толкова византийци, колкото днешните пловдивчани са македонци- нали Пловдив е бил Филипополис- на името на Филип Македонски.
На Волен Сидеров съм му чел трудовете, ето любимата ми негова статия
http://frontalno.com/%D0%B4%D0%B0-%D0%B ... %8F%D0%B4/"
Не показвайте тази статия на Путин :rofl: :rofl: :rofl:
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Има и нормални хора в България:
http://bnt.bg/predavanyia/malki-istorii ... kata-nauka"
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

ivalin написа:А за Сидеров, ти го посочваш ей така на посоки, без да си наясно с неговия капацитет и познания по история, без да си чел неговите научни трудове...
Какви научни "трудове" има Болен, че ми стана доста интересно и най-важното, в кои научни среди тези "трудове" са признати и широко цитирани (щото това е основния критерий за научен труд)? Това, че някои все още считат "Моята борба" на Хитлер за "научен труд" не означава изобщо, че това е така. :D :rofl:
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani

Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
joro

Мнение от joro »

„Използването на историята по манипулативен начин, на което за жалост ставаме свидетели не за първи път, възмущава силно. И то не само защото така се неглижират достиженията на академичното знание, но и защото историята се превръща в инструмент за прокарване на изкуствени разделения в българското общество, които с нищо не допринасят нито за националното самочувстие, нито за изграждането на модерната българска идентичност“. Това се казва в отворено писмо на група историци от БАН, разпространено тези дни в български и чуждестранни медии. Поводът - публичният дебат по въпроса как да се нарича в учебниците по история петвековният период, през който българите са били поданици на Османската империя. Групата от осем хабилитирани специалисти, които от години се занимават с изследвания на периода от 15 до 19 век в българската история, са категорични, че не „турско робство“, а „османско владичество/власт/управление/господство“ е международно утвърденият научен термин за обозначаване на режима, при който са живели подвластните на Османската империя народи. Тази терминология се използва и в историографията на съседните на България балкански държави.
http://www.dw.com/bg/%D0%BD%D1%8F%D0%BC ... 9-xml-mrss"
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
jovani

Мнение от jovani »

Всъщност се извинявам на Иван1007 - вероятно има основание за мнението си, защото попаднах на материал с който не бях добре запознат в любимата си Уикипедия https://en.wikipedia.org/wiki/Molotov%E ... ntrop_Pact
Знаех за наличието на този документ, както и за събитията в Полша, но не бях запознат с много от подробностите по него.
Но все пак мисля, че изводите са пресилени - в смисъл, че интересите на СССР и Германия са били различни, двете страни воюват открито в Испания, явно че в някакъв момент Сталин е преценил, че би имал изгода от Германската агресия в Европа и мисля, че е пресилено да се твърди, че "Германия окупира цяла Европа благодарение на военната и икономическа помощ на СССР."
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
joro

Мнение от joro »

Навремето по история учехме за първото антифашистко въстание в България през септември 1923 г. Още преди появата на фашизма ние вече сме се борили против него :D :D :D :D
Дивотиите в историята нямат край.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

joro написа:Златото и възможностите за кариера, а не насилието и терора са карали много от българите да приемат исляма.
Да, затова всички помаци в Родопите са милионери, още от време оно :fubar:
Аватар
ivalin

Мнение от ivalin »

joro написа:На твърденията ти, че гърците са византийци и аз се смях. Византия е Източната Римска Империя, самите византийци са се наричали “ромеи“ т.е римляни. Днешните гърци са толкова византийци, колкото днешните пловдивчани са македонци- нали Пловдив е бил Филипополис- на името на Филип Македонски.
:clap: Браво Жорка, започваш да се опитваш да мислиш, но все още не можеш да схванеш вярната посока. Посоката е... четене му е майката на комунистически учебници, ако щеш ги наричай, но учебници, не гугъл и уикипедия само, те до никъде няма да те докарат, само до едно псевдо самочувствие, че знаеш много, а всъщност е едно нищо. Хубаво е, че си прочел за разпадането на Римската империя, но е трябвало да прочетеш някъде и за Византия, от къде призлиза това название и защо, това е терминология, с която наричат Западната Римска империя днешните историци, за да могат по-лесно да я разграничават от Източната... А историята на Византия е един цял курс на обучения т.е. предмет в специалността история било то бак. или маг. и един от най-маститите титуляри в тази област е проф. Пламен Павлов от Търновския университет, който беше и шеф на Държавната агенция за българите в чужбина, води собствено предаване по теливизията и т.н. и т.н.
Аз съм това, което ти ще бъдеш, а ти си това, което аз бях.
IFF

Мнение от IFF »

Ще се опитам да направя сравнение между турската и съветската окупация:
Прилики
-Няма местно управление, всички важни решения се вземат от окупаторите (да уточня, че макар да не е имало военно присъствие от страна на Москва, заплахата от бърза военна намеса я е поставяла в ролята на окупатор)
-Има привилегирована класа, която служи срещу интересите на българите
-Има подтисничевство на верска основа - християнството при турците и вярата в частната собственост при руснаците
-Приемането на чуждата вяра е давало сериозни облаги

Разлики
-При турското робство животът и имуществото на българите не е струвал нищо, нямало е сигрност. Отвличанията и продаването на неверници за роби е продължавало дори до освобождението.
-Българите не са можели да се съдят с турци, по презумпция виновен е бил винаги неверника
-Имало е данък за неверниците (да си платят правото да живеят и да не бъдат убити от турците)
-Унизително и презрително отношение от страна на турците

Та на който му се струва, че е имало съжителство, да си свали феса, да се почеше по главата, и да разбере че това няма да мине. Пълни сме с продажници на всяко едно ниво от управлението, но има неща, които просто няма как да забравим. Не вярвам нашите сънародници в България да са затъпели чак дотам.
joro

Мнение от joro »

ivalin написа:
joro написа: :clap: Браво Жорка, започваш да се опитваш да мислиш, но все още не можеш да схванеш вярната посока. Посоката е... четене му е майката на комунистически учебници, ако щеш ги наричай, но учебници, не гугъл и уикипедия само, те до никъде няма да те докарат, само до едно псевдо самочувствие, че знаеш много, а всъщност е едно нищо. Хубаво е, че си прочел за разпадането на Римската империя, но е трябвало да прочетеш някъде и за Византия, от къде призлиза това название и защо, това е терминология, с която наричат Западната Римска империя днешните историци, за да могат по-лесно да я разграничават от Източната... А историята на Византия е един цял курс на обучения т.е. предмет в специалността история било то бак. или маг. и един от най-маститите титуляри в тази област е проф. Пламен Павлов от Търновския университет, който беше и шеф на Държавната агенция за българите в чужбина, води собствено предаване по теливизията и т.н. и т.н.
Ти ми обясни как днешните гърци станаха византийци. Нещо като българите от Охрид които станаха "македонци". А ние българите дойдохме от Кавказ, Памир, Китай, може би от Аляска- аман от псевдоучени и политически изкривявания на историята.
Османска, Римска, Византийска, Македонска и т.н. империи са били като СССР- много народи под една власт. Както няма съветска нация в СССР, така нама и византийска, османска, римска и македонска нация. Национална държава е едно, империя е съвсем друго. Славяните, арменците, траките във Византия са били толкова, колкото и гърците. Така, че и жителите на Южна България са толкова византийци, колкото и гърците- през по-голямата част от Средновековието границата между България и Византия е била Стара Планина. Днес Южна България се развива по-добре от Северна- може би това е причината.
Аватар
sunrise16

Мнение от sunrise16 »

Византия, от къде призлиза това название и защо, това е терминология, с която наричат Западната Римска империя днешните историци, за да могат по-лесно да я разграничават от Източната..
Всъщност е точно обратното - Византия е Източната Римска Империя.
joro

Мнение от joro »

sunrise16 написа:
Византия, от къде призлиза това название и защо, това е терминология, с която наричат Западната Римска империя днешните историци, за да могат по-лесно да я разграничават от Източната..
Всъщност е точно обратното - Византия е Източната Римска Империя.
Византия е съвременното наименование на Източната Римска Империя. Произлиза от Византион- древно елинско селище, което е съществувало на мястото на Консгантинопол. Самите византийци са се наричамли ромеи, а държавата им се наричала Романия. След завладяването от османците територията от Одрин до Стара Планина се нарича Румели- т.е. земя на ромеите. От там идва и името Изгочна Румелия- нескопосан опит на Великите сили да разкъсат Сан-Стефанска България като измислят нова нация- румелийци, потомци на древните ромеи. Същата тактика се прилага и към българите в Охрид и Скопие, които стават "македонци". Има тайно споразумение между Русия и останалите Велики сили да не се допуска създаването на голяма славянска държава на Балканите. И това споразумение е причината за всички национални катастрофи, беди и нещастия на Балканите до ден днешен.
Публикувай отговор