За Т. Живков, Капитализмъ и тортата на баба ми

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
IFF
Мнения: 2495
Регистриран на: Чет Юни 22, 2006 9:30 am
Местоположение: Montreal

Re: За Т. Живков, Капитализмъ и тортата на баба ми

Мнение от IFF »

Bistra написа:Тъпо! Много тъпо! ...Забавление основаващо се на антагонизъм е тъпо за участниците, еле па да не говорим за публиката! |(
Като те видях пак да се намесваш, се сетих един анекдот на Марк Твен:
Попитали Марк Твен защо тръстовите магнати не го обичат. Вместо да отговори направо, той подал на своите събеседници да прочетат следната негова отпечатана във вестника литературна скица:

“Една муха имала две дъщери, които много обичала. Веднъж тя прилетяла с тях в една сладкарница, по-малката поискала от майка си позволение да си близне малко от хубавите червени бонбони. Но щом кацнала върху бонбона, крилцата й потреперели и тя паднала мъртва. Бонбоните били отровни, понеже били производство на американския бонбонен тръст. След тази трагична случка мухата заобичала още повече дъщерята, която й останала. Един ден на малката й се доял колбас. Майка й я завела в близкия деликатесен магазин. Но едва си близнала от един салам, и малката мушица се загърчила в конвулсии и след няколко мига се проснала с вирнати нагоре крачка. Саламът бил отровен, защото бил производство на американския колбасарски тръст. Мъка стегнала майчиното сърце на мухата, тя не намирала смисъл повече да живее и за да сложи бърз край на живота си, алчно започнала да ближе отровата на една книжна мухоловка. Обаче смъртта не дошла. Хартията –мухоловка се оказала съвсем безвредна, понеже била производство на американския мухоловен тръст.”
Аватар
Bistra
Напуснал форума
Мнения: 8801
Регистриран на: Сря Яну 19, 2011 12:19 pm
Местоположение: Rive-Sud de Montréal

Re: За Т. Живков, Капитализмъ и тортата на баба ми

Мнение от Bistra »

Е, ако щеш и от Чарлс Буковски сложи цитат, аз пак стоя зад горното си твърдение!
Интелигентните хора заради това са интелигентни, защото не се препират като на махленска седенка.
Айде, чао, че ме отегчавате...без майтап! |-)
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
Kan_Tangra
Мнения: 5866
Регистриран на: Пет Апр 02, 2004 2:40 am
Местоположение: България

Re: За Т. Живков, Капитализмъ и тортата на баба ми

Мнение от Kan_Tangra »

IFF написа:
Странджата написа:Aз отдавна си мисля,не може ли да се отвори един подфорум за партийната ядка,да се нарича ,,Под знамето червено!,,примерно,където форумните другари да си се поздравяват,плачат и радват на своите незабравими герои от детството!Др. Мухин като най-старши-модератор ,емблема на подфорума,склуптурната композиция на Мосфилм.
На дядо ми навремето са му взели 200 декара земя, не са много, ама не са и малко. Като му ги върнаха, му дадоха и някакви бонове, заради животните и инвентара. Отиваме с него да видим какво му дават-а то, тухли, ама не какви да е тухли, ами стена, едната стена от Апк-то. Той им вика-Вие луди ли сте, ние сме го строили това, защо да го събаряме? Ама го съборихме в крайна сметка, и колците от едно лозе вадихме. Не става въпрос за комунисти, капиталисти, а за това че при едните се строеше, а при другите се руши, и то умишлено. А как се наричат имали значение?
Те не са "едините" и "другите", а са все абсолютно същите.
Аз не мога да проумея как може да има човек, който да не е забелязъл, че всичките партии до сега, дето се пръкнаха са все от елементи на БКП-то и ДС-то. Сигурно и царя беше на ДСто служител. Включително и терориста Доган, който даже са давали по телевизията на видео как е бил вербуван навремето.

Много, ама много ми се иска, всичките социалисти да се съберете някъде отделно и да си направите една държава и да си живеете там. Не за друго, ами искам да се изпълни това голямо желание, дето го имате.

Втори момент, който всичките платени и неплатени защитници на старото време никога не пропущат, е да противопоставят стария соц строй, на сегашното управление, което цари. Защо не сравните с чехия, унгария, източна германия?

И аз мисля, че си се увлякъл по детството. И аз съм забелязъл, че навремето беше празник да си направиш торта, а също и да си купиш нещо сладко. А сега ям всеки ден по нещо. Но е въпрос единствено и само на личен избор. Доста хора, именно израстнали в капитализма и при по-голямо изобилие са възпитани да се контролират повече.
А телевизия не гледам от едно 10на години. Този навик го придобих в България.
А старата телевизия я помня. Нямаше по-ужасно нещо.
Като начало си спомням, че започваше около 17-18ч вечерта. Иначе имаше снежинки.
Кефехме се на смърфовете и на мечето ръкспин. Хм момент, това беше май след социализма. и телевизията беше беше цветна ...
А, да !
1 път в седмицата даваха Студио Х,
но пък в 1 през нощта.
Даваха и "всяка неделя", с Кеворка, който и той май беше от ДС-то.
Гарелов ...
1път седмично руски филм.
Не помня да са давали нещо друго изобщо. Не говорим дали хубаво или лошо, а изобщо НЕЩО, освен звездички.
И в промеждутъците, когато имаше ток. Имаше един момент, когато режимът беше 2:2 (2 има 2 няма)
Ех, спомени!
Като няма ток, едни ми ти хубави свещи и газени лампи! Романтика!
Къде го сега това хубаво изживяване! Тока не ми е спирал от 7 години, откак съм в Канада.
А уж стари били кабелите, надземни, по стълбове и не знам какво.
Значи какво излиза? Повреди ли е имало навремето в България, или просто нарочно си правеха гавра, за да малтретират народа и да го хваща шубето (от живота по принцип).
А милите и свидни опашки за хляб!
По празници, 1 май, като ще се почива, се нареждат едни дълги дълги опашки, и чакат чакат камиона с хляб да пристигне от хлебозавода. Хората чакат, а камиона не пристига.
Това е съвсем реален случай.
Имаше в бургас една хлебарница точно до тройката, но между тройката и ботева. Аз бях там на опашка и почаках към 2 часа. За хляб.
Помня имаше един човек с дървен крак. Направи огромен панаир. Развика се. Дръпна си крачола и отдолу показа дървен крак. От тъмно дърво. И се развика, че не трябвало да чака, трябвало да иде отпред. А хората не му даваха. Блъскаха се. За хляб. А хляб нямаше. А аз, не помня на колко съм бил, съвсем малък, 10 ина годишен. Но седя чинно на тая опашка, стискам дадените стотинки, и чакам да купя хляб.
Еееех!!! Спомени!!!
Детство!!!
Хубаво беше!
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг


ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
crusader
Мнения: 479
Регистриран на: Съб Сеп 26, 2009 11:11 pm

Re: За Т. Живков, Капитализмъ и тортата на баба ми

Мнение от crusader »

IFF, забелязъл ли си, че бетонираните комунистически глави си имат огледални бетонирани антикомунистически такива ? За тези две категории няма нищо друго на този свят освен комунисти и антикомунисти. И съвсем естествено, да им говориш за нещо друго си е чиста загуба на време.
Аватар
myhata II
Мнения: 15705
Регистриран на: Чет Яну 18, 2007 5:16 pm
Местоположение: Toronto Ontario

Re: За Т. Живков, Капитализмъ и тортата на баба ми

Мнение от myhata II »

Явно някой хора не могат да схванат какво иска да ни каже Ифф, а то е че едно време се живееше по добре и всички бяхме хора ане номера на кредитни карти,храната в хладилника се разваляше на втория ден,с пешо комшията блъскахме карти и после печехме чушки с бензиновата лампа а мама пълнеше бурканите и чакаше да ги натисна с затварачката с капачките от пещерските щото били най гот и такива дребни житейски обикновенни нещица 8)
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
Аватар
Koko
Мнения: 8033
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Re: За Т. Живков, Капитализмъ и тортата на баба ми

Мнение от Koko »

ablood написа:Погледнах в правилата на форума, но тъй като те са правила за потребителите, а не за администрацията, не можах да разбера по какви критерии се заключват теми, дори да са в момент на оживена дискусия.

Знам, че понякога дадена тема загубва добрия тон и е по-лесно да бъде заключена, отколкото разчиствана. Ккогато обаче неколцина потребители разискват тема, което очевидно им е интересна и вълнуваща е странно някой да я обяви за изчерпана и да я резне. Резултат - пръкват се тема #2, че понякога и с 1-2 дъщерни, като в този случай.

Тъй като не е описано никъде (поне аз не открих), бих помолил ако може да ни се обясни. Все пак ни касае и би било хубаво да знаем откъде ще ни дойде следващия път.

Благодаря.
Когато темата се разгорещи до степен че някой си тръгва от форума заради нея, то няма и голям смисъл темата да бъде оставена. То и тази тема е поела в същата посока, дано само и с нея да не си тръгне още някой.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
optics
Модератор
Мнения: 11755
Регистриран на: Пет Юли 23, 2004 6:39 am
Местоположение: Victoria, BC

Re: За Т. Живков, Капитализмъ и тортата на баба ми

Мнение от optics »

С бензиновата лампа - хаха, а бензина по него време още не беше безоловен. Сещате се чушките как са се обогатявали.
Оттам и мухи - мутанти.

При бай Тошо:
На месарницата пишеше "Месо".
Влизаш вътре - какво да видиш - бай Спас.

След демокрацията:
На месарницата пише "Бай Спас".
Влизаш вътре - месо.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
calculator
Мнения: 214
Регистриран на: Съб Авг 20, 2005 12:05 pm

Re: За Т. Живков, Капитализмъ и тортата на баба ми

Мнение от calculator »

Koko написа:
Когато темата се разгорещи до степен че някой си тръгва от форума заради нея, то няма и голям смисъл темата да бъде оставена. То и тази тема е поела в същата посока, дано само и с нея да не си тръгне още някой.
Too little, too late.

Много готини хора вече се тръгнаха.
По собствено желание.
Още по Линково време.

Жалко.
"A fool's paradise is a wise man's hell!"
Thomas Fuller
Аватар
Kan_Tangra
Мнения: 5866
Регистриран на: Пет Апр 02, 2004 2:40 am
Местоположение: България

Re: За Т. Живков, Капитализмъ и тортата на баба ми

Мнение от Kan_Tangra »

Абе и аз това викам. Голямо време беше тогава!
В единия край на града е магазинът за бира (и трябва да мъкнеш чантите с празните бутилки и да купуваш торби с бира за татко. Нямаха всички коли, а костко да не говорим),
В другия край на града е магазинът за хляб. Голям кеф е да висиш по опашките. Ставаше лафа, дори и между стари и млади. Не дай си Боже да ти намерят някаква махана, ще сформират събрание и линчуване там на опашката още.
А и какви разходки и спорт с тези чанти. Кеф! Нямаш проблеми (освен, че няма хляб в къщи). А може би това е заело така въображението ти, че не се сещаш за други проблеми. (да идеш на Хаваите, например. А, ама то не пускаха извън границата. И долари не продаваха. Както и да е).
Сега един заседял живот (особено ако не искаш да идеш да тренираш сам, в което българите са майстори) (не-ходенето). Изобщо не се грижат за нацията тези хайвани от капитализма. Затлъстява народа. Я да пуснат само 2 магазина в града, единият за хляб, в Лавал, а другият за бира някъде в Лонгьой, а месарницата да е в Анжу, и такъв спорт ще става, че няма да има затлъстели. Да не говорим, че и ще се потребява по-малко. Първо, защото народа няма да е консуматор. И второ, защото са твърде далеч магазините за хляб и за останалите харни, за да са достъпни за редовно посещение.
А аз напоследък хляб не ям никакъв. Има сигурно 50 вида по магазните, и то все от някакви премиерни пекарни, мезон, моазон или какво беше. А на мен не ми се яде. Да им се невиди и на гадните капиталисти. Хляб няма (в къщи), и се налага да ядем пасти.
А наскоро като ходих в Куба, ами то все едно се върнах 20 години назад в детството си. Всичко е 1 към 1. Хората щастливи, весели, безгрижни, играят си по цял ден боси по тревата. Карат лада и москвич, пият си кубински ром (е, такъв нямаше у нас, ама имаше българска ракия), и пушат цигари, като ги палят една от друга. Свърши им едната и палят с нея другата. Сигурно за икономия на кибрит. Това социализма е силно ефективен строй и икономиите са от първостепенна важност.
Соц лидера е заповядал хубаво време, (както ставаше в съседната Румъния, и прогрнозите ги дават задължително за слънчево време, ако ще има манифестации),
та хубаво време в Куба, и прозорците по къщите не си ги затварят по цяла година. Ей тва е! И природата е в унисон с тоя прогресивен строй, и носи слънце и хубаво време. Особено ако си в Куба.
И прозорците не само отворени, ами и ги няма. И дограмите с тях. Така и така са все отворени, няма смисъл само да стоят.
Направо да му се прииска на човек да се засели там. Тръгва уж на екскурзия със самолета, за Куба, и като пристигне се предава на властите като бежанец, репресиран от империалистите-фабриканти.
myhata II написа:Явно някой хора не могат да схванат какво иска да ни каже Ифф, а то е че едно време се живееше по добре и всички бяхме хора ане номера на кредитни карти,храната в хладилника се разваляше на втория ден,с пешо комшията блъскахме карти и после печехме чушки с бензиновата лампа а мама пълнеше бурканите и чакаше да ги натисна с затварачката с капачките от пещерските щото били най гот и такива дребни житейски обикновенни нещица 8)
Муха, и аз понякога имам спомени за детската градина. На карти не играехме, но на разни други игрички, колкото си искаш.
Не ти пречи и сега да си играеш. Ако искаш на карти, ако искаш може и на криеница.
А може и на компютъра, или на телефона.
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг


ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
Аватар
Bistra
Напуснал форума
Мнения: 8801
Регистриран на: Сря Яну 19, 2011 12:19 pm
Местоположение: Rive-Sud de Montréal

Re: За Т. Живков, Капитализмъ и тортата на баба ми

Мнение от Bistra »

Kan_Tangra написа:Абе и аз това викам. Голямо време беше тогава!
В единия край на града е магазинът за бира (и трябва да мъкнеш чантите с празните бутилки и да купуваш торби с бира за татко. Нямаха всички коли, а костко да не говорим)
Боже, не ми го припомняй! Ние имахме кола, ама баща ми да ме учи на труд ме караше да ги връщам пешачката. А нямаше автобус дотам. После като си погледнех ръцете-целите на мехури. Господи, прости му! И неговият баща се е държал така с него. Обаче аз няма никога да го направя на децата си...повтарям НИКОГА!(Мухинка много я обича тая дума) :tmi:
Точно, защото не съм номер от кредитна карта. Уважавали възрастните...Айде, бе?! Уважение с "чанч" не се постига....Ей, такива ми ти ...дребни житейски истини! (То на дребните душици повече и не им трябва!)
И аз не ям отдавна хляб, и торти не ям, както казах не ми трябва много. Обаче парцалки си купувам - виновата. Не виждам нищо лошо в стремежа на човек да изглежда добре. :)
Книгите предпочитам да ги чета на хартия. Екраните ме изморяват, а техниката изнервя. Консерви не съм правила, така че не ми липсват. Пиянски събирания в къщи също мразя. За какво ли да ми липсва Т.Ж.? Тук водя подобен живот на този си в БГ с малката подробност, че всичко е много по-уредено и по-добре заплатено...Кредитната карта е удобство и сигурност, не само номер, за тези които знаят как да я използуват...Ами това е, май нямам какво да добавя...Отивам да ми вадят зъб. Стискайте ми палци. ;)
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
myhata II
Мнения: 15705
Регистриран на: Чет Яну 18, 2007 5:16 pm
Местоположение: Toronto Ontario

Re: За Т. Живков, Капитализмъ и тортата на баба ми

Мнение от myhata II »

Всеки е носел бирата на татко,едно време така си беше ,после поучаваше 2ойка или 5так за свършената работа,ми Бистра хубаво е правил баща ти ,направил те е човек !!!
Тангра,ти сега разбра ли защо си имигрирал,защото това едно време го няма,а има едно голямо нищо,разграбиха и окрадоха сичко !
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
speedy
Мнения: 4160
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:08 am
Местоположение: Ontario, Canada

Re: За Т. Живков, Капитализмъ и тортата на баба ми

Мнение от speedy »

Годишен конкурс на Противопожарна охрана

Втора награда: Москвич - пали само с бутане
Първа награда: Кибритената фабрика в Костенец - заводът изгорял, но кибритът вътре цял.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Аватар
ablood
Мнения: 10496
Регистриран на: Нед Авг 28, 2005 2:51 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Re: За Т. Живков, Капитализмъ и тортата на баба ми

Мнение от ablood »

myhata II написа:Бистра хубаво е правил баща ти ,направил те е човек !!!
Сетих се за филма Meet the Spartans, където Леонидис млатеше и риташе зверски момченцето си, за да го подготвел да поема удари. :lol:
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
myhata II
Мнения: 15705
Регистриран на: Чет Яну 18, 2007 5:16 pm
Местоположение: Toronto Ontario

Re: За Т. Живков, Капитализмъ и тортата на баба ми

Мнение от myhata II »

Това какво общо има миналото в България не разбрах ,ами на който баща му е бил простак го е бил,моя никога не ми е посягал,само 1 плесница ми е удрял и никога няма а я забравя ,а ето специално четиво за Аблъд щото нещо се е размечтал,това се е случило вчера,та Аблъд простаци винаги си е имало и ще си има !! 8)
http://marica.bg/show.php?id=83764"
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
Аватар
ablood
Мнения: 10496
Регистриран на: Нед Авг 28, 2005 2:51 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Re: За Т. Живков, Капитализмъ и тортата на баба ми

Мнение от ablood »

Муха, не стопляш. Примерът ми с Леонидис и синът му беше в отговор на мнението ти, че Бащата на бистра я бил направил човек, експлоатирайки детския и труд.

Силно разпространено, но изключително погрешно е мнението, че децата ТРЯБВАЛО да бъдат гърчени "за да се научат на труд". Така мързеливите, или стиснати родители оправдават (понякога пред самите себе си) гърбенето на невръстните деца да им слугуват вместо да си играят. Или да се унижават пред връстниците си за минимална заплата в местния Fast food за да не искат пари за дискотека от родителите. Подигравките на коварните деца могат да са доста вредни.

Няма лошо да покажеш еднократно на детето, че бачкането не е лесно, но парите започват да биват ценени не като видят как се изкарват, а когато липсата им надвиши потребностите. Моите родители не са ме карали да правя нищо повече от оправяне на леглото, + получавах прилични джобни да водя мацките по кафенца, но когато излязох от казармата и си наех квартира се юрнах да бачкам по 10 часа не дан без никой да ме е учил.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Публикувай отговор