Точки за второ висше /2,5г/

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
wilma
Мнения: 20
Регистриран на: Пет Юли 25, 2014 1:39 pm

Точки за второ висше /2,5г/

Мнение от wilma »

Някой сеща ли се за човек, който е използвал като основна диплома за кандидатстване в Квебек такава от второ висше и по-конкретно такова от 2,5 години продължителност? Това е много важно в моя случай, защото ако дипломата по финанси /магистър/ не бъде приета като равностойна на поне бакалавър, губя много точки и кандидатстването ми се обезсмисля като цяло. За това моля, ако някой е чул за подобен случай, да сподели.
Аватар
optics
Модератор
Мнения: 11755
Регистриран на: Пет Юли 23, 2004 6:39 am
Местоположение: Victoria, BC

Re: Точки за второ висше /2,5г/

Мнение от optics »

Не съм чувал но логически не виждам причина да се приема различно диплома взависимост дали е първа или втора.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
wilma
Мнения: 20
Регистриран на: Пет Юли 25, 2014 1:39 pm

Re: Точки за второ висше /2,5г/

Мнение от wilma »

Въпросът ми е по-скоро насочен към продължителността на обучението, а при мен беше такова, тъй като в България второто висше обикновено е толкова, защото се смята, че има общи предмети, които при всички специалности се припокриват и не е нужно да е 4г, а за 2,5 се покриват всички нужни кредити за конкретната специалност. То си е магистър, но е много Х как го разглеждат имиграционните, след като на обикновената магистратура от 5г, дават по-малко точки отколкото се очаква за магистратура. Важно е, защото без тези точки, няма да успея, все пак образованието и стажът са водещи.
Аватар
roumensp
Мнения: 15285
Регистриран на: Сря Мар 28, 2007 7:38 pm
Местоположение: Далеч от наполеонки и дзифт

Re: Точки за второ висше /2,5г/

Мнение от roumensp »

wilma написа:Въпросът ми е по-скоро насочен към продължителността на обучението, а при мен беше такова, тъй като в България второто висше обикновено е толкова, защото се смята, че има общи предмети, които при всички специалности се припокриват и не е нужно да е 4г, а за 2,5 се покриват всички нужни кредити за конкретната специалност. То си е магистър, но е много Х как го разглеждат имиграционните, след като на обикновената магистратура от 5г, дават по-малко точки отколкото се очаква за магистратура. Важно е, защото без тези точки, няма да успея, все пак образованието и стажът са водещи.
Ако изпратиш дипломата за credential evaluation (например на WES), ще разбереш за какво я признават. Ще трябва да приложиш и първата, разбира се, защото втората се базира на първата.
Преди доста години аз си подадох документите за Канада (по федералната програма) като разчитах именно на дипломата си за 2-ро висше. Една от фирмите, извършваща credential evaluation я приравни на бакалавър, другата фирма - на мастър. Аз приложих evaluation-а на втората фирма, разбира се ...
Понякога е възможно и да оспорваш credential evaluation - например навремето WES бяха приравнили дипломата на жена ми от УАСГ на бакалавър, но след като им пратихме писмо, оспорващо решението, я приравниха на мастър.

Искам да уточня, че горната информация е доста стара (над 10 години) и се отнася за инженерни дипломи, в момента някои неща може и да са по-различни. Освен специалността, има значение и от кое учебно заведение е дипломата ... Според мен трябва да пробваш, иначе няма как да разбереш.
wilma
Мнения: 20
Регистриран на: Пет Юли 25, 2014 1:39 pm

Re: Точки за второ висше /2,5г/

Мнение от wilma »

Благодаря ти много :)
tonny
Мнения: 1268
Регистриран на: Нед Апр 14, 2013 4:40 am
Местоположение: Vancouver, BC

Re: Точки за второ висше /2,5г/

Мнение от tonny »

Ще споделя моя опит пък дано ти е от полза. Преди 10-на дни си взех приравняването от WES. Имам бакалавър и магистър от ТУ-Варна, които са по една и съща специалност. На единия лист пише моята диплома и че отговаря на бакалавър по тяхната обр. система за тази специалност. На втория лист пише че имам магистър и отговаря на техния и най-отгоре заключение master's degree. Та мисълта ми е че са разделени на бакалавър и магистър и не виждам причина да не ти приравнят по същия начин независимо че си по различни специалности. Просто на едната страница ще пише бакалавър еди какъв си, а на другата магистър еди какъв си и като заключение master's degree. Така или иначе изискването е да си изпратиш всички дипломи за висше тъй че ти си длъжна да изпратиш всичко налично, а те ще ти присъдят по-високата степен. Надявам се да съм разбрал правилно дилемата ти. :)
Alessa
Мнения: 60
Регистриран на: Съб Фев 09, 2013 5:40 am

Re: Точки за второ висше /2,5г/

Мнение от Alessa »

Прощавайте, че нахлувам така в темата. Мислех,че съм изчела всичко преди да пратим документите,но явно не съм. Защо и кога приравнявате в WES? по ваше желание ли е или от имиграционните го изискват?
tonny
Мнения: 1268
Регистриран на: Нед Апр 14, 2013 4:40 am
Местоположение: Vancouver, BC

Re: Точки за второ висше /2,5г/

Мнение от tonny »

Извинявам се не уточних, че аз съм по федералната, за питащата не знам за какво и къде и трябва.
Аватар
Koko
Мнения: 8033
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Re: Точки за второ висше /2,5г/

Мнение от Koko »

wilma написа:Някой сеща ли се за човек, който е използвал като основна диплома за кандидатстване в Квебек такава от второ висше и по-конкретно такова от 2,5 години продължителност? Това е много важно в моя случай, защото ако дипломата по финанси /магистър/ не бъде приета като равностойна на поне бакалавър, губя много точки и кандидатстването ми се обезсмисля като цяло. За това моля, ако някой е чул за подобен случай, да сподели.
Според така или иначе ще трябва да приложиш и двете дипломи, така че наистина идеята да направиш оценка на образованието си в някоя от канадските институции като WES наистина не е лоша, въпреки че това ознавача допълнителни разходи и време.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
wilma
Мнения: 20
Регистриран на: Пет Юли 25, 2014 1:39 pm

Re: Точки за второ висше /2,5г/

Мнение от wilma »

Благодаря за съветите на всички, може би ще е добре да се направи, защото така или иначе ако някой ден стигна до там, ще трябва да приравнявам, за да си намеря работа. До колкото прочетох за Квебек не се изисква предварително, но при федералната е задължително. По федералната нямам шансове според дългогодишен канадски имиграционен консултант/българка/, тъй като трябва да си много добре утвърден по-тесен специалист и най-вече новата процедура от Януари 2015 Express Entry ще бъде за такива хора, а другата е вече спряна така или иначе. По тази причина се насочих към Квебек, защото там отговарям на условията. Друг е въпросът, че тепърва ще започвам да подготвям нещата и да уча френски от нулата. Има някаква теоретична вероятност Квебек да направи обрат в досегашната си практика и също да започне да прилага този метод. Според друг имиграционен консултант /пак българка/ за района на Квебек това е по-малко вероятно, но сегашната обявена бройка е малка /за skilled workers/ и приемането приключва март 2015, a до тогава няма как да стигна ниво над средното на френски, въпреки, че съм с английски на отлично ниво, руски на средно и езиците ми се отдават лесно. Та исках да се ориентирам, за да знам дали да започвам изобщо да уча френски, ако образованието няма да ми се признае. Имам бакалавър и магистър от СУ по начална педагогика и магистър по финанси от Варненски Икономически Университет, което като втора магистратура и то задочна беше 5 семестъра. Прегледах техните таблици и видях, че за тази специалност искат поне 3г и се притесних. А по първото висше със сигурност точки няма да имам, защото е от графата с нула :), нетърсена.
tonny
Мнения: 1268
Регистриран на: Нед Апр 14, 2013 4:40 am
Местоположение: Vancouver, BC

Re: Точки за второ висше /2,5г/

Мнение от tonny »

wilma, цялото ми уважение към познатата ти консултантка, но федералната не е приключила и се приемат документи до края на годината. Аз съм един от подалите тези дни, а има и хора, които подадоха месец преди мен. Хвърли едно око във федералната тема и прецени дали до края на годината можеш да се сдобиеш с необходимите документи. Другата ми забележка към този имиграционен консултант е че не може да твърди такова нещо като тесен специалист като го няма написано черно на бяло. Всичко е догадки...
За мен е по-лесно да взема IELTS (въпреки че ходих 5 пъти :D ) и да кандидатствам по федералнта (както и направих), отколкото да уча френски :crazy: . Все пак всеки си решава коя е по-удобна за него с оглед на различните изисквания за кандидатстване.
Успех.
wilma
Мнения: 20
Регистриран на: Пет Юли 25, 2014 1:39 pm

Re: Точки за второ висше /2,5г/

Мнение от wilma »

Може би е имала предвид, че нямам време и ще изтърва срока, но основната й идея беше, че трябвало в момента да работя по специалността си, а при мен стажът е от преди няколко години. Иначе IELTS ще го взема със сигурност в най-горните нива, колкото и нескромно да звучи, проверено е с други изпити. Искаше ми се да отговарям за там, но според нея шансовете ми не са добри и имало много "неизвестни", а там било много по-трудно пропускането на кандидати. Тя живее в Торонто от 15г и само с това се занимава. Можело да излезе случайно някаква провинциална програма и ако всичко ми е готово като пакет, само да ги изпратя документите, защото бройките са винаги малко. Но не се знаело дали вече ще има такива. Това ми го каза по въпроса ми дали са запълнени бройките за Saskachewan, за където отговарях на 200% и списъкът им с професии беше от 200 вида. Запълнени са моментално. Голяма ми е дилемата и не знам кой е по-правилният път, знам само, че съм избрала вече тази страна и това не е плод на случайно лутане. Имам няколко познати и разкази от първо лице в Квебек, Онтарио и Албърта, живяла съм малко в Англия и имам приятели американци. Канада е най-добрият избор за мен. А от френската част може и да се преместиш след време, ако искаш. Ако пък е по-добре там, защо не и да остана там. Но всичко се променя с часове. Преди дори не е имало изискване за език! Мисля и чета всеки ден форума и други източници на български и английски, опитвам се да взема правилното решение.
Публикувай отговор